X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się po 35 roku życia Wybór tragiczny...
Odpowiedz

Wybór tragiczny...

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • luminous Debiutantka

Wysłany: 25 stycznia, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam 40 lat i z powodu tzw. czynnika męskiego zalecenie in vitro. Mamy już jedno dziecko poczęte bez problemów kilka lat temu. Teraz gryzę się niemiłosiernie bo in vitro stoi w sprzeczności z moją wiarą. Każda opcja wydaje mi się drogą do dożywotniej depresji. Czy ktoś z Was odrzucił in vitro i teraz żałuje?

• Janette Przyjaciółka

Wysłany: 25 stycznia, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie w Polsce zaproponowali in vitro z racji wieku i bardzo niskiego amh a wyniki mojego meza tez okazaly sie slabe,ruch i morfologia. Jako ze darmowo nas nie dopuscili bo maz pracuje w UK to staralam sie o to samo w UK. Dostalam list,ze tylko komorka dawczyni i tez nie darmowo a jest to drogie. Nie widzieli nawet szans powodzenia u mnie. Wiec myslalam,ze moze wrocimy po adopcje zarodka w grudniu do Polski ale jak jeszcze nie wiedzielismy ze nie moge juz na swoich komorkach miec to sie szykowalam do in vitro. Bralam Q10 i d3 na poprawe jajeczek,maz mial niski kwas foliowy to bral netylowany trzy mies,razem pilismy proxeed inositol women,maz wiecej i po trzech rowno mies ja zaszlam w ciaze.Dzis odebralam wyniki pappa i ryzyka sa niskie,z panoramy tez,usg jest ok. Dziecko zdrowe. Jesli masz mozliwosc podejscia do in vitro na swoich komorkach i meza to ja bym probowala ale najpierw go czyms przysuplementuj,ten kwas foliowy to podstawa min 3 mies.l karnityna i acetylo n cysteina pomaga w predkosci,maz powinien nie miec zadnych uzywek.Jesli jestes w stanie sie pogodzic ze najwyzej dziecka nie bedzie to dzialajcie naturalnie. Ja nie umialam sie zgodzic na nie moje geny wiec myslalam,ze dziecka nie bedzie. Ale teraz jestem zaskoczona a i wiem tez ze da sie naturalnie jesli kobieta nie ma jakiejs przeszkody ktora tylko ivf wymaga. Na pewno stresuje Cie wiek i ja tez juz myslalam,ze juz jest za pozno.

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Poronienie 5 tydz 2024 czerwiec
    Amh 0.39
    Dfi 21%
    Wszystkie inne badania ok
    2025 tydz.14+ 4 panorama ok,zdrowa dziewczynka
  • Janette Przyjaciółka

Wysłany: 25 stycznia, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba troche sobie odlecialam od Twojego glownego powodu,tez mialam rozterki dlugie lata bo staralismy sie ponad 10 lat i to in vitro u mnie w ogole nie wchodzilo w gre do momentu kiedy mialam juz wlasnie 40 i mogla byc to mozliwe jedyna opcja aby zajsc w ciaze. Nie wiem co dokladnie Cie zniecheca czy procedura,leki,bol,czy po prostu,ze jest to pod okiem laboratorium a nie naturalnie.Jajeczek w tym wieku pobieraja juz malo,jesli zaplodni sie max dwie trzy komorki to i tak duzo,nie wszystkie moga przetrwac i sie rozwinac,nie wszystkie moga byc zdrowe.Czasem aby uzyskac ciaze po ivf tez potrzeba kilku stymulacji,pobran,prob. Moze sprobu z suplementami najpierw poprawic wyniki meza i podzialaj pol roku naturalnie,mysle ze do 41 jak skonczysz to nadal w razie czego na to in vitro mozesz sie jeszcze zdecydowac.

