X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się po 35 roku życia 35 + starajace sie o pierwsze dziecko, czy sa takie?
Odpowiedz

35 + starajace sie o pierwsze dziecko, czy sa takie?

Oceń ten wątek:
  • LS Znajoma

Wysłany: 21 kwietnia, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Runnerka wrote:
    Witaj LS, ja od wczoraj jestem juz zakwalifikowana i 22.04 ide na rozpisanie stymulacji 🙂 tez powtarzalam wczoraj jeden wymaz (biocenoze) ale ostatnio wynik mialam jakos po tygodniu wiec licze, ze to nie pokrzyzuje nam planow. A Ty ile juz czekasz i na ktory wymaz? Biozenoze czy MUCH?

Cześć Runnerka, daj znać jutro jak było na wizycie ☺️
    Ja jutro będę próbować się umówić na rozpisanie stymulacji na przyszły tydzień.

👩'89
    HSG ✔️AMH 1,4->0,99
    Kariotyp✔️KIR Bx (2DS1✔️)
    Niska ferrytyna 21->27

🧔‍♂️'74
    Morfologia 1%❌
    Kariotyp ✔️

IUI 10.2024 ❌
    IVF 2025:
    Kwalifikacja 01.04✔️
    Początek stymulacji - 05.2025?⌛
  • azja87 Znajoma

Wysłany: 22 kwietnia, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny!

Jestem po dwóch nieudanych IUI, dwóch stymulacjach - z każdej po 2 zarodki, każdorazowo jeden po testowaniu odpadał, niestety również po dwóch nieudanych transferach - dzisiaj dostaliśmy informację o niepowodzeniu drugiego.

Jesteśmy w późnym wieku z partnerem: ja 38 (prawie), on 51.

Chcemy teraz zrobić sobie przerwę krótką przed kolejną stymulacją i chciałabym ją wykorzystać do badania. Powiedzie co warto sprawdzić. Wydaje się, że poza kariotypami i badaniem pod kątem endometriozy nie miałam więcej szczegółowych robionych - reszta raczej standardowe. Co powinnam, mogłabym sprawdzić, przetestować - ewidentnie mamy problem z odpowiedzią organizmu na stymulację (mało komórek), a potem na etapie implantacji, etap zapłodnienia jak do tej pory wypadał zawsze ok (z 4 komórek 2 zarodki każdorazowo).

Poradźcie proszę!

Ona: 37 lat
    On: 50
    AMH: 1,0
  • 'Marzycielka' Nowa

Wysłany: 22 kwietnia, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny! :)

tak już obserwuję to forum jakiś czas, a nigdy nie miałam odwagi żeby do Was dołączyć :)

Jesteśmy już w późniejszym wieku bo ja lat 37, mój mąż lat 33, staramy się już od ok. trzech lat, ale co począć tak późno los nas połączył ;) niestety, nasze starania bezskuteczne :(
    jesteśmy po pierwszej nieudanej próbie in vitro. Oczekujemy na kolejną...

Chciałam zapytać o Wasze doświadczenia z klinikami? obawiam się że my niestety dobrze nie wybraliśmy... ;( bardzo żałuje, że nie zrobiłam lepszego researchu...
    mój lekarz prowadzący po pierwszej nieudanej próbie nie zlecił żadnych badań, dopiero sama wykonałam TSH bo mocno zaniepokoiło mnie obniżenie nastroju, wręcz depresyjne. Okazało się że poziom 5.1.
    Zadzwoniłam do kliniki dopytując co dalej, niestety nawet nie podjęto próby kontaktu ze mną. Finalnie po ponagleniach z mojej strony udało się ustalić wizytę, ale nic z tej wizyty nie wyniosłam tylko usłyszałam, że lekarz stracił pieniądze, bo mu przepadnie koncert bo w rejestracji, źle mnie umówili :(

