Jakie badania na poczatek?
-
Na pewno tarczycę TSH, oras LH I FSH ( te dwa to w 2-3 dzień cyklu), prolaktynę ( na czczo). To są chyba takie totalnie podstawowe rzeczy do diagnostyki. Oraz - badanie nasienia rozszerzone z morfologią. No i jeśli myślicie o in vitro to kariotypy ( na wynik czeka się miesiąc) więc warto zrobić.
Poza tym pod kątem wszelkich zabiegów typu inseminacja czy inv oczywiście przeciwciała na różyczkę toksoplazmozę, wymazy na chlamydię, czystość pochwy. Aha no i aktualna cytolgia i usg piersi.oboje 40lat
AMH 1.06---> 0,76
wyniki u obojga okey, jeden jajnik działa
startujemy z IVF wrzesień 2024
I stymulacja: Menopur --> 3 oocyty--> mamy 2x❄️5BB.
PGTa--->mamy 2 mozaiki
11.2024 Transfer ...⏳🍀 -
Dodałabym z podstaw glukozę i insulinę + krzywe a z hormonów progesteron i estradiol, testosteron,poziom
DHEA-s,w 7dpo ponownie progesteron i estradiol żeby wyeliminować przewagę estrogenową, przydałaby się morfologia z żelazem i ferrytyna,poziom D i B12.
Hormony nie muszą być na czczo,reszta tak. -
Beata88 wrote:Dziewczyny proszę o pomoc w interpretacji wyników badań. Mam wizytę u gin. dopiero za 3 tyg.
FSH 8,730
LH 3,840
AMH 0,70
CO MYSLICIE?
A ile masz lat i z którego dnia cyklu jest LH i fsh?
Z 3?
AMH o niczym nie świadczy poza tym,że wskazuje ile czasu jest na naturalne starania.
Nawet przy wartości obniżonej w stosunku do wieku też o niczym nie świadczy.
Ogólnie wyższe nie świadczy,że ktoś łatwiej zajdzie bo można mieć niższe a lepsza jakość komórki i wyższe ze słabymi komórkami.
Popracowałabym nad LH bo jest trochę niskie.
Wskazuje się,że stosunek LH do fsh powinien wynosić 1.Sprawdz progesteron w 7dpo bo to może korelować z LH a na pewno potwierdzi czy dochodzi do owulacji.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada, 19:12
-
Beata88 wrote:Dziewczyny
Moje wyniki FSH 8,730 mlU/ml
LH 3,840 mlU/ml
Estradiol 104,7
Progesteron 14,36 ng/ml tydz po owulacji
AMH 0,70
Dajcie znać jak to interpretujecie? Dla mnie to czarna magia
Czy była owulacja?
Powinna byc,ale najlepiej jeszcze to sprawdzić na USG. Moj gin mówił ,że wystarczy trochę ponad 10 ng/ml. Ja miałam progesteron ok 24 i jeszcze dodatkowo owu potwierdzona na USG właśnie.Beata88 lubi tę wiadomość
-