Wybór tragiczny...
-
Mam 40 lat i z powodu tzw. czynnika męskiego zalecenie in vitro. Mamy już jedno dziecko poczęte bez problemów kilka lat temu. Teraz gryzę się niemiłosiernie bo in vitro stoi w sprzeczności z moją wiarą. Każda opcja wydaje mi się drogą do dożywotniej depresji. Czy ktoś z Was odrzucił in vitro i teraz żałuje?
-
Mnie w Polsce zaproponowali in vitro z racji wieku i bardzo niskiego amh a wyniki mojego meza tez okazaly sie slabe,ruch i morfologia. Jako ze darmowo nas nie dopuscili bo maz pracuje w UK to staralam sie o to samo w UK. Dostalam list,ze tylko komorka dawczyni i tez nie darmowo a jest to drogie. Nie widzieli nawet szans powodzenia u mnie. Wiec myslalam,ze moze wrocimy po adopcje zarodka w grudniu do Polski ale jak jeszcze nie wiedzielismy ze nie moge juz na swoich komorkach miec to sie szykowalam do in vitro. Bralam Q10 i d3 na poprawe jajeczek,maz mial niski kwas foliowy to bral netylowany trzy mies,razem pilismy proxeed inositol women,maz wiecej i po trzech rowno mies ja zaszlam w ciaze.Dzis odebralam wyniki pappa i ryzyka sa niskie,z panoramy tez,usg jest ok. Dziecko zdrowe. Jesli masz mozliwosc podejscia do in vitro na swoich komorkach i meza to ja bym probowala ale najpierw go czyms przysuplementuj,ten kwas foliowy to podstawa min 3 mies.l karnityna i acetylo n cysteina pomaga w predkosci,maz powinien nie miec zadnych uzywek.Jesli jestes w stanie sie pogodzic ze najwyzej dziecka nie bedzie to dzialajcie naturalnie. Ja nie umialam sie zgodzic na nie moje geny wiec myslalam,ze dziecka nie bedzie. Ale teraz jestem zaskoczona a i wiem tez ze da sie naturalnie jesli kobieta nie ma jakiejs przeszkody ktora tylko ivf wymaga. Na pewno stresuje Cie wiek i ja tez juz myslalam,ze juz jest za pozno.Ja 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Poronienie 5 tydz 2024 czerwiec
Amh 0.39
Dfi 21%
Wszystkie inne badania ok
2025 tydz.14+ 4 panorama ok,zdrowa dziewczynka -
Chyba troche sobie odlecialam od Twojego glownego powodu,tez mialam rozterki dlugie lata bo staralismy sie ponad 10 lat i to in vitro u mnie w ogole nie wchodzilo w gre do momentu kiedy mialam juz wlasnie 40 i mogla byc to mozliwe jedyna opcja aby zajsc w ciaze. Nie wiem co dokladnie Cie zniecheca czy procedura,leki,bol,czy po prostu,ze jest to pod okiem laboratorium a nie naturalnie.Jajeczek w tym wieku pobieraja juz malo,jesli zaplodni sie max dwie trzy komorki to i tak duzo,nie wszystkie moga przetrwac i sie rozwinac,nie wszystkie moga byc zdrowe.Czasem aby uzyskac ciaze po ivf tez potrzeba kilku stymulacji,pobran,prob. Moze sprobu z suplementami najpierw poprawic wyniki meza i podzialaj pol roku naturalnie,mysle ze do 41 jak skonczysz to nadal w razie czego na to in vitro mozesz sie jeszcze zdecydowac.Ja 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Amh 0.39
Dfi 21%
Janette wrote:Mnie w Polsce zaproponowali in vitro z racji wieku i bardzo niskiego amh a wyniki mojego meza tez okazaly sie slabe,ruch i morfologia. Jako ze darmowo nas nie dopuscili bo maz pracuje w UK to staralam sie o to samo w UK. Dostalam list,ze tylko komorka dawczyni i tez nie darmowo a jest to drogie. Nie widzieli nawet szans powodzenia u mnie. Wiec myslalam,ze moze wrocimy po adopcje zarodka w grudniu do Polski ale jak jeszcze nie wiedzielismy ze nie moge juz na swoich komorkach miec to sie szykowalam do in vitro. Bralam Q10 i d3 na poprawe jajeczek,maz mial niski kwas foliowy to bral netylowany trzy mies,razem pilismy proxeed inositol women,maz wiecej i po trzech rowno mies ja zaszlam w ciaze.Dzis odebralam wyniki pappa i ryzyka sa niskie,z panoramy tez,usg jest ok. Dziecko zdrowe. Jesli masz mozliwosc podejscia do in vitro na swoich komorkach i meza to ja bym probowala ale najpierw go czyms przysuplementuj,ten kwas foliowy to podstawa min 3 mies.l karnityna i acetylo n cysteina pomaga w predkosci,maz powinien nie miec zadnych uzywek.Jesli jestes w stanie sie pogodzic ze najwyzej dziecka nie bedzie to dzialajcie naturalnie. Ja nie umialam sie zgodzic na nie moje geny wiec myslalam,ze dziecka nie bedzie. Ale teraz jestem zaskoczona a i wiem tez ze da sie naturalnie jesli kobieta nie ma jakiejs przeszkody ktora tylko ivf wymaga. Na pewno stresuje Cie wiek i ja tez juz myslalam,ze juz jest za pozno.
