Forum Starając się z pomocą medyczną Hormony - POMOCY
Odpowiedz

Hormony - POMOCY

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Dzudi Autorytet
    Postów: 5530 8378

    Wysłany: 9 marca 2020, 18:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Witam, bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników hormonów. Zaznaczam że były robione w 10dc wg zaleceń lekarza.

    FSH - 3.01 mIU/mL
    Estradiol - 172.00 PG/mL
    LH- 9,14 mIU/mL
    Prolaktyna - 12,74 ng/mL

    TSH 1,369 uIU/mL

    ( ponoć robi się w 3-5dc, nie wiem dlaczego kazała zrobić po miesiączce dopiero)

    🙏 Wizyta u gin na 31.03 dopiero..

    oar8vfxmvvxtvkci.png

    Starania od 2014r. ☹️

    INVIMED POZNAŃ

    IVF - maj 2021
    Rozpoczęcie stymulacji - 10.05
    PUNKCJA - 21.05 💉
    CRIOTRANSFER - 17.06 blastocysta 4AB 🍀 11dpt - beta <1,2 mIU 💔

    20 LIPIEC21' - transfer blastek 4bb i 3bb 🍀 - 5dpt⏸️, 6dpt - bhcg 24 mIU/ml🍀 8dpt - bhcg 91 mIU/ml🍀 9dpt - bhcg 149mIU/ml🍀 11dpt - bhcg 332,2mIU/ml🍀 13dpt - bhcg 769mIU/ml🍀15dpt - bhcg 2120mIU/ml🍀
    16dpt - pęcherzyk ciążowy 7,7mm z ciałkiem żółtkowym 🍀
    21dpt - bhcg 22tys+ 🍀
    27dpt - 6mm👶 i bijące❤️
    35dpt - 7t5d - 1,26mm👶
    12t5d - 6,5cm 👶 156ud/min ❤️ Chłopak? 💙 I PRENATALNE
    13t6d - 90g 👶
    15t0d - 118g 👶
    17t0d - 177g 👶 SYN 💙
    17t6d - 200g 👶
    21t1d - 423g 👶 II PRENATALNE
    21t6d - 500g 👶
    24t5d - 804g 👶
    26t6d - 1100g 👶 (+/-)
  • Paulina12345 Autorytet
    Postów: 859 204

    Wysłany: 10 marca 2020, 12:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzudi wrote:
    Witam, bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników hormonów. Zaznaczam że były robione w 10dc wg zaleceń lekarza.

    FSH - 3.01 mIU/mL
    Estradiol - 172.00 PG/mL
    LH- 9,14 mIU/mL
    Prolaktyna - 12,74 ng/mL

    TSH 1,369 uIU/mL

    ( ponoć robi się w 3-5dc, nie wiem dlaczego kazała zrobić po miesiączce dopiero)

    🙏 Wizyta u gin na 31.03 dopiero..

    Wygląda jakby się pomału zbliżało do owulacji. A mas swoje owulację? Progesteron badalas przy okazji? Powinien być mniejszy niż 1.

  • m_d_f Autorytet
    Postów: 1772 765

    Wysłany: 10 marca 2020, 12:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masz wysoki stosunek LH do FSH, co może wskazywać na PCOS. ALe nie wiem czy można to brać pod uwagę, skoro robiłaś badania tak późno. W każdym razie prolaktynę masz ok i TSH masz ok. Estradiol masz wysoki, bo pewnie zbliża się już owulacja. No i tyle.

    Dzudi lubi tę wiadomość

    Starania o drugie dziecko

    HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

    Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

    Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

    Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
  • Tysia33 Autorytet
    Postów: 983 437

    Wysłany: 10 marca 2020, 18:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    m_d_f wrote:
    Masz wysoki stosunek LH do FSH, co może wskazywać na PCOS. ALe nie wiem czy można to brać pod uwagę, skoro robiłaś badania tak późno. W każdym razie prolaktynę masz ok i TSH masz ok. Estradiol masz wysoki, bo pewnie zbliża się już owulacja. No i tyle.
    Stosunku LH do FSH w 10 dc nie bierzemy pod uwagę. Po wysokim Estradiolu widać, że zbliża się owulacja więc i LH rosnie, by wkrótce osiągnąć max wartość tzw pik LH i uwolnienie komórki jajowej.
    TSH i prolaktyna ok. Zrobilabym ok 21 dc progesteron by potwierdzić/wykluczyć owulacje.

