endometrioza
-
WIADOMOŚĆ
-
A u mnie nie było żadnych podejrzeń jeśli chodzi o endo. Lekarka uznała, że zrobi mi laparo, żeby sobie pooglądać co tam w środku I tym sposobem dowiedziałam się, że mam endo 1st. Żadnych zmian do koagulacji nie było więc teraz robię wszystko co w mojej mocy żeby zmniejszać stan zapalny.
Ps. moja prywatna teoria jest taka, że jeśli ktoś ma jakieś inne schorzenia immunologiczne to ma dużą szansę na endo. Ale jak piszę to moja prywatna opinia nie konsultowana z zadnym lekarzem.Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
3 procedury, leczenie immunologiczne, 6 transferów, 2 straty.
Mała Królewna jest już z nami
Droga do naszego szczęścia: https://szczesliwenieszczescia.blogspot.com/ -
Każdy może mieć inne objawy, ja plamiłam od 21 dc a miesiączki były tak bolesne, że mdlałam albo zawozili mnie do szpitala. Jak robili mi hsg to zemdlałam z bólu chociaż wszytko było drożne.
Mam endo 1 stopnia, na laparo wyszły 2 małe ogniska do koagulacji ale za to miałam przyrośnięty jajnik i kawałek jelita do otrzewnej.
Endo też jest choroba autoimmunologiczną więc jak ma się jedną to można mieć niestety kolejneHashimoto, MTHFR , NK 17%,teratozoospermia, rozjechane cytokiny, gruczolak przysadki, endometrioza, borelioza
Starania od 2013
HSG, laparoskopia, histero, IUI histero z resekcją
01.2016 I ICSI 1 zarodek, 0 mrożaków
05.2016 II ICSI 1 zarodek 8A1, 0 mrożaków, [*] 6tc 💔
11.2019 IUI
12.2019 IUI
02.2020 IUI
06.2020 III IMSI 9 komórek, 3 dojrzałe, 1 zapłodnienie - brak transferu
09.2020 - leczenie immuno i 3 cykle starań naturalnych
06.2021 IV ICSI transfer 8A1, 4 blaski zamrożone
8dpt 26, 10dpt 91, 12dpt 256, 28dpt
12+3 prenatalne - uogólniony obrzęk płodu czekamy na amnio
16tc 💔 Robercik - zespół Edwardsa
14.02.2022 FET 3aa
6dpt ⏸
7dpt beta 72,70
9dpt beta 178
14dpt 1709
25dpt jest 6t2d
12+5 usg prenatalne OK - chyba 👧
22+2 połówkowe Ok - będzie 👧
30+4 prenatalne 3 trymestru OK - dalej 👧
39+4 Julia cc 3380 50 cm ❤️ 26.10.2022
---
22.07.2024 FET 5bb
16.09.2024 FET 3bb+4cc, 3x ovitrelle, beta 8.2 -
rebe wrote:tu znowu ja...
zastanawiam sie czy jest mozliwa endometrioza bez np obfitych miesiaczek? Krece sie w kolko, poniewaz diagnozowano mnie zawsze pod katem PCOS, a laparoskopia i histeroskopia to ostatnie co mi brakuje z diagnostyki.
Niby na histeroskopie mam niedlugo dostac skierowanie, a na laparo zaden lekarz nie chce mnie puscic, bo "nie ma potrzeby", mam przeciez PCOS.
- Miesiaczki mam bardzo skape od zawsze, bez skrzepow, czesto nawet nie sa "krwistoczerwone", w zwiazku z czym czasem mam problemy z odroznieniem ich od plamien
- plamie kilka dni przed okresem, srednia to 3-4 dni przed, rekord padl dwa razy w ciagu dwoch lat czyli 11 dni upierdliwego plamienia zanim dostalam okres
- lekkie bole miesiaczkowe przed okresem
- bole krzyza przed okresem
i wlasciwie to tyle...w ciagu 2.5 roku staran i rgularnych monitoringow na usg nic nigdy nie wskazywalo na ednomende, teraz lekarka z tutejszego nfz sprawdzila co mogla palcami i nie wyczula zadnych zrostow, ostatnie usg mnie lekko bolalo (Ale tez baba wiercila mi ta rozdzka jakby miala skarby znalezc) i stwierdzila ,ze bedzie obserwowac, ale ogolnie to ponad 10 ginow o ktorych bylam twierdzi, ze endomendy nie mam, tylko PCOS:(
Witaj, a badalaś marker Ca 125? Przy endometriozie jest czesto podwyzszony ale nie zawsze. Ja wlasnie borykam sie z problemem czy ja mam czy nie bo przeszlam w tamtym roku laparoskopie ale nic lekarz nie znalazl. Wszystko co opisalas o sobie mam ja, te plamienia, strasznie skape miesiaczki, wzorowe usg itd. Marker mam obecnie 67 a byl 90 i lekarz do ktorego obecnie chodze jest pewny ze ja mam a poprzedni lekarz poprostu mial za mala wiedze na ten temat. Wszystkie inne badania skad u mnie taki marker wysoki robilam ale sa w porzadku. Kolejna laparo czeka mnie za rok chyba ze zajde w ciaze jesli jestes zainteresowana glebiej tematem poczytaj moj pamietnik.
