X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Cykl sztuczny IVF - jak to wygląda
Odpowiedz

Cykl sztuczny IVF - jak to wygląda

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Meggy@ Nowa

Wysłany: 4 lutego, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć! Jestem po punkcji, przy której doszło do hiperstymulacji. Moja Pani doktor wyjechała na urlop i mam mało informacji, po punkcji dostałam informację, że mam się zjawić na kontrolne USG po miesiączce.
    Mam dość ciężki PCOS, nie miesiączkuję w ogóle bez pomocy duphastonu. Teraz jestem w trakcie miesiączki i nie do końca zrozumiałam jak wygląda transfer na cyklu sztucznym - czy ja będę musiała czekać na kolejny cykl? (Czyt. Wywołać kolejną miesiączkę duphastonem) i dopiero wtedy zacznie się farmakologia przygotowawcza do cyklu? Czyli czeka mnie kolejne czekanie? Czy nie mając w ogóle naturalnych cyklów ta farmakologia może zacząć się pomimo miesiączki?

• jo_ana Autorytet

Wysłany: 4 lutego, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam jeden pełny cykl przerwy po hiperstymulacji, czyli cykl sztuczny do transferu zaczęłam doperio po drugiej miesiączce od punkcji. Na początku cyklu (2dc) zaczyna się przyjmować estrofem, aby zablokować wzrost pęcherzyków, tym czasem endometrium zaczyna rosnąć, około 10 dc cyklu robione jest USG, aby ocenić grubość endometrium oraz bada się hormony, kiedy lekarz uzna że endometrium jest wystarczające, a wyniki hormonów będą w porządku zaczyna się przyjmować progesteron, w zależności od tego ilo dniowy jest zarodek tyle dni po zaczęciu progesteronu wypada dzień transferu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego, 20:44

Meggy@ lubi tę wiadomość

Trombofilia, problemy immunologiczne, rozjechane cytokiny, komórki NK 19%, cross match 28,5%, allo mlr 0%

🆘 podejrzenie adenomiozy

Od 01/2021 starania naturalne
    11/2021 poronienie zatrzymane 9/12 tc 💔

Od 2023 starania w klinice
    🔸 5 x stymulacja
    🔸 3 x IUI
    🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
    Ryzyko OHSS, transfer odroczony
    14/05 (N) I FET ❄️ nieudany
    15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
    13/08 (S) III FET ❄️ 5/7 tc 💔
    30/12 (S) IV FET ❄️ nieudany (prograf+encorton)
  • Meggy@ Nowa

Wysłany: 5 lutego, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eh czyli kolejny i kolejny miesiąc czekania :( dziękuję Ci bardzo za tą odpowiedź!

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