moje szczęście w nieszczęściu polega na tym, że mam zamrożone 4 blastocysty, więc zgodnie z umową klinikę mogę zmienić dopiero po ich wykorzystaniu, inaczej nie mogę korzystać z dofinansowania in vitro :(
    same rozumiecie, że w tej sytuacji moje zaufanie zarówno do lekarza jak i do kliniki jest bardzo nikłe, a co za tym idzie moja psychika również leży... najgorsze w tym wszystkim jest to, że musimy się z tym wszystkim mierzyć sami bo nikt nie wie że się staramy z pomocą medyczną (chcemy uniknąć pytać i jak, i jak? ) i nawet nie ma komu się wyżalić, poradzić :(:(

Tak ciężko w dzisiejszych czasach o dobrego lekarza... :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia, 19:11

👩'88
    Sono-HSG ✔️
    AMH 2,9 - 01.2024 ✔️
    Niedoczynność tarczycy
    50g euthyrox - aktualnie TSH 2.6
    PCOS

🧔‍♂️'92
    Nasienie ✔️

I IVF 2025:❌
    oczekujemy na kolejny kriotransfer w cyklu naturalnym
  • LS Znajoma

Wysłany: 22 kwietnia, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azja87, a co na to lekarz?
    Ja jeszcze nie mam doświadczenia, ale z tego, co dziewczyny pisały i co udało mi się dowiedzieć, to wszystko zależy od tego, na jakim etapie się nie udaje – czy w ogóle dochodzi do implantacji?

Jeśli chodzi o liczbę komórek, to wiem, że do ciąży wystarczy ta jedna. Widzę też na forum, że niektóre dziewczyny mają po 20 oocytów, a ostatecznie zostaje 1–2 zarodki. Zdarza się też, że z 15 nie zostaje żaden. Duże znaczenie ma tutaj jakość.
    Ja dopiero jestem przed pierwszą stymulacją i nie wiem, jak to wszystko u mnie będzie wyglądać. Mam spadające AMH, więc nastawiam się na to, żeby chociaż ten jeden się udał... 🥹

Marzycielka, ja też trafiłam do kliniki bez większego researchu i mam tylko cichą nadzieję, że mój lekarz mnie nie zawiedzie. Jestem w Invimed Wrocław.
    A czy przy kolejnym transferze nie można zmienić lekarza?

Co do badań, to ogólnie lekarze nie zlecają zbyt wielu przed pierwszym transferem. Zwykle zaczynają bardziej szczegółową diagnostykę dopiero po trzecim nieudanym podejściu, kiedy można już mniej więcej określić, gdzie może leżeć problem.
    U mnie w podstawowych badaniach nic nie wyszło, więc dopiero sama procedura pokaże, w jakim kierunku warto szukać dalej.

👩'89
    HSG ✔️AMH 1,4->0,99
    Niska ferrytyna 21->27

🧔‍♂️'74
    Morfologia 1%❌
    Kariotyp ✔️

IUI 10.2024 ❌
    IVF 2025:
    Kwalifikacja 01.04✔️
  • Firest Debiutantka

Wysłany: 23 kwietnia, 01:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Drogie 🤝
    Dołączam do Waszego wątku (choć ze smutkiem niestety).

Nie jestem jeszcze forumową ekspertką, ale również temat niepłodności nie jest mi obcy i czuję tę samą frustrację upływającego czasu bez ciąży.

Mam za sobą 17 cykli właściwych starań - takich z dokładną znajomością dnia owulacji (kilka lat monitorowania cyklu robi swoje). Niestety bez efektu. Skrót mej sytuacji diagnostycznej wrzuciłam w stopkę.

