X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Angelius Provita- Katowice
Odpowiedz

Angelius Provita- Katowice

Oceń ten wątek:
  • Atopikowa Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2022, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem. Dziekuje Wam za pomoc i odpowiedzi. Trudny temat. Do tego kwestie finansowe, bobto tak drogie a jak sie nie uda....
    Narazie mam mętlik w głowie.

Ona 38
    Prolaktyna 20,22
    AMH 2022-4,14 2024 maj-1,31 , sierpien 1.54
    Mam P/C p. plemnikowe przeciwko wici plemnika ❌
    HSG - ok
    Monitoring owulacji -ok
    Niche po cc( plamienia od @ do owulacji)
    Histeroskopia:
    -wykonano resekcję elektrodą bipolarną bieguna niszy,usunięcie skrzepów zalegających w niszy.
    -koagulacja miejsc stanu zapalnego naprzeciwko niszy
    - wycięto polipa prawego ujscia jajowodowego
    On
    Morfologia 2% ❌ 1,67❌1,80❌0❌️
    HBA 81%✔
    1 IUI czerwiec 👎
    Start 💉
    9.05- menopur 450 + Orgalutran
    22.05 - punkcja
    Pobrano 4 🥚,zapłodniło się 1, ❌️
  • izaz123 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2022, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMiMi wrote:
    Jestem już po pierwszej wizycie u dr GM. Umówiliśmy się, że po nowym roku podchodzimy do procedury. Teraz tylko kazał mężowi zrobić badania plemników i tyle. Ja byłam tak zestresowana, że nie zapytałam, czy zrobić jeszcze jakieś badania w ciągu tego 1,5 miesiąca. Wyczytałam z forum, że warto zrobić kariotypy partnerów i KIR (dla kobiety). Niby nikt mi ich nie zlecał, ale wolałabym je mieć, żeby zminimalizować ryzyko nieudanej procedury. Najwyżej się nie przydadzą.
    Jak myślicie- jest sens? Badanie Kir robi się samo czy z HLA-c?
    Hej. A to będzie Twoja pierwsza procedura ? U mnie bylo tak, ze po 1 procedurze a 2 transferach i poronieniu moj dr zlecil kariotypy. A po drugiej procedurze wizyte u immunologa.

• MałaMiMi Ekspertka

Wysłany: 8 listopada 2022, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    izaz123 wrote:
    Hej. A to będzie Twoja pierwsza procedura ? U mnie bylo tak, ze po 1 procedurze a 2 transferach i poronieniu moj dr zlecil kariotypy. A po drugiej procedurze wizyte u immunologa.

Tak, to będzie moja pierwsza procedura. Wiem, że GM nie zleca niepotrzebnych badań itd, ale chciałam się jakoś zabezpieczyć w razie w. I tak mam teraz czas i chętnie coś mądrego zrobię ;-) tylko trochę błądzę. Czy Kir rzeczywiście robi tylko kobieta ? Czy robi się go z jakimś dodatkiem? Czy sam?

• izaz123 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2022, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMiMi wrote:
    Tak, to będzie moja pierwsza procedura. Wiem, że GM nie zleca niepotrzebnych badań itd, ale chciałam się jakoś zabezpieczyć w razie w. I tak mam teraz czas i chętnie coś mądrego zrobię ;-) tylko trochę błądzę. Czy Kir rzeczywiście robi tylko kobieta ? Czy robi się go z jakimś dodatkiem? Czy sam?
    Ja robiłam tylko kir więc z Hlac nie pomogę. Z jednej strony mozna to sprawdzić bo to jest genetyka i sie nie zmienia. Z drugiej po co od razu zakładać ze sie nie uda. Akurat moze zaskoczyć od razu a 1 czy 2 nieudane transfery to jeszcze chyba nie powod do sprawdzania immunologii. Nawet nie slyszalam zeby ktorys z lekarzy z AP zlecal immuno na poczatku. Na tym etapie chyba bym nie badala. Oczywiście zrobisz jak uważasz. Chyba ze byly u Ciebie juz poronienia albo ciaze biochemiczne ?
    Przed procedura na pewno bym sprawdzila krzywa glukozowa insulinowa :)

MałaMiMi lubi tę wiadomość

• Martinka Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2022, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMiMi wrote:
    Ja robiłam KIR z Hla-c, ale drugi raz bym nie wydawała kasy na hla-c. Jeśli na przykład wyjdzie ten gorszy KIR Aa to z automatu daje się lek niezależnie od wyniku męża.

