X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Badanie KIR na problem z implantacją zarodka
Odpowiedz

Badanie KIR na problem z implantacją zarodka

Oceń ten wątek:
  • Muczylando Autorytet

Wysłany: 22 października, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abi1 wrote:
    Hej , mogłabym prosić o pomoc w interpretacji wyników

U mnie Kir genotyp AA
    Obecne 2dl1,2dl3,2dl4 del,2ds4 del22bp , 3dl1,3dl2,3dl3,2dp1,3dp1 norm
    Nieobecne
    2dl2 ,2dl4 norm , 2dl5 grupa 1 , 2dls grupa2 , 2ds1,2ds2,2ds3,2ds4 norm ,2ds5,3ds1,3dp1 var
    U męża HLA-c C106 C207
    U mnie HLA-c C1 03,07 brak alleli C2
    Crossmatch 4% negatywny
    Trombofila
    Nieprawidłowe MTHRF c1286a , serpine 1
    Układ heterozygotyczny
    Jeszcze czekam na wynik allo mlr
    Staramy się dwa lata ciąży nigdy nie było , mąż ma trochę słabe parametry nasienia (słaba fragmentacja bo 37% i test z HBA związanych 36 %) u mnie było hashimoto ale wszystko ogarnęłam , owulacja jest i reszta badań wzorowa , lekarz jeszcze zlecił nam te badania
    Załamuje mnie już to wszystko coraz bardziej i coraz bardziej tracę nadzieję na ciążę 😞

Genotyp hamujący, jeśli zarodek odziedziczy C2 może być atakowany. Można dać tutaj accofil.
    Pai hetero - można dać heparynę, acard do decyzji lekarza z pozostałymi wynikami. Mthfr to stosować metylowane witaminy - foliowy i b12 metylowane.
    O cross i allo się nie wypowiem, sama nie badałam i nie wczytywalam się jeszcze w temat ale dużo wpisów na forum się znajdzie. Generalnie do interpretacji immunologa, można by tu włączyć jakieś leki.
    Pamiętaj że z takimi wynikami udaje się zajść i utrzymać ciążę, a leki nie zawsze są gwarancją na sukces, zwiększają tylko kilka procent szanse.
    Jesteś w ivf? Czy starania na razie naturalne? Drożność jajowodów była? Stany zapalne jakieś w endometrium?

Starania od 2018
    Klinika od 2024
    I procedura:
    07/04 - punkcja, 5 blastocyst ❄️
    07/31 - I FET, cykl sztuczny, 9 dpt ⏸️, hcg 12dpt 14, cb 4+3
    09/04 - II FET, cykl sztuczny, 6 dpt ⏸️, hcg 7dpt 1,6, cb 3+6
    10/30 - III FET, cykl sztuczny, 6 dpt ⏸️, hcg 9dpt 6,1, cb 4+2

KIR: Bx
    + 2DS2
    - 2DS1, 2DS3, 2DS5, 3DS1
    HLA-C C1/C2 oboje
    PAI-1 homo
    mthfr homo
    IO? Hiperinsulinemia?
    Kariotypy ok

"Tylko spokój może nas uratować"
  • Abi1 Debiutantka

Wysłany: 23 października, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muczylando wrote:
    Genotyp hamujący, jeśli zarodek odziedziczy C2 może być atakowany. Można dać tutaj accofil.
    Pai hetero - można dać heparynę, acard do decyzji lekarza z pozostałymi wynikami. Mthfr to stosować metylowane witaminy - foliowy i b12 metylowane.
    O cross i allo się nie wypowiem, sama nie badałam i nie wczytywalam się jeszcze w temat ale dużo wpisów na forum się znajdzie. Generalnie do interpretacji immunologa, można by tu włączyć jakieś leki.
    Pamiętaj że z takimi wynikami udaje się zajść i utrzymać ciążę, a leki nie zawsze są gwarancją na sukces, zwiększają tylko kilka procent szanse.
    Jesteś w ivf? Czy starania na razie naturalne? Drożność jajowodów była? Stany zapalne jakieś w endometrium?

