X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Angelius Provita- Katowice
Odpowiedz

Angelius Provita- Katowice

Oceń ten wątek:
  • ania8306 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2019, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Franiczka wrote:
    Nie jest ze Śląska, ale pytała o jakiej przychodni dziewczyny pisały tu na wątku. Więc jej odpisałam.

Mi się wydaje że można iść na nfz w dowolnym województwie w PL. Ja jestem z dolnośląskiego, a badałam na nfz w opolskim i śląskim, a moja Mała w wielkopolskim, tylko podaje się swoją kasę chorych.

Dziewczyny przykro mi, aż mi się łza zakręciła jak przypomnę sobie swoje niepowodzenia. Ciężkie to chwile, ale dopóki starczy sił trzeba walczyć.

Franiczka lubi tę wiadomość

7 lat starań: 2xIVF, 2xIUI, HSG, 3xHSC, niskie AMH, MTHFR 1298A-C układ homo, operacja -endometrioza głębokonaciekająca.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 lipca 2019, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny bardzo mi przykro😥wiem że łatwo się mówi ale nie poddawajcie się.

• Meggie1 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2019, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka2019 wrote:
    Właśnie mojego męża za bardzo lekarze się nie czepiają. Nie jest super, ale ok, dopuszczalnie i zastanawiam się czy robić, jak chyba nic mi to nie da. Jeśli się mylę to wyprowadzcie mnie z błędu.
    Bardzo chciałabym znaleźć przyczynę niepłodności i ja "wyleczyć", ale moim zdaniem badania mają do czegoś dążyć a nie robić bo robić.
    Nam kariotypy lekarz zlecił dopiero po nieudanym in vitro, a w zasadzie po tym jak zobaczył, że z 9 zapłodnionych komórek tylko 1 przeżyła. Zatem uważam, że prędzej czy później Wam to zleci, jeśli nadal nie będzie się udawać. Złe kariotypy nie dają żadnych oznak ani objawów. Ja sama muszę jeszcze 2 tygodnie żyć w stresie czekając na wyniki.
    Jeśli kariotypy wyjdą źle, jest jeszcze opcja badania genetycznego zarodka przed transferem, ale to pewnie w zależności który chromosom jest problemem. Przy niektórych niestety tylko dawca zarówno ze strony męskiej jak i żeńskiej.

KIR AA
    HLA-C c2c2 (oboje)
    NK 26%
    PAI-1 hetero
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2019, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika15 wrote:
    Dziewczyny bardzo mi przykro😥wiem że łatwo się mówi ale nie poddawajcie się.
    Trzeba walczyć póki sa siły i nadzieja :* trzymam kciuki, żeby dla was też uśmiechnął się los wkrótce

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
    5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • MeHe Ekspertka

Wysłany: 9 lipca 2019, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Franiczka wrote:
    Też słyszałam już o tym DHEA, ale ja nie dość, że mam AMH ponad 8, to jeszcze DHEAS podwyższony.

Kurcze, tak mnie zawiodły te moje jajka, że nie wiem co o tym myśleć 😢

Co u Was lekarze proponowali po pierwszej nieudanej procedurze?
    To przy takim Amh DHEA nie jest zalecane. Czyli masz policystyczne jajniki?

• MeHe Ekspertka

Wysłany: 9 lipca 2019, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolcia35 wrote:
    Niestety aż 7 😐
    Chyba ze licząc 2 bez transferu. .. tzn 7 stymulacji.
    A etap... no cóż chyba ten najgorszy. .. czekanie.
    Karolcia, to jesteśmy weterankami. Jest mi jakoś raźniej. Ja jestem teraz na ultradługim protokole. 6 i ostatnia stymulacja. Potem już tylko KD lub AZ, ale przy biologicznym dziecku raczej się nie zdecyduję. Została mi immunologia, ale boję się jej ruszyć.

karolcia35 lubi tę wiadomość

• MeHe Ekspertka

Wysłany: 9 lipca 2019, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martinka, przykro mi :(

• srebrzysta Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2019, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa i Martinka ściskam Was mocno! bardzo mi przykro że to nie tym razem. Trzeba walczyć bo tylko wtedy jest szansa!

hchypc0zgq8syrex.png
  • niezapominajka2017 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2019, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze ja jestem z weteranek, 5 stymulacji i 10 transfer sie szykuje...;)

karolcia35, Megii_81, NieJa lubią tę wiadomość

Starania od 08.2015, endometrioza 3/4 st, 2 laparo, 3 hsg, 3 histero
    8.03.2017 IVF :( :( ❄️❄️❄️nie przetrwaly rozmrozenia...
    5.05.2017 ICSI :( 2.06.2017 crio :( 26.06.2017 crio :( :(
    28.07.2017 ICSI :( 26.09.2017 crio [*] 8tc :( :( 14.02.2018 crio [*] 6tc :( :(
    20.04.2018 ICSI :( brak mrozakow
    22.03.2019 IMSI :( 13.07.2019 :(
  • W_oczekiwaniu_na Koleżanka

