Angelius Provita- Katowice
-
WIADOMOŚĆ
-
Ptaszyna wrote:A powiedzcie mi, co jest podstawa do podejrzenia problemow z immunologia? Czy moze o tym swiadczyc bielactwo?
1. mało choruję i nie przechodziłam chorób zakaźnych wieku dziecięcego
2. w obie ciąże zaszłam będąc długo chora, brałam antybiotyk
3. obie ciąże obumarły przed 10tc
4. wyniki hormonalne ok
5. monitoringi cykl ok
6. 2 niepowodzenia IUI
7. 3 transfery 5-ciu bardzo dobrych zarodków z zerową betą
To trwało 8 lat, żaden z lekarzy nie brał pod uwagę moich spostrzeżeń. Zdiagnozowałam się sama i z wynikami pojechałam do immunologa, który tylko potwierdził problem.STARANIA ZAKOŃCZONE BEZ SKUTKU
3 poronienia naturalnych ciąż: 2011 5+6tc, 2013 7+1tc, 2019 8+2tc i 1CB po CT
2 IVF > 11 zarodków > 2013 8A+8A, 8A+6B, 2015 8B, 2018 3BC, 2019 3BB, 3AB (CB, beta max 17,18), 2020 4AB, 8A... czeka 8A, ❄️
A1298C hetero, PAI-1 4G/5G hetero, APA +, endometrioza II (zatoki), KIR AA, NK 21% > 17% > 15%, aktywność NK 58,9%, MLR 0% > szczepienia mężem > 0% mąż, 0% dawcy > 4 mc > 0% mąż, 33,6% dawcy > szczepienia pulowane > 91,2% mąż, 0% dawcy > 4cs CB, 5cs poronienie 8+2tc > 45,3% mąż, 55,5% dawcy > 7 mc > immunosupresja > cdn
on: FDNA 22%, HLA-C C1
moja historia leczenia -
Ptaszyna wrote:A dziewczyny, pani dr zawsze zleca laparoskopie przed in vitro? Bo moze ja sie niepotrzebnie nastawiam?
Wynik laparo jest ważny później przy wyborze procedury i stymulacji.STARANIA ZAKOŃCZONE BEZ SKUTKU
2 IVF > 11 zarodków > 2013 8A+8A, 8A+6B, 2015 8B, 2018 3BC, 2019 3BB, 3AB (CB, beta max 17,18), 2020 4AB, 8A... czeka 8A, ❄️
A1298C hetero, PAI-1 4G/5G hetero, APA +, endometrioza II (zatoki), KIR AA, NK 21% > 17% > 15%, aktywność NK 58,9%, MLR 0% > szczepienia mężem > 0% mąż, 0% dawcy > 4 mc > 0% mąż, 33,6% dawcy > szczepienia pulowane > 91,2% mąż, 0% dawcy > 4cs CB, 5cs poronienie 8+2tc > 45,3% mąż, 55,5% dawcy > 7 mc > immunosupresja > cdn
moja historia leczenia -
nick nieaktualnyDzieki dziewczyny, to juz mam jakis poglad
Nam wyszla na poczatku ureaplazma. Wszystkie pozostale moje wyniki z krwi i monitoring byly ok. U meza wyszla tylko morfologia 1% i lepkosc nasienia. Byla stymulacja clo i lametta. Na za tydzien mam zrobic badanie tsh ft4 prolaktyny i witaminy D- aby juz cos miec, ale wyniki mysle ze beda ok. Nie wiem czy nie bedziemy musieli powtorzyc wymazow na chlamydie i ureaplazme bo jednak poltora roku minelo..
Staramy sie ponad 8 lat. -
Ptaszyna wymazy do powtórzenia, bo są ważne rok.
Widzę, że badania masz ustawione pod kątem IVF.
A małż badał HBA i FDNA?STARANIA ZAKOŃCZONE BEZ SKUTKU
moja historia leczenia -
Ptaszyna możesz dorzucić jeszcze badania na Helikobacter. No i na boleriozę.
