Forum Starając się z pomocą medyczną Badanie KIR na problem z implantacją zarodka
Odpowiedz

Badanie KIR na problem z implantacją zarodka

Oceń ten wątek:
  • njut Autorytet
    Postów: 4862 2358

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 09:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniolkowamama3 wrote:
    Cześć dziewczyny. Dostałam bardziej szczegółowe zalecenia od dr P. w związku z moim KIR AA i C2 męża. Zalecany mam accofil 30 mln co trzy dni do czasu wyniku testu hcg (w przypadku ivf). Po pozytywnym wyniku mam kontynuować ale z mniejszą częstotliwością. I po każdorazowym podaniu mam na drugi dzień robić morfologie i wysyłać do dr. Będzie decydował co dalej.
    A ta mniejsza częstotliwość to już wiadomo jaka?

    11 i ostatni rok starań
    3 poronienia naturalnych ciąż: 2011 5+6tc, 2013 7+1tc, 2019 8+2tc i 1CB po CT
    2 IVF > 11 zarodków > 2013 8A+8A, 8A+6B, 2015 8B, 2018 3BC, 2019 3BB, 3AB (CB, beta max 17,18), 2020 4AB, 8A... czeka 8A, ❄️
    A1298C hetero, PAI-1 4G/5G hetero, APA +, endometrioza II (zatoki), KIR AA, NK 21% > 17% > 15%, aktywność NK 58,9%, MLR 0% > szczepienia mężem > 0% mąż, 0% dawcy > 4 mc > 0% mąż, 33,6% dawcy > szczepienia pulowane > 91,2% mąż, 0% dawcy > 4cs CB, 5cs poronienie 8+2tc > 45,3% mąż, 55,5% dawcy > 7 mc > immunosupresja > cdn
    on: FDNA 22%, HLA-C C1
    moja historia leczenia
  • sylwia80 Autorytet
    Postów: 3173 701

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 09:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Njut, Ty miałaś dawkę 10 ale codziennie czy co 3 dni ?

    MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • njut Autorytet
    Postów: 4862 2358

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 10:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia80 wrote:
    Njut, Ty miałaś dawkę 10 ale codziennie czy co 3 dni ?
    Codziennie.

    sylwia80 lubi tę wiadomość

    11 i ostatni rok starań
    3 poronienia naturalnych ciąż: 2011 5+6tc, 2013 7+1tc, 2019 8+2tc i 1CB po CT
    2 IVF > 11 zarodków > 2013 8A+8A, 8A+6B, 2015 8B, 2018 3BC, 2019 3BB, 3AB (CB, beta max 17,18), 2020 4AB, 8A... czeka 8A, ❄️
    A1298C hetero, PAI-1 4G/5G hetero, APA +, endometrioza II (zatoki), KIR AA, NK 21% > 17% > 15%, aktywność NK 58,9%, MLR 0% > szczepienia mężem > 0% mąż, 0% dawcy > 4 mc > 0% mąż, 33,6% dawcy > szczepienia pulowane > 91,2% mąż, 0% dawcy > 4cs CB, 5cs poronienie 8+2tc > 45,3% mąż, 55,5% dawcy > 7 mc > immunosupresja > cdn
    on: FDNA 22%, HLA-C C1
    moja historia leczenia
  • zuzelka Autorytet
    Postów: 721 144

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 10:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mój mąż ma wynik HLA-C
    C*07 i C*16 .

    Jak odróżnia się epitop C1 od C2 ?


    U mnie badanie KIR - haplotyb bx.
    Brakuje kirów : 2DL3,2DS1,2DS5,3DS1

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2018, 11:01

    !p19u9jcgfrffjdsk.png!

    6 IUI - :(
    20.09.2018 criotransfer 3AA- 9dpt beta 9.61, 11dpt beta 1.89 :(
    12.02.2019 criotransfer 3AB - 8dpt beta <1,2 :(
    10.04 criotransfer 3CC - 8dpt beta < 1,2 :(
    Nie mam więcej zarodków.....
    03.02.2020 - dostaliśmy się do dofinansowania ivf
    03.2020 - start drugiej procedury ?

    lewy jajowód niedrożny
    Hashimoto
    mutacja MTHFR i PAI-1
    KIR Bx
  • Esperanza Mia Autorytet
    Postów: 5096 3555

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 12:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zuzelka wrote:
    Dziewczyny mój mąż ma wynik HLA-C
    C*07 i C*16 .

    Jak odróżnia się epitop C1 od C2 ?


