Cykl sztuczny IVF - jak to wygląda
-
Cześć! Jestem po punkcji, przy której doszło do hiperstymulacji. Moja Pani doktor wyjechała na urlop i mam mało informacji, po punkcji dostałam informację, że mam się zjawić na kontrolne USG po miesiączce.
Mam dość ciężki PCOS, nie miesiączkuję w ogóle bez pomocy duphastonu. Teraz jestem w trakcie miesiączki i nie do końca zrozumiałam jak wygląda transfer na cyklu sztucznym - czy ja będę musiała czekać na kolejny cykl? (Czyt. Wywołać kolejną miesiączkę duphastonem) i dopiero wtedy zacznie się farmakologia przygotowawcza do cyklu? Czyli czeka mnie kolejne czekanie? Czy nie mając w ogóle naturalnych cyklów ta farmakologia może zacząć się pomimo miesiączki? -
Ja miałam jeden pełny cykl przerwy po hiperstymulacji, czyli cykl sztuczny do transferu zaczęłam doperio po drugiej miesiączce od punkcji. Na początku cyklu (2dc) zaczyna się przyjmować estrofem, aby zablokować wzrost pęcherzyków, tym czasem endometrium zaczyna rosnąć, około 10 dc cyklu robione jest USG, aby ocenić grubość endometrium oraz bada się hormony, kiedy lekarz uzna że endometrium jest wystarczające, a wyniki hormonów będą w porządku zaczyna się przyjmować progesteron, w zależności od tego ilo dniowy jest zarodek tyle dni po zaczęciu progesteronu wypada dzień transferu.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego, 20:44
Meggy@ lubi tę wiadomość
Trombofilia, problemy immunologiczne, rozjechane cytokiny, komórki NK 19%, cross match 28,5%, allo mlr 0%
🆘 podejrzenie adenomiozy
Od 01/2021 starania naturalne
11/2021 poronienie zatrzymane 9/12 tc 💔
Od 2023 starania w klinice
🔸 5 x stymulacja
🔸 3 x IUI
🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
Ryzyko OHSS, transfer odroczony
14/05 (N) I FET ❄️ nieudany
15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
13/08 (S) III FET ❄️ 5/7 tc 💔
30/12 (S) IV FET ❄️ nieudany (prograf+encorton) -