Bardzo dziękuję za odpowiedź i mam nadzieję że w końcu się uda , na razie staramy się tylko naturalnie , drożność miałam robiona i jest okej , stanów zapalnych też nie mam , badania hormonalne też w normie jedynie co to hashimoto i niedoczynność ale też już ogarnięte . A orientujesz się może czy te leki podawaja również przy naturalnych staraniach i czy rzeczywiście ten Accofil ma takie skutki uboczne ? 😊

Kir genotyp AA
    Nieobecne
    2dl2 ,2dl4 norm , 2dl5 grupa 1 , 2dls grupa2 , 2ds1,2ds2,2ds3,2ds4 norm ,2ds5,3ds1,3dp1 var
    U męża HLA-c C106 C207
    Crossmatch 4% negatywny
    Trombofila
    Układ heterozygotyczny
    Allo mlr 3,8⬇️ 22 %
  • Muczylando Autorytet

Wysłany: 23 października, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abi1 wrote:
    Bardzo dziękuję za odpowiedź i mam nadzieję że w końcu się uda , na razie staramy się tylko naturalnie , drożność miałam robiona i jest okej , stanów zapalnych też nie mam , badania hormonalne też w normie jedynie co to hashimoto i niedoczynność ale też już ogarnięte . A orientujesz się może czy te leki podawaja również przy naturalnych staraniach i czy rzeczywiście ten Accofil ma takie skutki uboczne ? 😊

Pewnie podawają do naturalnych, immunolog powinien zdecydować. A skutki uboczne każdy lek ma, accofil jest lekiem immuno podnoszącym leukocyty, mogą wystąpić różne skutki. Ja go jeszcze nie brałam, sama czekam na wizytę i podchodzę do transferu bez. Wiem tyle co doczytam na forum 🙂

Starania od 2018
    Klinika od 2024
    I procedura:
    07/04 - punkcja, 5 blastocyst ❄️
    07/31 - I FET, cykl sztuczny, 9 dpt ⏸️, hcg 12dpt 14, cb 4+3
    09/04 - II FET, cykl sztuczny, 6 dpt ⏸️, hcg 7dpt 1,6, cb 3+6
    10/30 - III FET, cykl sztuczny, 6 dpt ⏸️, hcg 9dpt 6,1, cb 4+2

KIR: Bx
    + 2DS2
    - 2DS1, 2DS3, 2DS5, 3DS1
    HLA-C C1/C2 oboje
    PAI-1 homo
    mthfr homo
    IO? Hiperinsulinemia?
    Kariotypy ok

"Tylko spokój może nas uratować"
  • Abi1 Debiutantka

Wysłany: 23 października, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muczylando wrote:
    Pewnie podawają do naturalnych, immunolog powinien zdecydować. A skutki uboczne każdy lek ma, accofil jest lekiem immuno podnoszącym leukocyty, mogą wystąpić różne skutki. Ja go jeszcze nie brałam, sama czekam na wizytę i podchodzę do transferu bez. Wiem tyle co doczytam na forum 🙂

Dziękuję , i trzymam kciuki żeby się udało 🥰

Muczylando lubi tę wiadomość

Kir genotyp AA
    Nieobecne
    U męża HLA-c C106 C207
    Crossmatch 4% negatywny
    Trombofila
    Układ heterozygotyczny
    Allo mlr 3,8⬇️ 22 %
  • Szabelka Koleżanka

Wysłany: 23 października, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abi1 wrote:

Przy naturalnych staraniach podaje się Accofil 🙂 A zależy o jakie skutki uboczne pytasz- dla siebie czy dziecka? Bo w trakcie ciąży także bierze się Accofil 🙂

• Abi1 Debiutantka

Wysłany: 23 października, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szabelka wrote:
    Przy naturalnych staraniach podaje się Accofil 🙂 A zależy o jakie skutki uboczne pytasz- dla siebie czy dziecka? Bo w trakcie ciąży także bierze się Accofil 🙂