    U mnie badanie KIR - haplotyb bx.
    Brakuje kirów : 2DL3,2DS1,2DS5,3DS1
    Ja mam wynik prawie identyczny jak ty. Ważnych 3 Kirów da nie masz jak ja i mam zalecony accofil. Co do hla się nie wypowiem

    zuzelka lubi tę wiadomość

    1usaqtkf1ub9vxv3.png
    "Cokolwiek zasiejesz, po jakimś czasie zbierzesz ! Twoje myśli to ziarno i od nich będą zależeć żniwa ".
    02.01.2020 *IVF *ICSI MACS
    15.01.2020 punkcja ❄❄ ❄
    15.02.2020 transfer 3AA zostały ❄❄
    6 dpt 49,5
    9 dpt 181,5
    11 dpt 286
    13 dpt 446
    16 dpt 1446
    19 dpt 3893
    26 dpt ❤️ 12.03.2020
    18.06.2020 20+3 połówkowe- waga 385 g szczęścia 💕 będzie długo wyczekiwany synek 💕
    19.06.2020 pierwsze ruchy synka 💗
    21.07.2020 25+1 waga 776 g
    21.08.2020 29+5 połówkowe 3 trymestru waga 1502g
    09.09.2020 waga 1944g
    34+2 waga 2200, 35+2 waga 2600
    09.10.2020 54 cm, 2620g godz 23.21 szczęścia
    01.2020 AMH 2,90, 08.2019 AMH 1,89
    04.2919 AMH 1,00, 07.2017 AMH 2,66
    2018 HSG ok, 2018 histero ok,
    IO, MTHFR A1298C,
    21.02.2020 NK 15%, 09.2019 NK 25% KIR BX brak 2DS1 2DS5 3DS1
    On: HBA 48% morfologia 0-5% DFI 14% HLA-C : C1 i C2
    Początek starań 05.2016
  • zuzelka Autorytet
    Postów: 721 144

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 12:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Esperanza Mia wrote:
    Ja mam wynik prawie identyczny jak ty. Ważnych 3 Kirów da nie masz jak ja i mam zalecony accofil. Co do hla się nie wypowiem


    Bierzesz wlewy czy zastrzyki ?
    kto Ci zlecił ?

    !p19u9jcgfrffjdsk.png!

    6 IUI - :(
    20.09.2018 criotransfer 3AA- 9dpt beta 9.61, 11dpt beta 1.89 :(
    12.02.2019 criotransfer 3AB - 8dpt beta <1,2 :(
    10.04 criotransfer 3CC - 8dpt beta < 1,2 :(
    Nie mam więcej zarodków.....
    03.02.2020 - dostaliśmy się do dofinansowania ivf
    03.2020 - start drugiej procedury ?

    lewy jajowód niedrożny
    Hashimoto
    mutacja MTHFR i PAI-1
    KIR Bx
  • Mirandzia Autorytet
    Postów: 323 101

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 15:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sierściucha wrote:
    Hej, podpowiecie gdzie zrobię w Warszawie i jaki to koszt ja KIR-genotyp, mąż - HLA-C.
    Medigen 700 zł za oba +50 jeśli kurierem wysyłasz probki

  • Esperanza Mia Autorytet
    Postów: 5096 3555

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 16:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zuzelka wrote:
    Bierzesz wlewy czy zastrzyki ?
    kto Ci zlecił ?
    paśnik
    Zalecenia mam do ivf wlew 5 dni przed transferem potem po transferze co 3 dni do bety (ale wiem że bierze się do 12 tyg)
    a w cyklach naturalnych 2 dni po ovu co 3 dni

    1usaqtkf1ub9vxv3.png
    "Cokolwiek zasiejesz, po jakimś czasie zbierzesz ! Twoje myśli to ziarno i od nich będą zależeć żniwa ".
    02.01.2020 *IVF *ICSI MACS
    15.01.2020 punkcja ❄❄ ❄
    15.02.2020 transfer 3AA zostały ❄❄
    6 dpt 49,5
    9 dpt 181,5
    11 dpt 286
    13 dpt 446
    16 dpt 1446
    19 dpt 3893
    26 dpt ❤️ 12.03.2020
    18.06.2020 20+3 połówkowe- waga 385 g szczęścia 💕 będzie długo wyczekiwany synek 💕
    19.06.2020 pierwsze ruchy synka 💗
    21.07.2020 25+1 waga 776 g
    21.08.2020 29+5 połówkowe 3 trymestru waga 1502g
    09.09.2020 waga 1944g
    34+2 waga 2200, 35+2 waga 2600
    09.10.2020 54 cm, 2620g godz 23.21 szczęścia
    01.2020 AMH 2,90, 08.2019 AMH 1,89
    04.2919 AMH 1,00, 07.2017 AMH 2,66
    2018 HSG ok, 2018 histero ok,
    IO, MTHFR A1298C,
    21.02.2020 NK 15%, 09.2019 NK 25% KIR BX brak 2DS1 2DS5 3DS1
    On: HBA 48% morfologia 0-5% DFI 14% HLA-C : C1 i C2
    Początek starań 05.2016
  • Aniolkowamama3 Koleżanka
    Postów: 41 7

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 21:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    njut wrote:
    A ta mniejsza częstotliwość to już wiadomo jaka?

