35 + starajace sie o pierwsze dziecko, czy sa takie?
-
WIADOMOŚĆ
-
Ola8999 wrote:Cześć LS jesteśmy ten sam rocznik i podobny staż ! Amh nawet podobne. I morfologia też obniżona, ale to tak chyba skacze jak chce. Ja się przymierzam do pierwszej inseminacji ale się obawiam że to strata czasu. Ty miałaś tylko jedna ? Nie namawiali na więcej? Powodzenia
Nawet nie mieliśmy wizyty po drodze. Myślę, że chodzi głównie o nasz wiek — wiadomo, nie ma co tego przeciągać, bo raczej już lepiej nie będzie, ani z ilością, ani z jakością.
Szczerze mówiąc, IVF nie było naszym marzeniem. Mieliśmy nadzieję, że może są jakieś inne metody, albo że lekarze spróbują chociaż poszukać przyczyny naszych problemów z płodnością. A teraz widzę, że raczej idzie się jedną utartą ścieżką. Do tego coraz bardziej dociera do mnie, że nawet IVF nie jest żadnym złotym sposobem i wcale niczego nie gwarantuje.
Trochę się boimy. Chyba najtrudniejsze jest to, żeby się nie zniechęcić i cały czas się wspierać.👩'89
HSG ✔️AMH 1,4
Kariotyp✔️KIR Bx
Niska ferrytyna
🧔♂️'74
Morfologia 1%❌
Kariotyp ✔️
IUI 10.2024 ❌
Kwalifikacja do IVF - 01.04⌛ -
LS wrote:Nie, doktor powiedziała, że próbujemy inseminację, a jeśli się nie uda, to od razu rejestrujemy się na program IVF.
Nawet nie mieliśmy wizyty po drodze. Myślę, że chodzi głównie o nasz wiek — wiadomo, nie ma co tego przeciągać, bo raczej już lepiej nie będzie, ani z ilością, ani z jakością.
Szczerze mówiąc, IVF nie było naszym marzeniem. Mieliśmy nadzieję, że może są jakieś inne metody, albo że lekarze spróbują chociaż poszukać przyczyny naszych problemów z płodnością. A teraz widzę, że raczej idzie się jedną utartą ścieżką. Do tego coraz bardziej dociera do mnie, że nawet IVF nie jest żadnym złotym sposobem i wcale niczego nie gwarantuje.
Trochę się boimy. Chyba najtrudniejsze jest to, żeby się nie zniechęcić i cały czas się wspierać.Ja 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Poronienie 5 tydz 2024 czerwiec
Amh 0.39
Dfi 21%
Wszystkie inne badania ok
2025 tydz.14+ 4 panorama ok,zdrowa dziewczynka
Usg polowkowe 20+4 potwierdzona plec,dziewczynka
Wszystko ok, 366 gram
TP: 25 lipiec -
LS wrote:Nie, doktor powiedziała, że próbujemy inseminację, a jeśli się nie uda, to od razu rejestrujemy się na program IVF.
Trochę się boimy. Chyba najtrudniejsze jest to, żeby się nie zniechęcić i cały czas się wspierać.
Mój mąż brał wór supli a wyniki się pogorszyły 🤷Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego, 12:39
LS lubi tę wiadomość
♀️35 ♂️37
start 06.2023
AMH 1.2 🤔
Morfo 2% ruch 3+19+7% koncentracja 116mln
Drożność ☑️
5 cykli stymulowanych ❌
Biopsja endometrium stan zapalny cd138 9/1, unidox 💊
Histeroskopia hist pat: polipy endometrialne wycięte ✂️
➡️ IV IUI -
Ola8999 wrote:Mam dokładnie te same przemyślenia, czas goni a i tak nie wiadomo czy ivf się uda od razu. Chociaż chciałoby się naturalnie.. też raczej zastopuje na 1 max 2 iui.