Dla mnie i dla dziecka tylko że znalałam info bardziej jak działa na kobietę że boli wszystko strasznie po tym i potrafią wypadać włosy i wyniszcza to organizm więc pewnie są to jakieś silne leki , niby też pisało że jak podawaja domaciczne to jest mnie tych skutków ale jak się bierze w trakcie to nie wiem w jakiej formie
    A boję się trochę bo po miałam 5 lat temu zapalenie trzustki polekowe i mam FNH na wątrobie prawdopodobnie po tabletkach antykoncepcyjnych no i mam uraz do wszystkich leków i staram się nie brać żadnych i boję się reakcji na to 😊

Kir genotyp AA
    Nieobecne
    U męża HLA-c C106 C207
    Crossmatch 4% negatywny
    Trombofila
    Układ heterozygotyczny
    Allo mlr 3,8⬇️ 22 %
  • Szabelka Koleżanka

Wysłany: 23 października, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abi1 wrote:
    Dla mnie i dla dziecka tylko że znalałam info bardziej jak działa na kobietę że boli wszystko strasznie po tym i potrafią wypadać włosy i wyniszcza to organizm więc pewnie są to jakieś silne leki , niby też pisało że jak podawaja domaciczne to jest mnie tych skutków ale jak się bierze w trakcie to nie wiem w jakiej formie
    A boję się trochę bo po miałam 5 lat temu zapalenie trzustki polekowe i mam FNH na wątrobie prawdopodobnie po tabletkach antykoncepcyjnych no i mam uraz do wszystkich leków i staram się nie brać żadnych i boję się reakcji na to 😊

Ja biorę zastrzyk, co 72h 1/2 ampulki i nie mam kompletnie żadnych widocznych skutków ubocznych - nic mnie nie boli, nic mi nie wypada bardziej niż zwykle🙂
    Wiadomo że to zależy od organizmu Bo każdy pewnie zareaguje inaczej ale ja po prostu wyszłam z założenia że nic mi nie będzie i tak jak mówię, nie mam skutków ubocznych dlatego wydaje mi się że najważniejsze to się po prostu nie nastawiać że coś się będzie złego działo 🙂

• Abi1 Debiutantka

Wysłany: 23 października, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szabelka wrote:
    Ja biorę zastrzyk, co 72h 1/2 ampulki i nie mam kompletnie żadnych widocznych skutków ubocznych - nic mnie nie boli, nic mi nie wypada bardziej niż zwykle🙂
    Wiadomo że to zależy od organizmu Bo każdy pewnie zareaguje inaczej ale ja po prostu wyszłam z założenia że nic mi nie będzie i tak jak mówię, nie mam skutków ubocznych dlatego wydaje mi się że najważniejsze to się po prostu nie nastawiać że coś się będzie złego działo 🙂

Dziękuję bardzo za odpowiedź 🥰 to prawda że nastawienie to też dużo i ważne żeby się udało , też powoli zaczynam być dobrej myśli że nie wszystko stracone 😊

Kir genotyp AA
    Nieobecne
    U męża HLA-c C106 C207
    Crossmatch 4% negatywny
    Trombofila
    Układ heterozygotyczny
    Allo mlr 3,8⬇️ 22 %
  • Szabelka Koleżanka

Wysłany: 23 października, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abi1 wrote:
    Dziękuję bardzo za odpowiedź 🥰 to prawda że nastawienie to też dużo i ważne żeby się udało , też powoli zaczynam być dobrej myśli że nie wszystko stracone 😊

Jeszcze doczytałam że czekasz na wyniki allo - jak nigdy nie byłaś w ciąży to wynik raczej będzie 0 Bo to rosnie dopiero po zajściu w ciążę, jakąkolwiek🙂
    Nam immunolog powiedział że accofil zwiększa szanse na przetrwanie ciąży o ile dobrze pamiętam 5krotnie. A to dużo 🙂 trzymam kciuki I w razie czego pisz śmiało 🙂

