X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się po 35 roku życia 35 + starajace sie o pierwsze dziecko, czy sa takie?
Odpowiedz

35 + starajace sie o pierwsze dziecko, czy sa takie?

Oceń ten wątek:
  • LS Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 00:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Przytulasek, tak jak Just00, nie wiedziałam, że może dojść do sytuacji, w której nie da się dostać do jajnika podczas punkcji 🤯 To musiało być bardzo trudne przeżycie i jest mi ogromnie przykro, że musiałaś przez to przechodzić 🥺🫂 Dawaj znać, co lekarz zaproponuje przy kolejnym podejściu. Trzymam mocno kciuki i życzę Wam dużo sił 🫂

@Nessie, niech się kropek mocno wgryza i okaże się tym, na którego tak długo czekałaś 🤞🏼🤞🏼🤞🏼

Przytulasek lubi tę wiadomość

👩'89
    HSG ✔️AMH 1,4 (07.2024) -->0,99 (04.2025)
    Kariotyp✔️KIR Bx (2DS1✔️)
    Niska ferrytyna 21-->27

🧔‍♂️'74
    Morfologia 1%❌
    Kariotyp ✔️
    Kwalifikacja 01.04✔️
    07.05 💉Menopur300, Rekovelle12
    20.05 - pobrano 11🥚- dojrzałych 11 - zapłodniono 10 - 3 ❄️❄️❄️ 4AB, 4BB, 4BA
    06.06 - histeroskopia ⌛
  • Kat84 Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przytulasek wrote:
    Hej Dziewczyny ,

Dzięki za trzymanie kciuków . Niestety punkcja się nie udała 🥲 w lewym jajniku jedyny dojrzaly pęcherzyk był pusty , a do lewego nie dali rady dotrzeć był mocno między jelitami i nawet uciskania brzucha nic nie dały 🥲 póki co jestem załamana i ciężko mi o tym myśleć. W kolejnym cyklu mam histero by usunąć polip a potem nie wiem co dalej...

Przytulasek, bardzo mi przykro i łączę się w bólu. U mnie z 7 zapłodnionych komórek w 6 dniu zostało okrągłe 0, więc też kończę cykl załamana. Pierwsza stymulacja i mam tylko OHSS.

Dziewczyny trzymam za wszystkie kciuki. Ja muszę się wyłączyć na jakiś czas. Czeka mnie teraz odpoczynek przez 2-3 cykle, żeby się zregenerować.

👩 84 r., AMH 2,47, wszystkie badania w normie
    I IVF (z PGT-A) stymulacja 28.05 (2dc)
    04.06 I monitoring
    09.06 punkcja➡️ 10 🥚=> 8 zapłodnionych
  • Lajla87_87 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kat84 wrote:
    Przytulasek, bardzo mi przykro i łączę się w bólu. U mnie z 7 zapłodnionych komórek w 6 dniu zostało okrągłe 0, więc też kończę cykl załamana. Pierwsza stymulacja i mam tylko OHSS.

Dziewczyny trzymam za wszystkie kciuki. Ja muszę się wyłączyć na jakiś czas. Czeka mnie teraz odpoczynek przez 2-3 cykle, żeby się zregenerować.

Trzymaj się kochana 🫂🫂🫂🫂 odpoczynek dobrze zrobi 🍀🍀🍀🍀✊✊✊✊☺️ oby lekarze na kolejny cykl mieli inny pomysł na Ciebie ☺️

👧 37 lat
    AMH: 1,03 (03.2023) ➡️ 0,96 (03.2024) ➡️ 1,14 (01.2025)

TSH & FT4 & FT3 & antyTPO & antyTG 🆗
    Homocysteina & witamina D & witamina B12 & kwas foliowy & ferrytyna 🆗
    Guzek na tarczycy i piersi ❌
    Kariotyp 🆗
    Cytologia płynna, HPV 🆗
    KIR Bx, brak 2DS1, 2DS5, 3DS1 ❌
    Immunofenotypy ⏳ Cytokiny ⏳ ANA ⏳ ASA ⏳

👦 39 lat
    Kariotyp 🆗
    02.2024 Badanie nasienia morfologia 1%❌
    09.2024 HBA 75%
    09.2024 MSOME 2%

🍀 Invimed Wrocław 🍀
    🍀14.02.2025 punkcja 11 oocytów, 🥚9 zapłodnionych ➡️ ❄️❄️❄️❄️❄️ 4AA, 3AA, 4AA, 4BB, 4AA