Oczywiście medycznie i organizacyjnie działam jak dojrzała kobieta rakieta - wszytko co trzeba załatwię, doczytam, ogarnę. Natomiast temat ostatnio zaczął być dla mnie ciężki tak z psychologicznego punktu widzenia. Dopadła mnie pewna pokora i wyrzuty sumienia, że można było zacząć starania wcześniej. Wówczas wiedziałoby się o słabym nasieniu czy problemach z jajowodami i podjęłoby się leczenie przed przekroczeniem tego magicznego progu wiekowego, który teraz na okrągło prześladuje. Wyrażenie „u kobiet >35” występuje niemal wszędzie w tematyce (nie)płodności. Ba, przecież nawet forum jest podzielone wg tej statystyki😆

Może uda mi się jakoś do tego zdystansować po dołączeniu do Was Dziewczyny i poczytaniu jak Wy sobie z tym radzicie👌🙂 Zwłaszcza te z Was, które podobnie jak ja, starały się leczyć przyczynowo i uważają IVF już tylko za takie ostateczne koło ratunku. Są tu takie osóbki? Będzie mi bardzo miło poznać!🙋🏼‍♀️

Ola8999 lubi tę wiadomość

01.2024 – babystart 🍼
    👩 35
    • 05.2024: AMH 4,7✔️ TSH, FSH, LH, E2✔️ Prog, owu✔️
    • 03.2025: sonoHSG (pianka) – niedrożne❌
    • 05.2025: sHSG (lipiodol) – ?🙏
    👨37
    • 08.2024: <1mln/ml❌ 8mln/total❌ Ruch a+b 9%❌ Morfo❔ SDF❔
    • 12.2024: 46mln/ml✔️ 313mln/total✔️ Ruch a+b 45%✔️ Morfo 2%❌ SDF 39%❌ AZF+CFTR ✔️
    • 05.2025: Morfo, SDF, ROS – ?🙏

Różni👨‍⚕️ Dużo badań💰 Walczymy💑 IVF=ekstrem😱
  • Ola8999 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Firest ♥️ to chyba ja mam podobnie. 2 lata już mi się ciągnie, i chyba jednak większość w naszym wieku jedzie z invitro. Lekarz cię nie namawia do tego ? Ja jestem umówiona na koniec maja na wizytę. Też mi czasem ciężko, ostatnie 3 lata to w ogóle u mnie niewypał i mega duże poczucie straty czasu. Zawodowo i dzieciowo.
    Masz bardzo ładne amh. Jajowody oba niedrożne ? 🫂 Wow jak się udało tak poprawić nasienie ? 💪

Firest lubi tę wiadomość

♀️35 ♂️37
    start 06.2023
    AMH 1.2 🤔
    Morfo 2% ruch 3+19+7% koncentracja 116mln dfi 3,5 hba 82 mar 13
    Owulacje ☑️
    Drożność ☑️
    Biopsja endometrium stan zapalny cd138 9/1, unidox 💊
    Histeroskopia hist pat: polipy endometrialne wycięte ✂️
    ➡️ maj IUI ❓
    ➡️ koniec maja kwalifikacja ivf ❓ 🙈
  • _Qlka_ Koleżanka

Wysłany: 23 kwietnia, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!
    Czy jesli 11 dpo test domowy jest negatywny to jest jeszcze jakas szansa? Czy odstawiac progesteron?

• Ola8999 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim zdaniem jakby miało coś być to już by wyszło. Też jutro robię test 11dpo i jak będzie biel to już nie biorę. No może jeszcze kolejnego dnia betę zrobię to jak będzie jednodniowa przerwa w progu chyba nic się nie stanie ❓Nie chce przedłużać żeby owulacja mi się nie przesunęła na wyjazd.