Mój mąż brał wór supli a wyniki się pogorszyły 🤷[/QUOc
Przeczytałam wasza rozmowę i coś Wam powiem. Obecnie udało nam się in vitro za czwartym razem, bez immunologii i badania zarodków. Ale nie w tym rzecz, gdybym była dzisiaj na samym początku drogi,a mam 36 lat w tym roku ,w ogóle nie bawiłbym się w inseminację,to strata czasu. Mieliśmy dwa razy,bez skutku. Jeśli naturalnie się nie udaje ,marne szanse na powodzenie iui i strata czasu i poeniedzy. Jestem zdania ,że te kilka procent skuteczności iui to nic. A on vitro to także nic pewnego, mu mieliśmy niepłodność idiopatyczna. Czyli nie wychodziło i nikt nie wie czemu. I tak dopiero za 4 razem się udało,nie byliśmy w programie więc pełni kasy poszło, jeżdżenia do innego miasta, badań. Łącznie zeszlo nam ok 3 lat jeżdżenia do kliniki do dzisiejszego efektu. Teraz macie za darmo, nalegajcie na on vitro. Powodzenia!Ola8999, LS lubią tę wiadomość
-
Dzięki Darka ja mimo wszystko chce spróbować inseminacji..ale może ogranicze się do 1 😅♀️35 ♂️37
start 06.2023
AMH 1.2 🤔
Drożność ☑️
5 cykli stymulowanych ❌
➡️ IV IUI -
Janette wrote:A zaproponowali jakies dobre zestawy wit i innych polepszxzaczy dla mezczyzn? My tez dluuuugo sie staralismy miedzy poronieniami nawet i ja wcsiebie tylko pakowalam co sie da a to moj maz musial wziasc i po trzech mies tych supli roznych szybko sie udalo a na in vitro ponoc szans u mnie nie bylo. U nas podgonilam akurat druga strone i zadzialalo.
Niestety nie, właśnie to mnie trochę martwiło, że żadnej informacji odnośnie witamin i t.p. nawet o podstawowym kwasie foliowym.. musiałam dopytać, co by doktor poleciła i powiedziała tylko Mama DHA. Cenowo nie wyglądało spoko, więc brałam. Teraz dodałam jeszcze Q10 200mg i mio-inozytol 2000mg. Co do partnera, androlog zlecił Płodność Men od Medicover. Nie wiem, może rzeczywiście dobry suplement, ale my zrezygnowaliśmy I zaczęliśmy brać Parenton. Czy pomaga nie wiem, bo nie sprawdzaliśmy, ale niby ma dobre recenzje.🤷🏼♀️ Teraz to jeszcze bardziej podskoczył w cenie, to nie wiem czy będziemy go dalej brać.
👩'89
HSG ✔️AMH 1,4
Kariotyp✔️KIR Bx
Niska ferrytyna
🧔♂️'74
Morfologia 1%❌
Kariotyp ✔️
IUI 10.2024 ❌
LS wrote:Niestety nie, właśnie to mnie trochę martwiło, że żadnej informacji odnośnie witamin i t.p. nawet o podstawowym kwasie foliowym.. musiałam dopytać, co by doktor poleciła i powiedziała tylko Mama DHA. Cenowo nie wyglądało spoko, więc brałam. Teraz dodałam jeszcze Q10 200mg i mio-inozytol 2000mg. Co do partnera, androlog zlecił Płodność Men od Medicover. Nie wiem, może rzeczywiście dobry suplement, ale my zrezygnowaliśmy I zaczęliśmy brać Parenton. Czy pomaga nie wiem, bo nie sprawdzaliśmy, ale niby ma dobre recenzje.🤷🏼♀️ Teraz to jeszcze bardziej podskoczył w cenie, to nie wiem czy będziemy go dalej brać.
Wpadnij do nas na grupę IVF po nieudanych IUI, mamy już 3 ciąże.
