Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro start w 2017
Odpowiedz

In vitro start w 2017

Oceń ten wątek:
  • Zmorka78 Znajoma

Wysłany: 15 maja 2017, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    Chyba nie tutaj ;) Nigdy się nie spotkałam z negatywnym komentarzem dot. IVF po 35r.z. Już częściej się zdarza, że obrywa się moim rówieśniczkom (mi też).
    Dzięki ze tak myślisz. ...ale jak czytam wasze różne komentarze to jestem w szoku ze na tylu sprawach się znacie ...ja jestem zielona w temacie in vitro wiele rzeczy dowiaduje się tu na waszym forum i jestem wdzięczna za to

• Zmorka78 Znajoma

Wysłany: 15 maja 2017, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie zalamalam się na miejskie dofinansowanie mimo że byłam zakwalifikowane i teraz podchodzę komeryjnie

• lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2017, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorotka refundacja leków a ważność badań to dwie całkiem różne rzeczy :) badania do kwalifikacji musisz mieć a jak Ci wyjdą z ważności to dorobisz w trakcie, trzeba niestety za nie płacić. Później leki już są refundowane :)

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • ślązaczka Autorytet

Wysłany: 15 maja 2017, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj tam zaraz obrywa! Po prostu jestem w szoku że nawet tak młode dziewczyny jak Wy mają problemy z zajsciem w ciążę... Myślałam że im starsze tym trudniej ale tak naprawdę to wcale nie jest reguła. Moja przyjaciółka w zeszłym roku urodziła pierwsze dziecko mając 40 lat i to bez żadnych problemów.

I IMSI 13.05.2016 :-(
    II IMSI 15.07.2016 :-(
    III IMSI 30.03.2017, beta 9dpt 67, 11dpt 213 :-)
    f2wlp07w6gdg3lo8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2017, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, kryzys mam.
    Jutro ostatnie (mam nadzieje) podglądanie przed punkcja. Wbijam sobie ten Orgalutran w udo i ciagle mam z nim jakies przeboje. Wczoraj wystrzelilo mi troche ze strzykawki, kiedy próbowałam odpowietrzyc, dzisiaj wyplynelo mi troche po podaniu i zawsze pod skora robila sie taka grudka, ktora znikala po godzinie, a dzis po wyplynieciu nic.
    I tak sobie teraz wkrecam, ze pewnie za male dawki sobie dalam i ze mi te rzekomo piekne pecherzyki juz dawno popekaly (jesli rosna tak, jak wczesniej, to dzis powinny miec ok 20-22mm)
    Zwariujeeeeeee przez to czekanieeeeeeeee!!!

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2017, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przynajmniej sobie ulzylam :D

• Bella93 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ślązaczka wrote:
    Oj tam zaraz obrywa! Po prostu jestem w szoku że nawet tak młode dziewczyny jak Wy mają problemy z zajsciem w ciążę... Myślałam że im starsze tym trudniej ale tak naprawdę to wcale nie jest reguła. Moja przyjaciółka w zeszłym roku urodziła pierwsze dziecko mając 40 lat i to bez żadnych problemów.
    Aaa zupełnie nie miałam Ciebie na myśli ;)
    Chodziło mi o inny wątek i "gówniarę, siksę" itp. itd. nie mówiąc o tym, ile razy kogoś raziła w oczy ilość moich pobranych/zamrożonych komórek - tak jakbym robiła to po złości i miała na to wpływ.

a88 wrote:
    Dziewczyny, kryzys mam.
    Jutro ostatnie (mam nadzieje) podglądanie przed punkcja. Wbijam sobie ten Orgalutran w udo i ciagle mam z nim jakies przeboje. Wczoraj wystrzelilo mi troche ze strzykawki, kiedy próbowałam odpowietrzyc, dzisiaj wyplynelo mi troche po podaniu i zawsze pod skora robila sie taka grudka, ktora znikala po godzinie, a dzis po wyplynieciu nic.
    I tak sobie teraz wkrecam, ze pewnie za male dawki sobie dalam i ze mi te rzekomo piekne pecherzyki juz dawno popekaly (jesli rosna tak, jak wczesniej, to dzis powinny miec ok 20-22mm)
    Zwariujeeeeeee przez to czekanieeeeeeeee!!!
    Ojej, a nie boli Cię w udo?
    Orgalutranu się nie odpowietrza kochana, może dlatego masz takie przeboje ;)
    A jajka nie popękają.