0901d7c722.png
  • MałaMiMi Ekspertka

Wysłany: 8 listopada 2022, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martinka wrote:
    Ja robiłam KIR z Hla-c, ale drugi raz bym nie wydawała kasy na hla-c. Jeśli na przykład wyjdzie ten gorszy KIR Aa to z automatu daje się lek niezależnie od wyniku męża.

Ok czyli rozumiem, że Kir najlepiej, żeby zrobiła tylko kobieta.

• Martinka Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2022, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMiMi wrote:
    Ok czyli rozumiem, że Kir najlepiej, żeby zrobiła tylko kobieta.
    Zależy czy chcesz zaoszczędzić pieniądze na inne badania. Jeśli tak, to ja bym tam zrobiła. KiR robi kobieta.

0901d7c722.png
  • MałaMiMi Ekspertka

Wysłany: 8 listopada 2022, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martinka wrote:
    Zależy czy chcesz zaoszczędzić pieniądze na inne badania. Jeśli tak, to ja bym tam zrobiła. KiR robi kobieta.

Ciągle się jeszcze waham, ale poważnie o tym myślę. Wiem, że nie można się nastawiać, że pierwsza procedura nie wyjdzie, ale nie chciałabym sobie potem pluc w brodę, że mogło coś wyjść a nie wyszło.

• Martinka Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2022, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMiMi wrote:
    Ciągle się jeszcze waham, ale poważnie o tym myślę. Wiem, że nie można się nastawiać, że pierwsza procedura nie wyjdzie, ale nie chciałabym sobie potem pluc w brodę, że mogło coś wyjść a nie wyszło.
    A z jakimi problemami się już napotkaliście?

0901d7c722.png
  • Ananasowa Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2022, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej wam
    Czy któraś miała histeroskopie wraz z wycinkami do badania w Angeliusie w ramach NFZ ? Jaki lekarz ja wykonywał i jak długo czekaliście na termin ? Czy można taką histerokospie wykonać będąc na diphlerine ( wyciszenie endomendy brak okresu )

Ona :
    30 lat
    Endometrioza i adenomioza
    Brak lewego jajowodu
    Prawy jajnik nie pracuje
    FSH 30 😱
    On :
    30 lat
    Azospermia
    Żylaki powrózka nasiennego
    Decyzja o AZ!

25.10.2022r. AZ - invimed Katowice
    Beta : 2,30 💔😭
    29.11.2022r. biopsja endometrium z wycinkiem CD 138 - drobne fragmenty cewek gruczołowych i ropne nacieki zapalne. Materiał nie pozwala na oznaczenie markerów.
    15.12.2022r histeroskopia operacyjna - polipowate fragmenty endometrium w fazie poliferacji.
    Leczenie :
    unidox 10 dni
    Tarivid 14 dni
    Provag / dicoflor 6
    30.12.2022r. 1 zastrzyk diphlerine
  • MałaMiMi Ekspertka

Wysłany: 8 listopada 2022, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martinka wrote:
    A z jakimi problemami się już napotkaliście?

Narazie tylko ciąża pozamaciczna i biochemiczna. Niby jajowody drożne, a 2 lata starań. Wiem, że GM zleca to po jakimś czasie, jak się nie udaje, ale ciągle się zastanawiam, czy potem nie będę żałować, że czegoś nie zrobiłam, a np. mogłam już dostać jakieś leki przy pierwszej procedurze.

• paulity Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2022, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny proszę o pomoc , jak wyszła mi tarczyca w ciąży i biorę eutyrox 1x1 i sobie kontroluje co 4tyg i jest cały czas w normie . Byłam też u endokrynologa to kazał przyjść 6tyg po porodzie na kontrolę . Miałam iść jeszcze do innego ale jakoś brakowało czasu . Czy po porodzie brałyście cały czas eutyrox?
    Dziś mam ostatnia wizytę u ginekologa i jeszcze jego zapytam

I jeszcze do zastrzyków neoparin po porodzie też brałyście, mi ginekolog powiedział że raczej nie będzie potrzeby . Bo mam tylko mutacje PAI i MTGER

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2022, 11:03

• Księgowa Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2022, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulity, jesli dobrze pamiętam to o ile problemy tarczycowe były tylko w ciazy to z porodem odstawia się leki.

W kwestii zastrzykow, o ile nie bedzie CC to pewnie tez mozna odstawić, bo one juz żadnych korzyści nie przyniosą.
    Ja mialam, ale ja mam trombofilie.

paulity lubi tę wiadomość

Hashimoto + GB.
    Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
    Nadciśnienie, arytmia.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • paulity Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2022, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Księgowa wrote:
    Paulity, jesli dobrze pamiętam to o ile problemy tarczycowe były tylko w ciazy to z porodem odstawia się leki.

