X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną IVF Listopad 2021
Odpowiedz

IVF Listopad 2021

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 listopada 2021, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ELI ;) wrote:
    Kochane powiedzcie mi proszę, ile dni po transferze nie ma już ovitrelle organizmie?
    Nawet do 10 - 14 może być. Ale jak zrobisz betę a po dwóch dniach znowu i będzie przyrost to znaczy że się dzieje dobrze.
    Edit. Dzięki Makt za uwagę. Chodziło mi oczywiście o dni po przyjęciu zastrzyku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2021, 21:28

• Darkaaa Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2021, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałyscie jakieś dolegliwości po zastrzyku Cetrotide? Robiłam pierwszy raz zastrzyk dzisiaj z Cetrotide i wstrzyknelam trochę powietrza, mogą być jakieś skutki uboczne? Ogólnie jakąś masakra z tym zastrzykiem myślałam, że jest łatwiejszy w obsłudze 😒

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2021, 19:29

Łucja ur. 09.2022❤
  • Paula00 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2021, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Darkaaa wrote:
    Miałyscie jakieś dolegliwości po zastrzyku Cetrotide? Robiłam pierwszy raz zastrzyk dzisiaj z Cetrotide i wstrzyknelam trochę powietrza, mogą być jakieś skutki uboczne? Ogólnie jakąś masakra z tym zastrzykow, myślałam, że jest łatwiejszy w obsłudze 😒
    Jak pierwszy raz robiłam zastrzyk cetrotide to przez ponad godzinę miałam czerwoną skórę w kółko miejsca wstrzyknięcia i trochę uczucie ciepła w tym miejscu, za drugim razem było już lepiej, a później znowu zrobiło się tak jak za pierwszym razem

age.png
  • Julianne93 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2021, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna1719 wrote:
    Ooo czyli od kiedy zwiększyć tą ilość białka?? Przed punkcja już, czy po niej?

Myślę, że możesz na spokojnie po 😊

justyna1719 lubi tę wiadomość

f2w39n73el5nm7yz.png

👩🏻 28 lat
    endometrioza III/IV stopień, podejrzenie adenomiozy
    2019 - histeroskopia (polip, niedrożny jajowód)
    05.2021 AMH: 1,63 ng/ml

GYNCENTRUM Katowice
    07-09.2021 - Zoladex, 09-19.09.2021 - stymulacja Gonal F 900 225 j. Menopur 75 j. - 10 pęcherzyków, 21.09 punkcja - 25 komórek, 4 blastocysty AA, 3 prawidłowe po PGT-a
    06.11.2021 transfer (scratching, encorton, wlew accofil, intralipid), 4dpt beta 12, 6dpt beta 68,88, 9dpt 472,2, 11dpt 846,2, 14dpt 2163
    30.11.2022 jest ❤️
    10.12.2021 crl 1,30 cm

WYNIKI:
    CD4/CD8: 3,8 (0,9-1,9) zapalenie zęba -> 2,32 (0,8-2,5) po wyleczeniu
    Komórki NK : 17% zapalenie zęba -> 10,5% po wyleczeniu
    Aktywność komórek NK: 26,9%
    KIR BX: bez 2DL2, 2DL5 gr.2, 2DS2, 2DS3, 2DS4norm, 3DP1var
  • Krakowska Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2021, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A BTW bo są tu matki. Tak mnie ostatnio naszło na hybrydach: ile kosztuje utrzymanie dziecka? Nie mam kogo zapytać. Mam osobę w rodzinie z dziećmi, ale oni żyją na wysokiej stopie więc wiadomo z niczym nie muszą oszczędzać.
    Chodzi mi o jedno, zdrowe dziecko w wieku 0-2 lata, nie chodzące do placówek. Bez lekarzy prywatnych, bez zajęć dodatkowych. Takie niezbędne minimum? Koleżanka twierdzi, że niby 900 zł (plus/minus), przeraziło mnie to. Myślałam, że 500 plus mniej więcej ogarnie plus niewielka dopłata.
    Kompletnie się nie znam na cenach dziecięcych.
    A my jak chyba większość tutaj jesteśmy opędzlowani mocno z oszczędności przez leczenie.