_Qlka_ lubi tę wiadomość

♀️35 ♂️37
    start 06.2023
    AMH 1.2 🤔
    Owulacje ☑️
    Drożność ☑️
    ➡️ maj IUI ❓
  • Runnerka Ekspertka

Wysłany: 23 kwietnia, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LS wrote:
    Cześć Runnerka, daj znać jutro jak było na wizycie ☺️
    Ja jutro będę próbować się umówić na rozpisanie stymulacji na przyszły tydzień.
    Czesc LS, bardzo mi milo, ze pamietalas i pytasz 🥰 na wizycie wszystko ok - estradiol i Lh nisko a endometrium cieniutkie - tak wlasnie mialo byc po zastrzykach gonapeptyl. Dostalam juz rozpisana stymulacje (w stopce) i moglam zaczac nawet dzisiaj, ale z uwagi na urlop lekarza wolalam poczekac i zaczne 29.04. 5.05 pierwszy podglad. Lekarz postanowil dac mi wieksza dawke hormonow niz wynika z amh, wieku i obrazu jajnikow na USG bo, jak to powiedzial, takie mial przeczucie 🤪 oczywiscie juz martwie sie, ze cos go niepokoi i stad taka decyzja. Stwierdzil , ze powinnismy uzyskac minimum 8 pecherzykow, no ale pewnosci nigdy nie ma, zwlaszcza podczas pierwszej stymulacji. Ogolnie zadalismy mnostwo pytan i niezla kolejka ustawila sie pod gabinetem podczas naszej wizyty 😆 a Ty w ktorym jestes d.c.? Kiedy moglabys zaczac stymulacje? Bo u Ciebie lekarz proponuje krotki protokol?

Ola8999, LS lubią tę wiadomość

🏃🏻‍♀️ 35
    Tarczyca 🆗
    Krzywa cukrowa 🆗
    Homocysteina & B12 & kwas foliowy 🆗
    AMH - 1,24 (06.2024) -> 1,72 (12.2024)
    Sono HSG 🆗
    Cykle regularne, owulacje potwierdzone
    Cytologia - NILM 🆗
    Badania w 9 d.p.o. Estradiol - 255, progesteron - 28,02
    Badania w 3 d.c. FSH - 6,65, LH - 5, Estradiol - 59,30
    Wymazy MUCHa & biocenoza & wirusy 🆗

💊 Euthyrox 25, Pregna Start, Omega 3, Q10, olej z wiesiołka, NAC, magnez, selen, wit. C, l-arginina, wit. E+A, zioła Ojca Sroki, niepokalanek mnisi

🏋🏼 36
    Badanie nasienia 🆗 fragmentacja DNA plemników 🆗test MAR 🆗 HBA 92%

15 cs - 0 ⏸️

01-03.2025 3 x IUI ❌
    04-05.2025 ➡️ in vitro (protokol dlugi: Marvelon ➡️ Gonapeptyl Daily ➡️ 29.04 start stymulacji💉: 75j Menopur + 150j Gonal f
  • Ola8999 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Runnerka jak dla mnie to czarna magia ale życzę powodzenia !

♀️35 ♂️37
    start 06.2023
    AMH 1.2 🤔
    Owulacje ☑️
    Drożność ☑️
    ➡️ maj IUI ❓
  • Runnerka Ekspertka

Wysłany: 23 kwietnia, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola8999, dzieki. Dla mnie to tez czarna magia ale nieustannie sie doksztalcam 🤣 trzymam kciuki, zebys nie musiala podchodzic do ivf, i do iui najlepiej tez nie 😊

🏃🏻‍♀️ 35
    Tarczyca 🆗
    Krzywa cukrowa 🆗
    Sono HSG 🆗
    Cytologia - NILM 🆗

💊 Euthyrox 25, Pregna Start, Omega 3, Q10, olej z wiesiołka, NAC, magnez, selen, wit. C, l-arginina, wit. E+A, zioła Ojca Sroki, niepokalanek mnisi

🏋🏼 36

15 cs - 0 ⏸️

01-03.2025 3 x IUI ❌
    04-05.2025 ➡️ in vitro (protokol dlugi: Marvelon ➡️ Gonapeptyl Daily ➡️ 29.04 start stymulacji💉: 75j Menopur + 150j Gonal f
  • Runnerka Ekspertka