Wysłany: 9 lipca 2019, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MeHe wrote:
    Karolcia, to jesteśmy weterankami. Jest mi jakoś raźniej. Ja jestem teraz na ultradługim protokole. 6 i ostatnia stymulacja. Potem już tylko KD lub AZ, ale przy biologicznym dziecku raczej się nie zdecyduję. Została mi immunologia, ale boję się jej ruszyć.

Pytam z ciekawości dlaczego? Ja mam dziecko biologiczne i jakoś nie myślałam nigdy że KD to coś złego. Boisz się że nie pokonasz tego dziecka?

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 lipca 2019, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MeHe wrote:
    To przy takim Amh DHEA nie jest zalecane. Czyli masz policystyczne jajniki?

Nie mam PCO/PCOS.

• Ewa89_89 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2019, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za słowa otuchy. Wczoraj się wypłakałam a dzisiaj jest już lepiej.
    Teraz muszę przemyśleć temat co dalej... niby chciałam ruszyc z kolejna stymulacja ale jak się przespałam z tematem to zastanawiam się nad laparo czy histero bo nigdy tego nie miałam.
    Ale! Pytanie co zrobić lepiej? Nie bardzo rozumiem jaka jest różnica. Wiem, że w szpitalu w moim mieście robią laparo ale koleżanka która ja miała przy endometriozie mówiła, że po tym zapchała jej jajowody i musiała znowu mieć hsg. Poza tym lekarz jej tłumaczył, że kazda ingerencja w kichy i grzebanie w macicy i przy jajnikach obniża amh. Ja na hsg już iść nie chce bo dostałam od tego gravesa basedowa i koło się zamyka. Niestety muszę tez poszukać czegoś na NFZ bo jestem totalnym bankrutem który musi z powietrza wytrząsnąć hajs na ivf.
    Ale co w ogóle o tym myślicie? Powinnam to zrobić przed kolejna stymulacja?

12.2024 IV IMSI 18 komórek, 10 MII, 9 zapłodnień, 8a,10a, 3AA, 4AB
    Cross match 54%, reszta immuno ok

08.2024 FET 8a❌
    06.2024 FET 8a❌
    04.2024 FET 4BA ❌
    12.2023 FET 3BB ❌
    12.2022 FET 4AB 💔 10 tc [*] ♂️ 😔

01.2022 III IMSI InviMed Wro, długi: 29 kom./19 MII/12 zapłodnień/2x8a, 3bb,4ab,4ba.

25.07.2020 FET 8b: 9dpt bhcg 12, niskie bhcg, krwotoki (krwiaki), niewydolność szyjki 23tc, pessar, hipotrofia - - >ciężki start ale jest na świecie! ♀️💜

12.19 II IMSI AP Kato, długi protokół: 17 komórek/ 8MII/ 4 zapłodnienia/1x8b
    06.2019 IMSI AP Kato, krótki 12 komórek/7 MII/5 zapłodnień/ 1 zarodek 2BB ET :-( cb 😥 💔
    IUI 03.04.19 :(

Ja: AMH ok 3; mix G-B/Hashi, łuszczyca, RZS, zrosty, PAI homo, KIR AA, przegroda macicy usunięta, Endometrioza II st. (laparo), 3x histero, po cholecystektomii (10.2023). Cd138✔️ NK 6/1

Mąż: MSOME 0%

Walka od 2016
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 lipca 2019, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa89_89 wrote:
    Dzięki dziewczyny za słowa otuchy. Wczoraj się wypłakałam a dzisiaj jest już lepiej.
    Teraz muszę przemyśleć temat co dalej... niby chciałam ruszyc z kolejna stymulacja ale jak się przespałam z tematem to zastanawiam się nad laparo czy histero bo nigdy tego nie miałam.
    Ale! Pytanie co zrobić lepiej? Nie bardzo rozumiem jaka jest różnica. Wiem, że w szpitalu w moim mieście robią laparo ale koleżanka która ja miała przy endometriozie mówiła, że po tym zapchała jej jajowody i musiała znowu mieć hsg. Poza tym lekarz jej tłumaczył, że kazda ingerencja w kichy i grzebanie w macicy i przy jajnikach obniża amh. Ja na hsg już iść nie chce bo dostałam od tego gravesa basedowa i koło się zamyka. Niestety muszę tez poszukać czegoś na NFZ bo jestem totalnym bankrutem który musi z powietrza wytrząsnąć hajs na ivf.