Na jakość jajeczek można zbadać DHEA-SO-4 z estradiolem.
Edit: a witamina D3 jest w tym miesiącu tylko za 39zł w Śląskich Laboratoriach Diag.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2018, 16:29
-
Przy okazji przypominam o badaniach (usystematyzowane dzięki staraniom kochanych forumowiczek z wątków comiesięcznych) które można robić żeby mieć szeroki obraz sytuacji. Zobaczcie sobie czego nie macie a warto byłoby zrobić ewentualnie:
"Checklista badań Dinusiowej staraczki:
PO PIERWSZE I – hormony i ginekologia
w nawiasach podane adnotacje do norm, jeśli nic nie jest napisane to wystarczy, że wynik mieści się w normie
monitoring owulacji (jakie endo, jakiej wielkości pęcherzyki, kiedy pękają)
progesteron w 3-5 dc (jak najniższy) i 7-8 dpo (najlepiej ok. 20 ng/ml ale 10-15 też ujdzie)
LH i FSH w 3-5 dc (wyliczyć stosunek LH/FSH – optymalnie ok. 1)
estradiol w 3-5 dc, tuż przed owu (ok. 200 na 1 dojrzały pęcherzyk) i 7-8 dpo (min. połowę okołoowulacyjnego)
prolaktyna 3-5 dc (w połowie normy)
TSH (poniżej 2,5 a przy Hashi ok. 1)
AMH 3-5 dc
homocysteina (pomiędzy 6 a
kwas foliowy,
wit B12
aTPO
aTG
testosteron, w 3-5 dc
androstendion, w 3-5 dc
17OH progesteron w 3-5 dc
SHBG w 3-5 dc
test obciążenia glukozą z 3 pkt pomiarem glukozy i insuliny (insulina jednocyfrowa na czczo, Insulina po 1 h max 50, po 2h max 30 – jeśli więcej dieta i ew meta. Wyliczyć HOMA IR – najlepiej poniżej 1, 1-2 dietka; powyżej 2 meta+dieta)
profil krzepnięcia (co najmniej aptt, fibrynogen i d-dimery)
USG TV w 3-5 dc (sprawdzić czy jajniki czyste!);
PO PIERWSZE II – facet
badanie rozszerzone nasienia z morfologią
jeśli u M były jakieś odchylenia od normy w badaniu nasienia (aglutynacja, słaba ruchliwość, itp), to też ASA (z krwi) i test MAR
HBA czyli wiązanie do hialuronianu
przy wcześniejszych poronieniach fragmentacja DNA plemnika (jeśli nie było poronień to raczej nie ma sensu robić, ale czasem się zaleca)
JEŚLI dwa pierwsze punkty są ogarnięte (w miarę możliwości, tzn masz owulacje a parametry nasienia pozwalają na naturalne zapłodnienie) możesz podchodzić do HSG a dalej do IUI jeśli bardzo chcesz (wcześniej nie ma sensu)
***UWAGA: do HSG zaleca się wykonanie posiewu na bakterie tlenowe, beztlenowe i grzyby. Warto też wykonać badanie na obecność Mycoplasma, Ureaplasma, Chlamydia (tzw. MUChA), koniecznie met. PCR. W trójpaku/czteropaku wychodzi taniej niż pojedynczo
PO DRUGIE - geny
JEŚLI homocysteina, kwas foliowy lub B12 ALBO badania krzepliwości nie mieszczą się w normach to zrób panel badań mutacji na trombofilię z TESTDNA.PL
badanie kariotypów obojga partnerów (to robiłabym po poronieniach albo w zdecydowanie dalszej kolejności)
PO TRZECIE – zespół antyfosfolipidowy
przeciwciała antykardiolipinowe (stwierdzane klasie IgM lub IgG),
przeciwciała przeciwko β2- glikoproteinie (również wykrywane w klasie swoistości IgM lub IgG),
antykoagulant toczniowy (LA)
*jeśli chociaż 1 parametr wyjdzie dodatni, badanie należy powtórzyć po 12 tygodniach
*w przypadku wcześniejszych poronień wystarczy 1 kryterium laboratoryjne (2x pozytyw) żeby rozpoznać APS
PO CZWARTE – przeciwciała
przeciwciała przeciwjądrowe ANA (miano i typ świecenia) – jeśli dodatni, immunoblot dla 16 antygenów
przeciwciała przeciwplemnikowe ASA (NIE test PCT – bezsensowne badanie),
przy problemach z owulacją przeciwciała przeciwjajnikowe
przy wcześniejszych poronieniach – p. przeciw antygenom łożyska
Punkty od 2 do 4 robiłabym równolegle, w miarę możliwości finansowych
Jeśli do tej pory jest wszystko OK, to TERAZ można pokusić się o laparoskopię diagnostyczną i histeroskopię diagnostyczną (to drugie koniecznie z biopsją endo!)