Wysłany: 23 kwietnia, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Firest, witaj. Trudno powiedziec, czy ivf bylo dla nas ostatnia deska ratunku, bo wg lekarza 20% par, ktore nie zaszlo w ciaze w pierwszym roku, zajdzie w drugim. Ale ja nie chcialam czekac i liczyc na to, ze bedziemy w tym niewielkim procencie szczesliwcow. Ale moje podejscie do ivf bardzo sie zmienilo - jak pierwszy raz o nim pomyslalam, to stwierdzilam, super ze jest taka opcja, kilka zastrzykow i ciaza niemal pewna, a do tego mozna miec zamrozone zarodki na „przyszlosc”. Teraz jednak, kiedy mnie to dotyczy wiem, ze to nie takie hop siup i jak bardzo obciaza psychike - a nie zaczelam jeszcze stymulacji. I podobnie jak Ty, obwiniam sie, ze tak dlugo zwlekalismy z decyzja o dziecku, tak naprawde z wlasnej wygody. Mysle sobie nawet, ze to taka kara za moj egoizm🥹 a czy wy juz podjeliscie decyzje o ivf? Jestescie zakwalifikowani?

🏃🏻‍♀️ 35
    Tarczyca 🆗
    Krzywa cukrowa 🆗
    Sono HSG 🆗
    Cytologia - NILM 🆗

🏋🏼 36

15 cs - 0 ⏸️

01-03.2025 3 x IUI ❌
  • Firest Debiutantka

Wysłany: 23 kwietnia, 23:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola8999 wrote:
    Cześć Firest ♥️ to chyba ja mam podobnie. 2 lata już mi się ciągnie, i chyba jednak większość w naszym wieku jedzie z invitro. Lekarz cię nie namawia do tego ? Ja jestem umówiona na koniec maja na wizytę. Też mi czasem ciężko, ostatnie 3 lata to w ogóle u mnie niewypał i mega duże poczucie straty czasu. Zawodowo i dzieciowo.
    Masz bardzo ładne amh. Jajowody oba niedrożne ? 🫂 Wow jak się udało tak poprawić nasienie ? 💪

Ola8999 ☺️ Jasne, że namawiają na IVF. Niejeden. Od razu po pierwszym seminogramie, który wyszedł fatalnie, wydali wyrok - czynnik męski i kwalifikacja do programu. Mimo, że u mnie było wszytko książkowo, nie miało to już dla nich znaczenia bo skończyłam 35. Dla lekarzy od rozrodu to jakaś oczywistość już - przecież kwalifikujemy się do programu i całą diagnostykę mamy za darmo, to o co nam chodzi! To jakiś wyraźnie kłopot dla nich jak ktoś docieka i chce się leczyć! Więc poza programem musimy wykładać kasę na badania 😕 Słabe to. Nie ufam więc lekarzom z klinik bo po prostu sprzedają swój produkt, nabijają statystyki.
    Dzięki własnemu reaserchu wprowadziłam mężowi wszytkie możliwe antyoksydanty ever i dobre jedzonko, więc kolejny seminogram mamy jak u super zdrowego chłopa. Tylko ta fragmentacja straszna, ale androlog (spoza typowych klinik) twierdzi, że najważniejsza tu ilość i ruch bo wtedy jest też miliony plemniczków ze zdrowym DNA, które mogą zrobić robotę.
    A tu bach, nowa niespodzianka, niedrożne jajowody 🤦‍♀️ Jeden całkiem, drugi w połowie. Po tygodniu mega rozpaczania, zawzięłam się i znalazłam zabieg udrażniania na innym końcu PL. Gin z kliniki dziwnie zareagował na ten pomysł.
    Także walczymy o naturalsa, ale ew. rozważymy też IUI, podobnie jak Ty ☺️ A czy z morfologią 2%, nie zbadaliście sobie też fragmentacji? Pozdrawiam ciepło🫶

01.2024 – babystart 🍼
    👩 35
    👨37
    • 12.2024: 46mln/ml✔️ 313mln/total✔️ Ruch a+b 45%✔️ Morfo 2%❌ SDF 39%❌ AZF+CFTR ✔️

• LS Znajoma

Wysłany: Dzisiaj, 00:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też miałam takie odczucie, że in vitro to przecież pewna metoda, zapłodnienie odbywa się pozaustrojowo, wprowadzają już zarodek, więc co tu mogłoby się nie udać? 🤷🏼‍♀️ Teraz już wiem, że czasem ciąża to po prostu cud ✨ Czytam, co piszą dziewczyny na forum, i aż ciarki mnie przechodzą...

