X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Jak zacząć diagnostykę niepłodności?
Odpowiedz

Jak zacząć diagnostykę niepłodności?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2022, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PozytywnaAna wrote:
    Jedyne co mogę jeszcze podpowiedzieć - weryfikujcie jak i gdzie wykonywane jest badanie nasienia. W invimedzie w Poznaniu zawsze mieliśmy morfologie 0%, w dwóch innych miejscach morfologia 2%. Dwóch andrologow z pomocą USG powiedziało, że zylakow nie ma, że wyniki ok i damy radę z nimi. Niestety, albo stety jestem osobą, która mocno drąży temat. Byliśmy u trzeciego androloga - u doktora Wolskiego w Warszawie, on bez USG wyczuł zylaki, więc jak same widzicie androlog andrologowi nierówny. 11 miesięcy po embolizacji udało się (zabieg wykonany u doktora Skrzywanka w Poznaniu - polecam!!!!). Nie mówię, że ktoś będzie miał taki sam przypadek, ale naprawdę znajdźcie dobrego androloga, któremu można zaufać. My pojechalismy do trzeciego androloga po sporej kłótni, ostatecznie mąż mi podziękowal 🥰. Warto drążyć temat 😁.

Za wszystkie dziewczyny / pary tutaj trzymam ogromne kciuki, tylko my potrafimy siebie zrozumieć 😘.
    Hej, mogę na priv co do badań nasienia w Poznaniu i androloga/urologa?

Atopikowa lubi tę wiadomość

preg.png
    Project baby #2 - start 11.2024
    age.png
    👶07.06.2023, 39+3, 3690g/56cm
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    08.22 histeroskopia - stan zapalny endo
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
    Project baby #1 - start 03.2021
    👩92'
    🧔90'
  • PozytywnaAna Przyjaciółka

Wysłany: 29 kwietnia 2022, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunday_92 wrote:
    Hej, mogę na priv co do badań nasienia w Poznaniu i androloga/urologa?
    Oczywiście 😊

• Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2022, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PozytywnaAna wrote:
    Oczywiście 😊
    Dzięki! Wysłałam wiadomość :)

preg.png
    Project baby #2 - start 11.2024
    age.png
    👶07.06.2023, 39+3, 3690g/56cm
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    08.22 histeroskopia - stan zapalny endo
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
    Project baby #1 - start 03.2021
    👩92'
    🧔90'
  • Misia28 Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2022, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izydoria wrote:
    Być może jest już podobny temat na forum. Jeśli tak to podeślijcie link bo przeglądając nie potrafiłam nic znaleźć.

Obecnie mam 30 lat. Mój partner 39. Po roku bezskutecznych starań poszłam do swojego ginekologa. On zalecił badania przy czym była to morfologia, poziom hormonów, cytologia i jakieś ogólne badania typu poziom żelaza itp. Oprócz tego zrobiliśmy badania nasienia partnera.
    Moje wyniki według ginekologa wyszły ok i kazał iść do urologa z wynikami partnera. Powiedział że u mnie już nie ma co badać tylko zająć się partnerem.
    Tak zrobiliśmy. Termin oczekiwania na urologa to kilka miesiecy więc w tym czasie (po lekturze forum) kupiłam suplementy dla partnera - multiwitaminy, l-karnityne, olej z czarnuszki i orzechy. Oprócz tego zdrowiej sie oboje odżywialiśmy. Przed samą wizytą u urologa zrobiliśmy kolejne badanie nasienia i wynik się nieznacznie poprawił. Lekarz urolog powiedział że z takimi wynikami (1% morfologia) można zajść w ciąże i że to ja mam sie przebadać bo u partnera jest wszystko ok.

Teraz zgłupiałam bo urolog nas odsyła do ginekologa a ginekolog do urologa.

Obecnie już około 2 lata staramy się i nic nie wychodzi.
    Powiedzcie jakie badania powinnam zrobić rozpoczynając diagnostykę niepłodności?
    Ogólnie chcę się udać po prostu do kliniki niepłodności ale juz z gotowymi badaniami żeby nie tracic czasu.
    Pytam bo widzę że siedzi tu wiele doświadczonych już kobiet a ja dopiero zaczynam swoją przygodę.

U nas po roku bezskutecznycg starań moja ginekolog zleciła, żeby mąż zrobił badanie nasienia, ja miałam zrobić amh, drożność jajowodów i dostałam skierowanie do szpitala, w którym pracuje moja pani dr na "pobyt diagnostyczny"- w danym dniu cykl miałam się "położyć " w szpitalu i zrobili mi z krwi m.in. hormony, trzypunktową krzywą cukrową i insulinową, itp.

01.2020 dziewczynka 😍
    06.2022 dziewczynka 😍

Mamy jeszcze ❄️❄️, cdn.
  • Moniatka Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2022, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia28 wrote:
    U nas po roku bezskutecznycg starań moja ginekolog zleciła, żeby mąż zrobił badanie nasienia, ja miałam zrobić amh, drożność jajowodów i dostałam skierowanie do szpitala, w którym pracuje moja pani dr na "pobyt diagnostyczny"- w danym dniu cykl miałam się "położyć " w szpitalu i zrobili mi z krwi m.in. hormony, trzypunktową krzywą cukrową i insulinową, itp.
    I to jest świetne rozwiązanie, też mi się tak udało. Idzie się do kliniki praktycznie z gotową katroteką pacjenta i od razu można zacząć działać, a przy okazji można zaoszczędzić na badaniach 😉 Warto też na pierwszą wizytę zrobić test HBA, ponieważ on pokaże, czynatoralne próby, inseminacja czy in vitro.

1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