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Amh 0.39
    Dfi 21%
  • KasiaKP Ekspertka

Wysłany: 25 stycznia, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janette wrote:
    Mnie w Polsce zaproponowali in vitro z racji wieku i bardzo niskiego amh a wyniki mojego meza tez okazaly sie slabe,ruch i morfologia. Jako ze darmowo nas nie dopuscili bo maz pracuje w UK to staralam sie o to samo w UK. Dostalam list,ze tylko komorka dawczyni i tez nie darmowo a jest to drogie. Nie widzieli nawet szans powodzenia u mnie. Wiec myslalam,ze moze wrocimy po adopcje zarodka w grudniu do Polski ale jak jeszcze nie wiedzielismy ze nie moge juz na swoich komorkach miec to sie szykowalam do in vitro. Bralam Q10 i d3 na poprawe jajeczek,maz mial niski kwas foliowy to bral netylowany trzy mies,razem pilismy proxeed inositol women,maz wiecej i po trzech rowno mies ja zaszlam w ciaze.Dzis odebralam wyniki pappa i ryzyka sa niskie,z panoramy tez,usg jest ok. Dziecko zdrowe. Jesli masz mozliwosc podejscia do in vitro na swoich komorkach i meza to ja bym probowala ale najpierw go czyms przysuplementuj,ten kwas foliowy to podstawa min 3 mies.l karnityna i acetylo n cysteina pomaga w predkosci,maz powinien nie miec zadnych uzywek.Jesli jestes w stanie sie pogodzic ze najwyzej dziecka nie bedzie to dzialajcie naturalnie. Ja nie umialam sie zgodzic na nie moje geny wiec myslalam,ze dziecka nie bedzie. Ale teraz jestem zaskoczona a i wiem tez ze da sie naturalnie jesli kobieta nie ma jakiejs przeszkody ktora tylko ivf wymaga. Na pewno stresuje Cie wiek i ja tez juz myslalam,ze juz jest za pozno.
    Gratulacje niskich ryzyk! Czy jak rozumiem naturals? Tak czy tak gratuluje, u mnie było jeszcze gorsze AMH (0.11, 42 lata obecnie) o dziwo z tego powodu odradzało mi dwoch lekarzy in vitro tłumacząc ze w sumie AMH jedyne co im pomaga pokazać to przewidzieć liczbę uzyskanych komórkę do in vitro. Rowniez się udało u mnie zajść i jedyne co chyba pomogło to te same suple jak u ciebie

Janette lubi tę wiadomość

• Janette Przyjaciółka

Wysłany: 25 stycznia, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak naturals i to niespodziewany. My sie chyba juz wczesniej Kasiu “zlapalysmy” tu na ktoryms watku :) tez sie bardzo ciesze ze nam sie tak udalo. Mnie tez lekarz tlumaczyl,ze jesli zrobia mi in vitro moze juz nie byc dobrej komorki do pobrania i zalecaja kd. Tylko w Polsce jeden lekarz chcial sprobowac jeden raz na moich ale szans nie dawal zbytnio. Niestety nie moglismy w Polsce skorzystac z programu bo na szybko nie przeprowadzimy sie z UK do Pl,zeby tylko zdazyc. Tu mam list,ze juz nie zrobia in vitro na moich komorkach wiec odrzucili mnie calkowicie. Mnie suplementy polecila znajoma ktora byla u lekarza i te mialy byc wlasnie na polepszenie jakosci. Tylko teraz czasem mi pisza kolezanki,ktore juz maja wieksze dzieci,ze z mojego dziecka moga sie smiac w szkole ze ma stara matke i czy nie myslalam o tym. To boli troche bo ja wydaje mi sie nie wygladam na swoje lata a i tez kondycje mam calkiem dobra. Raczej mnie to malo bedzie interesowalo co kto powie,najwazniejsze jest dla mnie ze dziecko jest zdrowe a nawet dzis przyszly mi wyniki pappa i mam ryzyko napisane zd 1:720 a zEd i z Pa 1:5000 wiec nawet nie podwyzszone. Sprawdzalam na kilka sposobow bo balam sie,tak czesto strasza wadami w wyzszym wieku.