😔 17.03.2025 FET ❄️3AA (5dn)+ embryoglue
    8dpt: 12,99 10dpt: 7,42 11dpt: 3,40 cb💔

😔 16.05.2025 FET 4AA (6dn) + embryoglue
    7dpt <0,2

📆18.06 biopsja endometrium cd56, cd138⏳
    📆11.07 teleporada immunolog ⏳
  • Merkuriusz Debiutantka

Wysłany: Dzisiaj, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeju dziewczyny przykro mi ☹️ - jestem na forum od niedawna, podczytuje Was, bo też jestem przed decyzją :-( Gdzie ta skuteczność tego in vitro? Czy to działa tylko u młodych dziewczyn, które mają jakiś problem typu niedrożne jajowody ?
    Trzymam za Was kciuki, żeby się jednak udało 👍

@Kat 84 jak odpoczniesz i będziesz chciała napisać, to byłabym wdzięczna za informacje, jakie lekarz dawał Ci szanse z in vitro.. widzę że Amh masz ładne.

• Runnerka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kat84, bardzo Ci wspolczuje ☹️ kiedy bedziesz widziec sie z lekarzem? Wierze, ze znajdzie jakies rozwiazanie, moze inne leki, inny protokol.

Just, jak w ogole Twoje przygotowania do transferu?

Ola899, powtarzalas dzisiaj sikacza? Daj znac jak wyszlo ✊🏻

Ola8999 lubi tę wiadomość

🏃🏻‍♀️ 35
    Tarczyca 🆗
    Krzywa cukrowa 🆗
    Homocysteina & B12 & kwas foliowy 🆗
    AMH - 1,24 (06.2024) -> 1,72 (12.2024)
    Sono HSG 🆗
    Cykle regularne, owulacje potwierdzone
    Cytologia - NILM 🆗
    Badania w 9 d.p.o. Estradiol - 255, progesteron - 28,02
    Badania w 3 d.c. FSH - 6,65, LH - 5, Estradiol - 59,30
    Wymazy MUCHa & biocenoza & wirusy 🆗

💊 Euthyrox 25, Pregna Start, Omega 3, Q10, olej z wiesiołka, NAC, magnez, selen, wit. C, l-arginina, wit. E+A, zioła Ojca Sroki, niepokalanek mnisi

🏋🏼 36
    Badanie nasienia 🆗 fragmentacja DNA plemników 🆗test MAR 🆗 HBA 92%

15 cs - 0 ⏸️

01-03.2025 3 x IUI ❌
    04-05.2025 IMSI (protokol dlugi): Marvelon ➡️ Gonapeptyl Daily ➡️ 💉75j Menopur + 150j Gonal f ➡️ 🔬 punkcja - pobranych 10 🥚mamy 5❄️❄️❄️❄️❄️ (8A, EB2, 3BA, 4BA, 5BB)➡️ FET piatek 13-ego czerwca😱
  • Thoruviel Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kat84 wrote:

Jejku, przykro mi bardzo 😞 Mam nadzieję, że lekarz podejdzie inaczej do kolejnej stymulacji i będzie lepszy efekt. Tak jak pisałam, te pierwsze stymulacje to badanie reakcji organizmu. Ale nadal cholernie boli brak oczekiwanego efektu 😞

Odpoczywajcie i myślami jestem z Wami 🫂🫂🫂 I może jakies suplementy skoro 2-3 miesiące przerwy?

Kariotypy prawidłowe
    AMH 4,8 (IX 2024)
    - cross- match X 39% --> XII 61% --> I '25: Equoral 50 + encorton--> V 45,5%
    - allo-MLR 38% X --> V 55,6% , komórki NK 9%, KIR AA

IVF nr 6 kwiecień/maj - 4❄️ po PGTA-A 1 👍 i 1 mozaika
    IVF nr 5 październik 2024 - 1 PGT-A 👍, 1 nieprzebadany
    - transfer VIII 04.03 ❄️ 5.2.1 - beta 10dpt 0.156 💔cleaxane
    - transfer IX 05.04 ❄️ 5.2.3 beta 10dpt <0.2 💔encorton, accofil, clexane
    IVF nr 4 maj 2024 - 1 zarodek 5.2.3 PGT-A 👍
    - transfer VII ❄️ Accofil - implantacja 🍀sierpień - poronienie 6t 💔
    IVF nr 3 marzec 2023 - 3 ❄️, dwa PGT-A 👍
    - transfer ❄️ 5.1.1 czerwiec z Accofil- implantacja 🍀 wrzesień 2023 - poronienie, 12 t 5 dni 💔
    - marzec 2024 ❄️ 5.2.3 z Accofil - 💔
    IVF nr 2: czerwiec 2022 - 1 ❄️ 5.2.2 - PGT-A 👎
    IVF nr 1: sierpień 2021 - 4 ❄️bez PGT-A
    - 4 x ET sierpień 2021- marzec 2022 ❌, raz cb
    - luty 2022 - badanie receptywności endometrium 👍
    IUI 05.2021 - 💔
  • Przytulasek Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kat84 wrote:

