X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Endometrioza i in vitro.
Odpowiedz

Endometrioza i in vitro.

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Kiri86 Koleżanka

Wysłany: 5 września 2024, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za Wasze odpowiedzi. A czy któraś z Was ma też adeniomioze rozsiana? Zastanawiam się, czy tylko sztuczna menopauza jest tu skuteczna. I drugie pytanie czy któraś z Was podchodziła wielokrotnie do stymulacji w celu uzbierania zarodków?

Kiri
  • Cari09 Autorytet

Wysłany: 5 września 2024, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uzbierania zarodkow? W sensie chcesz iść na laparoskopie i zabezpieczyć occyty/zarodki? Bo nie bardzo rozumiem. W programie MZ, jeśli jesteś o ile się nie mylę, chyba jest to nie możliwe (1 procedura musi się skończyć, żeby rozpocząć kolejną). Chyba, że działasz komercyjnie

• Granella Koleżanka

Wysłany: 7 września 2024, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy są tu jakieś pozytywne historie transferów ivf z torbielami czekoladowymi na jajnikach?
    Mam małe torbiele, 2 nieudane transfery i zastanawiam czy ich obecność może wpływać na powodzenie transferu?

Niepłodność wtórna.
    👩 36l. Endometrioza, Adenomioza, subkliczna Niedoczynność tarczycy
    👦 37l. obniżone parametr
    👦💗 4l. ciąża naturalna
    IVF 01.2024 ❄️❄️❄️
    1 transfer 03.02.24 💔 CB
    (estrofem,utrogestan,clexane,duphaston) ❌
    Immunolog (wszystkie wyniki ✅ + histero + CD56✅ i CD138 (1-2 na DPW) ❌ ( lekarz dopuścił do 2 transferu).
    2 transfer 25.05.24 💔 CB
    (estrofem,utrogestan,clexane,duphaston,acard, accofil 1/2 amp co 3 dni)

ostatnia ❄️ ( BL2.1.2)
    Przygotowania do 3 transferu 09.2024
    Biocenoza❌ bakteria -leczenie po @ macmiror complex 500
    + start leczenie stanu zapalnego endometrium tarivid 200+metronidazol 500 na 10 dni

transfer 17.10.2024 ❌ (do transferu 1 dawka immunoglobuliny Flegamma 400ml + 2/3 amp Accofil co 3 dni)
    Zostałam z niczym, brak ❄️
  • Maszonek Autorytet

Wysłany: 7 września 2024, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Granella wrote:
    Dziewczyny czy są tu jakieś pozytywne historie transferów ivf z torbielami czekoladowymi na jajnikach?
    Mam małe torbiele, 2 nieudane transfery i zastanawiam czy ich obecność może wpływać na powodzenie transferu?
    Mam torbiel czekoladowa na jajniku, nie pamiętam wymiarów. Transfer udany.

Granella lubi tę wiadomość

21.10.2024 Krzyś jest z nami 👶

event.png
  • EwelaKrk86 Autorytet

Wysłany: 7 września 2024, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Granella wrote:
    O powodzeniu nic nie powiem ale zanim dostalam zielone swiatlo do stymulacji dr na usg zobaczyla naturalny pecherzyk i powtarzalam usg po kilku dniach czy wlasnie nie powstała torbiel. Na szczescie nie i gdy przyjdzie @ zaczynam.
    Ale mam tez polipa i dr powiedziala ze zrobimy stymulacje a przed transferem histeroskopia zeby bylo wszedzie czysciutko.

Granella lubi tę wiadomość

Endometrioza 3 st.
    Niedrożny jajowód.
    Hashimoto- Euthyrox 100
    I ivf -> 5 🥚 -> brak zapłodnienia 😢
    ( Gonal-f 300j ; Mensinorm 75j ;
    Kariotypy- ✅
    10.2024 - histeroskopia/ polip> usuniete 2 duze 😳
    11.2024 - start II stymulacja
    (Rekovelle 18j + mensinorm 150j+ gonal 100j+cetrotide)
    30.11.2024- punkcja- 5 pęcherzyków- zero komorek 😔
    2025 r
    Styczeń 2025- Decyzja o KD
    01-02.2025- Reseligo
    03.2025 sa komórki ovobank.
    5 z 6 zapłodnione
    3 doba - brak rozwoju.
    Brak zarodków z KD
    26.03 - Transfer odwołany ⛔
    04.2025. II podejscie do KD (zmiana dawczyni)
    04.2025 Reseligo / czekamy na komorki.
    16.04.2025 Są komorki 😳
    05.2025 Leczymy stan zapalny
    11.06 zapładniamy komórki 6z6
    14.06 zostaly 2 /słabo dzielące.. (3 doba)
    16.06 - jest jeden zarodek 5 doba 🍀
    16.06 TRANSFER ❌
    7dpt <2,3. Odstawiamy leki 😭
    06.2025 Decyzja o AZ
    09.2025 planowany transfer
  • agelee Znajoma