KasiaKP lubi tę wiadomość

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Amh 0.39
    Dfi 21%
  • KasiaKP Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia, 05:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janette wrote:
    Tak naturals i to niespodziewany. My sie chyba juz wczesniej Kasiu “zlapalysmy” tu na ktoryms watku :) tez sie bardzo ciesze ze nam sie tak udalo. Mnie tez lekarz tlumaczyl,ze jesli zrobia mi in vitro moze juz nie byc dobrej komorki do pobrania i zalecaja kd. Tylko w Polsce jeden lekarz chcial sprobowac jeden raz na moich ale szans nie dawal zbytnio. Niestety nie moglismy w Polsce skorzystac z programu bo na szybko nie przeprowadzimy sie z UK do Pl,zeby tylko zdazyc. Tu mam list,ze juz nie zrobia in vitro na moich komorkach wiec odrzucili mnie calkowicie. Mnie suplementy polecila znajoma ktora byla u lekarza i te mialy byc wlasnie na polepszenie jakosci. Tylko teraz czasem mi pisza kolezanki,ktore juz maja wieksze dzieci,ze z mojego dziecka moga sie smiac w szkole ze ma stara matke i czy nie myslalam o tym. To boli troche bo ja wydaje mi sie nie wygladam na swoje lata a i tez kondycje mam calkiem dobra. Raczej mnie to malo bedzie interesowalo co kto powie,najwazniejsze jest dla mnie ze dziecko jest zdrowe a nawet dzis przyszly mi wyniki pappa i mam ryzyko napisane zd 1:720 a zEd i z Pa 1:5000 wiec nawet nie podwyzszone. Sprawdzalam na kilka sposobow bo balam sie,tak czesto strasza wadami w wyzszym wieku.
    Bardzo się cieszę naprawdę! Jestesmy obie żywym przykładem tego ze AMH to jednak nie wyrocznia i dopóki są jakiekolwiek komórki szansa jest. Mnie dawano poniżej 5 % szans na powodzenie in vitro. KD odpadała. Miałam już swoje dzieci i nie wiem czy psychicznie bym zaakceptowała „cudzą” komórkę.. chyba by mnie to jeszcze bardziej dobiło bo wtedy czułam się jak starsza wybrakowana kobieta.. Stad stwierdziłam ze skupie się na poprawie jakosciowej tego co jeszcze mam i a nuz się uda podnieść jakość tych moich komórek.. Ja rowniez mieszkałam kilkanaście lat w UK, do PL wróciłam niedawno. Nie martw się wiekiem, naprawdę, ani w PL ani w UK nikt na to tak nie patrzy, sama w przedszkolu małego w małym miesiące mam mamy pd 20-paru to do późnej 40-tki, życie po prostu :) ryzyka masz niskie, ja nieskorygowanie miałam wysokie, skorygowane niskie wiec dla świetego spokoju zrobiłam Sanco. Obecnie 33 tydzień, dzidziuś rośnie zdrowo jak na drożdżach jak to się mówi. Trzymam kciuki i wierze ze wszystko będzie dobrze i nawet nie wiesz jak się cieszę ❤️

Janette lubi tę wiadomość

• luminous Debiutantka

Wysłany: 26 stycznia, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za Wasze wypowiedzi. Cieszę się Waszymi historiami ❤️ Niestety suplementy u nas nie podziałały na nasienie, stąd ta beznadziejna sytuacja.

Janette, KasiaKP lubią tę wiadomość

• Janette Przyjaciółka

Wysłany: 26 stycznia, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli jest czynnik meski caly czas to tez badania sa poglebione,moj maz mial caly pakiet,hormonalny,wit,cukier,posiewy itd. Tylko z leczeniem u mezczyzn to juz nie znam sie co moze pomoc jesli nie suplementy,jak jest sytuacja bardzo ciezka to sprawdzaja zylaki tylko tyle wiem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia, 14:22

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Amh 0.39
    Dfi 21%
  • szona Autorytet

Wysłany: 26 stycznia, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    luminous wrote:
    Dzięki za Wasze wypowiedzi. Cieszę się Waszymi historiami ❤️ Niestety suplementy u nas nie podziałały na nasienie, stąd ta beznadziejna sytuacja.

A czy możesz mi powiedzieć, co w wierze stoi w sprzeczności do ivf? Pytam, bo po prostu nie wiem - a nie dlatego, że to jakkolwiek oceniam (od razu zaznaczę). Przepisy w Polsce nie pozwalają na utylizację zarodków, a jednocześnie wiele jeszcze elementów musi pójść ok, żeby ciąża z ivf zakończyła sie sukcesem (zakładam więc, że dla wierzących to dalej np. Bóg decyduje, że ta ciąża sie wydarzy i utrzyma). Co Cię niepokoi?