    Nie napisał z jaką tylko że z mniejszą i żeby wysyłać wyniki morfologi po każdym zastrzyku. Pewnie będzie decydował na bieżąco:)

    33 lata, endometrioza, NK 27%, KIR AA, HLA mąż C2
    2 IVF
    3 aniołki :(
  • AgnieszkaH Autorytet
    Postów: 1036 398

    Wysłany: 15 grudnia 2018, 02:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zuzelka wrote:
    Dziewczyny mój mąż ma wynik HLA-C
    C*07 i C*16
    To bardzo dobrze bo ma epitop C1:)

    AgnieszkaH
    33 lata
    Starania od 2014r. (HSG, Laparoskopia, Histeroskopia, Biopsja, Scratching)
    4 Cykle stymulowane 😢 3 IUI 😢
    1 IVF ICSI 2 komórki - 1 zarodek - ET 3-dniowca 18.02.2019 😢
    2 IVF ICSI+MACS 6 komórek - 3 blastki 😍
    FET - a któż to wie...???
    Nierówna walka z ureaplasma od 2015r - czas ją w końcu wygrać!!!

    Problemy: immunologia, cienkie endometrium, słabe komórki, nadkrzepliwość, PCO, zrosty, polip, mięśniak itd...
    KIR Bx bez implantacyjnych, mąż C1C2, allo MLR 47%
  • Haniaaa Nowa
    Postów: 2 0

    Wysłany: 17 grudnia 2018, 13:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!
    Jestem tu nowa, więc bardzo miło mi Was poznać, bo trochę się czuję jakbym Was już znała :) Forum podczytyję od jakiegoś czasu, a w weekend przeczytałam z zapartym tchem ten wątek, ponieważ jesteśmy po nieudanym transferze, pomimo wszystkich prawidłowych wyników (m.in pgd, moja podstawowa immunologia). Jedyne badanie którego nie miałam to kir, które jadę zrobić dzisiaj i nie do końca rozumiem czy mąż powinien zrobić badanie epitopy kir czy HLA bo mówicie o tym wymiennie (a oba występują na stronie laboratorium)?Wizytę u immunologa udało się umówić już po Świętach i chciałabym pójść na to spotkanie z kompletem badań a nie wyjść z niego jedynie ze skierowaniem na badania. Jak zapewne doskonale rozumiecie, jestem tym wszystkim dosyć zniecierpliwiona i chciałabym szybko odkryć przyczynę niepowodzenia. Dodatkowo, czy któraś z Was wie jak do kirów ma się badanie PAI i test cytostatyczności i czy warto również zrobić te badania przed wizytą u immunologa?
    Dziękuję! :)

  • bonnie1234 Autorytet
    Postów: 526 153

    Wysłany: 17 grudnia 2018, 16:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haniaaa wrote:
    Cześć dziewczyny!
    Jestem tu nowa, więc bardzo miło mi Was poznać, bo trochę się czuję jakbym Was już znała :) Forum podczytyję od jakiegoś czasu, a w weekend przeczytałam z zapartym tchem ten wątek, ponieważ jesteśmy po nieudanym transferze, pomimo wszystkich prawidłowych wyników (m.in pgd, moja podstawowa immunologia). Jedyne badanie którego nie miałam to kir, które jadę zrobić dzisiaj i nie do końca rozumiem czy mąż powinien zrobić badanie epitopy kir czy HLA bo mówicie o tym wymiennie (a oba występują na stronie laboratorium)?Wizytę u immunologa udało się umówić już po Świętach i chciałabym pójść na to spotkanie z kompletem badań a nie wyjść z niego jedynie ze skierowaniem na badania. Jak zapewne doskonale rozumiecie, jestem tym wszystkim dosyć zniecierpliwiona i chciałabym szybko odkryć przyczynę niepowodzenia. Dodatkowo, czy któraś z Was wie jak do kirów ma się badanie PAI i test cytostatyczności i czy warto również zrobić te badania przed wizytą u immunologa?
    Dziękuję! :)
    Cześć,
    badanie HLA-C nie zawsze jest zalecane przez lekarzy, ponieważ na to nie ma innego lekarstwa niż accofil. Jak nie masz kirów implantacyjnych to lekarz tak czy siak zaleci accofil, niezależnie od wyniku HLA-C.