Wysłany: 15 kwietnia, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maszonek wrote:
    Mam torbiel czekoladowa na jajniku, nie pamiętam wymiarów. Transfer udany.
    Odświeżam trochę temat. Czy coś u pani się udało? Nie miała pani nigdy Encorton do transferu?
    Ja muszę zrobić porządną stopkę.
    Jestem po dwóch stymulacjach protokoły krótkie. Pierwszy po wyciszeniu (Probella 1m + Atywia 1m) kompletnie się nie powiódł, przerwana stymulacja w 7ds.
    Jestem świeżo po drugiej stymulacji. Znowu krótki, ale maksymalne dawki bez wyciszenia przed. Była szansa na 5 komórek, ale tylko 2 pobrane. 1 zarodek podany po 48h (młodziutki). Jestem 6dpt. Nie nastawiam się optymistycznie.
    Przed stymulacją przeleczone zapalenie endometrium 14 dni Doxycykliną (uważam że to za słabo). Nie było biopsji sprawdzającej.
    Przed transferem jeden wlew SMOFlipid.
    Do transferu mam: Duphaston, Lutinus, Acard, Clexane, Estrofem, Encorton, Euthyrox - 7 leków.
    Jeżeli się nie uda będziemy robić całą immunologię i pewnie biopsję endometrium.
    Natomiast muszę coś wymyśleć, żeby był lepszy efekt stymulacji.
    Co się u was sprawdziło przy endometriozie? Może wyciszenie diphereline?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia, 17:09

• AdkaK Debiutantka

Wysłany: 4 sierpnia, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    mam pytanie odnośnie transferów. Jakie jest podejście Waszych lekarzy prowadzących? Zdiagnozowano u mnie torbiel endometrialna o wielkości 21 mm, niedoczynność tarczycy, początki Hashimoto i charakterystyczne cechy adenomiozy. Jestem po 3 nieudanych transferach na cyklu naturalnym. Został nam ostatni zarodek i niestety klinice skończyły się pieniądze z MZ. Trochę mamy z mężem nóż na gardle bo nie wiemy co będzie. Uda się czy nie uda. Teraz próbujemy na sztucznym cyklu od lipca brałam rigevidon 0,03mg do 20dc. Od 21 DC robię zastrzyki decapeptyl 0.1 mg i od 5 dc wleciał estrofem 2mg. Teraz czekam na wizytę i na informacje co dalej. Może jest tu któraś z dziewczyn która miała podobny przypadek do mojego ? Czy udało się Wam?

• Klusek Znajoma

Wysłany: 20 sierpnia, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AdkaK wrote:
    Cześć dziewczyny,
    mam pytanie odnośnie transferów. Jakie jest podejście Waszych lekarzy prowadzących? Zdiagnozowano u mnie torbiel endometrialna o wielkości 21 mm, niedoczynność tarczycy, początki Hashimoto i charakterystyczne cechy adenomiozy. Jestem po 3 nieudanych transferach na cyklu naturalnym. Został nam ostatni zarodek i niestety klinice skończyły się pieniądze z MZ. Trochę mamy z mężem nóż na gardle bo nie wiemy co będzie. Uda się czy nie uda. Teraz próbujemy na sztucznym cyklu od lipca brałam rigevidon 0,03mg do 20dc. Od 21 DC robię zastrzyki decapeptyl 0.1 mg i od 5 dc wleciał estrofem 2mg. Teraz czekam na wizytę i na informacje co dalej. Może jest tu któraś z dziewczyn która miała podobny przypadek do mojego ? Czy udało się Wam?

Podejścia są bardzo różne, nasza pani doktor jest bardzo otwarta, żeby szukać problemów głębiej, nie same Endo.

U mnie endometrioza 4st, po operacjach złagodzona. Po kilku latach po laparotomii sporo zrostów, torbiele, ogniska. Rezonans i później laparoskopia.

Zaczęliśmy solidnie się badać głębiej jak nie wychodziło naturalnie. Mieliśmy w sumie 3 procedury, gdzie zawsze jakieś jajeczka były.
    Ostatni transfer z wzorcowym jajeczkiem, warunki itd książkowo i nic :(
    Dietla przeciwzapalna, ruch staram się cały czas trzymać. Gorzej stres.

Nasza prowadząca zasugerowała spróbowanie
    immunologii, robiliśmy około 20 różnorodnych badań i w jednym wyszło mocno średnio. Przepisane leki od immuno i w końcu coś do przodu 🥰 Na razie nie chce zapeszac.

