X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Duphaston - pytanie nowicjusza
Odpowiedz

Duphaston - pytanie nowicjusza

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Agu123 Nowa

Wysłany: 23 grudnia 2023, 23:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, prośba o pomoc : staramy się z mężem o dziecko ok 3 miesięcy, bez efektów, poszłam do gina przebadać się czy na pewno jest wszystko ok biorąc pod uwagę że ostatnie usg miałam robione bardzo dawno. Lekarz mnie przebadał i stwierdził że prawdopodobnie mam endo jajników ale nie zlecił dodatkowych badań, tylko przepisał duphaston na przyspieszenie ciąży : ogólnie mam brać od 16 do 25 dc po 2 tab, później przerwać na okres który powinien wystąpić do 2 dni, jeżeli nie to zrobić test i teraz pytanie, kiedy mamy się starać o dziecko po okresie i przed braniem leku? I jeżeli teraz w tym cyklu się nie uda to procedura od początku? Nigdy nie brałam żadnych leków... Więc ogólnie ciężko mi się przyzwyczaić do jakichś procedur :)

• #Aleksandra Autorytet

Wysłany: 24 grudnia 2023, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agu123 wrote:
    Hej dziewczyny, prośba o pomoc : staramy się z mężem o dziecko ok 3 miesięcy, bez efektów, poszłam do gina przebadać się czy na pewno jest wszystko ok biorąc pod uwagę że ostatnie usg miałam robione bardzo dawno. Lekarz mnie przebadał i stwierdził że prawdopodobnie mam endo jajników ale nie zlecił dodatkowych badań, tylko przepisał duphaston na przyspieszenie ciąży : ogólnie mam brać od 16 do 25 dc po 2 tab, później przerwać na okres który powinien wystąpić do 2 dni, jeżeli nie to zrobić test i teraz pytanie, kiedy mamy się starać o dziecko po okresie i przed braniem leku? I jeżeli teraz w tym cyklu się nie uda to procedura od początku? Nigdy nie brałam żadnych leków... Więc ogólnie ciężko mi się przyzwyczaić do jakichś procedur :)

Przy podejrzeniu endometriozy warto byłoby udać się na konsultacje do kogoś kto się na tym zna, a nie każdy ginekolog ma na ten temat wiedzę.

Duphaston nie jest na przyspieszenie ciąży ani na leczenie endometriozy, tylko na wywołanie okresu, a w przypadku ciąży jest to wskazane przy niskim progesteronie.

Masz regularne cykle, owulacje potwierdzone przez ginekologa na USG? Jeśli tak to można współżyć po okresie do momentu brania leku, tak jak zalecił lekarz. Jeśli się nie uda to kolejny cykl tak samo się postępuje.

Jeśli masz owulacje później to wzięty za wcześnie duphaston Ci ją zablokuje.

Mas, Victoria85 lubią tę wiadomość

II procedura 🦕
    13.07.2024r - Start 💉
    19.07.2024r - 8 🥚
    29.07.2024r - Punkcja 👩‍⚕️⏳️
    04.08.2024r - ❄️❄️❄️
    03.09.2024r - Transfer 4AB ❄️
    5 dpt - ⏸️
    6 dpt - 53 mIU/ml
    8 dpt - 119 mIU/ml / 33 ng/ml
    10 dpt - 284 mIU/ml / 13 ng/ml
    13 dpt - 996 mIU/ml / 16 ng/ml
    15 dpt - 2112 mIU/ml / 50 ng/ml
    17 dpt - 5023 mIU/ml / 13 ng/ml
    25 dpt - maleństwo z bijącym ❤️
    13.11 - prenatalne🍀

preg.png
  • Victoria85 Ekspertka

Wysłany: 27 grudnia 2023, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jak napisała Aleksandra, branie Duphastonu bez zadnej orientacji kiedy i czy w ogóle jest owulacja nie przyniesie żadnej korzyści. Chyba że masz regularne cykle z owulacją dokładnie w 14 dniu i zbadany progesteron w 21 dc jest za niski, wtedy dodatek Duphastonu może pomóc.
    I zależy w jakim jesteś wieku, u młodych zdrowych par te 3 miesiące to dopiero początek i w zasadzie do roku można próbować na spokojnie. Jeśli są jakieś schorzenia albo wiek bardziej zaawansowany 😉 to lekarze dają pół roku. Natomiast jeśli jest podejrzenie endometriozy to szkoda czasu na zwykłego gina i warto zabrać się za diagnozę.

#Aleksandra lubi tę wiadomość

Starania od 08.2019 r.
    ▶️6 x IVF, 8 x ET (1 x cb, 1 x🤰9tc 💔)
    ▶️ET nr 9 - 02.2024 2ba 🤰💙👶 🥰
    ❄️ 1bb
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