Adenomioza i endometrioza a ciąża
-
W przypadku endometriozy i adenomiozy bardzo ważne jest całościowe podejście: dieta przeciwzapalna, aktywność fizyczna, odpowiednia suplementacja (m. in. Wit D, kwasy omega, kurkuma, NAC, resweratrol), fizjoterapia uro-gin, dbanie o psychikę. Przed transferem możliwe, że przydatna będzie antybiotykoterapia (po zrobieniu histeroskopii i biopsji, żeby sprawdzić jak wygląda sytuacja) + zastosowanie sztucznej menopauzy, a do transferu atosiban. Fajny ebook o endometriozie można znaleźć na stronie Michała Kota. No i trzeba pamiętać, że wszystko zależy od konkretnego przypadku, więc po konsultacji z lekarzem może być opracowana jeszcze inna strategia (np. uwzględniająca operację w zaawansowanych stadiach endo).
-
Mam 3 stopień endo, która ostatnio bardzo szybko postępowała, nie mam adeno. Dostałam lek Zoladex 10,8, to jest implant wstrzyknięty w brzuch, który działa przez trzy miesiące, do tego poboczne leki. Po miesiącu torbiele czekoladowe zmniejszyły się o 2 cm, czyli zeszły poniżej 5 cm. I też nie mam już dyskomfortu przy oddawaniu moczu. Więc poprawa bardzo duża, ale trzeba się liczyć z tym że lek jest bardzo agresywny i pewnie też szkodliwy. Podobno nie na każdego działa, u mnie jak na razie zadziałał, jestem w trakcie. Oprócz tego dieta przeciwzapalna. Polecam książkę "Endometrioza" Hanna Stolińska
-
4 stopień endometriozy to poważna sprawa, niestety. Polecam udać się do prawdziwego specjalisty. Znajdziesz ich na stronie fundacji "pokonaj endomerioze". Mnie pomogła dopiero radykalna operacja jej usunięcia. Wcześniej nawet 2* IVF nie pomogło. Przed wszystkim radzę nie tracić czasu na naturalne starania bo te w tym stanie mogą się nigdy nie udać a tylko będą Cię frustrować i wpędzać w depresje.👩'88 🙎🏻♂️'88
starania od 2017
Endometrioza głęboko naciekająca ENZIAN A3B2C3
Endometrioza otrzewnowa IV stopień; Adenomioza
Hormony w normie✔️ Kariotypy ✔️ bakteriologia✔️MTHFR - homozygota ❌
V Leiden ✔️ SonoHSG✔️AMH 3,98 ✔️ TSH 1,98 euthyrox 75mg ✔️FT4,FT3, Anty-TPO, Anty-TG✔️
Przeciwciała kardiolipinowe IGg i IgM✔️krzywa glukozy i insuliny ✔️ ANA✔️ histerskopia ✔️
Mąż 💪👌
2*ICSI nieudane - 3 transfery
08.2021 - operacja endometriozy
04.2022 - II kreski naturals
08.12.2022 -51cm 2320g MOJA Córeczka! -
Kiri86 wrote:Możecie napisać gdzie robilyscie in vitro? I czy polecacie?
Startujemy dopiero w Artvimed.
Jestesmy w trakcie badan do programu.Endometrioza 3 st.
Niedrożny jajowód.
Hashimoto- Euthyrox 100
I ivf -> 5 🥚 -> brak zapłodnienia 😢
( Gonal-f 300 ; Mensinorm 75 ;
Kariotypy- ✅
10.2024 - histeroskopia/ polip> usuniete 2 duze 😳
11.2024 - start II stymulacja
(Rekovelle 18j + mensinorm 150j)
Suple: q10-600mg
Omega, kompleks wit, pregna care start, magnez, vit c, wit d, elektrolity -