Pozdrawiam i zycze powodzenia. -
wombi wrote:Ja tam wole pieszczotliwie "endozdzira"
CA 125 przekrój wzrosło mi z 43 na 96, i pojawiła się torbiel endometrialna. Żadnych innych objawów nigdy nie miałam. . , teraz coraz częściej doskiewiera mi ból po lewejstronie, gdzie mam ognisko endo.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2016, 21:36
5 lat walki...
3 x IUI, 1 x IMSI, 6 x FET
Aniołek [*] 8tc 02.2017 - córeczka (T22)
Aniołek [*] 5tc 08.2017 cb, 04.2018 cb, 05.2018 cb
Ciąża pozamaciczna 05.2018
NK 9,9%, KIR BX, ALLO-MLR 38%
05.2019 Naturalsik ❤ -
hipisiątko wrote:Dziewczyny niedługo znów będę mieć usuwaną torbiel i wszelki syf w moim brzuchu. Mimo że to moja kolejna taka operacja w ciągu roku to panicznie się jej boje. Powiedzcie mi czy stopień endo jest nadawany raz na całe życie ? Czy może się zmienić np z 3 na 1 ?
hipisiątko lubi tę wiadomość
5 lat walki...
3 x IUI, 1 x IMSI, 6 x FET
Aniołek [*] 8tc 02.2017 - córeczka (T22)
Aniołek [*] 5tc 08.2017 cb, 04.2018 cb, 05.2018 cb
Ciąża pozamaciczna 05.2018
NK 9,9%, KIR BX, ALLO-MLR 38%
05.2019 Naturalsik ❤ -
hipisiątko wrote:Dziewczyny niedługo znów będę mieć usuwaną torbiel i wszelki syf w moim brzuchu. Mimo że to moja kolejna taka operacja w ciągu roku to panicznie się jej boje. Powiedzcie mi czy stopień endo jest nadawany raz na całe życie ? Czy może się zmienić np z 3 na 1 ?
hipisiątko lubi tę wiadomość
20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
19/02/2021 Anielka 2860 -
Hej dziewczyny!
Jestem zmuszona do was dołączyć prawdopodobnie też mam endometriozę.
Wczoraj byliśmy z mężem w klinice niepłodności po 2 latach bezskutecznego starania się o dziecko. Doktorek przebadał i podejrzewa, a nawet jest pewny, że to endo.
1 września mam spotkanie z lekarzem w szpitalu i ustalimy termin laparoskopii.
Moja prośba do was, czy możecie mi przybliżyć ten temat. Trochę czytałam w internecie, ale to nie to samo, co wieści kobietek, które same przez to przeszły
pozdrawiam -
akilegna♥ wrote:Hej dziewczyny!
Jestem zmuszona do was dołączyć prawdopodobnie też mam endometriozę.
Wczoraj byliśmy z mężem w klinice niepłodności po 2 latach bezskutecznego starania się o dziecko. Doktorek przebadał i podejrzewa, a nawet jest pewny, że to endo.
1 września mam spotkanie z lekarzem w szpitalu i ustalimy termin laparoskopii.
