Badanie PGS
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyanakonda wrote:To ja napiszę swoją historię. Do 4 ivf na cyklu naturalnym ( był robiony tylko pod kątem endometrium bo mi nie rośnie a na transfer czekałam 2 lata ) pobrano mi komórki 2 i zostały one przebadane genetycznie . Z racji tego że endometrium idealne to mieliśmy zdecydować czy podajemy świeży bez wyniku czy mrożone bez badań genetycznych . Zdecydowaliśmy na świeżego w dniu bety dostałam wynik zarodek nieprawidłowy genetycznie . Beta w 7dpt 68 i sobie tak rosła mimo że odstawiłam leki i czekałam aż poronie. W 7tc usg i ciąża nie rozwijała się prawidłowo . Także chyba nie jest do końca tak że wadliwy zarodek się nie zagnieździ a zdrowy tak . Na to ma wpływ wiele czynników. My zdecydowaliśmy o kolejnej procedurze z PGS może uda nam się ustalić przyczynę niepowodzeń.
Z tego co wiem, abnormalne zarodki tez sie zagnieżdżają i nie zawsze kończą sie poronieniem. Jeden z przykładów to zespół downa, to jest trisomia genu 22. -
Czy mialyscie przypadek ze chcialyscie zrobic badanie zarodkow mimo ze kariotypy wyszly ok, tak dla wlasnego bezpieczenstwa? Np zeby znowu nie poronic. Mi dzis z kliniki zadzwonili ze nie zrobia jak nie ma wskazan tzn nieprawidlowy kariotyp albo gen mukowiscydozy. Niby to niezgodne z ustawa, Bardzo mnie to zdziwilo. Czulabym sie bezpieczniej z badaniem.
-