X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną *inseminacja 2025*
Odpowiedz

*inseminacja 2025*

Oceń ten wątek:
  • Lola0807 Debiutantka

Wysłany: 13 października, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tosiekk wrote:
    Witaj :)
    mamy taki sam czas starań, też zaczęliśmy w grudniu 23’, ale o pierwsze. I też jestem po drugiej IUI, czekam na rezultat jeszcze tydzień.
    Co do Twojego AMH to raczej bym się nie przejmowała, bo to naprawdę dobry wynik, chyba raczej w górnej granicy normy dla kobiet po 30tce. Jeszcze dużo czasu macie 🙏🏻 czy o córkę też walczyliście czy udało się trochę szybciej?

A co do działania kliniki to ja mam podobnie jak Sylaada, moja klinika po prostu wymaga przejścia przez „etapy”. Stymulowana u nich nie byłam, bo miałam udokumentowane 5 stymulacji i pełnych monitoringów. Od razu zaznaczyli, że musimy zrobić 2-3 IUI i będą nas kwalifikować do in vitro, bez inseminacji nie chcieli.
    Z kolei znajoma w innej klinice dostała kwalifikacje bez konieczności robienia IUI, bez robienia drożności nawet, ale u niej były inne problemy. Więc myślę, że to wszystko zależy od podejścia kliniki 🤷🏼‍♀️ w wielu kończą się już środki i każą czekać na przyszły rok, w mojej na szczęście nadal kwalifikują na bieżąco
    Hej, no właśnie jeśli chodzi o pierwszą ciążę to zaskoczyło od razu, w pierwszym miesiącu starań. Ja leczę się w Bocianie i w sumie nie miałam robionych żadnych szczególnych badań np. Hormonów, gdyż lekarz powiedziała że jeśli są cykle regularne i owulacyjne to nie ma co badać. Ciągle mam wrażenie że z powodu zaniedbanej diagnostyki problem nie został wykryty i że może tego IVF możnaby uniknąć… ale z drugiej strony nie chce tracić kolejnego czasu na szukanie czegoś czego mogę nie znaleźć tak łatwo. Nie wiem sama co o tym myśleć. Trochę mnie to IVF przeraża, byłam pewna że z inseminacja się uda.

35 lat, amh 1,69, jajowody drożne, cykle regularne 26 dni, owulacyjne.
    Córka 4 lata z CC (zajście w pierwszym miesiącu starań).

Seminogram męża - ok poza morfologią: 2%.

Starania o drugie dziecko od 12.2023. W klinice od 12.2024.

1 IUI 02.09.25 nieudana
    2 IUI 30.09.25 nieudana
  • Lola0807 Debiutantka

Wysłany: 13 października, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy przy duphastonie przyjdzie sama @? Wcześniej brałam cyclogest i wiem że @ raczej sama by nie przyszła bez odstawienia. Ale teraz ze względu na ból brzucha i plamienie odstawiłam duphaston i nie wzięłam już 3 tabletek bo byłam pewna że to okres, ale dalej się nie rozkręciło… już sobie wkręcam, że może jednak jestem w ciąży i że zrobiłam wielki błąd że odstawiłam proga bez testowania.
    Taki nagły spadek progesteronu mógłby wywołać poronienie?

1 IUI 02.09.25 nieudana
    2 IUI 30.09.25 nieudana
  • tosiekk Przyjaciółka

Wysłany: 14 października, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lola0807 wrote:
    Hej, no właśnie jeśli chodzi o pierwszą ciążę to zaskoczyło od razu, w pierwszym miesiącu starań. Ja leczę się w Bocianie i w sumie nie miałam robionych żadnych szczególnych badań np. Hormonów, gdyż lekarz powiedziała że jeśli są cykle regularne i owulacyjne to nie ma co badać. Ciągle mam wrażenie że z powodu zaniedbanej diagnostyki problem nie został wykryty i że może tego IVF możnaby uniknąć… ale z drugiej strony nie chce tracić kolejnego czasu na szukanie czegoś czego mogę nie znaleźć tak łatwo. Nie wiem sama co o tym myśleć. Trochę mnie to IVF przeraża, byłam pewna że z inseminacja się uda.

Też leczę się w Bocianie i to prawda, że badań miałam robionych niewiele, raczej większość na własną rękę.
    Mój lekarz mi przedstawia IVF jako po prostu kolejny krok diagnostyki, sprawdzimy czy mamy problem z uzyskaniem zarodka czy implantacją. Poza tym mówił też o problemach, które mogłabym badać 10 lat a bez in vitro i tak nie wyjdą jak np. jakaś fizjologicznie grubsza osłona komórki, której plemnik nie jest w stanie pokonać.
    Jak nie chcesz jeszcze podchodzić do in vitro to może rozważ w pierwszej kolejności histeroskopię z pobraniem wycinków na CD138/CD56?