KasiaKP, Karolove lubią tę wiadomość

age.png

preg.png

7 cs - cb
    25 cs - ⏸
    6t1d - jest ❤️!
    12t3d - prenatalne 👧🏼

3.10.2021 r. Detonacja! ❤️

10 cs - ⏸️
    12t5d - prenatalne 👶🏼

Zes*am się, a nie dam się 💪
    https://ovufriend.pl/pamietnik/ze-ram-sie-a-nie-dam-sie,3846.html
  • pyati Przyjaciółka

Wysłany: 29 stycznia, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szona wrote:
    A czy możesz mi powiedzieć, co w wierze stoi w sprzeczności do ivf? Pytam, bo po prostu nie wiem - a nie dlatego, że to jakkolwiek oceniam (od razu zaznaczę). Przepisy w Polsce nie pozwalają na utylizację zarodków, a jednocześnie wiele jeszcze elementów musi pójść ok, żeby ciąża z ivf zakończyła sie sukcesem (zakładam więc, że dla wierzących to dalej np. Bóg decyduje, że ta ciąża sie wydarzy i utrzyma). Co Cię niepokoi?
    Też mnie to zastanawia 🤔

Być może masz mylne wyobrażenie o tym jak in vitro wygląda? Ja się często z tym spotykam

KIR AA, brak WSZYSTKICH potrzebnych 🙄
    Cross match 25,0 %
    ANA 1:320
    SS-A silnie dodatnie
    APS
    Endometrioza

i może 🍟do tego?

Nasienie fragmentacja ✔ HBA ❌

AMH 4,92 ✔

IVF styczeń 2025
    Klinika Bocian

1 stymulacja- menopur 200, orgalutran
    estradiol 1466 -> 3147-> 4688
    27.01 punkcja
    PICSI
    pobrane 15 🥚 13 dojrzałych, 10 zapłodnionych, 9 zapłodniło się prawidłowo
    finalnie ❄❄❄❄❄ klasy 5.1.1, 2 x 5.1.2, 5.1.3, 5.2.2
    Po PGT-A tylko ❄❄ prawidłowe...
  • Gama81 Przyjaciółka

Wysłany: 29 stycznia, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    luminous wrote:
    Mam 40 lat i z powodu tzw. czynnika męskiego zalecenie in vitro. Mamy już jedno dziecko poczęte bez problemów kilka lat temu. Teraz gryzę się niemiłosiernie bo in vitro stoi w sprzeczności z moją wiarą. Każda opcja wydaje mi się drogą do dożywotniej depresji. Czy ktoś z Was odrzucił in vitro i teraz żałuje?
    Ja, gdybym wiedziała, że będę miała problemy teraz, na pewno zdecydowałabym się wcześnie na in vitro. Czasem nie jest się pewnym, ale kiedy nie można zmienia się całkiem perspektywa .

• Gama81 Przyjaciółka

Wysłany: 29 stycznia, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaKP wrote:
    Gratulacje niskich ryzyk! Czy jak rozumiem naturals? Tak czy tak gratuluje, u mnie było jeszcze gorsze AMH (0.11, 42 lata obecnie) o dziwo z tego powodu odradzało mi dwoch lekarzy in vitro tłumacząc ze w sumie AMH jedyne co im pomaga pokazać to przewidzieć liczbę uzyskanych komórkę do in vitro. Rowniez się udało u mnie zajść i jedyne co chyba pomogło to te same suple jak u ciebie

Jakie brałaś suple i w jakim czasie zadziałały?

• KasiaKP Ekspertka

Wysłany: 6 lutego, 07:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gama81 wrote:
    Jakie brałaś suple i w jakim czasie zadziałały?
    W ostatnich jakiś 3/4 miesiącach przed zajściem w ciąże brałam tylko już koenzym 600 z glutationem z amazona, miałam spory zapas i szkoda było wyrzucać. Poza tym jedyne co to najtańsza multiwitamina i witamina d. To był najtańszy koenzym jaki wtedy znalazłam w dawcę 600 tylko z Anglii stad duży zapas zrobiłam. https://amzn.eu/d/2Rj6jBl

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