Immunologia. Drastycznie wysokie TNF.
    I-VII transferów - niskie bety lub bety zerowe.
    VIII transfer na immunoglobulinach. Wysokie bety od początku. Dziecko na świecie. Ciąża to matematyka.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 listopada 2021, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakowska wrote:
    A BTW bo są tu matki. Tak mnie ostatnio naszło na hybrydach: ile kosztuje utrzymanie dziecka? Nie mam kogo zapytać. Mam osobę w rodzinie z dziećmi, ale oni żyją na wysokiej stopie więc wiadomo z niczym nie muszą oszczędzać.
    Chodzi mi o jedno, zdrowe dziecko w wieku 0-2 lata, nie chodzące do placówek. Bez lekarzy prywatnych, bez zajęć dodatkowych. Takie niezbędne minimum? Koleżanka twierdzi, że niby 900 zł (plus/minus), przeraziło mnie to. Myślałam, że 500 plus mniej więcej ogarnie plus niewielka dopłata.
    A my jak chyba większość tutaj jesteśmy opędzlowani mocno z oszczędności przez leczenie.
    A bierzesz pod uwagę wózki, łóżeczko, foteliki, materac? To zapewne zawyża koszty początkowe. Można kupić używane, nowe, ceny bardzo zróżnicowane.

• Darkaaa Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2021, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula00 wrote:
    Jak pierwszy raz robiłam zastrzyk cetrotide to przez ponad godzinę miałam czerwoną skórę w kółko miejsca wstrzyknięcia i trochę uczucie ciepła w tym miejscu, za drugim razem było już lepiej, a później znowu zrobiło się tak jak za pierwszym razem
    No tu by się zgadzało, też utrzymuje się u mnie zaczerwienienie i dodatkowo trochę mnie swędzi miejsce iniekcji...No nic mam nadzieję, że jutro łatwiej to pójdzie, bo dzisiaj nieźle się napocilam przy przygotowaniu tego zastrzyku 🙄

Łucja ur. 09.2022❤
  • Krakowska Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2021, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paprotka17 wrote:
    A bierzesz pod uwagę wózki, łóżeczko, foteliki, materac? To zapewne zawyża koszty początkowe. Można kupić używane, nowe, ceny bardzo zróżnicowane.

To idzie ogarnąć po wspomnianej osobie z rodziny, chodzi mi o codzienne utrzymanie plus ew. ciuchy.

VIII transfer na immunoglobulinach. Wysokie bety od początku. Dziecko na świecie. Ciąża to matematyka.
  • Paula00 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2021, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Darkaaa wrote:
    No tu by się zgadzało, też utrzymuje się u mnie zaczerwienienie i dodatkowo trochę mnie swędzi miejsce iniekcji...No nic mam nadzieję, że jutro łatwiej to pójdzie, bo dzisiaj nieźle się napocilam przy przygotowaniu tego zastrzyku 🙄

Ile u mnie było stresu jak pierwszy raz przygotowywałam ten zastrzyk, balam się, że coś źle wymieszam ale później juz to szybciej idzie

age.png
  • Dzyzia Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2021, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakowska wrote:
    Trudno to wycenić, bo sporo zależy od dziecka. Czy będą ok tańsze pieluchy lidlowe, czy wyskoczy uczulenie i będzie musiało nosić bambusowe albo koniecznie pampersy? Czy będzie na piersi Czy na mm? Jeśli na mm to czy wystarczy zwykle czy będzie musiało mieć specjalne, dla uczuleniowców? Jak szybko będzie rosło i co za tym idzie wyrastało z kolejnych ciuszków? Czy będzie ulewające, bo jeśli tak to pewnie będziesz potrzebować trochę więcej ciuchów i sporo pieluch tetrowych, żeby nadążać z wycieraniem i praniem. A jakie kosmetyki będą potrzebne? Wystarcza zwykle marketowe czy znowu, delikatna skóra, uczelnie i tylko apteczne wejdą w grę.

Moje dziecko byli łatwe w obsłudze, żadnych uczuleń, karmione mm i wiem na pewno, że 500 plus w życiu mi nie starczało.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2021, 19:42

Krakowska, Makt lubią tę wiadomość

GD2qp1.png
    3dDYp1.png

AMH=0,83
    1 transfer IVF: 12/1/2019; 12 dpt beta 0,4;
    2 transfer crio: 18/2 - 2 blastki
    7 dpt - 16.8
    9 dpt - 23.4
    11 dpt - 27.1
    14 dpt - 123
    17 dpt - 511
    22 dpt - 2400