Na razie mam dobre nastawienie, bo jeszcze nie wiem tak naprawdę, na czym stoimy. Wszystko pokaże pierwsza procedura, ale jestem dobrej myśli 💪

Starałam się o dziecko pasywnie od 23. roku życia... Tłumaczyłam sobie brak ciąży jako znak z góry, że to jeszcze nie ten moment, nie ten partner. I, w sumie, nie żałuję. Nie chciałam mieć dziecka „dla siebie”, tylko po to, żeby stworzyć rodzinę. A teraz ta rodzina dopiero się buduje i bardzo czekamy, aż nasze dzieciątko do nas dołączy 👶 Nie mamy już czasu, żeby czekać i próbować naturalnie — nie jesteśmy już tacy młodzi, a mąż w tym roku kończy 50 lat.. IUI się nie udało, więc jesteśmy właśnie przed naszą pierwszą procedurą IVF.

Runnerka, widzę, że doktor ma na Ciebie konkretny plan i to super! Znaczy, że wszystko przemyślał i mu zależy 🥰
    Przy Twoim AMH i planowanych 8 komórkach to ja już nie wiem, co mnie czeka 🫣
    Będę mieć krótki protokół, wizytę mam 29.04, to będzie 17dc. Prawdopodobnie stymulację zacznę 12–13.05. 😊

👩'89
    HSG ✔️AMH 1,4->0,99
    Niska ferrytyna 21->27

🧔‍♂️'74
    Morfologia 1%❌
    Kariotyp ✔️

IUI 10.2024 ❌
    IVF 2025:
    Kwalifikacja 01.04✔️
  • Firest Debiutantka

Wysłany: Dzisiaj, 00:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Runnerka wrote:
    Firest, witaj. Trudno powiedziec, czy ivf bylo dla nas ostatnia deska ratunku, bo wg lekarza 20% par, ktore nie zaszlo w ciaze w pierwszym roku, zajdzie w drugim. Ale ja nie chcialam czekac i liczyc na to, ze bedziemy w tym niewielkim procencie szczesliwcow. Ale moje podejscie do ivf bardzo sie zmienilo - jak pierwszy raz o nim pomyslalam, to stwierdzilam, super ze jest taka opcja, kilka zastrzykow i ciaza niemal pewna, a do tego mozna miec zamrozone zarodki na „przyszlosc”. Teraz jednak, kiedy mnie to dotyczy wiem, ze to nie takie hop siup i jak bardzo obciaza psychike - a nie zaczelam jeszcze stymulacji. I podobnie jak Ty, obwiniam sie, ze tak dlugo zwlekalismy z decyzja o dziecku, tak naprawde z wlasnej wygody. Mysle sobie nawet, ze to taka kara za moj egoizm🥹 a czy wy juz podjeliscie decyzje o ivf? Jestescie zakwalifikowani?