Moja prośba do was, czy możecie mi przybliżyć ten temat. Trochę czytałam w internecie, ale to nie to samo, co wieści kobietek, które same przez to przeszły
pozdrawiam
Akilegna, laporoskopia nie jest taka straszna . Lekarze wprowadzaja 3 badz 4 sondy do brzucha i usuwaja ogniska endometriozy, a przy okazji moga sprawdzic, jak wyglada macica, czy jajowody sa drozne i jak wygladaja jajniki. Operacja trwa ok.1 godziny i w zaleznosci od kondycji mozna wyjsc w tym samym dniu, badz na drugi dzien do domu.Mam nadzieje, ze u Ciebie bedzie bez komplikacji a ogniska endometriozy nie sa rozlegle, no i ze jajowody beda drozne. Powodzenia i mam nadzieje, ze po laporoskopii wyjasni sie wiele. Pozdrawiam25.02.2023 synek
20.08.2020 córka -
Dzięki Kinga za info. Laparo tak bardzo się nie obawiam. Będę pod pełną narkozą wiec mi to obojętne co ze mną robić będą.
Bardziej interesuje mnie po. Jak długo bolało, jak się czulyscie przy pierwszej @. Krwawienie mocne czy raczej normalne. No i dla mnie chyba najważniejsze, kiedy udało się wam zajść w ciążę. Mój lekarz daje nam 6 mcy po laparo, a co dalej? Jak się nie uda? Kolejne laparo? No bo przecież ta menda wraca.
Pozdrowionka i miłego dnia -
Ja po laparo miałam pierwszy raz normalną @ rewelacja
Niestety po niecałym roku znowu zaczyna się masakraHashimoto, MTHFR , NK 17%,teratozoospermia, rozjechane cytokiny, gruczolak przysadki, endometrioza, borelioza
Starania od 2013
HSG, laparoskopia, histero, IUI histero z resekcją
01.2016 I ICSI 1 zarodek, 0 mrożaków
05.2016 II ICSI 1 zarodek 8A1, 0 mrożaków, [*] 6tc 💔
11.2019 IUI
12.2019 IUI
02.2020 IUI
06.2020 III IMSI 9 komórek, 3 dojrzałe, 1 zapłodnienie - brak transferu
09.2020 - leczenie immuno i 3 cykle starań naturalnych
06.2021 IV ICSI transfer 8A1, 4 blaski zamrożone
8dpt 26, 10dpt 91, 12dpt 256, 28dpt
12+3 prenatalne - uogólniony obrzęk płodu czekamy na amnio
16tc 💔 Robercik - zespół Edwardsa
14.02.2022 FET 3aa
6dpt ⏸
7dpt beta 72,70
9dpt beta 178
14dpt 1709
25dpt jest 6t2d
12+5 usg prenatalne OK - chyba 👧
22+2 połówkowe Ok - będzie 👧
30+4 prenatalne 3 trymestru OK - dalej 👧
39+4 Julia cc 3380 50 cm ❤️ 26.10.2022
---
22.07.2024 FET 5bb
16.09.2024 FET 3bb+4cc, 3x ovitrelle, beta 8.2 -
Hej
czy laparo trzeba zrobić w konkretnej fazie cyklu? Czy jest to obojętne? Jeszcze nie mam ustalonego terminu w klinice. 1 września mam rozmowę z lekarzem i wtedy też pewnie umówimy się na konkretny dzień. I tak sobie myślę, kiedy byłoby najlepiej. Jakieś podpowiedzi?
Jestem teraz w trakcie owu i tym razem strasznie boli już drugi dzień lewy jajnik. Czy to też endometrioza daje o sobie znać? Zaznaczam, że owu "czułam " za każdym razem, ale nie do tego stopnia.
Miłego dnia wam życzę -
akilegna♥ wrote:Hej
czy laparo trzeba zrobić w konkretnej fazie cyklu? Czy jest to obojętne? Jeszcze nie mam ustalonego terminu w klinice. 1 września mam rozmowę z lekarzem i wtedy też pewnie umówimy się na konkretny dzień. I tak sobie myślę, kiedy byłoby najlepiej. Jakieś podpowiedzi?
Jestem teraz w trakcie owu i tym razem strasznie boli już drugi dzień lewy jajnik. Czy to też endometrioza daje o sobie znać? Zaznaczam, że owu "czułam " za każdym razem, ale nie do tego stopnia.
Miłego dnia wam życzę -
akilegna♥ wrote:Hej
Miłego dnia wam życzę2 IUI
Niskie AMH, MTHFR, Hiperprolaktynemia
IVF - czerwiec
23.05.2017 moje szczęście przyszło na świat :*
-
hipisiątko wrote:U mnie na operację czeka się min. pół roku wiec wątpię żeby mnie odeslali jak im powiem ze jestem po owulacji.2 IUI
Niskie AMH, MTHFR, Hiperprolaktynemia
IVF - czerwiec
23.05.2017 moje szczęście przyszło na świat :*