09/2021 naturals
  • Krakowska Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2021, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzyzia wrote:
    Trudno to wycenić, bo sporo zależy od dziecka. Czy będą ok tańsze pieluchy lidlowe, czy wyskoczy uczulenie i będzie musiało nosić bambusowe albo koniecznie pampersy? Czy będzie na piersi Czy na mm? Jeśli na mm to czy wystarczy zwykle czy będzie musiało mieć specjalne, dla uczuleniowców? Jak szybko będzie rosło i co za tym idzie wyrastało z kolejnych ciuszków? Czy będzie ulewające, bo jeśli tak to pewnie będziesz potrzebować trochę więcej ciuchów i sporo pieluch tetrowych, żeby nadążać z wycieraniem i praniem. A jakie kosmetyki będą potrzebne? Wystarcza zwykle marketowe czy znowu, delikatna skóra, uczelnie i tylko apteczne wejdą w grę.

Moje dziecko byli łatwe w obsłudze, żadnych uczuleniowców, karmione mm i wiem na pewno, że 500 plus w życiu mi nie starczało.

Załóżmy minimum i że będzie ok - czyli bez MM, najtańsze pieluchy.

• Mokka Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2021, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Darkaaa wrote:
    Miałyscie jakieś dolegliwości po zastrzyku Cetrotide? Robiłam pierwszy raz zastrzyk dzisiaj z Cetrotide i wstrzyknelam trochę powietrza, mogą być jakieś skutki uboczne? Ogólnie jakąś masakra z tym zastrzykiem myślałam, że jest łatwiejszy w obsłudze 😒

Ja Cetrotide bardzo źle wspominam. Siniaki mi się robiły :( bardzo tego nie lubiłam. Menopur dla mnie przy tym to pikuś.

38 lat 👩, 38 lat 👨

1 ciąża - Synek 03.2015 (starania w sumie 2 lata, naturals 👩‍👦 3 miesiące po HSG 🙏🏻 - 1 jajowód niedrożny)

2 ciąża - Synek 09.2022 (starania w sumie 3 lata, usunięcie 1 jajowodu, 3x IVF - nieudane... , i nagle... naturals!!!)

3 ciąża - (31.07.23 - II kreski!!! naturals!), Synek

❄️❄️- 1xcb, 1x słaby

preg.png
    age.png
    age.png
  • mai_hnif Debiutantka

Wysłany: 20 listopada 2021, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Darkaaa wrote:

U mnie potworne bóle głowy...
    Cetrotide ma beznadziejne igły, ale to też zależy od ampułki, niektóre wchodzą lepiej inne gorzej.
    I lepiej nam wychodzi zastrzyk podawany na leżąco, nie na stojąco, mniej siniaków.

• Dzyzia Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2021, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakowska wrote:
    No to jak się uprzeć ma absolutne minimum to może faktycznie 500 zł wystarczy, nie wiem 🤷‍♀️ Moje dziecko było na mm i to jest spory wydatek na pewno, ale przy tym nie wiem, jakie wydatki generuje karmienie piersią. Woreczki na mleko, nakładki na sutki, wkładki laktacyjne 🤷‍♀️ Zależy też, jak szybko będzie rosło, moja córa w pierwszych 3 miesiącach przeskoczyła chyba przez 3 rozmiary, niektóre dzieci rosną szybciej, inne wolniej. Plus, akurat my mamy na tyle dobra sytuację materialną, że może nie mamy nadmiaru kasy, ale też nie muszę wybierać, że w tym miesiącu buty zimowe a w następnym kurtkę, itp., więc też może nie jestem najlepszym źródłem informacji.

Krakowska lubi tę wiadomość

GD2qp1.png
    3dDYp1.png

AMH=0,83
    1 transfer IVF: 12/1/2019; 12 dpt beta 0,4;
    2 transfer crio: 18/2 - 2 blastki
    7 dpt - 16.8
    9 dpt - 23.4
    11 dpt - 27.1
    14 dpt - 123
    17 dpt - 511
    22 dpt - 2400

09/2021 naturals
  • Estrella Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2021, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Darkaaa wrote:

U mnie tak jak u Pauli. Też zaczerwienienie, szczypanie. Nawet się zastanawiałam czy to nie jest jakaś reakcja uczuleniowe ale po 1.5 h znikalo. Nie jest to jakiś fajny zastrzyk. I chyba tam jeszcze było żeby pod kątem 45 a nie 90 jak większość.