    Dzudi lubi tę wiadomość

    dadaa3cd7a.png
    PCOS i insulinooporność z hiperinsulinemią
    Niedoczynność tarczycy
    Mutacja MTHFR hetero i PAI-1 homo
    Stymulacja jajeczkowania od 06.2019
  • Etka* Znajoma
    Postów: 18 3

    Wysłany: 10 marca 2020, 18:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dołączę się do wątku ile jest ważne badanie TSH mam wynik z października, a laborantka pominęłam przy wypełnianiu skierowania no i przy pobieraniu dziś nie otrzymałam wyniku. Zbieram badania do stymulacji. Czy prolaktyna na poziomie 514 mu/l jest ok? (11 dc)
    Z góry dziękuję za podpowiedź

  • m_d_f Autorytet
    Postów: 1772 765

    Wysłany: 10 marca 2020, 19:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja musiałam teraz powtarzać, a ostatni raz miałam badane w sierpniu albo we wrześniu - nie pamiętam dokładnie. W każdym razie wydaje mi się, że powinnaś powtórzyć TSH.

    Starania o drugie dziecko

    HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

    Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

    Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

    Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
  • Tysia33 Autorytet
    Postów: 983 437

    Wysłany: 10 marca 2020, 20:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Etka* wrote:
    Dziewczyny dołączę się do wątku ile jest ważne badanie TSH mam wynik z października, a laborantka pominęłam przy wypełnianiu skierowania no i przy pobieraniu dziś nie otrzymałam wyniku. Zbieram badania do stymulacji. Czy prolaktyna na poziomie 514 mu/l jest ok? (11 dc)
    Z góry dziękuję za podpowiedź
    Myślę, że warto powtórzyć TSH. Jaki zakres norm masz dla prolaktyny?

    dadaa3cd7a.png
    PCOS i insulinooporność z hiperinsulinemią
    Niedoczynność tarczycy
    Mutacja MTHFR hetero i PAI-1 homo
    Stymulacja jajeczkowania od 06.2019
  • Etka* Znajoma
    Postów: 18 3

    Wysłany: 10 marca 2020, 20:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tysia33 wrote:
    Myślę, że warto powtórzyć TSH. Jaki zakres norm masz dla prolaktyny?
    127 do 637

  • Etka* Znajoma
    Postów: 18 3

    Wysłany: 10 marca 2020, 20:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny podpowiedzcie gdzie znajdę więcej info o hormonach. Mam jeszcze trochę do wizyty i wiecie jak to jest... wujek Google... ;(

  • Paulina12345 Autorytet
    Postów: 859 204

    Wysłany: 10 marca 2020, 21:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Etka* wrote:
    Dziewczyny podpowiedzcie gdzie znajdę więcej info o hormonach. Mam jeszcze trochę do wizyty i wiecie jak to jest... wujek Google... ;(

    U endokrynologa zajmującego się niepodnoscia. Z własnego doświadczenia wiem, że ciężko na własną rękę analizować detale i szczegóły. Ja no wiem że mam totalnie do bani estradiol i muszę być mocni stymulowana od samego początku bo w przeciwnym wypadku mam plamienia i pęcherzyki nie rosną. Nie ma się co zastanawiać tylko trzeba znaleźć specjalistę.