♀96’ Regularne cykle, owulacje pomimo PCOS✔️
    drożność ✔️ KIR Bx (5/5) ✔️ AMH 3,6 ✔️ ANA ✔️ PAI hetero ❌ niedoczynność tarczycy❌

♂88’ hormony, nasienie✔️
    DFI 10% ✔️ HBA 80% ✔️ stres oxy ❌

12 cykli naturalnych, 5 cykli stymulowanych❌
    wyleczona ureaplasma ✔️

❌ 1. IUI 09/2025
    ⏳ 2. IUI 10/2025 - lametta, ovitrelle, cyclogest, acard
  • tosiekk Przyjaciółka

Wysłany: 14 października, 07:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lola0807 wrote:
    A czy przy duphastonie przyjdzie sama @? Wcześniej brałam cyclogest i wiem że @ raczej sama by nie przyszła bez odstawienia. Ale teraz ze względu na ból brzucha i plamienie odstawiłam duphaston i nie wzięłam już 3 tabletek bo byłam pewna że to okres, ale dalej się nie rozkręciło… już sobie wkręcam, że może jednak jestem w ciąży i że zrobiłam wielki błąd że odstawiłam proga bez testowania.
    Taki nagły spadek progesteronu mógłby wywołać poronienie?

U mnie nie przychodzi sama, +/- 4 dni po odstawieniu dostaję okres. Może zatestuj dla świętego spokoju? 🤔

drożność ✔️ KIR Bx (5/5) ✔️ AMH 3,6 ✔️ ANA ✔️ PAI hetero ❌ niedoczynność tarczycy❌

♂88’ hormony, nasienie✔️

wyleczona ureaplasma ✔️

❌ 1. IUI 09/2025
  • tosiekk Przyjaciółka

Wysłany: 14 października, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszę Wam opowiedzieć, śniło mi się dzisiaj że wysikałam dwie kreski 😍 oczywiście nie pierwszy raz, więc żadne to proroctwo ale co najlepsze to w tym śnie zrobiłam drugi test sikany od razu i on był z wyświetlaczem który pokazał od razu wynik bety - 217 😂😂

Choinka123, Paulina199012, Britkaa, Sylaada lubią tę wiadomość

♂88’ hormony, nasienie✔️

wyleczona ureaplasma ✔️

❌ 1. IUI 09/2025
  • Luizaczek Koleżanka

Wysłany: 14 października, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tosiekk wrote:
    Muszę Wam opowiedzieć, śniło mi się dzisiaj że wysikałam dwie kreski 😍 oczywiście nie pierwszy raz, więc żadne to proroctwo ale co najlepsze to w tym śnie zrobiłam drugi test sikany od razu i on był z wyświetlaczem który pokazał od razu wynik bety - 217 😂😂
    Ooo☺️a więc niech to będzie proroczy sen 🤗
    U mnie od wczoraj Brajanek na tapecie, najgorsze to te swędzące piersi 😏🙃

⏳ Listopad 2024
    MUCHA nie siada 🪰✅
    Jajowody ✅(lewy bez szału)
    🥺Podejrzenie adenomiozy
  • Lola0807 Debiutantka

Wysłany: 14 października, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tosiekk wrote:
    Też leczę się w Bocianie i to prawda, że badań miałam robionych niewiele, raczej większość na własną rękę.
    Mój lekarz mi przedstawia IVF jako po prostu kolejny krok diagnostyki, sprawdzimy czy mamy problem z uzyskaniem zarodka czy implantacją. Poza tym mówił też o problemach, które mogłabym badać 10 lat a bez in vitro i tak nie wyjdą jak np. jakaś fizjologicznie grubsza osłona komórki, której plemnik nie jest w stanie pokonać.
    Jak nie chcesz jeszcze podchodzić do in vitro to może rozważ w pierwszej kolejności histeroskopię z pobraniem wycinków na CD138/CD56?
    Hej, pierwszy raz słyszę o takim badaniu. Mogłabyś coś więcej napisać. Miałaś takie badanie? Myślisz, ze jak nie miałam stwierdzonych poronień to też warto to zbadać? Czy po pozytywnej diagnozie jest jakaś skuteczna metoda leczenia? Czytam, że wskazana jest długotrwała antybiotykoterapia… co nie zachęca mnie za bardzo.