AMH - 02.21 - 0.72, 10.21 - 0.49; 03.24 - 0.62
    nasienie - ok
    Ona: 36 lat, On: 36 lat
    12.05.2021 start 1 IVF ICSI
    08.08.2021 poronienie 9tc (puste jajo) 💔😥

23.10.2021(NATURALS) - 30,79 mIU/ml
    25.10.2021 - 90,38 mIU/ml, prog 23,7 ng/ml 🙏✊
    25.06.2022 - 2650 g i 50 cm (38+3) witaj Gwiazdeczko 😍😍

23.03.2024(NATURALS) - 28,4 mIU/ml
    25.03.2024- 80,8 mIU/ml, prog 20,2 ng/ml 🙏✊
    21.11.2024 - 3500 g i 53 cm (38+2) witaj Księciunio 😍😍
  • Darkaaa Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2021, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę jak tak Was czytam to ten Cetrotide nie zapowiada się przyjemnie...😖 no ale czego się nie zrobi dla upragnionej ciąży 🤷‍♀️

Łucja ur. 09.2022❤
  • _kosteczka_ Ekspertka

Wysłany: 20 listopada 2021, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ELI ;) wrote:
    Kochane powiedzcie mi proszę, ile dni po transferze nie ma już ovitrelle organizmie?

U mnie utrzymywał się 12 dni

2 IUI - nieudane
    cp (usunięty jeden jajowód)
    Laparoskopia i histeroskopia
    (usunięta przegroda macicy,
    sprawdzenie drugiego jajowodu -
    drożny)

Start IVF

07.2021r. - punkcja (❄️❄️❄️❄️❄️)
    08.2021r. - transfer odroczony (endometrium 7,5cm)

20.09.2021r. - transfer

8dpt - beta 35,760
    10dpt - beta 77,900 prog. 32,56
    12dpt - beta 221
    14dpt - beta 588,300
    16dpt - beta 1655 prog. 38,81
    17dpt - pęcherzyk ciążowy i
    żółtkowy
    29dpt - jest ❤️
    9t4d - mam już ponad 2cm, malutkie
    stópki i rączki 😍
    11t4d - 4,6cm ❤️

14.03.2024 - transfer nieudany
    11.05.2024 - transfer nieudany
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 listopada 2021, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakowska ja na tą chwilę nie mam o tym za bardzo pojęcia ale już mogę powiedzieć że pampersy huggies na miesiąc to około 150zl (10gr różnicy między najtańsza Dada), jesteśmy na cycku więc wkładki laktacyjne to około 50zl.
    Na wyprawkę wydałam dobre 10tys ale mam wszystko, laktator, termometr,wagę itp nie tylko łóżeczko, wózek i ciuchy.
    Jak się urodziła to się okazało że jest taka chudziutka że większość 56 za duże więc poszło 200 na ciuchy w Pepco takie szczupłe.
    Jak wróciliśmy ze szpitala okazało się że jednak lepsze.bawelniane rożki, że pieluch by się więcej przydało itp- zamówiłam dwie paczki z allegro po 200zl.
    Przedwczoraj okazało się się ta laktacja nie pracuje tak super- ściągnęłam cdl na konsultację za którą zapłaciłam 220zl.
    Wczoraj mąż wydał 100zl na kilka różnych smoczkow- bo się okazało że ma tak silny odruch ssania że smoczek by się jednak przydał a niestety pierwsze nie podpasowaly.
    Dziś się okazało że mamy za suche powietrze i zalega jej coś w nosku- aspirator za 90zl już miałam ale sole, wody morskie, aromactiv itp kolejne kilkadziesiąt złotych.
    Ogólnie codziennie się coś okazuje a to dopiero pierwsze dni i zdrowe dziecko ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2021, 20:32

Makt, Krakowska, MDW lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 listopada 2021, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, na dziś już chyba nie będzie więcej aktualizacji więc możemy zamknąć dzień :)