Też nie sądziłam, że dojdziemy do etapu IVF, ale naprawdę to jest bardziej strach przed nieznanym, procedura daje nadzieje 🥰Ola8999, LS lubią tę wiadomość
Starania od 2023
Niepłodność idiopatyczna
👱 30l
Wszystko ok 🍀
👩🏻 37l
Wszystkie badania ok, regularne owulacje 🍀
AMH (2024) 4.51
07.24 udrożniony jajowód metodą sHSG 💚
11/12.24 2x stymulacja Lamette i IUI ❌️
12.24 zmiana kliniki ➡️ IVF kwalifikacja ✅️
15.1.25 rozpoczęcie stymulacji do IVF:
2-10 dc Ovaleap 150 j.m. 7-10 dc Orgalutran 0.25mg
25.01.25 punkcja 🏥 10 🥚 ➡️ 7🪺 ➡️ 3 x 511, 1 x 432
30.01.25 transfer ET (duphaston, cyclogest) 💔
5.03.25 II transfer FET (cyclogest)❄️
15.03.25 betaHCG 171.91 😳
17.03.25 betaHCG 598.09 😳 prog 47.86
22.03.25 betaHCG 6772.60 🙈
26.03.25 wizyta w klinice, jest maleńkie ❤️🥹
9.04.25 wizyta w klinice
❄️❄️ na zimowisku 🥹 -
Karolove wrote:Cześć LS, u nas podobnie. Starania od kilku lat, wyniki na papierze prawidłowe i nigdy nawet ⏸️ na teście nie widziałam. Ale walczymy dalej 😉
Też nie sądziłam, że dojdziemy do etapu IVF, ale naprawdę to jest bardziej strach przed nieznanym, procedura daje nadzieje 🥰Karolove, Naadzieja lubią tę wiadomość
♀️35 ♂️37
start 06.2023
AMH 1.2 🤔
Drożność ☑️
5 cykli stymulowanych ❌
➡️ IV IUI -
Karolove wrote:Też nie sądziłam, że dojdziemy do etapu IVF, ale naprawdę to jest bardziej strach przed nieznanym, procedura daje nadzieje 🥰
Dzięki Karolove i tego się trzymajmy 😉
Też się martwię przed pierwszą procedurą, bo jak mówisz to coś nieznanego. Poza tym staram się za bardzo nie nastawiać na powodzenie. I to jest tak chore, że w głowie się nie mieści 😵💫 Nie nastawiać się za bardzo na sukces, żeby mniej bolało, jeśli się nie powiedzie. Jeśli dojdzie do ciąży – nie cieszyć się za szybko, bo wszystko może się wydarzyć. A potem, jak już urodzi się zdrowe dziecko, niby można się cieszyć, ale nie… bo przecież nie wiadomo, czy za kilka lat nie odkryją się jakieś wrodzone choroby 🙃
Jezu, czy tylko ja mam tak namieszane w głowie? 😵 Przy inseminacji miałam to samo. Partner zakładał, że się uda, a ja, że nie. Tłumaczyłam mu, żeby się nie nakręcał.
Przez 10 lat wyrobiłam sobie taki mechanizm obronny przed rozczarowaniem. Ale gdyby się coś udało, to byłby cud ✨Ola8999 lubi tę wiadomość
👩'89
HSG ✔️AMH 1,4
Kariotyp✔️KIR Bx
Niska ferrytyna
🧔♂️'74
Morfologia 1%❌
Kariotyp ✔️
IUI 10.2024 ❌
Karolove wrote:Cześć LS, u nas podobnie. Starania od kilku lat, wyniki na papierze prawidłowe i nigdy nawet ⏸️ na teście nie widziałam. Ale walczymy dalej 😉
Też nie sądziłam, że dojdziemy do etapu IVF, ale naprawdę to jest bardziej strach przed nieznanym, procedura daje nadzieje 🥰
Tak tu napisze żeby dodać otuchy innym dziewczynom 💪Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca, 11:25
♀️35 ♂️37
start 06.2023
AMH 1.2 🤔
Drożność ☑️
5 cykli stymulowanych ❌
➡️ IV IUI -
Kochane dziewczyny! Polećcie (jeżeli w ogóle są) jakieś suplementy na poprawę ilości i jakości komórek przy stymulacji - niestety ja rocznik 87, partner 74 i niestety z dwóch stymulacji mieliśmy tylko 4 zarodki łącznie ( 2 uszkodzone genetycznie). Szykujemy się do 3 stymulacji i zastanawiam się co sprawdzić, co zmienić, co zrobić inaczej - ehhhhOna: 37 lat
On: 50
AMH: 1,0 -
Cześć azja87,
Czy przed poprzednimi transferami brałaś jakieś suplementy?
Mam podobną różnicę wieku i jestem przed pierwszym transferem, więc tak naprawdę nie wiem, co mnie czeka.
Staram się zadbać o jakość komórek, jak pisałam wyżej, biorę Q10 200 mg i mio-inozytol 2000 mg. Nie wiem, czy to wystarczy, chyba dopiero podczas punkcji się dowiem.😬
Chętnie poznam opinie innych dziewczyn! 😊👩'89
HSG ✔️AMH 1,4
Kariotyp✔️KIR Bx
Niska ferrytyna
🧔♂️'74
Morfologia 1%❌
Kariotyp ✔️
IUI 10.2024 ❌
NAC jest też polecany.♀️35 ♂️37
start 06.2023
AMH 1.2 🤔
Drożność ☑️
5 cykli stymulowanych ❌
➡️ IV IUI -
LS wrote:Cześć dziewczyny!