Hej Runnerka👌😊 Totalnie rozumiem niecierpliwość w tym temacie, to dobija człowieka. Każdy podejmuje decyzje jakie musi wg własnych uwarunkowań. A jeszcze lekarze nie sprzyjają innym decyzjom od kiedy IVF jest na topie. U nas, mimo wieku i bezwarunkowej kwalifikacji medycznej, IVF to osobista ostateczność - musiałabym chyba wiedzieć, że zrobione już wszystko co w medycznej mocy by leczyć przyczynowo. Wiem też, że IVF to nie zawsze komfortowe pójście na skróty i też są mega problemy, widać na forum jak Dziewczyny to męczy, Ciebie również. Tym bardziej mnie to zniechęca bo jak mam robić coś tak mocno wbrew sobie to chociaż tak ‚szybko zamknąć oczy, zrobić i zapomnieć’, a tu tak nie działa🤦‍♀️
    Trzymam kciuki za Ciebie👍 Ja jeszcze pomęczę się, powalczę, pokorna kara za swoje zwlekanie z ciążą 😖 Ale wierzę i czuję, że się uda 😊

01.2024 – babystart 🍼
    👩 35
    👨37

• Firest Debiutantka

Wysłany: Dzisiaj, 01:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolove ☺️ nie znamy się, ale widziałam tu Twoje posty. Kochana, wiem że masz aktualnie inny temat na głowie (a właściwie w brzuszku - gratki!😊), ale muszę Cię zapytać o Twój udrożniony jajowód metodą sHSG. Gdzie robiłaś? Jak wrażenia? Tylko jeden miałaś niedrożny? Będę podchodziła do tego zabiegu i jestem ciekawa doświadczeń innych kobitek bo mało kto robi selektywne hsg (nie sono).

01.2024 – babystart 🍼
    👩 35
    👨37

• Lajla87_87 Debiutantka

Wysłany: Dzisiaj, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LS wrote:
    Azja87, a co na to lekarz?
    Ja jeszcze nie mam doświadczenia, ale z tego, co dziewczyny pisały i co udało mi się dowiedzieć, to wszystko zależy od tego, na jakim etapie się nie udaje – czy w ogóle dochodzi do implantacji?

Jeśli chodzi o liczbę komórek, to wiem, że do ciąży wystarczy ta jedna. Widzę też na forum, że niektóre dziewczyny mają po 20 oocytów, a ostatecznie zostaje 1–2 zarodki. Zdarza się też, że z 15 nie zostaje żaden. Duże znaczenie ma tutaj jakość.
    Ja dopiero jestem przed pierwszą stymulacją i nie wiem, jak to wszystko u mnie będzie wyglądać. Mam spadające AMH, więc nastawiam się na to, żeby chociaż ten jeden się udał... 🥹

Marzycielka, ja też trafiłam do kliniki bez większego researchu i mam tylko cichą nadzieję, że mój lekarz mnie nie zawiedzie. Jestem w Invimed Wrocław.
    A czy przy kolejnym transferze nie można zmienić lekarza?

Co do badań, to ogólnie lekarze nie zlecają zbyt wielu przed pierwszym transferem. Zwykle zaczynają bardziej szczegółową diagnostykę dopiero po trzecim nieudanym podejściu, kiedy można już mniej więcej określić, gdzie może leżeć problem.
    U mnie w podstawowych badaniach nic nie wyszło, więc dopiero sama procedura pokaże, w jakim kierunku warto szukać dalej.

Ja zmieniałam lekarza po punkcji a jestem w tej samej klinice co Ty 🙂

👧 37 lat
    Amh:
    01.2025 1,14
    03.2024 0,96
    03.2023 1,03

TSH & FT4 & FT3 & antyTPO & antyTG 🆗
    Homocysteina & witamina D & witamina B12 & kwas foliowy & ferrytyna 🆗
    Guzek na tarczycy i piersi ❌
    Kariotyp 🆗
    Cytologia płynna, HPV 32 🆗

👦 39 lat
    Kariotyp 🆗
    02.2024 Badanie nasienia morfologia 1%
    09.2024 HBA 75%
    09.2024 MSOME 2%

02.2025 punkcja 11 oocytów, 9 zapłodnionych ➡️ ❄️❄️❄️❄️❄️ 4AA, 3AA, 4AA, 4BB, 4AA

😔 03.2025 FET ❄️3AA + embryoglue ciąża biochemiczna
    8dpt: 12,99 10dpt: 7,42 11dpt: 3,40

