Azoospermia- AID dawca nasienia
-
Hej dziewczyny!
Kochające się małżeństwo decyzja o dziecku. Miesiąc dwa, za trzecim coś mnie tknęło ( umiem obliczyć kiedy ma owu, więc dlaczego nie jestem w ciąży?) zrobiłam podstawowe badania i wysłałam męża też. Jak odebraliśmy wyniki świat nam się zawalił... Łzy rozpacz nieprzespane noce. Wyrok- azoospermia. Zero totalne zeroo. Fsh 40, LSH 15. Jeszcze w ten dzień wizyta u endokrynolog- "nigdy nie będzie miał pan swoich dzieci, proszę skorzystać z banku" - klinika Gyncentrum B-Biała. Nigdy nie zapomnę w jaki sposób P. Doktor nam to zakomunikowała ..... Dwa dni później wizyta u urologa- "Nie ma sensu robić biopsji nic tam nie będzie, proszę zrobić genetykę". Dwa tygodnie poźniej Pan Doktor Bergier-Krk. Wspomniał o m-tese i Panu Wolskim. Oczywiście jesteśmy już umówieni czekamy tylko na wyniki z genetyki. Do Wawy mamy 350 km. Tyle ile już spędziałam nocy szukając jakiegokolwiek ratunku...... Wiem, co dr Wolski nam powie- m-tese, ale wiedząc i czytając, iż w przypadku tak złych hormonów i pomniejszaniu jąder rzadko co tam się znajduje, a nawet gdyby to słabe i martwe, a może od razu zdecydować się na AID nasieniem dawcy? Po co maż ma tak cierpieć,a i tak nic się tam nie znajdzie? Czy nie lepiej pieniądze zainwestować w dobrej jakości spermę z Cyros? Ale sama ta myśl, że dziecko nie będzie miało tych pięknych oczu męża ....., a z drugiej strony uczono mnie, że genetyka to tylko 20 % reszta to wychowanie. Co zrobić??????????
Będę wszystkim wokół mówić NIGDY NIE CZEKAJCIE ROK Z DIAGNOSTYKĄ -tak jak to mówią lekarze" Rok starania się o dziecko a potem badania" bzdury bzdury jeśli kobieta jest zdrowa i wie jak obliczać sobie owu 2- 3 miesiące powinna być w ciąży ....... Ja swojemu gin nakłamałam że staramy się od 8 miesięcy, tak na prawdę były tylko trzy, ale wiem że by nas zbagatelizował!! Lata lecą nie ma na co czekać. Pewnie czekałabym rok na wyrok o azospermii męża ......Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2017, 21:22
1.07.2017 początek
1.10.17 wyrok- azoospermia
1.01.2018 - decyzja AID
ona- badania ok, tylko podwyższona prolaktyna
17.02.18.- I AID
15.03.18- II AID - ale dlaczego??
14.05.18- III AID -
5.07.18 - in vitro- 2 maluchy podane
-
No właśnie w tych męskich sprawach nie umiałam nic znaleźć na temat, nasienia dawcy, banku nasienia lub insyminacji nasieniem dawcy...1.07.2017 początek
1.01.2018 - decyzja AID
17.02.18.- I AID
14.05.18- III AID -
-
Dziękuję :)przeczytałam wszystk, chociaż widzę że wątek lekko zwolnił. Mam pytanie czy może ktoś korzystał z banku cyros? I chciałby się podzielić...1.07.2017 początek
1.01.2018 - decyzja AID
17.02.18.- I AID
14.05.18- III AID -
-
Malinowa5 wrote:Dziękuję :)przeczytałam wszystk, chociaż widzę że wątek lekko zwolnił. Mam pytanie czy może ktoś korzystał z banku cyros? I chciałby się podzielić...
-
Malinowa
My po 3latach małżeństwa i 2latach starań zdiagnozowana azoospermia. Tak jak u was: nic, kompletne zero. Odradzano nam biopsję i inne badania bo kiedy w każdym okienku jest zero to i tak to sensu nie ma.
Od razu zaproponowano nam AID.
Po 7 próbach (i 6latach) zrezygnowaliśmy, polecono nam IVF z nasieniem dawcy pochodzącym z kliniki.
W naszym szpitalu nie można wybierać cech. Poprostu podają nasienie z grupą krwi męża i kolorem skóry męża. Wiemy o naszym dawcy jedynie tyle ile udało nam się dowiedzieć czyli gr krwi, rasa biała i embriolog powiedziała, że 99% ich dawców to studenci medycyny no i tyle. Oczywiście to tak wszystko w skrócie.
Mamy piękna córkę z ivf urodzona dzień przed naszą 10rocznica slubu. Jest blondynką (Ma kolor włosów męża) o ciemnych oczach (mój kolor oczu). Szczerze NIKT, absolutnie NIKT nie powiedzialby, że nie jest podobna do nas obu.
Ja swojej decyzji nie żałuję, mąż tym bardziej. Chociaż sama decyzja dla ciebie i twojego partnera jest bardzo trudna. Musicie przemyśleć wszystkie za i przeciw. -
P.s azospermia to nie wyrok
Moj maz tez mial ja zdiagnozowana i mamy teraz 2 mies synka.☺a dr Wolski faktycznie jest najlepszy od meskich spraw,moj maz tez sie u niego leczyl i leczyl nadal.przed m tese jest kuracja hormonalna ale wiecej na ten temat powiedza Ci dziewczyny z grupy☺ -
Wydaje mi się że lepiej skorzystac z banku, takiego aby widzieć zdjęcie z dzieciństwa... Ludzie są tak różni chce żeby nasze dziecko było bardzo do nas podobne. Wiem że to może i egoistyczne. Ale mi nic nie mówimy nikomu.... A i dzidzi nie chcemy mówić... Dziękuję za fb.1.07.2017 początek
1.01.2018 - decyzja AID
17.02.18.- I AID
14.05.18- III AID -
-
Emma 32 proszę wyślij linka do grupy nie mogę was znaleźć1.07.2017 początek
1.01.2018 - decyzja AID