Jeśli mogę, to z chęcią do Was dołączę! 😊
Mam 35 lat (jeszcze przez chwilę, bo urodziny tuż-tuż 😁). Aktywnie staramy się o dziecko od półtora roku. Mamy za sobą podstawowe badania i, szczerze mówiąc, wyniki raczej w normie — ani nic bardzo złego, ani też żadnych oczywistych wskazówek, co mogłoby być przyczyną naszych trudności. Sama nie wiem, czy to dobrze, czy źle... Bo z jednej strony fajnie, że nic wielkiego do naprawy, ale z drugiej — czasem myślę, że łatwiej byłoby wiedzieć, na czym się skupić, niż szukać igły w stogu siana.
Dlatego po nieudanej inseminacji doszliśmy do in vitro. Teraz czekam na kwalifikację, a potem – do boju!
Widzę, że są tu dziewczyny co mają podobne wyniki i doświadczenia, więc trzymam mocno kciuki za nas wszystkie. Niech nam nie zabraknie siły, cierpliwości i wytrwałości w tej niełatwej drodze!🏃🏻♀️ 35
Tarczyca 🆗
Krzywa cukrowa 🆗
Homocysteina & B12 & kwas foliowy 🆗
AMH - 1,24 (06.2024) -> 1,72 (12.2024)
Sono HSG 🆗
Cykle regularne, owulacje potwierdzone
Cytologia - NILM 🆗
Badania w 9 d.p.o. Estradiol - 255, progesteron - 28,02
Badania w 3 d.c. FSH - 6,65, LH - 5, Estradiol - 59,30
Wymazy MUCHa & biocenoza & wirusy 🆗
💊 Euthyrox 25, Pregna Start, Omega 3, Q10, olej z wiesiołka, NAC, magnez, selen, wit. C, l-arginina, wit. E+A, zioła Ojca Sroki, niepokalanek mnisi
🏋🏼 36
Badanie nasienia 🆗 fragmentacja DNA plemników 🆗test MAR 🆗 HBA 92%
15 cs - 0 ⏸️
01.2025 - 03.2025 3 x IUI ❌
04-05.2025 ➡️ in vitro (protokol dlugi: Marvelon ➡️ ?) -
Hej Runnerka, powiem tak – byliśmy totalnie zieloni, kiedy trafiliśmy do kliniki. Nawet nie przyszło mi do głowy, że dosłownie za rogiem czeka nas IVF…
Pierwsza konsultacja – 08.2024. Miałam tylko podstawowe badania krwi, te, które robi się przed ciążą. Doktor skierowała nas na HSG i badanie nasienia.
Druga konsultacja – 10.2024. Wszystko w normie, więc robimy inseminację. Od razu padła też informacja, że jeśli się nie uda, to zgłaszajcie się do programu IVF. Bo ja 35+, do tego czasu minie już pół roku starań, więc będzie ok. A my O_o! IVF? Już? No ale… chyba dużego wyboru nie ma.
Oczekiwanie na kwalifikację trochę trwało i w końcu w 02.2025 przyszliśmy na kwalifikację. A tu proszę – brakuje nam udokumentowanego roku starań. Tadamm. 😑
Doktor powiedziała, że właśnie wróciła z kilkugodzinnego spotkania i że teraz dokumenty są sprawdzane bardzo rygorystycznie. Podobno mogą nawet żądać zwrotu finansowania. Powiedziałam, że mam dokument z wizyty u gina w którym jest info, że się staramy bezskutecznie od trzech lat, a ona na to: super, ale musi być kod N97, bo dopiero wtedy się liczy.
No to wróciłam do gina po zaświadczenie z kodem N97 i informacją o długoletnich staraniach i teraz czekam na drugą kwalifikację. W międzyczasie leczyłam Helicobacter, więc trochę to trwało, ale przynajmniej miałam czas na branie supli, więc może ta przerwa nawet się przyda.
Podsumowując: tak, czepiają się dokumentów, bo ich też potem czepiają się podczas audytów…
Ale nie wiem co twój doktorek kombinuje.. chyba warto to wyjaśnić zanim skończysz stymulację..👩'89
HSG ✔️AMH 1,4
Kariotyp✔️KIR Bx
Niska ferrytyna
🧔♂️'74
Morfologia 1%❌
Kariotyp ✔️
IUI 10.2024 ❌
LS wrote:Hej Runnerka, powiem tak – byliśmy totalnie zieloni, kiedy trafiliśmy do kliniki. Nawet nie przyszło mi do głowy, że dosłownie za rogiem czeka nas IVF…
Pierwsza konsultacja – 08.2024. Miałam tylko podstawowe badania krwi, te, które robi się przed ciążą. Doktor skierowała nas na HSG i badanie nasienia.
