X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro upatologicznie
Odpowiedz

In vitro upatologicznie

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • ewelcia45 Ekspertka

Wysłany: 24 kwietnia 2019, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,
    W lipcu wybieram się na pierwszą wizytę konsultacji. Możecie mi tak mnie więcej wyjaśnić jak wygląda proces in vitro. Wiem jest mnóstwo informacji w necie. Ale ja bym tak chciałam usłyszeć to tak po ludzku. Czy jak się nie uda pierwsza próba to każda kolezna jest również w granicach 15 tys.
    Dzięki za informację.

ewelcia45
  • elfi Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2019, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najpierw będziecie musieli zrobić różne badania - zależy od Waszej sytuacji i tego, co już robiliście. Minimum to hormony u kobiety i analiza nasienia u mężczyzny.

Jeśli zostaniecie zakwalifikowani do in vitro (czasem lekarze zalecają inne procedury, np. inseminację), to w zależności od lekarza i Twoich wyników idziecie protokołem długim lub krótkim. Długi to najpierw 3 tyg antykoncepcji na wyciszenie jajników i później stymulacja, krótki to od razu stymulacja. Stymulacja = zastrzyki z hormonami. Trwa ona ok. 8-11 dni.

Po stymulacji bierzesz zastrzyk na pęknięcie pęcherzyków i 36 godzin później jest pickup, czyli pobranie jajeczek - to jest zabieg w szpitalu w klinice pod krótkim znieczuleniem ogólnym. Na ten dzień trzeba wziąć zwolnienie/urlop w pracy, bo po wybudzeniu człowiek jest trochę trzepnięty :-) W tym samym dniu mężczyzna oddaje nasienie i po pobraniu komórek laboratorium je zapładnia.

Laboratorium hoduje zarodki przez 3 lub 5 dni (znowu: zależy od kliniki).

W zależności od Twojej sytuacji, możesz mieć transfer świeży kilka dni po punkcji lub odroczony - wtedy powstałe zarodki są mrożone i rozmrażane tuż przed transferem. Na dzień transferu też dobrze jest wziąć wolne.

Zazwyczaj przed transferem dostaje się dodatkowe leki, np. estrogen i progesteron i je się bierze do któregoś tyg. ciąży lub do negatywnego wyniku bety.

Betę badasz ok. 9-14 dnia po transferze.

P.S. Co to znaczy "upatologicznie"? :-)

Natalia DRP lubi tę wiadomość

0d1ygov3xuib4nao.png
    mamy ❄️❄️

31 lat, zdrowi, niepłodność idiopatyczna
    8-10.2018 - 3 x IUI :-(
    11.2018 - 1 IVF ICSI; 8.12 blastka 5.1.2 :-(, 17.01 blastka 4.2.2, 9dpt 63,2, cb
    2.2019 - 2 IVF FAMSI; 19.03 blastka 4.1.2, 9dpt 218,5, 11dpt 605,3, 13dpt 1203, 18dpt 6985, 20dpt pęcherzyk, 29dpt serduszko <3
  • ewelcia45 Ekspertka

Wysłany: 25 kwietnia 2019, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki wielkie. Upatologicznie dla mnie znaczy wytłumaczenie prostymi słowami bez medycznych słów opisów.
    Dziękuję Ci bardzo. Już ma trochę rozjasnione

ewelcia45
  • elfi Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2019, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewelcia45 wrote:
    Dzięki wielkie. Upatologicznie dla mnie znaczy wytłumaczenie prostymi słowami bez medycznych słów opisów.
    Dziękuję Ci bardzo. Już ma trochę rozjasnione
    Aaa... w sensie łopatologicznie? :-)

byle_do_jutra lubi tę wiadomość

0d1ygov3xuib4nao.png
    mamy ❄️❄️

31 lat, zdrowi, niepłodność idiopatyczna
    8-10.2018 - 3 x IUI :-(
    11.2018 - 1 IVF ICSI; 8.12 blastka 5.1.2 :-(, 17.01 blastka 4.2.2, 9dpt 63,2, cb
    2.2019 - 2 IVF FAMSI; 19.03 blastka 4.1.2, 9dpt 218,5, 11dpt 605,3, 13dpt 1203, 18dpt 6985, 20dpt pęcherzyk, 29dpt serduszko <3
  • ewelcia45 Ekspertka

Wysłany: 25 kwietnia 2019, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak dokładnie.

elfi lubi tę wiadomość

ewelcia45
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elfi wrote:
    Najpierw będziecie musieli zrobić różne badania - zależy od Waszej sytuacji i tego, co już robiliście. Minimum to hormony u kobiety i analiza nasienia u mężczyzny.