Mam podobne dylematy, ale chyba po prostu zdam się na to, co zleci lekarz. Jutro mam wizytę, więc pewnie dowiem się co nieco. Z tym, że ja bardzo chciałabym mieć zrobione laparo/histero przed kolejną procedurą. Można te badania też zrobić w AP na NFZ.

Jak to od HSG dostałaś Gravesa Basedowa??? Przecież to choroba autoimmunologiczna, tak jak Hashimoto 🤔 Aktywowala się u Ciebie po HSG???

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2019, 10:52

• Linka2019 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2019, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggie1 wrote:
    Nam kariotypy lekarz zlecił dopiero po nieudanym in vitro, a w zasadzie po tym jak zobaczył, że z 9 zapłodnionych komórek tylko 1 przeżyła. Zatem uważam, że prędzej czy później Wam to zleci, jeśli nadal nie będzie się udawać. Złe kariotypy nie dają żadnych oznak ani objawów. Ja sama muszę jeszcze 2 tygodnie żyć w stresie czekając na wyniki.
    Jeśli kariotypy wyjdą źle, jest jeszcze opcja badania genetycznego zarodka przed transferem, ale to pewnie w zależności który chromosom jest problemem. Przy niektórych niestety tylko dawca zarówno ze strony męskiej jak i żeńskiej.
    Dziękuję. Musze się zastanowić co i gdzie zrobić. Chyba najlepiej kompleksowo działać. Może dr Paśnik mi napiszę, co powinnam zrobić.

• Ewa89_89 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2019, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Franiczka wrote:
    Mam podobne dylematy, ale chyba po prostu zdam się na to, co zleci lekarz. Jutro mam wizytę, więc pewnie dowiem się co nieco. Z tym, że ja bardzo chciałabym mieć zrobione laparo/histero przed kolejną procedurą. Można te badania też zrobić w AP na NFZ.

Jak to od HSG dostałaś Gravesa Basedowa??? Przecież to choroba autoimmunologiczna, tak jak Hashimoto 🤔 Aktywowala się u Ciebie po HSG???

Ja jestem z dolnego śląska i do Katowic mam daleko. Także invitro chciałabym zrobić tam ale jeśli znajdę coś w sprawie laparo/histero bliżej domu to chciałabym zrobić na miejscu.

A jak do tego podchodzisz? Czemu bardzo chcesz niec to zrobione? I czy wiesz jaka jest różnica?

GB aktywował się u mnie właśnie po hsg po kontraście z jodem. Zreszta po badaniu powinnam być nawodniona żeby to wytracić a mi kazali nie pic. Pózniej lekarz poszedł do domu i zostawił mnie w szpitalu bez słowa. Zreszta całe badanie było koszmarem. Leżałam z rozłożonymi nogami przed twarzą lekarza bo pół godziny szukali wenflonu w szpitalu. Oj dużo by opowiadać... ale ogólnie stres który mi zaserwowali + kontrast z jodem i mam choróbsko do końca życia.

12.2024 IV IMSI 18 komórek, 10 MII, 9 zapłodnień, 8a,10a, 3AA, 4AB
    Cross match 54%, reszta immuno ok

08.2024 FET 8a❌
    06.2024 FET 8a❌
    04.2024 FET 4BA ❌
    12.2023 FET 3BB ❌
    12.2022 FET 4AB 💔 10 tc [*] ♂️ 😔

01.2022 III IMSI InviMed Wro, długi: 29 kom./19 MII/12 zapłodnień/2x8a, 3bb,4ab,4ba.

25.07.2020 FET 8b: 9dpt bhcg 12, niskie bhcg, krwotoki (krwiaki), niewydolność szyjki 23tc, pessar, hipotrofia - - >ciężki start ale jest na świecie! ♀️💜

12.19 II IMSI AP Kato, długi protokół: 17 komórek/ 8MII/ 4 zapłodnienia/1x8b
    06.2019 IMSI AP Kato, krótki 12 komórek/7 MII/5 zapłodnień/ 1 zarodek 2BB ET :-( cb 😥 💔
    IUI 03.04.19 :(

Ja: AMH ok 3; mix G-B/Hashi, łuszczyca, RZS, zrosty, PAI homo, KIR AA, przegroda macicy usunięta, Endometrioza II st. (laparo), 3x histero, po cholecystektomii (10.2023). Cd138✔️ NK 6/1

Mąż: MSOME 0%

Walka od 2016
  • karolcia35 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2019, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa zrób w angeliusie laparo. Po czekasz trochę ale będzie na NFZ.