Ale spotkałam wielu gin gdzie śmiali się z immunologii i mówili że ciąża u mnie to szansa mikro, nastawić się na to nigdy nie znajdę nawet przy inv. I szczerze? Naprawdę warto duży dystans obrać na wizytach, nieraz wysyłali mnie na szpital bez większych podstaw, a później człowiek myśli i się zamartwia potwornie. Jak nie ten gin to inny co robi to z pasji, a nie tylko dla kasy. Dbać o siebie, nie poddawać się, szukać problemów holistyczne. Sama dieta mega dużo pomaga, a niewiele gin nawet o to nie podpytuje...
    Trzymam kciuki 🤗

Od 10 lat walka z endometriozą 💪
    Laparotomia, laparoskopia

Od 2 lat dieta przeciwzapalna 🤍

3 nieudane procedury
    2 poronienia

Walka o kolejną ciążę ❤️
  • AdkaK Debiutantka

Wysłany: 21 sierpnia, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klusek wrote:
    Podejścia są bardzo różne, nasza pani doktor jest bardzo otwarta, żeby szukać problemów głębiej, nie same Endo.

U mnie endometrioza 4st, po operacjach złagodzona. Po kilku latach po laparotomii sporo zrostów, torbiele, ogniska. Rezonans i później laparoskopia.

Zaczęliśmy solidnie się badać głębiej jak nie wychodziło naturalnie. Mieliśmy w sumie 3 procedury, gdzie zawsze jakieś jajeczka były.
    Ostatni transfer z wzorcowym jajeczkiem, warunki itd książkowo i nic :(
    Dietla przeciwzapalna, ruch staram się cały czas trzymać. Gorzej stres.

Nasza prowadząca zasugerowała spróbowanie
    immunologii, robiliśmy około 20 różnorodnych badań i w jednym wyszło mocno średnio. Przepisane leki od immuno i w końcu coś do przodu 🥰 Na razie nie chce zapeszac.

Ale spotkałam wielu gin gdzie śmiali się z immunologii i mówili że ciąża u mnie to szansa mikro, nastawić się na to nigdy nie znajdę nawet przy inv. I szczerze? Naprawdę warto duży dystans obrać na wizytach, nieraz wysyłali mnie na szpital bez większych podstaw, a później człowiek myśli i się zamartwia potwornie. Jak nie ten gin to inny co robi to z pasji, a nie tylko dla kasy. Dbać o siebie, nie poddawać się, szukać problemów holistyczne. Sama dieta mega dużo pomaga, a niewiele gin nawet o to nie podpytuje...
    Trzymam kciuki 🤗
    Wiesz ja już sama nie wiem co o tym myśleć bo każdy lekarz mówi co innego. 2 lata temu zdiagnozowano u mnie endometrioze i lekarz odradzał mi operacje tylko próbować inseminacje i in vitro ponieważ mam zrost na jajniku a operacja spowoduje gwałtowny spadek amh. Kolejny lekarz operować bo to negatywne środowisko jest w macicy. No i w sumie zrezygnowalam z operacji i próbowaliśmy in vitro. Nie wiem po każdym podaniu zarodka dla mnie to jakaś walka o przetrwanie a po 5dniach od transferu wszystko mija i czuję się dobrze a później beta 0. Jestem po 4 transferze no i czuję że jest lipa. Zrobiłam test w 5dpt i brak ciąży. Zawsze trzymałam się dzielnie ale teraz to ja się po prostu załamałam i nie wiem co już mam robić. W poniedziałek pójdę na betę i mam teleporade. Już się nawet umówiłam do dr Paśnika ale dopiero na grudzień mam wizytę. Jak znowu beta będzie 0 to muszę się zastanowić co dalej. Zmieniać klinikę czy dalej w niej być ? Nie mam kogo się poradzić. Lekarz prowadzący nawet nie chce słyszeć o immunologu tylko próbować i próbować. Od kilku lat prowadzę zdrowy tryb życia, zero alkoholu używek. Mnie to niszczy stres bo każdy mówi co innego niby duże miasto świetni specjaliści a jesteśmy jakby z tym sami. Przynajmniej mam takie odczucia.
    Dziękuję że mi odpowiedziałaś jakoś widzę cien nadziei
    Bardzo się cieszę że u Ciebie idzie wszystko w dobrym kierunku. Trzymam mocno kciuki za Was

• jo_ana Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Posiadam diphereline na zbyciu, zamknięte którego już nie zużyję

[email protected]

Trombofilia
    Rozjechane cytokiny
    Cross match 29,9%, allo mlr 0%

Od 01/2021 starania naturalne
    11/2021 poronienie zatrzymane 9/12 tc 💔

Od 2023 starania w klinice
    🔸 5 x stymulacja
    🔸 3 x IUI
    🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
    Ryzyko OHSS, transfer odroczony
    14/05 (N) I FET ❄️ cb ?
    15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
    13/08 (S) III FET ❄️ 5/7 tc 💔
    30/12 (S) IV FET ❄️ nieudany (prograf+encorton)
    02/04 histeroskopia, przewlekłe zapalenie endometrium (Doxycyklina+Metronidazol), adenomioza

09/06 (S) V FET ❄️
    6 dpt ⏸️ zostań z nami 🌈🍀
    17 dpt bhcg 5633
    24 dpt CRL 5,7 mm i bijące ❤️
    7+0 CRL 8,1 mm i ❤️
    9+6 CRL 2,91 cm bobisia 🥹
    12+5 CRL 6,9 cm prenatalne i NIPT prawidłowe

preg.png
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