W kwestii zastrzykow, o ile nie bedzie CC to pewnie tez mozna odstawić, bo one juz żadnych korzyści nie przyniosą.
    Ja mialam, ale ja mam trombofilie.

Właśnie lekarz mi też tak mówił o zastrzykach ale wolałam jeszcze tu zapytać :)
    Może uda mi się jeszcze skontaktować z jakimś endokrynologiem i dopytam dokładnie:)

• Ewa89_89 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2022, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulity wrote:
    Dziewczyny proszę o pomoc , jak wyszła mi tarczyca w ciąży i biorę eutyrox 1x1 i sobie kontroluje co 4tyg i jest cały czas w normie . Byłam też u endokrynologa to kazał przyjść 6tyg po porodzie na kontrolę . Miałam iść jeszcze do innego ale jakoś brakowało czasu . Czy po porodzie brałyście cały czas eutyrox?
    Dziś mam ostatnia wizytę u ginekologa i jeszcze jego zapytam

I jeszcze do zastrzyków neoparin po porodzie też brałyście, mi ginekolog powiedział że raczej nie będzie potrzeby . Bo mam tylko mutacje PAI i MTGER

Jeśli tarczyca to tylko problem w trakcie ciąży to leki odstawia się wraz z porodem lub zaraz po nie należy ich dłużej przyjmować bo mogą doprowadzić do nadczynności tarczycy (której ryzyko i tak Ernst wysokie bo kobiety często mają po porodzie poporodowe zapalenie tarczycy).
    Ale takie rzeczy uzgodnij z endo. Masz jeszcze trochę czasu to warto umówić się na jeszcze jedna wizytę, dopytać lub chociaż teleporade.

Heparyne brałam do końca połogu, no może o tydzień skróciłam bo miałam już dość niektórym odstawiają 2 tygodnie po cięciu o ile była cesarka, a w porodzie SN często wraz z porodem.

paulity lubi tę wiadomość

08.2024 FET 8a❌ 😔
    06.2024 FET 8a❌
    04.2024 FET 4BA ❌
    12.2023 FET 3BB ❌
    12.2022 FET 4AB 💔 10 tc [*] ♂️ 😔

01.2022 III IMSI InviMed Wro, długi: 29 komórek/19 MII/12 zapłodnień/2x8a, 3bb,4ab,4ba.

25.07.2020 FET 8b: 9dpt bhcg 12, niskie bhcg, krwotoki (krwiaki), niewydolność szyjki 23tc, pessar, hipotrofia - - >ciężki start ale jest na świecie! ♀️💜

12.19 II IMSI AP Kato, długi protokół: 17 komórek/ 8MII/ 4 zapłodnienia/1❄️8b
    06.2019 IMSI AP Kato, krótki 12 komórek/7 MII/5 zapłodnień/ 1 zarodek 2BB ET :-( cb 😥 💔
    IUI 03.04.19 :( Invicta Wro

Ja: AMH ok 3; mix G-B/Hashi, łuszczyca, RZS, zrosty, PAI homo, KIR AA, przegroda macicy usunięta, Endometrioza II st. (laparo), 3x histero, po cholecystektomii (10.2023). Cd138✔️ NK 6/1

Mąż: słabo z ilością, upłynnieniem i ruchliwością, MSOME 0%, FDNA 18%; HBA 86%, 96% uszkodzeń główki, wszystkie parametry do kitu.

Walka od 2016
  • lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2022, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMiMi wrote:
    Narazie tylko ciąża pozamaciczna i biochemiczna. Niby jajowody drożne, a 2 lata starań. Wiem, że GM zleca to po jakimś czasie, jak się nie udaje, ale ciągle się zastanawiam, czy potem nie będę żałować, że czegoś nie zrobiłam, a np. mogłam już dostać jakieś leki przy pierwszej procedurze.

Poczekaj na wyniki nasienia męża, ja powiem tylko że pierwsza procedura to takie rozeznanie co w trawie piszczy... Będziesz miała jeszcze kilka okazji zapytać dr GM o zdanie i zobaczysz co Ci odpowie...