Janette lubi tę wiadomość
-
Tak naturals i to niespodziewany. My sie chyba juz wczesniej Kasiu “zlapalysmy” tu na ktoryms watku
tez sie bardzo ciesze ze nam sie tak udalo. Mnie tez lekarz tlumaczyl,ze jesli zrobia mi in vitro moze juz nie byc dobrej komorki do pobrania i zalecaja kd. Tylko w Polsce jeden lekarz chcial sprobowac jeden raz na moich ale szans nie dawal zbytnio. Niestety nie moglismy w Polsce skorzystac z programu bo na szybko nie przeprowadzimy sie z UK do Pl,zeby tylko zdazyc. Tu mam list,ze juz nie zrobia in vitro na moich komorkach wiec odrzucili mnie calkowicie. Mnie suplementy polecila znajoma ktora byla u lekarza i te mialy byc wlasnie na polepszenie jakosci. Tylko teraz czasem mi pisza kolezanki,ktore juz maja wieksze dzieci,ze z mojego dziecka moga sie smiac w szkole ze ma stara matke i czy nie myslalam o tym. To boli troche bo ja wydaje mi sie nie wygladam na swoje lata a i tez kondycje mam calkiem dobra. Raczej mnie to malo bedzie interesowalo co kto powie,najwazniejsze jest dla mnie ze dziecko jest zdrowe a nawet dzis przyszly mi wyniki pappa i mam ryzyko napisane zd 1:720 a zEd i z Pa 1:5000 wiec nawet nie podwyzszone. Sprawdzalam na kilka sposobow bo balam sie,tak czesto strasza wadami w wyzszym wieku.
KasiaKP lubi tę wiadomość
Ja 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Amh 0.39
Dfi 21%
Janette wrote:Tak naturals i to niespodziewany. My sie chyba juz wczesniej Kasiu “zlapalysmy” tu na ktoryms watku
tez sie bardzo ciesze ze nam sie tak udalo. Mnie tez lekarz tlumaczyl,ze jesli zrobia mi in vitro moze juz nie byc dobrej komorki do pobrania i zalecaja kd. Tylko w Polsce jeden lekarz chcial sprobowac jeden raz na moich ale szans nie dawal zbytnio. Niestety nie moglismy w Polsce skorzystac z programu bo na szybko nie przeprowadzimy sie z UK do Pl,zeby tylko zdazyc. Tu mam list,ze juz nie zrobia in vitro na moich komorkach wiec odrzucili mnie calkowicie. Mnie suplementy polecila znajoma ktora byla u lekarza i te mialy byc wlasnie na polepszenie jakosci. Tylko teraz czasem mi pisza kolezanki,ktore juz maja wieksze dzieci,ze z mojego dziecka moga sie smiac w szkole ze ma stara matke i czy nie myslalam o tym. To boli troche bo ja wydaje mi sie nie wygladam na swoje lata a i tez kondycje mam calkiem dobra. Raczej mnie to malo bedzie interesowalo co kto powie,najwazniejsze jest dla mnie ze dziecko jest zdrowe a nawet dzis przyszly mi wyniki pappa i mam ryzyko napisane zd 1:720 a zEd i z Pa 1:5000 wiec nawet nie podwyzszone. Sprawdzalam na kilka sposobow bo balam sie,tak czesto strasza wadami w wyzszym wieku.