1 IUI 02.09.25 nieudana
    2 IUI 30.09.25 nieudana
  • tosiekk Przyjaciółka

Wysłany: 14 października, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lola0807 wrote:
    Hej, pierwszy raz słyszę o takim badaniu. Mogłabyś coś więcej napisać. Miałaś takie badanie? Myślisz, ze jak nie miałam stwierdzonych poronień to też warto to zbadać? Czy po pozytywnej diagnozie jest jakaś skuteczna metoda leczenia? Czytam, że wskazana jest długotrwała antybiotykoterapia… co nie zachęca mnie za bardzo.

W skrócie sprawdzają jak wygląda macica od środka, z wycinków badają czy nie występuje stan zapalny endometrium (CD138) i czy nie jest zwiększona aktywność NK (CD56 - ale to już wchodzenie w immunologię). Często dziewczyny mają to zalecane jak pomimo drożności, stymulacji itp się nie udaje.
    Ja ustaliłam z moim lekarzem, że wykonamy je jeśli nie uda się transfer. A póki co jestem i tak po leczeniu ureaplasmy Doxycycliną przez 14 dni i on jest zdania, że na ewentualny stan zapalny endometrium też powinno to zadziałać

Można też wykonać sama biopsję endometrium, ale tu już widziałam zdania podzielone, że wycinki nie są pobierane tak dokładnie jak przy histeroskopii.
    Ale sama nie miałam więc dokładnie nie zgłębiałam 🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 października, 18:42

♂88’ hormony, nasienie✔️

wyleczona ureaplasma ✔️

❌ 1. IUI 09/2025
  • Sasak Debiutantka

Wysłany: 14 października, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vendigo wrote:
    Tak, w mojej klinice na przykład tak jest. Ja przyszłam nawet w trakcie miesiączki i kazali mi zrobi betę i badal mnie lekarz. Tłumaczyli to tym, że czasami kobiety mylą plamienia na początku ciąży z okresem i że lepiej sprawdzić

Dziękuję, w takim razie to nic nadzwyczajnego. No to jutro rano lecę na betę do Bociana. Swoją drogą - pomimo wielomiesięcznych starań, to będzie mój pierwszy test z krwi. Zawsze czułam, że miesiączka nadchodziła i nie robiłam sobie nigdy nadziei testowaniem.

• Britkaa Przyjaciółka

Wysłany: 15 października, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tosiekk wrote:
    W skrócie sprawdzają jak wygląda macica od środka, z wycinków badają czy nie występuje stan zapalny endometrium (CD138) i czy nie jest zwiększona aktywność NK (CD56 - ale to już wchodzenie w immunologię). Często dziewczyny mają to zalecane jak pomimo drożności, stymulacji itp się nie udaje.
    Ja ustaliłam z moim lekarzem, że wykonamy je jeśli nie uda się transfer. A póki co jestem i tak po leczeniu ureaplasmy Doxycycliną przez 14 dni i on jest zdania, że na ewentualny stan zapalny endometrium też powinno to zadziałać

Można też wykonać sama biopsję endometrium, ale tu już widziałam zdania podzielone, że wycinki nie są pobierane tak dokładnie jak przy histeroskopii.
    Ale sama nie miałam więc dokładnie nie zgłębiałam 🤔

Kurde ja chyba tez ta histeroskopie zrobie. Jak to wyglada? Trzeba sie do tego przygotowac? Jak mniej wiecej z kosztami i czas oczekiwania na wynik??

Powiesz cos wiecej??

Ja 29, dodatnie ANA, podejrzenie twardziny ukladowej, jajowody drożne, AMH 8,8(wysoka rezerwa, nie ma PCOS), cykle owulacyjne, starania od 07.2024r.

On 31, orchidektomia(2,5r temu), seminogram 2% prawidłowej budowy, reszta w normie+rozszerzone badania w normie.

