X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Adenomioza i endometrioza a ciąża
Odpowiedz

Adenomioza i endometrioza a ciąża

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Kiri86 Znajoma

Wysłany: 8 sierpnia, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy komuś udało się zajść w ciąże mimo rozsianej adenomiozy i endometriozy 4 stopnia? Jak byłyście leczone? Za wszystkie odpowiedzi bardzo dziękuję

Kiri
  • pelasia Znajoma

Wysłany: 9 sierpnia, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja niestety nie jestem takim przypadkiem, ale chętnie przypnę się do wątku, bo też stwierdzili u mnie adenomiozę. Dopiero zaczynam starania.

30 lat
    5 cs
    adenomioza i endometrioza
    podwyższone androgeny
    TSH 4,3 / Euthyrox 0,25 / TSH 2,09
  • paisley Koleżanka

Wysłany: 9 sierpnia, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W przypadku endometriozy i adenomiozy bardzo ważne jest całościowe podejście: dieta przeciwzapalna, aktywność fizyczna, odpowiednia suplementacja (m. in. Wit D, kwasy omega, kurkuma, NAC, resweratrol), fizjoterapia uro-gin, dbanie o psychikę. Przed transferem możliwe, że przydatna będzie antybiotykoterapia (po zrobieniu histeroskopii i biopsji, żeby sprawdzić jak wygląda sytuacja) + zastosowanie sztucznej menopauzy, a do transferu atosiban. Fajny ebook o endometriozie można znaleźć na stronie Michała Kota. No i trzeba pamiętać, że wszystko zależy od konkretnego przypadku, więc po konsultacji z lekarzem może być opracowana jeszcze inna strategia (np. uwzględniająca operację w zaawansowanych stadiach endo).

• Aster_81 Przyjaciółka

Wysłany: 10 sierpnia, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam 3 stopień endo, która ostatnio bardzo szybko postępowała, nie mam adeno. Dostałam lek Zoladex 10,8, to jest implant wstrzyknięty w brzuch, który działa przez trzy miesiące, do tego poboczne leki. Po miesiącu torbiele czekoladowe zmniejszyły się o 2 cm, czyli zeszły poniżej 5 cm. I też nie mam już dyskomfortu przy oddawaniu moczu. Więc poprawa bardzo duża, ale trzeba się liczyć z tym że lek jest bardzo agresywny i pewnie też szkodliwy. Podobno nie na każdego działa, u mnie jak na razie zadziałał, jestem w trakcie. Oprócz tego dieta przeciwzapalna. Polecam książkę "Endometrioza" Hanna Stolińska

• Katarzyba Ekspertka

Wysłany: 10 sierpnia, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4 stopień endometriozy to poważna sprawa, niestety. Polecam udać się do prawdziwego specjalisty. Znajdziesz ich na stronie fundacji "pokonaj endomerioze". Mnie pomogła dopiero radykalna operacja jej usunięcia. Wcześniej nawet 2* IVF nie pomogło. Przed wszystkim radzę nie tracić czasu na naturalne starania bo te w tym stanie mogą się nigdy nie udać a tylko będą Cię frustrować i wpędzać w depresje.

👩'88 🙎🏻♂️'88
    starania od 2017
    Endometrioza głęboko naciekająca ENZIAN A3B2C3
    Endometrioza otrzewnowa IV stopień; Adenomioza
    Hormony w normie✔️ Kariotypy ✔️ bakteriologia✔️MTHFR - homozygota ❌
    V Leiden ✔️ SonoHSG✔️AMH 3,98 ✔️ TSH 1,98 euthyrox 75mg ✔️FT4,FT3, Anty-TPO, Anty-TG✔️
    Przeciwciała kardiolipinowe IGg i IgM✔️krzywa glukozy i insuliny ✔️ ANA✔️ histerskopia ✔️
    Mąż 💪👌
    2*ICSI nieudane - 3 transfery
    08.2021 - operacja endometriozy
    04.2022 - II kreski naturals
    08.12.2022 -51cm 2320g MOJA Córeczka!
  • Kiri86 Znajoma

Wysłany: 11 sierpnia, 07:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Możecie napisać gdzie robilyscie in vitro? I czy polecacie?

Kiri
  • EwelaKrk86 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiri86 wrote:
    Możecie napisać gdzie robilyscie in vitro? I czy polecacie?
    Ja mam endo 3 stopnia, niedrozny jajowod.
    Startujemy dopiero w Artvimed.
    Jestesmy w trakcie badan do programu.

Endometrioza 3 st.
    Niedrożny jajowód.
    Hashimoto- Euthyrox 100
    I ivf -> 5 🥚 -> brak zapłodnienia 😢
    ( Gonal-f 300 ; Mensinorm 75 ;
    Kariotypy- ✅
    10.2024 - histeroskopia/ polip> usuniete 2 duze 😳
    11.2024 - start II stymulacja
    (Rekovelle 18j + mensinorm 150j)

Suple: q10-600mg
    Omega, kompleks wit, pregna care start, magnez, vit c, wit d, elektrolity
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