Abi1 lubi tę wiadomość

• Abi1 Debiutantka

Wysłany: 23 października, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szabelka wrote:
    Jeszcze doczytałam że czekasz na wyniki allo - jak nigdy nie byłaś w ciąży to wynik raczej będzie 0 Bo to rosnie dopiero po zajściu w ciążę, jakąkolwiek🙂
    Nam immunolog powiedział że accofil zwiększa szanse na przetrwanie ciąży o ile dobrze pamiętam 5krotnie. A to dużo 🙂 trzymam kciuki I w razie czego pisz śmiało 🙂

No zobaczymy co wyjdzie , no rzeczywiście duzo , dziękuję i również trzymam kciuki 🥰

Kir genotyp AA
    Nieobecne
    U męża HLA-c C106 C207
    Crossmatch 4% negatywny
    Trombofila
    Układ heterozygotyczny
    Allo mlr 3,8⬇️ 22 %
  • Abi1 Debiutantka

Wysłany: 25 października, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ! Mogłabym prosić o pomoc w interpretacji wyniku allo mlr
    Hamowanie reakcji MLR. 3,8⬇️ >22% 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października, 19:08

Kir genotyp AA
    Nieobecne
    U męża HLA-c C106 C207
    Crossmatch 4% negatywny
    Trombofila
    Układ heterozygotyczny
    Allo mlr 3,8⬇️ 22 %
  • dhalia Nowa

Wysłany: 4 listopada, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, czy mogę was prosić o pomoc w interpretacji wyników kir i hla-c? Tonący brzytwy się chwyta, zrobiłam badania żeby znaleźć jakiś punkt zaczepienia swojej nieplodnosci. Myślicie, że trzeba konsultować z immunologiem? Czy wyniki ok?

KIR obecne: 2DL1, 2DL2, 2DL3, 2DL4 norm, 2DL4 del, 2DL5 (grupa 1), 2DS1, 2DS2, 2DS4 (del-22bp), 2DS5, 3DL1, 3DL2, 3DL3, 3DS1, 2DP1, 3DP1 norm, 3DP1 var
    KIR nieobecne: 2DL5 (grupa 2), 2DS3, 2DS4 norm
    Wykryto genotyp Bx

Genotyp: HLA-C*03, *04
    Grupa: C1, C2

Do grupy C1 należy: HLA-C*03
    Do grupy C2 należy: HLA-C*04

Oprócz tego w badaniach na trombofilię wyszła mutacja PAI-1 4G Układ homozygotyczny wynik nieprawidłowy

Męża Hla-c jeszcze nie mam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada, 10:50

• Valie05 Autorytet

Wysłany: 4 listopada, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dhalia wrote:
    Cześć dziewczyny, czy mogę was prosić o pomoc w interpretacji wyników kir i hla-c? Tonący brzytwy się chwyta, zrobiłam badania żeby znaleźć jakiś punkt zaczepienia swojej nieplodnosci. Myślicie, że trzeba konsultować z immunologiem? Czy wyniki ok?

KIR obecne: 2DL1, 2DL2, 2DL3, 2DL4 norm, 2DL4 del, 2DL5 (grupa 1), 2DS1, 2DS2, 2DS4 (del-22bp), 2DS5, 3DL1, 3DL2, 3DL3, 3DS1, 2DP1, 3DP1 norm, 3DP1 var
    KIR nieobecne: 2DL5 (grupa 2), 2DS3, 2DS4 norm
    Wykryto genotyp Bx

Genotyp: HLA-C*03, *04
    Grupa: C1, C2

Do grupy C1 należy: HLA-C*03
    Do grupy C2 należy: HLA-C*04

Oprócz tego w badaniach na trombofilię wyszła mutacja PAI-1 4G Układ homozygotyczny wynik nieprawidłowy

Męża Hla-c jeszcze nie mam.

