X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się po 35 roku życia Ciąża z jednym jajnikiem
Odpowiedz

Ciąża z jednym jajnikiem

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Summer Znajoma

Wysłany: 21 maja 2022, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, po dwóch stratach zaczelismy ponownie starania. W poniedziałek dowiedziałam się że mam guza na jajniku, który budzi obawy onkologiczne. Zabieg jest raczej pewny. Ja mam już 40 lat i boję się , że jeśli historia skończy się pozytywnie i nie będzie to najgorsze to szanse na dziecko będą przekreślone. Czy któraś z Was ma podobne doświadczenia

• Altair Autorytet

Wysłany: 23 maja 2022, 06:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    summer wrote:
    Cześć dziewczyny, po dwóch stratach zaczelismy ponownie starania. W poniedziałek dowiedziałam się że mam guza na jajniku, który budzi obawy onkologiczne. Zabieg jest raczej pewny. Ja mam już 40 lat i boję się , że jeśli historia skończy się pozytywnie i nie będzie to najgorsze to szanse na dziecko będą przekreślone. Czy któraś z Was ma podobne doświadczenia

Jeśli inne parametry są dobre i drugi jajnik zdrowy, to nie jest wielki problem. Owulacja odbywa się po prostu co miesiąc z istniejącego jajnika. Moja mama urodziła mnie mając jeden jajnik i będąc po czterdziestce. Pierwszy jajnik straciła koło 20 roku życia.
    Gdyby się nie udało, to są jeszcze inne opcje - komórka jajowa od dawczyni lub adopcja zarodka.
    Trzymaj się!

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
    XI 2022 - Synek już na świecie
  • Summer Znajoma

Wysłany: 25 maja 2022, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję ☺️ jestem po wizycie. Na szczęście guz nie wygląda na złośliwy i lekarz mnie uspokoił, co więcej powiedział że nie widzi przeciwskazan do starań bo termin zabiegu jest odległy.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