Jeśli zostaniecie zakwalifikowani do in vitro (czasem lekarze zalecają inne procedury, np. inseminację), to w zależności od lekarza i Twoich wyników idziecie protokołem długim lub krótkim. Długi to najpierw 3 tyg antykoncepcji na wyciszenie jajników i później stymulacja, krótki to od razu stymulacja. Stymulacja = zastrzyki z hormonami. Trwa ona ok. 8-11 dni.

Po stymulacji bierzesz zastrzyk na pęknięcie pęcherzyków i 36 godzin później jest pickup, czyli pobranie jajeczek - to jest zabieg w szpitalu w klinice pod krótkim znieczuleniem ogólnym. Na ten dzień trzeba wziąć zwolnienie/urlop w pracy, bo po wybudzeniu człowiek jest trochę trzepnięty :-) W tym samym dniu mężczyzna oddaje nasienie i po pobraniu komórek laboratorium je zapładnia.

Laboratorium hoduje zarodki przez 3 lub 5 dni (znowu: zależy od kliniki).

W zależności od Twojej sytuacji, możesz mieć transfer świeży kilka dni po punkcji lub odroczony - wtedy powstałe zarodki są mrożone i rozmrażane tuż przed transferem. Na dzień transferu też dobrze jest wziąć wolne.

Zazwyczaj przed transferem dostaje się dodatkowe leki, np. estrogen i progesteron i je się bierze do któregoś tyg. ciąży lub do negatywnego wyniku bety.

Betę badasz ok. 9-14 dnia po transferze.

P.S. Co to znaczy "upatologicznie"? :-)
    Dziękuje również są odpowiedz, a czy ktoś może powiedzieć jak to wyglada pod katem cyklu? Jeśli dzisiaj mam 1 dc i za tydzień mam wizytę wstępna, to potem w następnym cyklu robię badania i dopiero w trzecim podchodzę do procedury? Pozdrawiam ;)

• sialalaKoniczynaDwa Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Procedure sie zaczyna w 2,3 dc
    Wczesniej trzeba skompletowac badania..jakie to zalezy od kliniki. Ja musiałam zrobic AMH, TSH, ft4, estradiol , fsh, prolaktyne w 2,3 dc przed procedurą, wirusy, grupa krwi jeśli nie masz, biocenoce pochwy i wymaz na chlamydie.
    Facet: grupa krwi, wirusy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2019, 20:58

2007 - syn.
    Starania 10lat o rodzeństwo.
    2018-nieudane hsg, histeroskopia( usunięcie 2 polipow z szyjki, lyzeczkowanie, zrosty w macicy - część uwolniono)
    Laparoskopia diagnostyczna - obustronna niedroznosc jajowodów.
    2019.05 - start IVF krótki protokół.
    17.05 punkcja: z 6 zaplodnionych sa 2 blastki 4aa i 4bb ❄❄
    FET- może kiedyś się doczekam..
    Cienkie endometrium
    Mutacje Pai-1 i Mthfr
    14.08.2019 - SIS- cała macica w zrostach, zrosniety prawy róg.
    Pojemność macicy bez zrostow 0.3ml..
    5.11.2019 - histeroskopia operacyjna - usuniete zrosty, udalo sie otworzyć macice.
    20.11 c.d.leczenia - balonowanie macicy
    26.01 NATURALNY CUD...9tc[*]

02.05.2022 beta hcg 3164
    04.05.2022 beta hcg 6466
    05.05.2022 beta hcg 8698
    13.05.2022 beta hcg 19949
    19.02.2022 beta hcg 37821, prog.26,50
    06.06.2022 serduszko nie bije [*]
    Aniołek 10tc
    20.06 poronienie zatrzymane, zabieg.

Koniec przygody ze staraniami
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