Masz 4/5 Kirow implantacyjnych (te z DS bez żadnych dopisków). HLA-C u partnera nie będzie istotne, bo ma ono znaczenie jeśli masz genotyp KIR AA. Twoj wynik KIR jest dobry :)

Co do mutacji PAI to ostatnio usłyszałam o hematologa, że nie ma ona żadnego znaczenia w diagnozie trombofili i robi się ją raczej niepotrzebnie. Jednak są wciąż lekarze, którzy przepisują heparynę na wszelki wypadek w takich sytuacjach.

dhalia lubi tę wiadomość

Starania od marzec 2023; ręce pełne roboty z 4x 🐈
    👩🏼 91’ (33)
    Amh- 2.3 (01.2024) 1.6 (07.2024) - inne labo
    hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy ✅ pasożyty - wyleczona glista ludzka; hipoglikemia reaktywna ❌ cytokiny ❌ przewlekłe EBV ❌ Czynnik V Leiden - hetero ❌ MTHFR ❌ PAI - hetero (4G/5G); 07.2024 histeroskopia usunięty polip; wynik CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅

🧔🏻‍♂️ 89’ (35 lat)
    usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; kariotyp ✅ CFTR, AZF ✅ hormony ✅ posiew ✅
    ciężki czynnik męski oligoasthenoteratonecrozoospermia

I procedura IVF - Oviklinika Waw
    08.2024 Gonal F, Mensinorm, Orgulatran - 3 🥚
    Mamy 2 ❄️❄️ (4BB, 3BB)
    FET w listopadzie?
  • Kladom Przyjaciółka

Wysłany: 4 listopada, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    Po pierwszy nieudanym transferze zaczęłam trochę bardziej interesować wynikiem badań.

Zastanawiam się, czy wyniki badania Bety w 5dpt (5.14), 7dpt (2.54) i 9dpt (1.14) nie mówią o tym, że mogło dojść do zagnieżdżenia się zarodka, jednak z jakichś powodów było to nieudane i przyczyn trzeba szukać właśnie w temacie genotypowania.
    Po transferze brałam: Acard, Encorton, Neoparin, Estrofem, Orgalutran, Spasmolina, Scopolan.

Oczywiście nie mówią mi one za wiele dlatego jeśli któraś z Was ma wiedzę aby trochę zinterpretować poniższe dane - będę zobowiązana :)

Mąż: HLA-C, C1

Ja: haplotyp KIR: Bx
    Wykryto 1 gen implementacyjny 2DS1,
    Poza tym obecne: 2DL1, 2DL3, 2DL4del, 2DS4(del-22bp), 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1norm

Nie wykryto genów implementacyjnych: 2DS2, 2DS3, 2DS4norm, 2DS5, 3DS1,
    poza tym nieobecne: 2DL2, 2DL4norm, 2DL5(grupa 2).

W temacie wiem tyle, że jest za mało genów implementacyjnych. Nie wiem niestety co mówi reszta.

Czy przypadek dodatniej bety a potem jej spadek może być zatem z problemem z implementacją ? Czy któraś z Was miała podobna sytuację- jeśli tak, to co robilyscie dalej w tym kierunku?

👩🏻1988
    👨🏻 1989

Staramy się od 03.2023 r.

Angelius Provita Katowice M.P <3 od 12.2023 r.

Od 10.2024 r. program MZ.

Za nami:
    24.10.2024 r. - 1 IVF 5BB ❌
    Beta 5dpt 5.14, 7dpt 2.54, 9dpt 1.14
    ❄️ 0

Next:
  • Bella88 Koleżanka

Wysłany: 4 listopada, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,

dowiedziałam się dziś, że mam podobnie jak @Kladom, jeden gen implementacyjny.

Wykryto 1 gen implementacyjny 2DS2.
    Reszty implementacyjnych nie mam.

Może ktoś wie, jak bardzo beznadziejna sytuacja jest to, czy są jakieś szanse na ciążę z takim wynikiem....Accofil to jedyne wyjście z tego co na tę chwilę wiem...

Pozdrawiam serdecznie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada, 19:53

• Kladom Przyjaciółka

Wysłany: 4 listopada, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella88 wrote:
    Cześć,

dowiedziałam się dziś, że mam podobnie jak @Kladom, jeden gen implementacyjny.

Wykryto 1 gen implementacyjny 2DS2.
    Reszty implementacyjnych nie mam.