PO PIĄTE – immunologia cd
subpopulacje limfocytów (test IMK – najważniejszę to %NK poniżej 12, a cd4/cd8 ok. 1 – szczególnie przy dodatnich ANA)
ocena równowagi cytokin (test CBA – najważniejsze to, żeby IFN, TNF i IL-2 były nisko, a IL-10 jak najwyżej)
obecność Helicobacter pylori i Borrelia burgdorferi u obojga partnerów (przeciwciała z krwi)
przy poronieniach dodatkowo test limfocytotoksyczny LCT
w dalszej kolejności KIR"Janka0909, NieJa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ptaszyna wrote:U nas witamina kosztuje bodajze 30-35zl we wiejskim laboratorium, bez promocji :p
Na bolerioze sie badalam.
Hba nie badalismy. Fragmentacja i test MAR byly ok.
W ciazy nigdy nie bylam.ja pamiętam że płaciłam 50zł w Diagnostyce kiedyś.
A test HBA warto zrobić bo jest to wynik stały i nie można go leczyć. Wtedy procedura ivf jest zmieniona i zamiast zwykłej jest pICSI. -
nick nieaktualny
-
Ptaszyna wrote:A wyjasnilabys mi tak pokrotce czym jest pICSI?
Jak wychodzi niski odsetek to zalecana metodą ivf to PICSI.
PISCI to metoda zapłodnienia in vitro, w której plemniki selekcjonowane są na podstawie kryteriów morfologicznych oraz pozytywnej reakcji wiązania plemnika z hialuronianem. "Według aktualnych badań, w porównaniu do standardowej procedury ICSI, użycie techniki PICSI zwiększa odsetek zapłodnień komórek jajowych oraz umożliwia otrzymanie większej liczby wysokiej jakości zarodków, co zwiększa szansę na uzyskanie ciąży." -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Poziomka25 wrote:Martwię się o Molly, mam nadzieję że po prostu potrzebuje wyciszenia od forum i wszystko ok. Molly odezwij się ;*
Po takim maratonie jakie przechodzimy podczas starań wcale nie dziwię się, że zrobiła sobie od nas wolnePoziomka25 lubi tę wiadomość
STARANIA ZAKOŃCZONE BEZ SKUTKU
moja historia leczenia -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Frelciu to żebyś się nie musiała trudzić
Mydełkiem tam specjalnie nie myj ale wodą możesz obmyć. Jak będziesz mieć założone szwy zewnętrzne (są jeśli mocno się krwawi) to musisz sobie kupić takie małe opatrunki - ja zakładałam po dwa ok 4x6cm i do czasu zdjęcia szwów psikałam Octeniseptem.
Później kolagen i olejek herbaciany żeby blizny były mniej widoczne - to już moje widzimisięFrelcia_ lubi tę wiadomość
STARANIA ZAKOŃCZONE BEZ SKUTKU
moja historia leczenia -
nick nieaktualny