    Mój mąż zrobił, ponieważ mam najgorszy KIR (AA), a przy tym kirze podczas ciąży może dojść nawet do stanu przedrzucawkowego jeśli mężczyzna ma epitop C2, więc to jest ciąża specjalnej troski, ale nie wiem, czy znajdziesz ,,lokalnie'' lekarza do prowadzenia ciąży, który ogarnie ten temat.

    Badanie PAI odzwierciedla problemy zakrzepowe i często przy tej mutacji trzeba brać heparynę. Moim zdaniem warto zrobić. Ja myślałam, że nie mam tego typu problemów, a tutaj wyszła mi mutacja aż w homozygocie. Jestem zdania, że lepiej się teraz za to zabrać niż dopiero po poronieniu...

    Jeśli chodzi o ten test to chyba Ci chodziło o test cytotoksyczności ?? Jeśli tak to test ma za zadanie Ci powiedzieć, czy możesz być szczepiona limfocytami męża.
    Robiłaś allo mlr, ana i komórki nk?

  • Haniaaa Nowa
    Postów: 2 0

    Wysłany: 17 grudnia 2018, 16:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje Bonnie! Mialam NK i byly ok. Kurcze ale to wszystko skomplikowane. Chyba poczekam grzecznie na wizyte u immunologa, bo też bez sensu robić badania na zapas i wydawać w ciemno kase, żeby na pewno mieć wszystko bo pewnie wyjdzie drożej niż druga wizyta u immunologa :)
    No nic trzymajcie się dziewczyny, powodzenia i do usłyszenia!

  • Mirandzia Autorytet
    Postów: 323 101

    Wysłany: 18 grudnia 2018, 20:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podczytuje was od jakiegoś czasu. Teraz na mnie przyszła kolej, dostałam wyniki z Medigen:

    Haplotyp Bx
    Wykryto: 2DL1, 2DL2, 2DL3, 2DL4, 2DL5B,
    2DS2, 2DS3, 2DS4, 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1*003
    nie wykryto KIR: 2DL5A, 2DS1, 2DS5, 3DS1, 3DP1

    Mąż C*02, C*07

    Konsultacja u Dr Paśnika w styczniu. Reszta wyników po Nowym Roku.
    Czeka mnie „słynny” Accofil?

  • njut Autorytet
    Postów: 4862 2358

    Wysłany: 18 grudnia 2018, 20:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirandzia wrote:
    Podczytuje was od jakiegoś czasu. Teraz na mnie przyszła kolej, dostałam wyniki z Medigen:

    Haplotyp Bx
    Wykryto: 2DL1, 2DL2, 2DL3, 2DL4, 2DL5B,
    2DS2, 2DS3, 2DS4, 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1*003
    nie wykryto KIR: 2DL5A, 2DS1, 2DS5, 3DS1, 3DP1

    Mąż C*02, C*07

    Konsultacja u Dr Paśnika w styczniu. Reszta wyników po Nowym Roku.
    Czeka mnie „słynny” Accofil?
    Myślę, że Accofil będzie. Brak wszystkich KIR implantacyjnych i mąż ma mieszankę C1 i C2.
    A jaką macie historię leczenia?

    11 i ostatni rok starań
    3 poronienia naturalnych ciąż: 2011 5+6tc, 2013 7+1tc, 2019 8+2tc i 1CB po CT
    2 IVF > 11 zarodków > 2013 8A+8A, 8A+6B, 2015 8B, 2018 3BC, 2019 3BB, 3AB (CB, beta max 17,18), 2020 4AB, 8A... czeka 8A, ❄️
    A1298C hetero, PAI-1 4G/5G hetero, APA +, endometrioza II (zatoki), KIR AA, NK 21% > 17% > 15%, aktywność NK 58,9%, MLR 0% > szczepienia mężem > 0% mąż, 0% dawcy > 4 mc > 0% mąż, 33,6% dawcy > szczepienia pulowane > 91,2% mąż, 0% dawcy > 4cs CB, 5cs poronienie 8+2tc > 45,3% mąż, 55,5% dawcy > 7 mc > immunosupresja > cdn
    on: FDNA 22%, HLA-C C1
    moja historia leczenia
  • Mirandzia Autorytet
    Postów: 323 101

    Wysłany: 18 grudnia 2018, 21:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    njut wrote:
    Myślę, że Accofil będzie. Brak wszystkich KIR implantacyjnych i mąż ma mieszankę C1 i C2.
    A jaką macie historię leczenia?