😔 04.2025 FET odwołany z winy kliniki
  • Ola8999 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Firest, mąż robił dfi ma 3,5 procent więc bardzo ładnie i mar test 13% więc troszke przekroczone, hba prawidłowe.
    Ja szanuje każda decyzję i każda jest ciężka. Ja już po prostu jestem zmęczona szukaniem poprawianiem i czekaniem na efekt co miesiąc. A z grubszych rzeczy chyba wszystko mam przebadanie, jak to moja gin mówi jesteśmy przebadani cali z góry na dół. Ewentualnie można my grzebać w immunologii ale to temat rzeka.
    Życzę powodzenia wszystkim 🌷

Firest lubi tę wiadomość

♀️35 ♂️37
    start 06.2023
    AMH 1.2 🤔
    Owulacje ☑️
    Drożność ☑️
    ➡️ maj IUI ❓
  • Firest Debiutantka

Wysłany: Dzisiaj, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola8999, DFI 3,5% to jak nowonarodzony😉 Nawet nie wiedziałam, że można mieć taki wynik. Super👌☺️
    Trzymam więc kciuki za powodzenie IUI u Was, ja póki co będę się udrożniać, a potem zobaczymy czy jeszcze kilka cykli popróbujemy czy też IUI, pewnie zależy jakie wyjdzie aktualne DFI.

01.2024 – babystart 🍼
    👩 35
    👨37

• Runnerka Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Firest wrote:
    Hej Runnerka👌😊 Totalnie rozumiem niecierpliwość w tym temacie, to dobija człowieka. Każdy podejmuje decyzje jakie musi wg własnych uwarunkowań. A jeszcze lekarze nie sprzyjają innym decyzjom od kiedy IVF jest na topie. U nas, mimo wieku i bezwarunkowej kwalifikacji medycznej, IVF to osobista ostateczność - musiałabym chyba wiedzieć, że zrobione już wszystko co w medycznej mocy by leczyć przyczynowo. Wiem też, że IVF to nie zawsze komfortowe pójście na skróty i też są mega problemy, widać na forum jak Dziewczyny to męczy, Ciebie również. Tym bardziej mnie to zniechęca bo jak mam robić coś tak mocno wbrew sobie to chociaż tak ‚szybko zamknąć oczy, zrobić i zapomnieć’, a tu tak nie działa🤦‍♀️
    Trzymam kciuki za Ciebie👍 Ja jeszcze pomęczę się, powalczę, pokorna kara za swoje zwlekanie z ciążą 😖 Ale wierzę i czuję, że się uda 😊
    Trzymam kciuki, zeby sie udalo naturalnie. Masz tak wysokie AMH, ze mysle, ze mozesz sobie jeszcze dac czas na starania naturalne🙂 u mnie jednak nie jest tak rozowo. Na poczatku tez traktowalam ivf jako ostatecznosc, bylam wrecz pewna, ze nas to nie spotka, bo przeciez zdrowi, szczupli, wysportowani. Kazdy daje mi 10 lat mniej niz mam to myslalam, ze moze biologicznie organizm tez mlodszy 🤣 ale jednak biologii sie nie oszuka i ja nie chce juz czekac i liczyc na cud, zwlaszcza ze zaobserwowalam pewne zmiany podczas naszych staran: cykle zaczely sie wahac, skracac (zawsze mialam idealnie 28 dni), miesiaczki tez staly sie bardziej skape i takie jakies wodniste (sorki za szczegoly 😉).
    A mysleliscie nad inseminacja? Moze akurat by u was zaskoczylo? 🙂

🏃🏻‍♀️ 35
    Tarczyca 🆗
    Krzywa cukrowa 🆗
    Sono HSG 🆗
    Cytologia - NILM 🆗

🏋🏼 36

15 cs - 0 ⏸️

01-03.2025 3 x IUI ❌
‹‹ 1223 1224 1225 1226 1227
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