🍂 IVF WRZESIEŃ 2026 🍂
-
WIADOMOŚĆ
-
Oraz @wojowniczkaButterfly_84 wrote:Bardzo dobrze, że zrobiłaś te badania przed stymulacją! Opiszę Ci to z mojej perspektywy. Pamiętaj jednak, że to tylko opinia, a ostateczna decyzja należy do Ciebie i lekarza.
1. Żelazo a niska ferrytyna
Żelazo masz na super poziomie (81), ale ferrytyna (11,10) to kiepski wynik – masz całkowicie wyczerpane rezerwy. Żelazo to tylko bieżący stan we krwi, a ferrytyna to Twój magazyn. Bez niej organizm nie ma z czego czerpać. Polecam od siebie laktoferynę (np. Aliness) oraz żelazo na receptę. Żelaza nie można brać ot tak w pierwszym trymestrze
2. Witamina B12, kwas foliowy i mutacje
Poziomy są bardzo niskie. Albo wcale ich nie suplementowałaś, albo masz mutacje (np. MTHFR / PAI-1) i brałaś syntetyczne formy, których Twój organizm nie przyswaja. Musisz wejść w formy aktywne/metylowane: kwas foliowy jako 5-MTHF oraz B12 jako metylokobalamina . Na co dzień do podtrzymania świetnie sprawdzają się formy podjęzykowe (np. metylokobalamina z Solgara lub Aliness), bo wchłaniają się z pominięciem żołądka.
3. Wysoka homocysteina (16,20!) a punkcja
Przed ciążą/punkcją powinna wynosić max 8 (najlepiej ok. 7). Wynik 16,20 to sygnał alarmowy – tak wysoka homocysteina obniża jakość komórek jajowych (oocytów). Jak to zbić? Potężnymi dawkami B12, kwasu foliowego i B6. Na cito najlepiej sprawdzą się wlewy witaminowe (np. w VigorPoint). Ja sama robię sobie zastrzyki domięśniowe z B12 (preparat z niemieckiej apteki). Ważne: B12 w końskich dawkach zużywa ferrytynę do wchłaniania! U Ciebie magazyn ferrytyny jest pusty, więc trzeba to podnosić równolegle B12,B9,B6 i ferrytyne.
4. Co dalej (do zbadania)
Warto sprawdzić, skąd tak skrajne niedobory: celiakia? Helicobacter pylori? Kiepska dieta czy drastyczne odchudzanie w przeszłości, a może mutacje MTHFR lub PAI?
Czy podchodzić do punkcji?
To trudna sprawa, i nie chce wchodzić z butami w Twoje życie oraz sama byłam pare razy w takim miejscu pogadaj z lekarzem i zdecydujcie.
Jeśli byś pytała o moją opinie to zaczęłabym od pytania: jaka jest Wasza historia leczenie niepłodności Czy to przypadkiem nie jest czwarta punkcja(jeśli tak to wtedy doradziłabym przemyślenie czy nie lepiej wstrzymać się dwa lub trzy miesiące), ile masz lat itd bo sama wysoka homocysteina i niskie B9 i B12 może być przyczyną niepłodności – a po zbiciu homocysteiny i podwyższeniu B9 i B12 sytuacja może być zupełnie inna(np.: ciąża poczeta naturalnie). A może macie jeszcze jakieś inne przyczyny niepłodnośc i to nie jedyny klocek który musicie ułożyć w swojej układance.
Komórka jajowa dojrzewa 3miesiace, najważniejszych jest minimum ostatnich 6-7tygodbi.
Ale próbując Ci to podsumować abyś sama zdecydowała
Porozmawiaj z lekarzem
_______
Witaminy do ciąży powinny wynosić:
B12 600
d3 70
ferrytyna powyżej 50
Stawiam w ciemno że możesz miec za niski poziom D3: ale to tabletkami lub kropelkami podmieść się da: tylko trzeba przyjmować koło 12000 dziennie.