09.25 1 IUI, aromek 3dc do 7dc+(8-10dc) 2x1, encorton 5mg, acard 75mg. ❌
    10.25 2 IUI odwołana, po stymulacji torbiel w lewym jajniku 3cm...
  • Britkaa Przyjaciółka

Wysłany: 15 października, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vendigo wrote:
    Dzięki, na szczęście zaczyna się czuć lepiej, może nawet uda się jutro lub pojutrze zrobić te posiewy. Liczył, że w tym miesiącu też spróbujemy IUI, ale ja nie chce, wolę zeby się przebadał i żebyśmy wiedzieli, czy to jakaś bakteria, wirus czy coś innego.
    Strasznie się pokłóciłyśmy i teraz temat starań to na razie temat tabu 😔

Jak tam humory i zdrowie meza??
    Spoko, to chyba normalne, ze ludzie w trakcie staran czasem sie o to spierają- albo po prostu sie bardziej na siebie denerwują(bo to troche napiecia wywoluje- tym bardziej jak sie nie udaje).
    Nie wiem czy wy tak macie dziewczyny, ale ja blisko owulacji jestem poddenerwowana- i czuje to mocno dosyc, ze latwo mnie wkurzyc😢

Kiedys tak nie mialam...

Ja 29, dodatnie ANA, podejrzenie twardziny ukladowej, jajowody drożne, AMH 8,8(wysoka rezerwa, nie ma PCOS), cykle owulacyjne, starania od 07.2024r.

On 31, orchidektomia(2,5r temu), seminogram 2% prawidłowej budowy, reszta w normie+rozszerzone badania w normie.

• Sasak Debiutantka

Wysłany: 15 października, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sasak wrote:
    Dziękuję, w takim razie to nic nadzwyczajnego. No to jutro rano lecę na betę do Bociana. Swoją drogą - pomimo wielomiesięcznych starań, to będzie mój pierwszy test z krwi. Zawsze czułam, że miesiączka nadchodziła i nie robiłam sobie nigdy nadziei testowaniem.
    Tak jak się spodziewałam - beta to jedno wielkie zero, a miesiączka przyszła w momencie, gdy byłam w klinice. Lekarz zrobił USG - żadnych problemów. Przygotowujemy się do drugiej inseminacji za kilkanaście dni.

• tosiekk Przyjaciółka

Wysłany: 15 października, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Britkaa wrote:
    Kurde ja chyba tez ta histeroskopie zrobie. Jak to wyglada? Trzeba sie do tego przygotowac? Jak mniej wiecej z kosztami i czas oczekiwania na wynik??

Powiesz cos wiecej??

Wiem, że czasem można próbować na NFZ bo znajoma miała. W klinice i z badaniem wycinków to coś +/- 3 tys., więc koszt spory. Biopsja endometrium jest tańsza, coś chyba ok. 1000 zł. Ale o szczegóły, przygotowanie itp to polecam pytać swojego lekarza, bo różne mają podejścia 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października, 12:49

Britkaa lubi tę wiadomość

♂88’ hormony, nasienie✔️

wyleczona ureaplasma ✔️

❌ 1. IUI 09/2025
  • Lola0807 Debiutantka

Wysłany: 15 października, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Britkaa wrote:
    Jak tam humory i zdrowie meza??
    Spoko, to chyba normalne, ze ludzie w trakcie staran czasem sie o to spierają- albo po prostu sie bardziej na siebie denerwują(bo to troche napiecia wywoluje- tym bardziej jak sie nie udaje).
    Nie wiem czy wy tak macie dziewczyny, ale ja blisko owulacji jestem poddenerwowana- i czuje to mocno dosyc, ze latwo mnie wkurzyc😢

Kiedys tak nie mialam...
    Oj, tez mieliśmy taki czas, że była spina i zazwyczaj w okolicach owulacji byliśmy pokłóceni, a działać było trzeba. To było smutne, że zbliżenie było bardziej z obowiązku niż z chęci… chyba po prostu podświadomie czuliśmy że nadchodzi ten czas kiedy musimy stanąć na wysokości zadania, żeby się w końcu(!) udało. Ta presja i brak spontaniczności są okropne.

1 IUI 02.09.25 nieudana
    2 IUI 30.09.25 nieudana
  • Lola0807 Debiutantka

Wysłany: 15 października, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tosiekk wrote:
    U mnie nie przychodzi sama, +/- 4 dni po odstawieniu dostaję okres. Może zatestuj dla świętego spokoju? 🤔
    Oczywiście rano zrobiłam test i wyszedł negatywny. Mam już @, także czekam na trzecie podejście do IUI. Tym razem chyba wezmę lamette.
    Czy któraś z was mimo regularnych owulacji dostała zalecenie stymulacji przed inseminacją? Wcześniej byłam sceptyczna żeby niepotrzebnie się szprycować, ale jak się 2x nie udało to chyba spróbuje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października, 19:15

1 IUI 02.09.25 nieudana
    2 IUI 30.09.25 nieudana
  • Sasak Debiutantka

Wysłany: 15 października, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lola0807 wrote:
    Oczywiście rano zrobiłam test i wyszedł negatywny. Mam już @, także czekam na trzecie podejście do IUI. Tym razem chyba wezmę lamette.
    Czy któraś z was mimo regularnych owulacji dostała zalecenie stymulacji przed inseminacją? Wcześniej byłam sceptyczna żeby niepotrzebnie się szprycować, ale jak się 2x nie udało to chyba spróbuje.
    U mnie problem był właśnie z brakiem owulacji (PCOS). Odkąd trafiłam pod opiekę specjalisty to stymulację owulacji przechodzę w każdym cyklu, ale nie czuję żadnego negatywnego wpływu na organizm/samopoczucie.

