X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Ivf na cyklu naturalnym, a ovitrelle
Odpowiedz

Ivf na cyklu naturalnym, a ovitrelle

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Serafin Nowa

Wysłany: 3 lutego, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy to standardowa procedura, że przed punkcją jajników i pobraniem komórek, które urósły bez korzystania ze stymulacji i leków, lekarz kazał mi wziąć ovitrelle? Boję się hiperstymulacji. Jestem 2 doby po punkcji, pobrano 2 dojrzałe komórki, ale okropnie boli mnie brzuch, mam silne wzdęcia, a dzisiaj nawet lekko mnie mdli, czy to są objawy możliwej hiperstymulacji po podaniu zastrzyku ovitrelle? Podobno ovitrelle podaje się również kobietom w naturalnych staraniach o ciążę. Jak myślicie, czy przy takich objawach powinnam się zgłosić do szpitala? Zastanawiam się dodatkowoz czy te bole brzucha i wzdęcia nie są od dopochwowej luteiny, poniewa w dzien po punkcji doktor zalecił 3x dziennie przyjmowanie luteiny, a wiem, ze ona moze powodowac takie skutki uboczne. Nie mam zaburzeń w postaci zaparc, jednak bol brzucha i wzdęcia są bardzo nasilone.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego, 08:19

• jo_ana Autorytet

Wysłany: 3 lutego, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O możliwości wystąpienia hiperstymulacji mówi się przy większej ilości pęcherzyków, ja ostatnio miałam 10 pęcherzyków i nic takiego się nie wydarzyło, więc przy 2 nie sądzę by to było możliwe. Nie są to objawy hiperstymualcji. To co powinno zaniepokoić to szybki przyrost masy ciała powyżej 1 kg na dobę, trudności z oddawaniem moczu, bóle w klatce piersiowej, problemy z oddychaniem.

Wzdęcia jak najbardziej mogą być od luteiny, a bóle brzucha mogą wynikać po prostu z przebytej owulacji.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego, 14:33

🌱Rozpoczęcie starań 01/2021
    👼🏻 Poronienie 9/12 tc 11/2021 💔

Moje ♡ 𝑊𝑒𝑟𝑜𝑛𝑖𝑘𝑎 04.2011
    ———————————————————
    Od 2023 KLINIKA W NL
    🔸 5 x stymulacja
    🔸 3 x IUI
    🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
    Ryzyko OHSS, transfer odroczony
    14/05 (N) I FET ❄️ nieudany
    15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
    13/08 (S) III FET ❄️ 7 tc 💔
  • aleks.123 Autorytet

Wysłany: 3 lutego, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serafin wrote:
    Czy to standardowa procedura, że przed punkcją jajników i pobraniem komórek, które urósły bez korzystania ze stymulacji i leków, lekarz kazał mi wziąć ovitrelle? Boję się hiperstymulacji. Jestem 2 doby po punkcji, pobrano 2 dojrzałe komórki, ale okropnie boli mnie brzuch, mam silne wzdęcia, a dzisiaj nawet lekko mnie mdli, czy to są objawy możliwej hiperstymulacji po podaniu zastrzyku ovitrelle? Podobno ovitrelle podaje się również kobietom w naturalnych staraniach o ciążę. Jak myślicie, czy przy takich objawach powinnam się zgłosić do szpitala? Zastanawiam się dodatkowoz czy te bole brzucha i wzdęcia nie są od dopochwowej luteiny, poniewa w dzien po punkcji doktor zalecił 3x dziennie przyjmowanie luteiny, a wiem, ze ona moze powodowac takie skutki uboczne. Nie mam zaburzeń w postaci zaparc, jednak bol brzucha i wzdęcia są bardzo nasilone.

Na pewno nie masz hiperki przy dwóch komórkach. Ovitrelle podaje się na to żeby komórki dojrzały do punkcji. Wzdęcia po punkcji i stymulacji są nieodłącznym elementem. Polecam syrop z laktulozą, kosztuje około dyszki a mi dał mega ulgę właśnie jeśli chodzi o wzdęcia.

👩 95 PCOS, niedrożny prawy jajowód, Hashimoto, mutacja PAI, brak 3 kirów implantacyjnych
    🧑🏻‍🦱 84 brak plemników w nasieniu, wada genetyczna

Starania od 2020

2023 - 4 IUI nasieniem dawcy, jedna ciąża biochemiczna 💔

Styczeń 2024 - start procedury ivf, krótki protokół ovaleap+mensinorm
    30.01.2024 - punkcja, 8 dojrzałych 🥚 zapładniamy 6, mamy 1 ❄️ 4.2.2
    2.04. Transfer nieudany

26.07. 2024 - start 2. procedury, 10 komórek- zarodków brak 💔
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