17 OH PROGESTERON
-
Witam, czy któraś z Was miała może z nim problem?
Zrobilam sobie androstrendion, testosteron, dheas04 i w/w hormon. Tylko ostatni jest powyzej normy. Po pol roku powtorzyłam i jeszcze wyższy? Wiecie może czy on ma znaczenie w zajściu w ciąże?Agi83 lubi tę wiadomość
M&M -
W zajsciu samym podobno nie. Jednak nalezy skonsultowac to z endokrynologiem w celu brania sterydow. Jesli podchodzi z jajnikow to nie tak zle, jesli z nadnerczy to juz gorzej w momencie poczecia dziewczynki (przerost genitaliow) jesli chlopiec to podobno nie jest zle (dlatego Istotne jest branie lekow I jak najszybsze poznania plci dziecka).W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca. P.C.
-
ja mam 2,71 ng/ml - endo wyslala mnie na usg nadnerczy ale wszystko ok - pozostałe badania w normie więc dalej szukamy przyczyny, w tym tyg kolejna wizyta więc zobaczę czy zleci jeszcze jakies badania
-
dziewczyny zawsze robiłam badania z diagnostyce i miałam dwa razy wynik 2,2 i 2,7, ale ostatnio zrobiłam badanie 17 OH w szpitalu i nie uwierzycie ale wynik wyszedł 0,9! ))) nie wiem czy to po metforminie mi tak ładnie spadł ale się strasznie cieszę !!
moja rada: spróbujcie oznaczyć 17 OH w innym miejscu niż dotychczas to robiłyście - niektóre laboratoria nie mają dobrych odczynników do oznaczania tego hormonu, a moja endo powiedziała ze w szpitalach są najlepsze szczególnie na oddziałach endo i dziecięcych -