ryzyka masz niskie, ja nieskorygowanie miałam wysokie, skorygowane niskie wiec dla świetego spokoju zrobiłam Sanco. Obecnie 33 tydzień, dzidziuś rośnie zdrowo jak na drożdżach jak to się mówi. Trzymam kciuki i wierze ze wszystko będzie dobrze i nawet nie wiesz jak się cieszę ❤️
Janette lubi tę wiadomość
-
Jesli jest czynnik meski caly czas to tez badania sa poglebione,moj maz mial caly pakiet,hormonalny,wit,cukier,posiewy itd. Tylko z leczeniem u mezczyzn to juz nie znam sie co moze pomoc jesli nie suplementy,jak jest sytuacja bardzo ciezka to sprawdzaja zylaki tylko tyle wiem.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia, 14:22
KasiaKP lubi tę wiadomość
Ja 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Amh 0.39
Dfi 21%
luminous wrote:Dzięki za Wasze wypowiedzi. Cieszę się Waszymi historiami ❤️ Niestety suplementy u nas nie podziałały na nasienie, stąd ta beznadziejna sytuacja.
A czy możesz mi powiedzieć, co w wierze stoi w sprzeczności do ivf? Pytam, bo po prostu nie wiem - a nie dlatego, że to jakkolwiek oceniam (od razu zaznaczę). Przepisy w Polsce nie pozwalają na utylizację zarodków, a jednocześnie wiele jeszcze elementów musi pójść ok, żeby ciąża z ivf zakończyła sie sukcesem (zakładam więc, że dla wierzących to dalej np. Bóg decyduje, że ta ciąża sie wydarzy i utrzyma). Co Cię niepokoi?KasiaKP, Karolove lubią tę wiadomość
-
szona wrote:A czy możesz mi powiedzieć, co w wierze stoi w sprzeczności do ivf? Pytam, bo po prostu nie wiem - a nie dlatego, że to jakkolwiek oceniam (od razu zaznaczę). Przepisy w Polsce nie pozwalają na utylizację zarodków, a jednocześnie wiele jeszcze elementów musi pójść ok, żeby ciąża z ivf zakończyła sie sukcesem (zakładam więc, że dla wierzących to dalej np. Bóg decyduje, że ta ciąża sie wydarzy i utrzyma). Co Cię niepokoi?
Być może masz mylne wyobrażenie o tym jak in vitro wygląda? Ja się często z tym spotykamKIR AA, brak WSZYSTKICH potrzebnych 🙄
Cross match 25,0 %
ANA 1:320
SS-A silnie dodatnie
APS
Endometrioza
i może 🍟do tego?
Nasienie fragmentacja ✔ HBA ❌
AMH 4,92 ✔
IVF styczeń 2025
Klinika Bocian
1 stymulacja- menopur 200, orgalutran
estradiol 1466 -> 3147-> 4688
27.01 punkcja
PICSI
pobrane 15 🥚 13 dojrzałych, 10 zapłodnionych, 9 zapłodniło się prawidłowo
finalnie ❄❄❄❄❄ klasy 5.1.1, 2 x 5.1.2, 5.1.3, 5.2.2
Po PGT-A tylko ❄❄ prawidłowe... -
luminous wrote:Mam 40 lat i z powodu tzw. czynnika męskiego zalecenie in vitro. Mamy już jedno dziecko poczęte bez problemów kilka lat temu. Teraz gryzę się niemiłosiernie bo in vitro stoi w sprzeczności z moją wiarą. Każda opcja wydaje mi się drogą do dożywotniej depresji. Czy ktoś z Was odrzucił in vitro i teraz żałuje?
-
KasiaKP wrote:Gratulacje niskich ryzyk! Czy jak rozumiem naturals? Tak czy tak gratuluje, u mnie było jeszcze gorsze AMH (0.11, 42 lata obecnie) o dziwo z tego powodu odradzało mi dwoch lekarzy in vitro tłumacząc ze w sumie AMH jedyne co im pomaga pokazać to przewidzieć liczbę uzyskanych komórkę do in vitro. Rowniez się udało u mnie zajść i jedyne co chyba pomogło to te same suple jak u ciebie
Jakie brałaś suple i w jakim czasie zadziałały?KasiaKP lubi tę wiadomość
-
Gama81 wrote:Jakie brałaś suple i w jakim czasie zadziałały?
-