Mnie też Kochana przykro , że Ciebie też spotkało to rozczarowanie 😭 jeszcze zaczynałyśmy stymulację w podobnym czasie tu pisząc ze sobą... czujemy w sumie to samo 😪 trzymaj się tam...
    Chcę wierzyć , że wrócimy jeszcze do gry silniejsze 🤗🤗🤗🤗

👧 38 🧑‍🦱39

Starania od 2020r.
    Problem : słabe nasienie , niskie Amh obecnie 0,7 , niskie żelazo i ferrytyna
    Kariotypy ✔️
    Kir Bx , większość implantacyjnych ✔️
    Drożność jajowodów ✔️
    03.2025 Angelius Provita MP
    1️⃣ Procedura IVF krótki protokół
    02.06 .25 początek stymulacji
    💉menopur , puregon , orgalutran
    Punkcja 16.06 ❌️
  • Ola8999 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kat84 przykro mi.. kurcze i niech ktoś jeszcze powie że in vitro to droga na skróty.. trzymaj się kochana regeneruj suplementuj.

Runnerka wiadomo 🤭 dziś kreska trochę ciemniejsza, zrobiłam betę czekam na wyniki 💪

Runnerka, _Qlka_, LS, Slava lubią tę wiadomość

♀️'89 ♂️'87
    start 06.2023
    AMH 1.2 🤔
    Owulacje ☑️
    Drożność ☑️
    Seminogram 116mln/ml ruch A+B 22% Morfo 2% DFI 3,5% HBA 82% MAR 13%
    Biopsja endometrium stan zapalny cd138 9/1, unidox 💊
    Histeroskopia hist pat: polipy endometrialne wycięte ✂️
    7.05 IUI ❌ koncentracja 46mln ruch A+B 28%
    KIR BX 2ds1 2ds3 2ds4del 2ds5 3ds1, brak 2ds2 i 2ds4norm
    13.06 kwalifikacja in vitro ✅
  • Runnerka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super, czekam razem z Toba i trzymam kciuki✊🏻
    A przeczuwalas te dwie kreski? Czulas / czujesz sie jakos inaczej niz w poprzednich cyklach?

🏃🏻‍♀️ 35
    Tarczyca 🆗
    Krzywa cukrowa 🆗
    Homocysteina & B12 & kwas foliowy 🆗
    AMH - 1,24 (06.2024) -> 1,72 (12.2024)
    Sono HSG 🆗
    Cykle regularne, owulacje potwierdzone
    Cytologia - NILM 🆗
    Badania w 9 d.p.o. Estradiol - 255, progesteron - 28,02
    Badania w 3 d.c. FSH - 6,65, LH - 5, Estradiol - 59,30
    Wymazy MUCHa & biocenoza & wirusy 🆗

💊 Euthyrox 25, Pregna Start, Omega 3, Q10, olej z wiesiołka, NAC, magnez, selen, wit. C, l-arginina, wit. E+A, zioła Ojca Sroki, niepokalanek mnisi

🏋🏼 36
    Badanie nasienia 🆗 fragmentacja DNA plemników 🆗test MAR 🆗 HBA 92%

15 cs - 0 ⏸️

01-03.2025 3 x IUI ❌
    04-05.2025 IMSI (protokol dlugi): Marvelon ➡️ Gonapeptyl Daily ➡️ 💉75j Menopur + 150j Gonal f ➡️ 🔬 punkcja - pobranych 10 🥚mamy 5❄️❄️❄️❄️❄️ (8A, EB2, 3BA, 4BA, 5BB)➡️ FET piatek 13-ego czerwca😱
  • Przytulasek Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Merkuriusz wrote:
    Jeju dziewczyny przykro mi ☹️ - jestem na forum od niedawna, podczytuje Was, bo też jestem przed decyzją :-( Gdzie ta skuteczność tego in vitro? Czy to działa tylko u młodych dziewczyn, które mają jakiś problem typu niedrożne jajowody ?
    Trzymam za Was kciuki, żeby się jednak udało 👍

@Kat 84 jak odpoczniesz i będziesz chciała napisać, to byłabym wdzięczna za informacje, jakie lekarz dawał Ci szanse z in vitro.. widzę że Amh masz ładne.