Dziekuje! Wcześniej suplementowalam, później przestałam… zdecydowaliśmy się po 8 latach nieudanych prób naturalnych na invitro, próby od 2024r w bocianie nie przyniosły skutków i z invitro zdecydowaliśmy o vitrolive. Z badań które mieliśmy i nam wykonano wszystko było ok dlatego tak przyspieszona procedura ..
Ja na czytając się na forum postanowiłam zrobić dodatkowe właśnie na własną rękę! I tu moje zdziwienie co tak nisko?! Dlaczego wcześniej nam ich nie zlecono?
Problemem podobno była budowa nasienia ale z 0% wzrosła do 3%…
Zakwas z buraka pije, witaminę d3 mam na poziomie 70.
Pani doktor przepisała mi dzisiaj 2x1 sorbifer.
Kupiłam dr. Best fully active folate 800 i biorę od dziś 2 tabletki dziennie, mam też z now b6 100mg ale muszę skonsultować z lekarzem czy ją brać.
Nigdy nie zaszłam w ciążę przez te 8 lat- w 2024roku zbiłam prolaktyne do normy (u mnie wcześniej to był problem)
Boję się, ze mimo iż pani doktor mówi że od jutra i tak zaczynamy stymulację, to że z transferu będą nici i płacz że się nie udało… a można było sprawdzić wyniki wcześniej i przełożyć transfer do unormowania witamin …
Bardzo dziękuję wam za pomoc ❤️
-
Dzięki wielkie, a resztę badań gdzie robiłaś, może będziesz na tyle miła że podpowiesz 🙏 Dzisiaj googlalam i mam już mętlikButterfly_84 wrote:Robiłam w diagnostyce pakiet trombofilia chyba rozszerzony.
Zadzwoń do nich na infolinię bo mają zniżki telefoniczne
Chyba założę osobny kajet do tego wszystkiego, żeby się nie kićkało 🙈Starania od 2019
IVF - sierpień 2025 -
Przytulia🤞🏻 wrote:Oraz @wojowniczka
Dziekuje! Wcześniej suplementowalam, później przestałam… zdecydowaliśmy się po 8 latach nieudanych prób naturalnych na invitro, próby od 2024r w bocianie nie przyniosły skutków i z invitro zdecydowaliśmy o vitrolive. Z badań które mieliśmy i nam wykonano wszystko było ok dlatego tak przyspieszona procedura ..
Ja na czytając się na forum postanowiłam zrobić dodatkowe właśnie na własną rękę! I tu moje zdziwienie co tak nisko?! Dlaczego wcześniej nam ich nie zlecono?
Problemem podobno była budowa nasienia ale z 0% wzrosła do 3%…
Zakwas z buraka pije, witaminę d3 mam na poziomie 70.
Pani doktor przepisała mi dzisiaj 2x1 sorbifer.
Kupiłam dr. Best fully active folate 800 i biorę od dziś 2 tabletki dziennie, mam też z now b6 100mg ale muszę skonsultować z lekarzem czy ją brać.
Nigdy nie zaszłam w ciążę przez te 8 lat- w 2024roku zbiłam prolaktyne do normy (u mnie wcześniej to był problem)
Boję się, ze mimo iż pani doktor mówi że od jutra i tak zaczynamy stymulację, to że z transferu będą nici i płacz że się nie udało… a można było sprawdzić wyniki wcześniej i przełożyć transfer do unormowania witamin …
Bardzo dziękuję wam za pomoc ❤️
Jak mas żelazo na receptę to najszybciej będzie z domięśniowymi zastrzykami jak nie dadzą Ci recepty to ogarnij w miejscu gdzie robią wlewy witaminowe.
Tylko przydałoby się żeby to popracowało w Twoim organizmie i wpłynęło na homocysteine i komórki jajowe.
