X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro po 40
Odpowiedz

In vitro po 40

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • mo Ekspertka

Wysłany: 9 maja 2023, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, czy jest tu na forum ktoś, kto podchodzi do in vitro po 40? Ja zaraz kończę 42 lata. Jestem już po 4 stymulacjach. Ostatnio z 11 pęcherzyków tylko 2 komórki - może ktoś miał podobnie? Zastanawiam się czy coś mogę zrobić, aby uzyskać więcej komórek. Lekarka powiedziała, że "może to tylko taki miesiąc". Poprzednio też miałam mało: za pierwszym razem jedną, potem 5, potem 2 i ostatnio 2 - mówię o komórkach typu mII czyli tych nadających się do zapłodnienia.

Ja 42 lata (ale mentalnie 28), Hashimoto, podejrzenie endomentriozy
    Mąż 45 lat, po nowotworze (nasienie mrożone)

*IVF 1 - jedna komórka M II, zamrożona
    *IVF 2 - 5 MII > 3 zarodki (łącznie z odmrożoną), tylko jedna blastocysta 4.1.2 (trzymaliśmy, bo chcieliśmy badać) - PGTA negatywne
    *IVF 3 - dwie MII, zamrożone
    *IVF 4- dwie MII, trzy zarodki (bo rozmrażaliśmy), zero blastocyst
    *Zmiana kliniki
    *IVF 5 - 5 komórek, tylko 1 zarodek 3 dniowy 8.3, transfer, beta w 12pt <0,1
    *IVF 6 - długi protokół ostatniej szansy
  • Cleo 82 Ekspertka

Wysłany: 9 maja 2023, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    Ja już też po 40 🙈
    I po dwóch stymulacjach.
    Z pierwszej 6 komórek, 5 nadających się do zapłodnienia.
    Z drugiej 12 komórek wszystkie nadające się do zapłodnienia... ale co z tego wyjdzie to jeszcze czekam na koniec hodowli

mo lubi tę wiadomość

👩‍🦰40 🧔40
    9 lat starań
    2016 hsg ciąża naturalna
    Poronienie w 10 tv
    2018 hsg jeden jajowód drożny
    2020 laparoskopia diagnostyczna
    Oba jajowody niedrożne
    I 2021 selektywne hsg Lublin udane
    IV 2021 beta w górę
    Niestety w 7 tc okazało się że to zaśniad całkowity 😓
    31XII 2022 rozpoczęcie stymulacji do ICSI puregon +orgalutran
  • mo Ekspertka

Wysłany: 9 maja 2023, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cleo 82 wrote:
    Hej,
    Ja już też po 40 🙈
    I po dwóch stymulacjach.
    Z pierwszej 6 komórek, 5 nadających się do zapłodnienia.
    Z drugiej 12 komórek wszystkie nadające się do zapłodnienia... ale co z tego wyjdzie to jeszcze czekam na koniec hodowli

ooo to piękny wynik! Aż 12 komórek! A czym byłaś stymulowana? Trzymam kciuki!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2023, 15:48

*IVF 2 - 5 MII > 3 zarodki (łącznie z odmrożoną), tylko jedna blastocysta 4.1.2 (trzymaliśmy, bo chcieliśmy badać) - PGTA negatywne
    *Zmiana kliniki
  • Krakowska Autorytet

Wysłany: 9 maja 2023, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dużo znaczy dobra klinika i dobry specjalista od stymulacji. Ja uzyskałam dużo komórek i 5 blastocyst, w tym 2 ładnej klasy i 3 przeciętnej w wieku 41 lat.

Cleo 82, mo lubią tę wiadomość

Immunologia. Drastycznie wysokie TNF.
    I-VII transferów - niskie bety lub bety zerowe.
    VIII transfer na immunoglobulinach. Wysokie bety od początku. Dziecko na świecie. Ciąża to matematyka.
  • Cleo 82 Ekspertka

Wysłany: 9 maja 2023, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mo wrote:
    ooo to piękny wynik! Aż 12 komórek! A czym byłaś stymulowana? Trzymam kciuki!
    Przy drugiej elonva 150 plus Menopur 75, później zwiększony do 225
    Na zakończenie 2x decapetyl plus ovitrelle

👩‍🦰40 🧔40
    9 lat starań
    2016 hsg ciąża naturalna
    Poronienie w 10 tv
    2018 hsg jeden jajowód drożny
    2020 laparoskopia diagnostyczna
    Oba jajowody niedrożne
    I 2021 selektywne hsg Lublin udane
    IV 2021 beta w górę
    Niestety w 7 tc okazało się że to zaśniad całkowity 😓
    31XII 2022 rozpoczęcie stymulacji do ICSI puregon +orgalutran
  • Nowa84 Ekspertka

Wysłany: 9 maja 2023, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mo wrote:
    Cześć, czy jest tu na forum ktoś, kto podchodzi do in vitro po 40? Ja zaraz kończę 42 lata. Jestem już po 4 stymulacjach. Ostatnio z 11 pęcherzyków tylko 2 komórki - może ktoś miał podobnie? Zastanawiam się czy coś mogę zrobić, aby uzyskać więcej komórek. Lekarka powiedziała, że "może to tylko taki miesiąc". Poprzednio też miałam mało: za pierwszym razem jedną, potem 5, potem 2 i ostatnio 2 - mówię o komórkach typu mII czyli tych nadających się do zapłodnienia.
    Polecam watek dla dziewczyn z niskim amh.
    Z yego co pamietam mozna suplementowac koenzym q10, resweratrol, korzen maca, dhea, wit D. Ja bralam tez hormon wzrostu. Mi sie udalo z jajeczkiem po terapii hormonem wzrostu ale cholera wie czy to nie przypadek :)

• mo Ekspertka

Wysłany: 9 maja 2023, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cleo 82 wrote:
    Przy drugiej elonva 150 plus Menopur 75, później zwiększony do 225
    Na zakończenie 2x decapetyl plus ovitrelle

Pięknie! U mnie po elovie z większym menopurem tylko dwie się nadawały :( A miałaś długi czy krótki protokół?

*Zmiana kliniki
  • mo Ekspertka

Wysłany: 9 maja 2023, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa84 wrote:
    Polecam watek dla dziewczyn z niskim amh.
    Z yego co pamietam mozna suplementowac koenzym q10, resweratrol, korzen maca, dhea, wit D. Ja bralam tez hormon wzrostu. Mi sie udalo z jajeczkiem po terapii hormonem wzrostu ale cholera wie czy to nie przypadek :)

Dzięki, znam ten wątek. AMH to jednak co innego niż wiek, dlatego założyłam nowy.

Ja biorę tenfertil i tran z witaminą D, zgodnie z zaleceniami lekarza. Ale to raczej wpływa na jakość komórek, a nie na ich ilość? Spytam jeszcze lekarkę o DHEA - zrobię najpierw badanie, aby zobaczyć poziom. Q10 mam w normie, czyli ten w tenfertil chyba wystarczy.

*Zmiana kliniki
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