Może ktoś wie, jak bardzo beznadziejna sytuacja jest to, czy są jakieś szanse na ciążę z takim wynikiem....Accofil to jedyne wyjście z tego co na tę chwilę wiem...

Pozdrawiam serdecznie

Jestem ciekawa co to dla nas znaczy.. moja pani doktor nie mówiła nic przed pierwszą próbą. Nie wiem czego teraz się spodziewać przy tym jednym genie ...

👩🏻1988
    👨🏻 1989

Staramy się od 03.2023 r.

Angelius Provita Katowice M.P <3 od 12.2023 r.

Od 10.2024 r. program MZ.

Za nami:
    24.10.2024 r. - 1 IVF 5BB ❌
    Beta 5dpt 5.14, 7dpt 2.54, 9dpt 1.14
    ❄️ 0

Next:
  • WalczącaDoKońca_żONA Debiutantka

Wysłany: 7 listopada, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam 🙂 jestem po pierwszym nieudanym transferze AZ, niestety ale beta nawet nie drgnęła bo 7dpt była poniżej 1. Dziś rozmawiałam z lekarzem i powiedział żebym od razu próbować drugiego podejścia z adopcją zarodka. Niestety ale bez przebadania immunologii nie przekonuje mnie podchodzić do kolejnego transferu stąd moje pytanie czy macie jakieś doświadczenie od jakich badań immunologicznych zacząć szukanie przyczyny nieudanego transferu. Dodam, że mnie to niepokoi tym bardziej, że zarodek był przebadany genetyczne ( blastka 5AA ).

• Woczekiwaniu Autorytet

Wysłany: 7 listopada, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WalczącaDoKońca_żONA wrote:
    Witam 🙂 jestem po pierwszym nieudanym transferze AZ, niestety ale beta nawet nie drgnęła bo 7dpt była poniżej 1. Dziś rozmawiałam z lekarzem i powiedział żebym od razu próbować drugiego podejścia z adopcją zarodka. Niestety ale bez przebadania immunologii nie przekonuje mnie podchodzić do kolejnego transferu stąd moje pytanie czy macie jakieś doświadczenie od jakich badań immunologicznych zacząć szukanie przyczyny nieudanego transferu. Dodam, że mnie to niepokoi tym bardziej, że zarodek był przebadany genetyczne ( blastka 5AA ).

Zaczęła bym od sprawdzenia stanu zapalnego cd138 i komórek NK CD56 w endometrium. Następnie można zrobić badanie kir i hla-c.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada, 18:45

On 34: nieprawidłowy kariotyp męski translokacja 14/21, obniżone parametry nasienia

Ona 31: MTHFR 1286A>C, PAI-1 4G/5G hetero, AMH:2.96

❌Stan zapalny endometrium❌podwyższone komórki NK w macicy ❌KIR AA

I IVF 12/2023 Reprofit Czechy
    🥚10 pobranych, 7 dojrzałych, 6 zapłodnionych, ❄️1 zdrowy

17/06/2024 Transfer
    BetaHCG: 8dpt- 13.80, 10dpt-8,10 😞
  • Abi1 Debiutantka

Wysłany: 7 listopada, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej , byłam u lekarza i od stycznia mam zacząć brać acard 75 od 10-20 dc i mam mieć wlewy domaciczne Accofilu 4 dni przed owulacją i 4 dni po a zastrzyki dopiero od potwierdzonej ciąży
    Na chwilę obecną starania przy naturalnych cyklach jeżeli się nie uda przez parę miesięcy to zalecane invitro
    Czy któraś z was miała takie leczenie i się udało zajść w ciążę ?
    I czy te wlewy moga powodować jakieś skutki uboczne jak przy zastrzykach i czy jest to bolesne ?
    Przy samych wlewach też lekarze zalecali wam też badania morfologii ? 😊

Kir genotyp AA
    Nieobecne
    U męża HLA-c C106 C207
    Crossmatch 4% negatywny
    Trombofila
    Układ heterozygotyczny
    Allo mlr 3,8⬇️ 22 %
‹‹ 242 243 244 245 246
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