X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Ivf na cyklu naturalnym, a ovitrelle
Odpowiedz

Ivf na cyklu naturalnym, a ovitrelle

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Serafin Nowa

Wysłany: 3 lutego 2024, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy to standardowa procedura, że przed punkcją jajników i pobraniem komórek, które urósły bez korzystania ze stymulacji i leków, lekarz kazał mi wziąć ovitrelle? Boję się hiperstymulacji. Jestem 2 doby po punkcji, pobrano 2 dojrzałe komórki, ale okropnie boli mnie brzuch, mam silne wzdęcia, a dzisiaj nawet lekko mnie mdli, czy to są objawy możliwej hiperstymulacji po podaniu zastrzyku ovitrelle? Podobno ovitrelle podaje się również kobietom w naturalnych staraniach o ciążę. Jak myślicie, czy przy takich objawach powinnam się zgłosić do szpitala? Zastanawiam się dodatkowoz czy te bole brzucha i wzdęcia nie są od dopochwowej luteiny, poniewa w dzien po punkcji doktor zalecił 3x dziennie przyjmowanie luteiny, a wiem, ze ona moze powodowac takie skutki uboczne. Nie mam zaburzeń w postaci zaparc, jednak bol brzucha i wzdęcia są bardzo nasilone.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2024, 08:19

• jo_ana Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2024, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O możliwości wystąpienia hiperstymulacji mówi się przy większej ilości pęcherzyków, ja ostatnio miałam 10 pęcherzyków i nic takiego się nie wydarzyło, więc przy 2 nie sądzę by to było możliwe. Nie są to objawy hiperstymualcji. To co powinno zaniepokoić to szybki przyrost masy ciała powyżej 1 kg na dobę, trudności z oddawaniem moczu, bóle w klatce piersiowej, problemy z oddychaniem.

Wzdęcia jak najbardziej mogą być od luteiny, a bóle brzucha mogą wynikać po prostu z przebytej owulacji.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2024, 14:33

5 lat walki o nasz cud 🌈
    11/2021 9/12 tc 💔

🔸 IVF: 03/2024
    14/05 (N) I FET ❄️ cb ?
    15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
    13/08 (S) III FET ❄️ 5/7 tc 💔
    30/12 (S) IV FET ❄️ nieudany

09/06 (S) V FET ❄️
    6 dpt ⏸️ zostań z nami 🌈🍀
    20.02.2026 (39+2) CC 3790g 56 cm
    Nasza córeczka jest już z nami 💖

age.png
  • aleks.123 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2024, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serafin wrote:
    Czy to standardowa procedura, że przed punkcją jajników i pobraniem komórek, które urósły bez korzystania ze stymulacji i leków, lekarz kazał mi wziąć ovitrelle? Boję się hiperstymulacji. Jestem 2 doby po punkcji, pobrano 2 dojrzałe komórki, ale okropnie boli mnie brzuch, mam silne wzdęcia, a dzisiaj nawet lekko mnie mdli, czy to są objawy możliwej hiperstymulacji po podaniu zastrzyku ovitrelle? Podobno ovitrelle podaje się również kobietom w naturalnych staraniach o ciążę. Jak myślicie, czy przy takich objawach powinnam się zgłosić do szpitala? Zastanawiam się dodatkowoz czy te bole brzucha i wzdęcia nie są od dopochwowej luteiny, poniewa w dzien po punkcji doktor zalecił 3x dziennie przyjmowanie luteiny, a wiem, ze ona moze powodowac takie skutki uboczne. Nie mam zaburzeń w postaci zaparc, jednak bol brzucha i wzdęcia są bardzo nasilone.

Na pewno nie masz hiperki przy dwóch komórkach. Ovitrelle podaje się na to żeby komórki dojrzały do punkcji. Wzdęcia po punkcji i stymulacji są nieodłącznym elementem. Polecam syrop z laktulozą, kosztuje około dyszki a mi dał mega ulgę właśnie jeśli chodzi o wzdęcia.

👩 95 PCOS, niedrożny prawy jajowód, Hashimoto, mutacja PAI, brak 3 kirów implantacyjnych
    🧑🏻‍🦱 84 brak plemników w nasieniu, wada genetyczna

Starania od 2020

2023 - 4 IUI nasieniem dawcy, jedna ciąża biochemiczna 💔

styczeń 2024 - start 1. procedury - 8 dojrzałych komórek, zapłodnionych 6, 1 ❄️ transfer nieudany 💔

26.07. 2024 - start 2. procedury, 10 komórek- zarodków brak 💔

21.12.2024 - start 3. procedury, 10 komórek, mamy 5 ❄️

marzec 2025 - transfer nieudany ❌

9.06.25 - transfer, 7dpt ⏸️ 8dpt - 69, 9 dpt - 119, 11 dpt - 283

5.07.25 - jest ❤️

15.02.2026 - na świecie nasz CUD 🎀
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masz objawy duszności wydechowej, ale nie jesteś zdiagnozowany? Lekarz online może pokierować Cię dalej

Duszność wydechowa utrudnia oddychanie, szczególnie podczas wydychania powietrza. Uczucie braku tchu może budzić niepokój. Jeśli doświadczasz takich objawów, a diagnoza wciąż nie jest postawiona, warto skonsultować się z lekarzem. Konsultacja online to szybki sposób na omówienie symptomów, uzyskanie wstępnej oceny i wskazówek dotyczących dalszej diagnostyki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