Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się po 35 roku życia Podwyższone FSH, lh - czy komuś się udało po 40tce?
Odpowiedz

Podwyższone FSH, lh - czy komuś się udało po 40tce?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Ewiwi Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2023, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej może ktoś mnie pocieszy swoją historią. W maju 2022 zaszłam w ciążę . Wszystko było ok niespodziewanie w sierpniu straciłam cięcie w 18 tygodniu. Po poronieniu lekarz prowadzący stawiał dziwne diagnozy, dawał leki na wywołanie okresu, potem na stymulację - efekty tragicznie. W grudniu zmieniłam giną. Kazał i zrobić badania pomiędzy 21 a 24 DC.
    Dzisiaj zrobiłam mam wyniki ale podłamałam się
    FSH 12,40 (zakres lutealna 1.7 - 7.7)
    LH 12,90 (zakres 1,0 - 11,40)
    progesteron 7.91 (zakres 4,11 - 14,5)
    prolaktyna 350 (zakres 102-496)
    Czy która z was miała podobne wyniki i udało się zajść naturalnie?
    Nadmieniam że.biore jedynie euthyrox 25 i bromocorn ćwierć tabletki. Wizytę mam dopiero 17 lutego. Myślałam że może teraz się udało ale niestety wynik progesteronu rozwiałoje nadzieję. Jest mi strasznie źle bo dzisiaj miałam termin porodu...

*starania od XI 2021
    *maj 2022 beta 30
    *15 sierpnia 2022 poronienie samoistne 17+3tc. (przyczyna nieznana)
    *euthyrox, bromocorn, dong quai,inofem
  • Lara7777 Przyjaciółka

Wysłany: 28 stycznia 2023, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewiwi wrote:
    Hej może ktoś mnie pocieszy swoją historią. W maju 2022 zaszłam w ciążę . Wszystko było ok niespodziewanie w sierpniu straciłam cięcie w 18 tygodniu. Po poronieniu lekarz prowadzący stawiał dziwne diagnozy, dawał leki na wywołanie okresu, potem na stymulację - efekty tragicznie. W grudniu zmieniłam giną. Kazał i zrobić badania pomiędzy 21 a 24 DC.
    Dzisiaj zrobiłam mam wyniki ale podłamałam się
    FSH 12,40 (zakres lutealna 1.7 - 7.7)
    LH 12,90 (zakres 1,0 - 11,40)
    progesteron 7.91 (zakres 4,11 - 14,5)
    prolaktyna 350 (zakres 102-496)
    Czy która z was miała podobne wyniki i udało się zajść naturalnie?
    Nadmieniam że.biore jedynie euthyrox 25 i bromocorn ćwierć tabletki. Wizytę mam dopiero 17 lutego. Myślałam że może teraz się udało ale niestety wynik progesteronu rozwiałoje nadzieję. Jest mi strasznie źle bo dzisiaj miałam termin porodu...

Bardzo współczuję tego co Ci się przytrafilo - przytulam mocno.

Co do wyników to zastanawia mnie co lekarz chcial zobaczyć w wynikach hormonów w fazie lutealnej? Fsh, lh, estradiol i amh warto zbadać ale w 2-5dc bo wtedy będziesz wiedziala na czymś stoisz jeśli chodzi o rezerwę.

Progesteron powinno się badac ok 7 dni po owulacji, wiec jak masz dluzsze lub krótsze cykle to badanie moze być niemiarodajne.

Czy robilas juz jakies badania immunologiczne albo genetyczne?

Wiek - 40 lat
    Amh - 0.8
    Starania od 2018

06.2020 - histeroskopia usunięcie polipa

09.2021 - 1xIUI- beta 0

12.2021 - 1 procedura IVF, pobrano 5 komórek, uzyskano 3 zarodki
    Transfer (lutinus, luteina, acard) - beta 0

01.2022 - biopsja endo - brak stanu zapalnego

02.2022 - crio 2 zarodkow (neoparin, acard, lutinus, progesteron besins), beta 0

09.2022 - laparoskopia, wycięcie niewielkich ognisk endometriozy z wiazadeł k-m

03.2023 - 2 procedura IVF, pobrano 3 komórki, tylko 1 zarodek z 5 doby
    Transfer (prograf, neoparin, glucophage 500, acard, lutinus, progesteron besins)
    7dpt - beta hcg - 8.7, 9dpt - beta hcg - 10.4 , 12dpt - 2.4💔

07.2023: Dr Pasnik: Allo Mlr - 22.5, Cross match - 24.8 - Tarivid i metronizadol przez 10 dni

08.2023 - 3 procedura IVF (dlugi protokół - menopur 225, recovelle 12) 7 pęcherzyków, 5 pobranych komórek, 4 dojrzałe, nie zapłodniła się żadna 😥😥

08.2024
    Naturals - beta hcg 2.539 🥰🥰
  • Ewiwi Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2023, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara7777 wrote:
    Bardzo współczuję tego co Ci się przytrafilo - przytulam mocno.

Co do wyników to zastanawia mnie co lekarz chcial zobaczyć w wynikach hormonów w fazie lutealnej? Fsh, lh, estradiol i amh warto zbadać ale w 2-5dc bo wtedy będziesz wiedziala na czymś stoisz jeśli chodzi o rezerwę.

Progesteron powinno się badac ok 7 dni po owulacji, wiec jak masz dluzsze lub krótsze cykle to badanie moze być niemiarodajne.

Czy robilas juz jakies badania immunologiczne albo genetyczne?
    Właśnie się zastanawiam czemu w tej fazie ale cóż zrobiłam. Progesteron akurat według mnie 7 dpo. Badań genetycznych nie robiłam bo od poronienia lekarz kombinował tak z lekami że nie dawał szans na wyrównanie cyklu. Co do poronienia - nie miałam siły i nie dałabym rady psychicznie

*starania od XI 2021
    *maj 2022 beta 30
    *15 sierpnia 2022 poronienie samoistne 17+3tc. (przyczyna nieznana)
    *euthyrox, bromocorn, dong quai,inofem
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