X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

Badanie PGS

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2018, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anakonda wrote:
    To ja napiszę swoją historię. Do 4 ivf na cyklu naturalnym ( był robiony tylko pod kątem endometrium bo mi nie rośnie a na transfer czekałam 2 lata ) pobrano mi komórki 2 i zostały one przebadane genetycznie . Z racji tego że endometrium idealne to mieliśmy zdecydować czy podajemy świeży bez wyniku czy mrożone bez badań genetycznych . Zdecydowaliśmy na świeżego w dniu bety dostałam wynik zarodek nieprawidłowy genetycznie . Beta w 7dpt 68 i sobie tak rosła mimo że odstawiłam leki i czekałam aż poronie. W 7tc usg i ciąża nie rozwijała się prawidłowo . Także chyba nie jest do końca tak że wadliwy zarodek się nie zagnieździ a zdrowy tak . Na to ma wpływ wiele czynników. My zdecydowaliśmy o kolejnej procedurze z PGS może uda nam się ustalić przyczynę niepowodzeń.

Z tego co wiem, abnormalne zarodki tez sie zagnieżdżają i nie zawsze kończą sie poronieniem. Jeden z przykładów to zespół downa, to jest trisomia genu 22.

• Madera2000 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy mialyscie przypadek ze chcialyscie zrobic badanie zarodkow mimo ze kariotypy wyszly ok, tak dla wlasnego bezpieczenstwa? Np zeby znowu nie poronic. Mi dzis z kliniki zadzwonili ze nie zrobia jak nie ma wskazan tzn nieprawidlowy kariotyp albo gen mukowiscydozy. Niby to niezgodne z ustawa, Bardzo mnie to zdziwilo. Czulabym sie bezpieczniej z badaniem.

2013 córeczka 💜
    2 aniołki
    Ja: NT i przeciwciała Atg i Atpo; MTHFR 1298
    dqprx1hp00wr3pez.png
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