  • Etka* Znajoma
    Postów: 18 3

    Wysłany: 10 marca 2020, 21:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za odpowiedź. Specjalistę już mam, ale czekam na wizytę. Dzięki temu, że szukam na własną rękę jestem około roku do przodu w naszych staraniach... No nic pozostaje cierpliwość. ;)

  • Dzudi Autorytet
    Postów: 5530 8378

    Wysłany: 10 marca 2020, 23:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za opinie, jeśli w tym cyklu się nie uda to powtórzę badania.
    Powiedzcie proszę które zrobić podczas @? LH, TSH i coś jeszcze?

    oar8vfxmvvxtvkci.png

    Starania od 2014r. ☹️

    INVIMED POZNAŃ

    IVF - maj 2021
    Rozpoczęcie stymulacji - 10.05
    PUNKCJA - 21.05 💉
    CRIOTRANSFER - 17.06 blastocysta 4AB 🍀 11dpt - beta <1,2 mIU 💔

    20 LIPIEC21' - transfer blastek 4bb i 3bb 🍀 - 5dpt⏸️, 6dpt - bhcg 24 mIU/ml🍀 8dpt - bhcg 91 mIU/ml🍀 9dpt - bhcg 149mIU/ml🍀 11dpt - bhcg 332,2mIU/ml🍀 13dpt - bhcg 769mIU/ml🍀15dpt - bhcg 2120mIU/ml🍀
    16dpt - pęcherzyk ciążowy 7,7mm z ciałkiem żółtkowym 🍀
    21dpt - bhcg 22tys+ 🍀
    27dpt - 6mm👶 i bijące❤️
    35dpt - 7t5d - 1,26mm👶
    12t5d - 6,5cm 👶 156ud/min ❤️ Chłopak? 💙 I PRENATALNE
    13t6d - 90g 👶
    15t0d - 118g 👶
    17t0d - 177g 👶 SYN 💙
    17t6d - 200g 👶
    21t1d - 423g 👶 II PRENATALNE
    21t6d - 500g 👶
    24t5d - 804g 👶
    26t6d - 1100g 👶 (+/-)
  • Tysia33 Autorytet
    Postów: 983 437

    Wysłany: 11 marca 2020, 07:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Etka* wrote:
    127 do 637
    Niby prolaktyna w normie, ale mój gin uważa, że powinna być blisko dolnej granicy. To samo tyczy się TSH najlepiej na poziomie1.0-1.5.

    dadaa3cd7a.png
    PCOS i insulinooporność z hiperinsulinemią
    Niedoczynność tarczycy
    Mutacja MTHFR hetero i PAI-1 homo
    Stymulacja jajeczkowania od 06.2019
  • Tysia33 Autorytet
    Postów: 983 437

    Wysłany: 11 marca 2020, 07:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzudi wrote:
    Dziękuję za opinie, jeśli w tym cyklu się nie uda to powtórzę badania.
    Powiedzcie proszę które zrobić podczas @? LH, TSH i coś jeszcze?
    W czasie @, a najlepiej by był to 2-3 dc zrob: LH, Estradiol, FSH, progesteron i prolaktyne. W 21 dc (o ile cykle są około 28 dniowe) zrób progesteron i testosteron. Warto też AMH zbadać, dzień cyklu nie ma tu znaczenia.
    Gdy TSH wyjdzie nieprawidlowe to robimy do tego FT4, antyTPO i antyTG.
    Przy endonetriozie dziewczyny sprawdzają CA 125.
    Przy PCOS androgeny oraz krzywa glukozowo-insulinowa.
    To czasami wstęp do pełnej diagnostyki. Zostaje jeszcze genetyka i immunologia....

    dadaa3cd7a.png
    PCOS i insulinooporność z hiperinsulinemią
    Niedoczynność tarczycy
    Mutacja MTHFR hetero i PAI-1 homo
    Stymulacja jajeczkowania od 06.2019
  • Etka* Znajoma
    Postów: 18 3

    Wysłany: 11 marca 2020, 08:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tysia33 wrote:
    Niby prolaktyna w normie, ale mój gin uważa, że powinna być blisko dolnej granicy. To samo tyczy się TSH najlepiej na poziomie1.0-1.5.
    TSH już mam wyrównane było 3,5 teraz mam 1,7
    Właśnie też mi się wydaję, że ta prolaktyna wysoka. No nic zobaczymy co powie lekarz, bo zakładam, że od poziomu hormonów będą zależały dawki hormonów przy stymulacji. Dziękuję za podpowiedź. ;)

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