Merkuriusz myślę , że jak się zaczyna , to człowiek nie zdaje sobie do końca sprawy jakie to trudne 😪 Wiadomo , że jest wiara i nadzieja , że jest jeszcze jakaś moźliwość i chcę się próbować . Są różne historie i te pozytywne i te negatywne . I wiele z tych negatywnych po długim czasie też kończy się dobrze . Decyzja jest trudna i trzeba mieć świadomość , że może być róźnie . Ale z 2 strony po co całe życie żałować , że się choć nie spróbowało ? Mnie się wydawało , że jestem na to przygotowana , a jednak chyba na ból nie jest się nigdy do końca przygotowanym ....
    Ale jak patrzę , ile jest dziewczyn , które po wielu ciężkich przeżyciach wciąż walczą , to znaczy , że każda z Nas ma więcej siły niż Jej się wydaje ...

LS, Ola8999, Thoruviel lubią tę wiadomość

👧 38 🧑‍🦱39

Starania od 2020r.
    Problem : słabe nasienie , niskie Amh obecnie 0,7 , niskie żelazo i ferrytyna
    Kariotypy ✔️
    Kir Bx , większość implantacyjnych ✔️
    Drożność jajowodów ✔️
    03.2025 Angelius Provita MP
    1️⃣ Procedura IVF krótki protokół
    02.06 .25 początek stymulacji
    💉menopur , puregon , orgalutran
    Punkcja 16.06 ❌️
  • _Qlka_ Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kat84 wrote:

O nie, wspolczuje bardzo i przytulam 🫂
    I drżę ze z moimi 4-ma bedzie podobnie...

38.5l
    AMH 01.25 - 3.57 ng/ml
    Owulacje własne ✅️
    ANA, LA, RF, ASA ujemne ✅️
    Trombofilia - PAI-1 homozygota❌️ reszta ✅️
    Kariotyp ✅️
    Kir Bx
    Biopsja endo - stan zapalny przeleczony
    MUCHA ✅️
    2024: puste jajo, biochem
    Czynnik męski: morfologia 0-1%, DFI 45% -> 15%

05.25 - kwalifikacja ivf
    1️⃣ 02.06.25 - 💉 Bemfola 150 + Mensinorm 75 + Orgalutran
    06.06.25 👀
    10.06.25 👀
    13.06.25 - punkcja:🥚x10 z tego 6 🆗️
    14.06.25 - 1 doba: 4 szt
  • Ola8999 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Runnerka wrote:
    Super, czekam razem z Toba i trzymam kciuki✊🏻
    A przeczuwalas te dwie kreski? Czulas / czujesz sie jakos inaczej niz w poprzednich cyklach?
    Od piątku bolą mnie plecy i brzuch. Myślałam że to stres po kwalifikacji mi schodzi, później że okres idzie ale biorę dupka wiec nie może się przebić. Dlatego zrobiłam test, bo chcialam go odstawić. Brzuch mnie gniecie cały czas i plecy bolą.

♀️'89 ♂️'87
    start 06.2023
    AMH 1.2 🤔
    Owulacje ☑️
    Drożność ☑️
    Seminogram 116mln/ml ruch A+B 22% Morfo 2% DFI 3,5% HBA 82% MAR 13%
    Biopsja endometrium stan zapalny cd138 9/1, unidox 💊
    Histeroskopia hist pat: polipy endometrialne wycięte ✂️
    7.05 IUI ❌ koncentracja 46mln ruch A+B 28%
    KIR BX 2ds1 2ds3 2ds4del 2ds5 3ds1, brak 2ds2 i 2ds4norm
    13.06 kwalifikacja in vitro ✅
  • LS Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Kat84, bardzo mi przykro, że pierwsza procedura tak się skończyła… 🫂 Mimo wszystko miałaś dojrzałe komórki, więc wygląda na to, że stymulacja zadziałała dobrze. Z tego, co kojarzę, do trzeciego dnia zarodek korzysta głównie z „mocy” komórki jajowej, a dopiero później zaczyna działać sam i tu już sporo zależy od jakości plemników. Wiesz może, jaką metodę zapłodnienia zastosowano – zwykłe IVF czy ICSI?