MałaMiMi lubi tę wiadomość

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • la.kami Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2022, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksiegowa moge zdacCi pare pytan na priv?:)

m9KLp2.png
  • amak89 Ekspertka

Wysłany: 10 listopada 2022, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, chciałam tylko napisać że jestem po wczorajszych badaniach prenatalnych u dr Rozmus i czekamy na zdrowego chłopca :) chociaż nie wiem jaka jest skuteczność dr w ocenianiu płci na tak wczesnym etapie bo moja Hania do 16 tyg też miała być chłopcem :D ciąża jest o 4 dni starsza a dzidziuś waży już 66g. Teraz tylko tydzień czekania na wyniki z krwi i mam nadzieję że będzie można odetchnąć. To się dzieje naprawdę!!! :)

Ewa89_89, Atopikowa, Yoselyn82, mała, aleo_, Martinka, sAnsa_28, Księgowa, Kjojewna, Morska, Agulek24, Gosia895, lipcowka86 lubią tę wiadomość

http://suwaczki.achtedzieciaki.pl/202111124865.html
  • Ewa89_89 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2022, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amak89 wrote:
    Dziewczyny, chciałam tylko napisać że jestem po wczorajszych badaniach prenatalnych u dr Rozmus i czekamy na zdrowego chłopca :) chociaż nie wiem jaka jest skuteczność dr w ocenianiu płci na tak wczesnym etapie bo moja Hania do 16 tyg też miała być chłopcem :D ciąża jest o 4 dni starsza a dzidziuś waży już 66g. Teraz tylko tydzień czekania na wyniki z krwi i mam nadzieję że będzie można odetchnąć. To się dzieje naprawdę!!! :)

Gratulacje! Kolejna parka!

08.2024 FET 8a❌ 😔
    06.2024 FET 8a❌
    04.2024 FET 4BA ❌
    12.2023 FET 3BB ❌
    12.2022 FET 4AB 💔 10 tc [*] ♂️ 😔

01.2022 III IMSI InviMed Wro, długi: 29 komórek/19 MII/12 zapłodnień/2x8a, 3bb,4ab,4ba.

25.07.2020 FET 8b: 9dpt bhcg 12, niskie bhcg, krwotoki (krwiaki), niewydolność szyjki 23tc, pessar, hipotrofia - - >ciężki start ale jest na świecie! ♀️💜

12.19 II IMSI AP Kato, długi protokół: 17 komórek/ 8MII/ 4 zapłodnienia/1❄️8b
    06.2019 IMSI AP Kato, krótki 12 komórek/7 MII/5 zapłodnień/ 1 zarodek 2BB ET :-( cb 😥 💔
    IUI 03.04.19 :( Invicta Wro

Ja: AMH ok 3; mix G-B/Hashi, łuszczyca, RZS, zrosty, PAI homo, KIR AA, przegroda macicy usunięta, Endometrioza II st. (laparo), 3x histero, po cholecystektomii (10.2023). Cd138✔️ NK 6/1

Mąż: słabo z ilością, upłynnieniem i ruchliwością, MSOME 0%, FDNA 18%; HBA 86%, 96% uszkodzeń główki, wszystkie parametry do kitu.

Walka od 2016
  • sAnsa_28 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2022, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amak89 wrote:
    Oby skuteczność była dobra, bo zaczynam wyprzedawać dziewczyńskie ubranka po Milce, żeby ocenić co będzie potrzebne dla Felka 😃🙈 gratuluję synka !

Morska, Agulek24, Gosia895 lubią tę wiadomość

f312925a50.png
    Aniołek 8/11tc [*] - 06.07.2017
    Angelius Provita, dr M. Paliga - od 13.04.2018
    L + H 05.09.2018
    On :DFI 50%, po 4 msc. 35 % , hla-c c2c2
    Ja: adenomioza, endometrioza I
    Kir AA, NK 17%
    MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C, PAI-1 4G - układy hetero
    25.02.2019 IMSI+macs 3BB🙁
    13.06.2019 IMSI+macs 8A🙁🙁❄️❄️❄️
    02.10.2019 ket 4AB🙁 cb 6dpt 84,6 8dpt 194,4 9dpt 352,3 13dpt 375,9 16dpt 33,5
    8.11.2019 ket 3BB 🙁
    01/2020 03/2020 CB 🙁🙁
    Szczepienia limfocytami
    11/2020 22dc 41,5 23dc 77,6 25dc 210 28dc 928,9 35 dc 10976 39dc ❤️
    5.07.2021 r Milena 2790g 51 cm
    06/2022 07/2022 CB 🙁🙁
    09/2022 47 dc ❤️czekamy na synka 👶🏼
‹‹ 4305 4306 4307 4308 4309 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