• tosiekk Przyjaciółka

Wysłany: 15 października, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lola0807 wrote:

Przykro mi, że się nie udało :(
    Ja mam swoje regularne owulacje, a lekarz i tak chciał stymulować, bo chciał uzyskać więcej pęcherzyków. I udało się wyhodować po 2 pęcherzyki na Lamettcie przy obu podejściach do IUI, dodatkowo dostawałam zastrzyk Ovitrelle jak już były dojrzałe

♂88’ hormony, nasienie✔️

wyleczona ureaplasma ✔️

❌ 1. IUI 09/2025
  • Nelcia08 Przyjaciółka

Wysłany: 15 października, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę, że robi nas sie więcej🥰 Miło Was widzieć. Trzymam za Was mocno kciuki. U mnie udało się za 4 razem. Aktualnie jestem w 14 tygodniu, jesteśmy po badaniach prenatalnych, dodatkowych Sanco i spodziewamy się dziewczynki🩷 Sporo nas to stresu kosztowało, ale wychodzimy na prostą. Powodzenia dziewczyny! Nie traćcie nadziei. 💚

Lola0807, tosiekk, Choinka123, Luizaczek , Britkaa, Sasak, Vendigo lubią tę wiadomość

Staranie o ciążę od sierpnia 2016r
    11.02- pierwsza IUI - nieudana❌️
    11.03- druga IUI- nieudana❌️
    5.04- trzecia IUI- 🍀 testowanie w piątek 18.04 - trzecia nieudana ❌️
    Próby na cyklu naturalnym.
    22.07- czwarta IUI 🐝🍀 dwa pęcherzyki 19 i 12mm
    (Clostibegyt, Ovitrelle)
    12 dni po - II🍀
    13 dni po - Beta 86
    15 dni po - Beta 286🥹
    11.08- beta 3519,5 ❤️
    19.08- wizyta u lekarza - 6+0 35mm
    Bijące serduszko 💗
    13.10- zdrowa dziewczynka 🥰
    👧 - ona: 30 lat
    🧔‍♂️ - on: 34 lata
    Niepłodność czynnik męski
  • Britkaa Przyjaciółka

Wysłany: 16 października, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lola0807 wrote:
    Oj, tez mieliśmy taki czas, że była spina i zazwyczaj w okolicach owulacji byliśmy pokłóceni, a działać było trzeba. To było smutne, że zbliżenie było bardziej z obowiązku niż z chęci… chyba po prostu podświadomie czuliśmy że nadchodzi ten czas kiedy musimy stanąć na wysokości zadania, żeby się w końcu(!) udało. Ta presja i brak spontaniczności są okropne.

To prawda, ja tez kurde tak czuje troche..
    Ale co zrobić? Inaczej się nie da.
    Mozna odpuscic starania(wszyscy tak gadaja na okolo, ale nie jest to takie proste jak sie mowi :( )

• Britkaa Przyjaciółka

Wysłany: 16 października, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lola0807 wrote:

Tak. Ja mam wszystko w tych kwestiach w normie i od razu lekarka zalecila stymulacje i tak i tak...
    Ani tak 1 iui nie wyszlo ;(

‹‹ 144 145 146 147 148
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Męska płodność – kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problemy z zajściem w ciążę dotyczą coraz większej liczby par na całym świecie, także w Polsce. Styl życia, stres, zanieczyszczenie środowiska, opóźnianie decyzji o rodzicielstwie – wszystko to wpływa na pogarszające się parametry płodności, również u mężczyzn. W niemal połowie przypadków trudności z płodnością wynikają z czynników męskich. Mimo to temat męskiej płodności wciąż jest marginalizowany, a badanie nasienia – niepotrzebnie kojarzone z czymś wstydliwym. Tymczasem seminogram, czyli analiza nasienia, to podstawowe i bardzo ważne narzędzie diagnostyczne. Sprawdź, kiedy warto je wykonać i co może powiedzieć o Twojej płodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