Forum Starając się z pomocą medyczną Badania hormonów proszę o pomoc w interpretacji..
Odpowiedz

Badania hormonów proszę o pomoc w interpretacji..

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Liv Koleżanka
    Postów: 83 4

    Wysłany: 21 stycznia 2018, 10:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drogie dziewczyny !
    Bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników... Robiłam badanie hormonów w 21 dc. Wg monitoringu owulacja miała miejsce 19 lub 20 dnia cyklu. Progesteron 4.54, natomiast prolaktyna 25.10.
    TSH 2,47.
    Będę bardzo wdzięczna za pomoc...

  • Liv Koleżanka
    Postów: 83 4

    Wysłany: 21 stycznia 2018, 14:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikt nic?;)

  • tym_janek Autorytet
    Postów: 2584 2702

    Wysłany: 21 stycznia 2018, 15:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli owu miałaś 19/20 dc, to progesteron powinnaś zrobić w 26/27 dc (czyli 7 dni po domniemanej owulacji). Wynik z 21 dc nic nam nie powie.
    Prolaktyna - napisz w jakich jednostkach i jakie normy masz dla laboratorium. Bez tego nie da się nic powiedzieć.
    TSH niby jest ok, bo jest poniżej 2,5. Ale podczas starań dąży się do tego aby było jednak bliżej 1, więc może warto o to zagadnąć lekarza prowadzącego lub skonsultować z endokrynologiem.

    Liv lubi tę wiadomość

    👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • Liv Koleżanka
    Postów: 83 4

    Wysłany: 21 stycznia 2018, 18:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo dziękuję za odpowiedź. Zrobię wobec badanie progesteronu raz jeszcze za kilka dni, będąc w 26 dc. Jeśli chodzi o prolaktynę 25.10 ng/ml
    Wartość ref. Kobiety: 4,79 - 23,3

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2018, 18:33

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 21 stycznia 2018, 18:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    TSH za wysokie do zachodzenia w ciążę. Trzeba iść do endokrynologa i przebadać tarczycę. Może być niedoczynność.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2018, 18:32

    Liv, BeladonnaBeladonna lubią tę wiadomość

  • Liv Koleżanka
    Postów: 83 4

    Wysłany: 21 stycznia 2018, 18:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podam jeszcze dodatkowe wyniki które badałam jakiś czas temu, a dokładnie 2017-11-02.
    TSH 2.40
    FT3 3.51 pg/m norma 2,00 - 5,00
    FT4 19.92 pmol/l norma 12,00 - 22,00

    Badanie z 27.09. 2016
    ANTY - TG 15 IU/ml norma 0-40
    ANTY - TPO 8 IU/ml norma 0-35

    Biorę od roku (staramy się 10 mcy) Euthyrox w dawce 25 mg
    Robiłam USG tarczycy było ok.
    Gin twierdzi, że TSH jest ok i by zostać przy dawce 25 mg Euthyroxu ... Już sama nie wiem co o tym myśleć...

    Bea77 lubi tę wiadomość

  • tym_janek Autorytet
    Postów: 2584 2702

    Wysłany: 21 stycznia 2018, 19:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idź do endokrynologa, bo TSH jak widać rośnie. Pewnie da większą dawkę Eutyroxu. Prolaktyna trochę za wysoko, ale prolaktyna lubi sobie wyjść wysoka z miliona powodów, więc warto też przejść się do lekarza aby wystawił skierowanie na test po obciążeniu, ew. powtórzyć badanie kilka razy o tej samej godzinie, wyspana, bez seksu w dniu badania i dzień przed, naczczo, najlepiej przed godziną 9, bez ćwiczeń/treningu/siłowni w dniu i dzień przed i bez dodatkowych stresów (np. w pracy). Przed badaniem warto usiąść na chwilę w poczekalni i spróbować się zrelaksować.

    Liv lubi tę wiadomość

    👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 21 stycznia 2018, 21:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liv wrote:
    Podam jeszcze dodatkowe wyniki które badałam jakiś czas temu, a dokładnie 2017-11-02.
    TSH 2.40
    FT3 3.51 pg/m norma 2,00 - 5,00
    FT4 19.92 pmol/l norma 12,00 - 22,00

    Badanie z 27.09. 2016
    ANTY - TG 15 IU/ml norma 0-40
    ANTY - TPO 8 IU/ml norma 0-35

    Biorę od roku (staramy się 10 mcy) Euthyrox w dawce 25 mg
    Robiłam USG tarczycy było ok.
    Gin twierdzi, że TSH jest ok i by zostać przy dawce 25 mg Euthyroxu ... Już sama nie wiem co o tym myśleć...

    TSH zdecydowanie nie jest OK jeśli o ciążę się starasz. Na ciążę powinno być koło 1, jak tu ktoś już wcześniej napisał. Ja przy takim samym poziomie TSH biorę Euthyrox 50 na przemian z 75.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2018, 21:39

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