sAnsa_28, Heidi Di lubią tę wiadomość

AMH 0,54
    10.2014 IMSI 2 zarodki :( beta <0,1
    05.2015 brak oocytów
    03.2016 brak oocytów
    08.2016 IMSI 1 zarodek, ciąża pozamaciczna :(
    02.2017 IMSI 2 zarodki :( beta <0,1
    mlr 0%, I seria szczepień mlr 38% :)
    10.2017 IMSI 3 zarodki 01.2018 crio :( 03.2018 crio :( 09.2018 crio :(
    12.2018 IMSI 2 zarodki 2-dniowe 4b i 5b w oczekiwaniu na crio...
    NK 16,5%
    07.2019 crio 4b, 12 dpt - 99,8; 13 dpt - 185,6; 15 dpt - 825,6; 17 dpt - 2509; 21 dpt - 4942 :( ciąża ektopowa
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 lipca 2019, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa89_89 wrote:
    Ja jestem z dolnego śląska i do Katowic mam daleko. Także invitro chciałabym zrobić tam ale jeśli znajdę coś w sprawie laparo/histero bliżej domu to chciałabym zrobić na miejscu.

A jak do tego podchodzisz? Czemu bardzo chcesz niec to zrobione? I czy wiesz jaka jest różnica?

GB aktywował się u mnie właśnie po hsg po kontraście z jodem. Zreszta po badaniu powinnam być nawodniona żeby to wytracić a mi kazali nie pic. Pózniej lekarz poszedł do domu i zostawił mnie w szpitalu bez słowa. Zreszta całe badanie było koszmarem. Leżałam z rozłożonymi nogami przed twarzą lekarza bo pół godziny szukali wenflonu w szpitalu. Oj dużo by opowiadać... ale ogólnie stres który mi zaserwowali + kontrast z jodem i mam choróbsko do końca życia.

Kurcze, to faktycznie masz kawał drogi. Ale z drugiej strony może lepiej zrobić w AP, niż znowu przeżywać takie historie jak przy HSG? Dziewczyny tu zawsze bardzo chwaliły wykonywanie tych badań w AP.

Chciałabym mieć zrobione te badania, bo nigdy ich nie miałam, a bez nich nigdy nie wiadomo, co tam w środku się dzieje. Nawet wczoraj, jedna z dziewczyn tu pisała, że podczas tych badań wyszło, że ma wodniaka, a to już poważna sprawa.

Nie wiem czym te badania między sobą się różnią i które lepiej zrobić. Najlepiej gdyby zdecydował lekarz prowadzący 🤷

• SusieOne Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2019, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolcia35 wrote:
    Ewa zrób w angeliusie laparo. Po czekasz trochę ale będzie na NFZ.
    Dokładnie, gdzieś na nfz też możesz, ale tu masz pewność, że dobrze wszystko zrobią.

Z tym basedovem to masakra, a miałaś diagnostykę wraz z dopplerem tarczycy itd?

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
    5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • MeHe Ekspertka

Wysłany: 9 lipca 2019, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W_oczekiwaniu_na wrote:
    Pytam z ciekawości dlaczego? Ja mam dziecko biologiczne i jakoś nie myślałam nigdy że KD to coś złego. Boisz się że nie pokonasz tego dziecka?
    Dokładnie tak.

• bz10 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2019, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa89_89 wrote:
    Do in vitro laparoskopia teoretycznie nie porzebna ale histeroskopia moim zdaniem koniecznie, zeby zobaczyć co tam w macicy, może być przegroda, mogą być zrosty i wtedy podajesz zarodki bez sensu bo i tak albo się nie przyjmą albo dziecko nie będzie się miało jak rozwijać. Laparo znowu tez dobre bo właśnie wodniaki wykrywa albo zrosty macicy z jelitami itd. Najlepiej jakbyś miała możliwość przy jednym zabiegu laparo z histero bo wtedy masz all inclusive ze tak powiem. Jeśli nie masz torbieli na jajnikach do usunięcia to amh nie powinno spaść. Ja miałam usuwane torbiele z obu jajników a amh niewiele spadło, ważne zeby to robił dobry lekarz a nie jakiś rzeźnik z przypadku. Najlepiej załatwić to w angeliusie, ja miałam tutaj akurat tylko histeroskopie bo byłam po dwóch laparo. Jeśli chodzi o laparo to polecam tez dr Binkiewicza ze szpitala w Pyskowicach.

5 lat starań, niedoczynność tarczycy, hashimoto, wysoka prolaktyna, endometrioza IIst.13.XI transfer 2BB :-(, 04.II crio 2AB :-( , crio 04.04, 5dpt-23,2; 7dpt-70; 9dpt-209; 19dpt- 6194; 26dpt ❤️ :-) l22n4z17e4pubq4y.png
‹‹ 1425 1426 1427 1428 1429 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