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤
    Matylda 🩷11.08.2022
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2017, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też sie zdziwilam, ale nie boli wcale. Troche dretwieje po podaniu, ale nie wiem czy to specyfika leku, czy przez miejsce wklucia.
    Ah no i jeszcze z moich wkretow mam litry plodnego sluzu, a do tego cos mnie swedzi od czasu do czasu, wiec juz tam widze miliardy nieproszonych bakterii...
    Srodo, przybywaj, bo ja sie sama psychicznie wykoncze do tego czasu :D

Bella93 lubi tę wiadomość

• lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella przyznaj się, że specjalnie zniosłaś tyle jajek, żeby złościć wszystkich w koło :) !! :p

a88 spokojnie będzie dobrze, ja też się nie mogłam doczekać punkcji i aż się pozbędę już tych jajek :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2017, 07:44

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • ślązaczka Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A88 nasze życie polega na czekaniu! Nawet jak się w końcu uda to i tak ciągle na coś czekamy... Nie zauważyłaś tego jeszcze? :-P
    Bella ja też myślę że Ty tak specjalnie produkujesz tyle jajek żeby wszystkich na tym forum denerwować! :-P

lipcowka86, Bella93 lubią tę wiadomość

I IMSI 13.05.2016 :-(
    II IMSI 15.07.2016 :-(
    III IMSI 30.03.2017, beta 9dpt 67, 11dpt 213 :-)
    f2wlp07w6gdg3lo8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2017, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale nadrabia dobrymi radami, wiec mozna jej wybaczyc ;P

sylwia80, Bella93 lubią tę wiadomość

• Bella93 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a88 wrote:
    Też sie zdziwilam, ale nie boli wcale. Troche dretwieje po podaniu, ale nie wiem czy to specyfika leku, czy przez miejsce wklucia.
    Ah no i jeszcze z moich wkretow mam litry plodnego sluzu, a do tego cos mnie swedzi od czasu do czasu, wiec juz tam widze miliardy nieproszonych bakterii...
    Ja robiłam w brzuch i nie drętwiało, ale był problem z wymierzeniem tego kąta 45stopni.
    O litrach płodnego śluzu już pisałam - ESTRADIOL ;)

Zdaje się, że śr już jutro, też czekam, ponieważ mamy wizytę u genetyka i odbieramy wyniki kariotypów i mutacji czynnika V leiden.

Moja historia leczenia
    Matylda 🩷11.08.2022
  • MalaHD Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A88 nic Ci nie popekało! Nie swiruj! :)

a88 lubi tę wiadomość

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • niezapominajka2017 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella dobrze, ze mowisz, ze jutro sroda, bo ja po przebudzeniu myslalam, ze dzis piatek ;)

Starania od 08.2015, endometrioza 3/4 st, 2 laparo, 3 hsg, 3 histero
    8.03.2017 IVF :( :( ❄️❄️❄️nie przetrwaly rozmrozenia...
    5.05.2017 ICSI :( 2.06.2017 crio :( 26.06.2017 crio :( :(
    28.07.2017 ICSI :( 26.09.2017 crio [*] 8tc :( :( 14.02.2018 crio [*] 6tc :( :(
    20.04.2018 ICSI :( brak mrozakow
    22.03.2019 IMSI :( 13.07.2019 :(
  • lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:

Zdaje się, że śr już jutro, też czekam, ponieważ mamy wizytę u genetyka i odbieramy wyniki kariotypów i mutacji czynnika V leiden.

Robiłaś badanie mutacji tylko V leiden czy jeszcze jakieś inne??

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • sylwia80 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a88 wrote:

Tez mam śluz i tez mnie swędzi i marze już o środzie. Oczywiście tez się boje ze mi pękną i jeszcze jak mi dr wczoraj powiedział ze ten progesteron to przez jeden już za bardzo dojrzały pęcherzyk to jeszcze bardziej mnie to martwi.

MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • sylwia80 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lipcowka86 wrote:

A MTHFR nie robiłaś i innych ? One najczęściej są w pakiecie.

MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lipcowka86 wrote:
    Z mutacji tylko ta - robiłam na NFZ, więc pani dr zadecydowała co zleca.
    Natomiast immunolog zastanawiał się nad zleceniem MTHFR, ale ja i tak biorę heparynę i metafolin, więc nie miało to większego sensu.

Moja historia leczenia
    Matylda 🩷11.08.2022
  • lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha, bo ja robiłam test na trombofilię wrodzoną, w której były:
    –mutacje czynnik V Leiden i genu protrombiny–
    –mutacje C677T i A1298C MTHFR
    –PAI-1
    -V R2

Wyszły mi mutacje C677T i A1298C MTHFR, PAI-1 wszystkie w układzie heterozygotycznym. Zbadałam sobie poziom kwasu foliowego, b12 i homocysteiny.

Kwas foliowy i homocysteina wysokie więc zalecili mi metylowy kwas foliowy i B complex.

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lipcowka86 wrote:

Wyszły mi mutacje C677T i A1298C MTHFR, PAI-1 wszystkie w układzie heterozygotycznym. Zbadałam sobie poziom kwasu foliowego, b12 i homocysteiny.

Kwas foliowy i homocysteina wysokie więc zalecili mi metylowy kwas foliowy i B complex.
    No własnie...badania drogie, a metylowany kwas foliowy i wit. B wyjdą o wiele taniej i koszystniej, inaczej chyba się z tym nie "walczy".

Edit: sprawdźcie proszę listę, czy czegoś nie pomieszałam/coś dopisać?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2017, 09:16

Kasia33 lubi tę wiadomość

Moja historia leczenia
    Matylda 🩷11.08.2022
‹‹ 248 249 250 251 252 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