Sobota, 20 Listopada
    Dżuli: beta 🍀 🍀 aktualizacja: beta <1,2 😔
    Julianne93: beta + intralipid🍀 🍀 aktualizacja: 14dpt 2163 🎉
    TylkoLepiej: punkcja 🍀 🍀 aktualizacja: punkcja odwołana z powodu zachorowania na covid :(
    Małagośka: beta🍀 🍀 aktualizacja: beta 21.5!!! ✊✊✊😱 progesteron przed lekami 24.55 🎉
    Paula00: beta🍀 🍀 aktualizacja: 9dpt 214 mlU/ml i progesreron 116,3 ng/ml 🎉
    Mokka: sikaniec 🍀aktualizacja: 8dpt i normalnie dwie krechy na teście ✊
    Estrella: usg 🍀🤰 aktualizacja: Pani dr założyła mi kartę ciąży. Dostałam pimafucin bo jakaś infekcja się przyplątała. Fhr 144 a crl 9 mm. Wg USG 7+0 czyli jakby trochę zwolnił ❤️
    Agulek24: podglad kurnika🍀 aktualizacja: PJ (7 pęcherzyków): 21, 19, 18, 18, 17, 14, 10 mm, LJ (5 pęcherzyków, jednak się znalazł ): 20, 18, 16, 15,13 mm, endometrium 11 mm ✊
    Paprotka17: beta 🍀 aktualizacja: 15 dpt 11,2 czyli spada ☹

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2021, 20:40

Małagośka, la.kami, Paula00, Black_Angel, paprotka17, justyna1719, Julianne93, Pysiek12, MyŚliwa lubią tę wiadomość

• Ewelina85 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2021, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakowska wrote:
    Mam dziecko w wieku 23 miesiące. Koszt stały to:
    - paczka pampersów na tydzień - 40 zł = 160 zł/200 zł miesiąc
    - paczka chusteczek nawilżanych na tydzień - 5 zł = 20 zł/miesiąc,
    - szampon, żel pod prysznic, gąbka, szczoteczka, pasta do zębów, płatki kosmetyczne, patyczki do uszu, octanisept, woda fizjologiczna, sudokrem, krem do twarzy, balsam, zwykły krem na odparzenia itd - 100/200 zł/miesiąc, czasem więcej, czasem mniej
    - podkłady na przewijak ok 20 zł/miesiąc,
    - do lekarza chodzimy na NFZ, ale od września w każdym miesiącu jest chore - leki koszt na miesiąc ok. 80 zł (zakładam, że inhalator jest już kupiony),
    - ubrania - tutaj to jest rozstrzał - w październiku buty zimowe, czapka, szalik, rękawiczki, kombinezon, kurtka - 500 zł, w normalnym miesiącu do 150 zł,
    - mleko (mój pije takie w butelce krowie) - 1 l dziennie po 3 zł - 90 zł/miesiąc,
    - jedzenie - oprócz tego co gotuję dla nas (tutaj nie wiem o ile musiałam zwiększyć budżet, ale raczej nie za dużo) to dodatkowo 1 jogurt dziennie 1 zł (30 zł/miesiąc), owoc i warzywo codziennie ok. 3 zł (90 zł/miesiąc), tubka owocowa co kilka dni 3 zł ( 15 zł/miesiąc), chrupki, biszkopty, soczki itd u nas raczej nie są kupowane - jeśli dostaje to zwykle od rodziny,
    - fryzjer co 3 miesiące - 55 zł (możesz obcinać sama, ja raz spróbowałam i wyszło szaleństwo),
    - z dodatków to mój chodzi do prywatnego żłobka (1100 zł z wyżywieniem), na basen (karnet 180 zł/miesiąc), raz w miesiącu idziemy na jakąś atrakcję typu sala zabaw, park dinozaurów itd to koszt z lodem/frytkami 200 zł (bilety dla 3 osób).
    Dodatkowo mnóstwo rzeczy, które wychodzą co miesiąc np zabawki, książki, puzzle, a tu bidon (62 zł), a tu kubeczek (30 zł) itd Moim zdaniem ciężko stwierdzić, bo na pewno są miesiące w których (bez żłobka i dodatkowych zajęć) 500 zł wystarczy, ale są miesiące, w których nie styknie. Na pewno jak swojego odpieluchuję to poczuję, że w budżecie zostaje sporo pieniędzy.

Makt, Krakowska, Dżuli, MyŚliwa lubią tę wiadomość

09.2018 - 3 lata starań, oligoteratozoospermia, żylaki powrózka nasiennego III stopień, on ureaplasma
    16.11.2018 operacja żylaków
    12.2018 wyleczona ureaplasma
    04.2019 wszystkie parametry nasienia poniżej norm, morfologia 0%, późno zoperowane obustronne wnętrostwo
    U mnie brak powodu niepowodzeń (według lekarzy), mnie osobiście niepokoją plamienia 8-9 dni po owulacji, krótkie cykle.

Naturalne starania do 12.2021, później in vitro.
‹‹ 246 247 248 249 250 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