Jak to zignorują to chyba będzie największy hit jaki widziałam na forum🌸 O NAS: 👩🦰'84 & 👨'84 | 👧👧 2015, 2021 | 💔 6x poronienie (8–13 tc)
📋 Wyniki: ♀️ AMH 2,75 | ♂️ Morf. 6%, MSOME I 0%
🧬 PROCEDURY:
🧪 I IVF (11.2025) ➔ Gonal F, Menopur, Ovitrelle
🥚 12 pobranych (8 MII) ➜ 5 zapłodnionych ➜ ❌ wszystkie zarodki padły po 3 dobie
🧪 II IVF - piCSI (12.2025) ➔ Estrofem, Rekovelle, Menopur, Ovitrelle
🥚 11 pobranych (8 MII) ➜ 8 zapłodnionych ➜ ❄️ 5 mrozaczków
5 doba ➜ 4AB, 4AB, 3AB, 3BB,
6 doba ➜ 3BB,
🏥 BADANIA / CYKLE:
02.26 Biocenoza ❌ | 03.26 Histeroskopia (polip ✂️, NK & CD138 ✔️) | 05.26 Anulowany cykl ❌
✨ TRANSFERY:
▫️ FET #1 (01.2026) ❄️ 4AB: β: 9dpt 15,18 | 11dpt 7,55 ❌
▫️ FET #2 (06.2026) ❄️ 4AB: β: 6dpt 18,5 | 8dpt 46 | 10dpt 132 | 12dpt 383 | 17dpt 1409 | 19dpt 1988 | 24dpt 3599 | 31dpt 3389 💔
▫️ FET #3 (13.08.2026) ❄️ 3AB PGT-A🤞β: 6dpt 0,82 | 8dpt 0,27 ❌ -
Małgosia 83 wrote:Dzięki wielkie, a resztę badań gdzie robiłaś, może będziesz na tyle miła że podpowiesz 🙏 Dzisiaj googlalam i mam już mętlik
Chyba założę osobny kajet do tego wszystkiego, żeby się nie kićkało 🙈
Trombofilia, antyfosdolipidowy i kir i hla-c robiłam w diagnostyce. Jak zadzwoniłam na infolinię to mi babko pomogła pogrupować sporo żeby było lepiej i taniej i jeszcze powysyłała mi na maila zniżki.
Minusem było że chyba z 7 transakcji zrobiłam.
Cytokiny i allo dziewczyny mi jakieś laboratorium w Katowicach poleciły, ale nazwy niepamietam ale też jeszcze nie robiłam
Pisały też o jakimś labie w Łodzi
Gdzie to w wątku wrześniowym jest
Reszty nie robiłam z Twojej rozpiski
Polecam excela bo idzie zwariować z ogarnięciem takiej ilości badańWiadomość wyedytowana przez autora: 9 września, 23:30
🌸 O NAS: 👩🦰'84 & 👨'84 | 👧👧 2015, 2021 | 💔 6x poronienie (8–13 tc)
📋 Wyniki: ♀️ AMH 2,75 | ♂️ Morf. 6%, MSOME I 0%
🧬 PROCEDURY:
🧪 I IVF (11.2025) ➔ Gonal F, Menopur, Ovitrelle
🥚 12 pobranych (8 MII) ➜ 5 zapłodnionych ➜ ❌ wszystkie zarodki padły po 3 dobie
🧪 II IVF - piCSI (12.2025) ➔ Estrofem, Rekovelle, Menopur, Ovitrelle
🥚 11 pobranych (8 MII) ➜ 8 zapłodnionych ➜ ❄️ 5 mrozaczków
5 doba ➜ 4AB, 4AB, 3AB, 3BB,
6 doba ➜ 3BB,
🏥 BADANIA / CYKLE:
02.26 Biocenoza ❌ | 03.26 Histeroskopia (polip ✂️, NK & CD138 ✔️) | 05.26 Anulowany cykl ❌
✨ TRANSFERY:
▫️ FET #1 (01.2026) ❄️ 4AB: β: 9dpt 15,18 | 11dpt 7,55 ❌
▫️ FET #2 (06.2026) ❄️ 4AB: β: 6dpt 18,5 | 8dpt 46 | 10dpt 132 | 12dpt 383 | 17dpt 1409 | 19dpt 1988 | 24dpt 3599 | 31dpt 3389 💔
▫️ FET #3 (13.08.2026) ❄️ 3AB PGT-A🤞β: 6dpt 0,82 | 8dpt 0,27 ❌ -