Druga konsultacja – 10.2024. Wszystko w normie, więc robimy inseminację. Od razu padła też informacja, że jeśli się nie uda, to zgłaszajcie się do programu IVF. Bo ja 35+, do tego czasu minie już pół roku starań, więc będzie ok. A my O_o! IVF? Już? No ale… chyba dużego wyboru nie ma.
Oczekiwanie na kwalifikację trochę trwało i w końcu w 02.2025 przyszliśmy na kwalifikację. A tu proszę – brakuje nam udokumentowanego roku starań. Tadamm. 😑
Doktor powiedziała, że właśnie wróciła z kilkugodzinnego spotkania i że teraz dokumenty są sprawdzane bardzo rygorystycznie. Podobno mogą nawet żądać zwrotu finansowania. Powiedziałam, że mam dokument z wizyty u gina w którym jest info, że się staramy bezskutecznie od trzech lat, a ona na to: super, ale musi być kod N97, bo dopiero wtedy się liczy.
No to wróciłam do gina po zaświadczenie z kodem N97 i informacją o długoletnich staraniach i teraz czekam na drugą kwalifikację. W międzyczasie leczyłam Helicobacter, więc trochę to trwało, ale przynajmniej miałam czas na branie supli, więc może ta przerwa nawet się przyda.
Podsumowując: tak, czepiają się dokumentów, bo ich też potem czepiają się podczas audytów…
Ale nie wiem co twój doktorek kombinuje.. chyba warto to wyjaśnić zanim skończysz stymulację..🏃🏻♀️ 35
Tarczyca 🆗
Krzywa cukrowa 🆗
Homocysteina & B12 & kwas foliowy 🆗
AMH - 1,24 (06.2024) -> 1,72 (12.2024)
Sono HSG 🆗
Cykle regularne, owulacje potwierdzone
Cytologia - NILM 🆗
Badania w 9 d.p.o. Estradiol - 255, progesteron - 28,02
Badania w 3 d.c. FSH - 6,65, LH - 5, Estradiol - 59,30
Wymazy MUCHa & biocenoza & wirusy 🆗
💊 Euthyrox 25, Pregna Start, Omega 3, Q10, olej z wiesiołka, NAC, magnez, selen, wit. C, l-arginina, wit. E+A, zioła Ojca Sroki, niepokalanek mnisi
🏋🏼 36
Badanie nasienia 🆗 fragmentacja DNA plemników 🆗test MAR 🆗 HBA 92%
15 cs - 0 ⏸️
01.2025 - 03.2025 3 x IUI ❌
04-05.2025 ➡️ in vitro (protokol dlugi: Marvelon ➡️ ?) -
No nie, nie musimy czekać bo załatwiłam to zaświadczenie z kodem N97 i info, że staram się od trzech lat i tego wystarczy. We wtorek mam drugą kwalifikację i liczę, że tym razem przejdziemy👩'89
HSG ✔️AMH 1,4
Kariotyp✔️KIR Bx
Niska ferrytyna
🧔♂️'74
Morfologia 1%❌
Kariotyp ✔️
IUI 10.2024 ❌
Hej, dołączam do Was - rocznik 89. Staramy się dopiero od listopada, więc wiem że to statystycznie niedługo, ale i tak każdy okres to rozczarowanie.
Do tego mam mega stresy przez pracę, jestem kłębkiem nerwów, słabo śpię i boje się że w combo z wiekiem przez to nigdy nam się nie uda.
Kibicuję wszystkim tu obecnym! 🙏Starania od 11/24
👩❤️👨'89
💊 kwas foliowy, wit. D3 -
niebianka wrote:Hej, dołączam do Was - rocznik 89. Staramy się dopiero od listopada, więc wiem że to statystycznie niedługo, ale i tak każdy okres to rozczarowanie.
Do tego mam mega stresy przez pracę, jestem kłębkiem nerwów, słabo śpię i boje się że w combo z wiekiem przez to nigdy nam się nie uda.
Kibicuję wszystkim tu obecnym! 🙏
Hej, stres na pewno nie pomaga w płodności... Nie wiem, czy u mnie nie jest głównym problemem. W pracy mam spokój, ale mamy kilka krążących wokół nas tematów, których nie możemy się pozbyć, a czasami całkowicie wyczerpują naszą energię. Czy robiliście jakąś diagnostykę?👩'89
HSG ✔️AMH 1,4
Kariotyp✔️KIR Bx
Niska ferrytyna
🧔♂️'74
Morfologia 1%❌
Kariotyp ✔️
IUI 10.2024 ❌