@Merkuriusz, IVF to taka szansa, żeby zobaczyć, co dzieje się w tych pierwszych etapach zapłodnienia na spokojnie, pod kontrolą. Czasem widać wtedy, że coś nie działa tak, jak powinno, i można próbować to jakoś obejść.

A jeśli chodzi o szanse, to niestety wszystko zależy od wielu rzeczy. W dużym uproszczeniu: po 35. roku życia mówi się, że co trzeci transfer ma szansę się udać, a po 38. – co piąty. Ale to tylko statystyka. Sporo zależy też od jakości komórek, plemników, hormonów, ewentualnych problemów zdrowotnych, zapaleń, immunologii itd. Nie każda z nas ma takie przeszkody, ale jak się pojawią, mogą trochę namieszać.

No i nawet jak już się uda i pojawi się ciąża, to jeśli niestety się nie utrzyma, to z medycznego punktu widzenia wszystko liczy się od nowa. Szanse się „zerują”, jakby poprzednie próby się nie liczyły i trzeba próbować dalej. To może być frustrujące, ale też każda kolejna próba daje więcej informacji i przybliża do celu.

Trzymam mocno kciuki, żeby ta Twoja droga była jak najkrótsza i zakończyła się szczęśliwie 🍀🫂

@_Qlka_ mocne kciuki, obyś miała lepsze wiadomości 🤞🤞🤞

👩'89
    HSG ✔️AMH 1,4 (07.2024) -->0,99 (04.2025)
    Kariotyp✔️KIR Bx (2DS1✔️)
    Niska ferrytyna 21-->27

🧔‍♂️'74
    Morfologia 1%❌
    Kariotyp ✔️
    Kwalifikacja 01.04✔️
    07.05 💉Menopur300, Rekovelle12
    20.05 - pobrano 11🥚- dojrzałych 11 - zapłodniono 10 - 3 ❄️❄️❄️ 4AB, 4BB, 4BA
    06.06 - histeroskopia ⌛
  • Slava Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kat84 tulę Cię 🫂 To jest jednak okrutna loteria i strasznie mi przykro, że tym razem tak to u Ciebie wyszło. Trzymam kciuki, żeby w następnym podejściu był już super wynik. Masz obstawę leków lub/i suplementów na jakość jajeczek?

Ola tak jak napisałaś, in vitro to absolutnie nie jest droga na skróty. No i gratuluje jeszcze raz dwóch kreseczek, oby beta była wysoko i się pięknie potem podwajała 🤗

Przytulasku dokładnie tak jak napisałaś.. Nie zdajemy sobie sprawy jak silne jesteśmy dopóki bycie silną nie staje się naszą jedyną opcją.

Nessie trzymam kciuki za Twojego Kropka ✊🏻 Kiedy planujesz testować?

_Qlka_ trzymam kciuki za wszystkie Twoje 4 komórki, dzisiaj możesz tam dzwonić się dopytywać czy dopiero w piątej dobie?

Ja sobie obiecywałam, że nie będę męczyć pani embriolog ale wydzwaniałam codziennie jak mogłam, tylko na weekend dałam sobie spokój. Takie dzwonienie codziennie też generowało mega stres.

Ona 35l:
    ❌AMH 1,27, LUF, IO, PAI-1 4G/5G hetero,Ferrtytyna 12, morfologia na granicy normy.
    ❌Crohn, nietolerancja histaminy, AZS, Crossmatch 18,9
    ❌ ❌ ❌ allo mlr 0%, rozjechane cytokiny
    ✅ brak innych mutacji, halotyp Bx obecne kiry 2DS1 2DS5 3DS1, kariotyp prawidłowy, białko S i C ok, ANA i LA ujemne, IMK ok, biocenoza I, MUCHA ok, HSG ok
    On 34l: morfo ok, słaba ruchliwość, kariotyp prawidłowy, posiew ok,
    Starania od 04.2024, 2xCB
    27.02.25 ⏸️ (po IUI)
    28.02 beta 9.8, prog 0.5, okres, start IVF(DE) stymulacja Menogon HP 225j.
    06.03 beta 212coś, prog 15.4, przerwanie stymulacji
    26.03 💔 poronienie samoistne
    ⏳ 05-06 IVF (PL) 7🫧 7MII 7🍀 4🐻‍❄️ do PGTa
    ⏳HLAC, leczenie CD138 do 0 Metronidazol plus Invag
    ⏳Immunologia plan działania
    -absent in body-the half rising man-
‹‹ 1258 1259 1260 1261 1262
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