    5 lat starań..
    1 biochemiczna, 2 poronienia 8-9 tydzień
    2*IUI,
    2*IVF (2 stymulacje, I-zero zarodków mrożonych, II-jedna blastocysty)

    Fakt ze mam kiepskie Kir, w No nie robią żadnej diagnostyki. Nawet progesteronu nie badają do transferu. Wszystko na oślep. Nie wiedza co to Mthfr a tym bardziej Kir ;)

    MTHFR-heterozygotyczne, IO-opanowana bez metforminy

  • Mirandzia Autorytet
    Postów: 323 101

    Wysłany: 18 grudnia 2018, 22:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to kolejne wyniki, jeśli któraś z Was coś może o nich powiedzieć czekam
    Test IMK (MultiTest)
    Limfocyty T % ↑ 84,0 % 60,0 — 82,0
    Limfocyty B % 9,0 % 7,0 — 23,0
    Limfocyty helper CD3+/CD4+ % 49,0 % 30,0 — 51,0
    Limfocyty supresor CD3+/CD8+ % 32,0 % 19,0 — 39,0
    Współczynnik (h/s) CD4/CD8 1,5 ratio 0,8 — 2,5
    Komórki NK % (CD3-/CD16+56+) 7,0 % 7,0 — 24,0
    Flow cytometry cross-match (FCXM)
    Odsetek limfocytów T (CD3+) wiążących p/ciała p/limfocytom (CD3+/IgG+) ↓ 10,8 % < 30,0 ujemny > 30,0 dodatni

  • njut Autorytet
    Postów: 4862 2358

    Wysłany: 19 grudnia 2018, 09:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirandzia a domyślasz się dlaczego stymulacje poszły tak źle? Wiek, pcos...
    IMK masz ok.
    Badałaś cytokiny, MLR?

    11 i ostatni rok starań
    3 poronienia naturalnych ciąż: 2011 5+6tc, 2013 7+1tc, 2019 8+2tc i 1CB po CT
    2 IVF > 11 zarodków > 2013 8A+8A, 8A+6B, 2015 8B, 2018 3BC, 2019 3BB, 3AB (CB, beta max 17,18), 2020 4AB, 8A... czeka 8A, ❄️
    A1298C hetero, PAI-1 4G/5G hetero, APA +, endometrioza II (zatoki), KIR AA, NK 21% > 17% > 15%, aktywność NK 58,9%, MLR 0% > szczepienia mężem > 0% mąż, 0% dawcy > 4 mc > 0% mąż, 33,6% dawcy > szczepienia pulowane > 91,2% mąż, 0% dawcy > 4cs CB, 5cs poronienie 8+2tc > 45,3% mąż, 55,5% dawcy > 7 mc > immunosupresja > cdn
    on: FDNA 22%, HLA-C C1
    moja historia leczenia
  • Mirandzia Autorytet
    Postów: 323 101

    Wysłany: 19 grudnia 2018, 10:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    njut wysłałam zaproszenie

  • njut Autorytet
    Postów: 4862 2358

    Wysłany: 19 grudnia 2018, 10:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirandzia wrote:
    njut wysłałam zaproszenie
    przyjęte :)

    11 i ostatni rok starań
    3 poronienia naturalnych ciąż: 2011 5+6tc, 2013 7+1tc, 2019 8+2tc i 1CB po CT
    2 IVF > 11 zarodków > 2013 8A+8A, 8A+6B, 2015 8B, 2018 3BC, 2019 3BB, 3AB (CB, beta max 17,18), 2020 4AB, 8A... czeka 8A, ❄️
    A1298C hetero, PAI-1 4G/5G hetero, APA +, endometrioza II (zatoki), KIR AA, NK 21% > 17% > 15%, aktywność NK 58,9%, MLR 0% > szczepienia mężem > 0% mąż, 0% dawcy > 4 mc > 0% mąż, 33,6% dawcy > szczepienia pulowane > 91,2% mąż, 0% dawcy > 4cs CB, 5cs poronienie 8+2tc > 45,3% mąż, 55,5% dawcy > 7 mc > immunosupresja > cdn
    on: FDNA 22%, HLA-C C1
    moja historia leczenia
‹‹ 59 60 61 62 63 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego