Jarosz Małgorzata immunolog opinie
-
WIADOMOŚĆ
-
Julia24 wrote:Niestety nie ma możliwości wyleczenia adenomiozy ani endometriozy. Można próbować wyciszania stany zapalne, ale trzeba pamiętać, że jak wracamy do miesiączkowania to powoli wracamy też do ponownego zaostrzania stanów zapalnych.
Niestety problemy immunologiczne często idą w parze z endo/adeno. Szczególnie cytokiny warto zbadać w tym przypadku. Dobrze, że jesteś pod opieką immunologa.
Tak, wiem, że w tym wypadku możliwe jest tylko wyciszenie, chodziło mi o to, że raczej nie ma ognisk zapalnych, wg niego przynajmniej. Bo wg mnie to biochemy świadczą o czymś innym, ale przecież nie jestem lekarzem.
No i teraz te kiry implantacyjne...A Wy wiecie, jak działa ten accofil? co on robi, że przy braku tych kirów jednak może dojść do implantacji?
Migotka96, a masz jakieś objawy ciążowe, które ustają? Kurde wiem, co przeżywasz... ja przy pierwszym pozytywnym teście wyłam ze szczęścia... a potem z rozpaczy. Kolejne już nie robiły mi żadnych nadziei. choć u mnie zawsze były to jasne kreski. No i właśnie zero objawów, a w pierwszej ciąży piersi bolały mnie bardzo, kawa przestała smakować i zasypiałam na siedząco. I bardzo ciągnął brzuch. A przy tych biochemach nic. Tylko moje bety były mniejsze od Twojej.
Na pocieszenie, ja przy pierwszej ciąży miałam najpierw jasną kreskę i to dosyć długo. Wtedy w ogóle nie brałam pod uwagę jakiś ciąży biochemicznych. Ba, nawet nie widziałam, co to jest. Raz nawet test wyszedł zupełnie biały. Betę zrobiłam dopiero w 34dc i była 400.
Wiem, że lepiej już układać czarny scenariusz, bo lepiej się nastawić negatywnie, żeby nie rozczarować aż tak bardzo, ale organizmowi to na bank ine pomaga. choć oczywiście robię to samo. ale i tak trzymam moncno kciukipodwojnie, bo będziesz moim dowodem na to, że z takimi wynikami można!!
Migotka96 lubi tę wiadomość
ona: 93
on: 93
córeczka z pierwszego cyklu starań: 2021
ona:
AMH 06.2024- 3,2
starania od 09.2023
cykle regularne
owulacja ok
pasożyty- ok
styczeń 2025- biochem, bHcg 20
luty 2025- histeroskopia: stan zapalny endometrium 5/10, adenomioza -> unidox + metronidazol 20 dni, aridya 28 dni
maj 2025- biochem, bHcg 4
lipiec- 2 kreski 5dni przed spodziewaną miesiączką- biochem
HLA-C: C1
KIR BX, brak: 2DL5 (grupa 1), 2DL5 (grupa 2), 2DS1, 2DS3, 2DS5, 3DS1
Czynnik V Leiden (G1691)- ok
Czynnik V R2 (H1299)- ok
Czynnik II Protrombina (G20210)- ok
MTHFR (C677)- ok
MTHFR c.1286A>C Układ heterozygotyczny nieprawidłowy
PAI-1/SERPINE1 Układ heterozygotyczny nieprawidłowy
allo mlr 0%
wyniki pod opieką dietetyka, suplementacja- wszystko zaopiekowane
on:
nasienie ok
HLAC-C1/C2 -
Niecierpliwaja wrote:Tak, wiem, że w tym wypadku możliwe jest tylko wyciszenie, chodziło mi o to, że raczej nie ma ognisk zapalnych, wg niego przynajmniej. Bo wg mnie to biochemy świadczą o czymś innym, ale przecież nie jestem lekarzem.
No i teraz te kiry implantacyjne...A Wy wiecie, jak działa ten accofil? co on robi, że przy braku tych kirów jednak może dojść do implantacji?
Migotka96, a masz jakieś objawy ciążowe, które ustają? Kurde wiem, co przeżywasz... ja przy pierwszym pozytywnym teście wyłam ze szczęścia... a potem z rozpaczy. Kolejne już nie robiły mi żadnych nadziei. choć u mnie zawsze były to jasne kreski. No i właśnie zero objawów, a w pierwszej ciąży piersi bolały mnie bardzo, kawa przestała smakować i zasypiałam na siedząco. I bardzo ciągnął brzuch. A przy tych biochemach nic. Tylko moje bety były mniejsze od Twojej.
Na pocieszenie, ja przy pierwszej ciąży miałam najpierw jasną kreskę i to dosyć długo. Wtedy w ogóle nie brałam pod uwagę jakiś ciąży biochemicznych. Ba, nawet nie widziałam, co to jest. Raz nawet test wyszedł zupełnie biały. Betę zrobiłam dopiero w 34dc i była 400.
Wiem, że lepiej już układać czarny scenariusz, bo lepiej się nastawić negatywnie, żeby nie rozczarować aż tak bardzo, ale organizmowi to na bank ine pomaga. choć oczywiście robię to samo. ale i tak trzymam moncno kciukipodwojnie, bo będziesz moim dowodem na to, że z takimi wynikami można!!
Z objawów to od kliku dni 2/3 mam czasem takie nudności ale jak zjem czy się położę to mijają i są naprawdę chwilowe. Dzisiaj tez to czułam ranopiersi w sumie jako tako nie bała chyba ze ich dotknę to czuje ale to wydaje mi się ze od progesteronu bardziej niż od ciąży. Oprócz tego nie jestem zmęczona ale chyba od poniedziałku mam tak podniesiona adrenalinę ze to dlatego 😓
Będzie co będzie 🙏🏼Starania od 04.2024 🌱
Klinika leczenia niepłodności 05.2025
👱🏼♀️ 29 lat
🆘 Endometrioza
✅ AMH 4,45 (09.2024) -> 4,63 (03.2025)
✅ Laparoskopia / jajowody drożne (03.2025)
✅ wymazy MUCHa (wyleczona ureapalsma) / pasożyty i Helicobakter pyroli (04.2025)
✅ przeciwciała p/plemnikom (05.2025)
✅ ANA1 1:80, ANA3
✅ cross-match 12,7 % (06.2025)
❌ Czynnik V(R2) hetero, MTHFR- hetero, PAI-1 homo
❌ USG piersi BIRADS-3 (04.2025)
❌ KIR BX (+ 2DS2, - 2DS1, - 2DS3, - 2DS5, - 3DS1)
👱🏼♂️33 lata
HLA-C C1C2
morf.1%, koncent. 34,54 mln, ruch post. 33%, HBA 71%, fragmentacja DNA 18,61%
✅ pasożyty, helicobakter pyroli
17cs (Accofil, acard, heparyna)
28.07 ⏸️ beta 32.10, prog. 31.14
30.07 beta 54.60, prog. 36.52
01.08 Rośnij maluszku ❤️ 🙏🏼 -
Nadzieja871 wrote:jak dla mnie za mała
Stosowałam cały czas 1/3 ampułki co 2 dni i moje leukocyty nie przekroczyły nawet 13,5 , byłam pod stałą kontrolą dr Jarosz i zostawiła dawkowanie takie jakie miałam
Teraz mam 10tyg 2 dni i schodzę z dawki
Więc u mnie zadziałało -
Mery0211 wrote:Dziewczyny mam zlecony Accofil 1/3 co dwa dni i kontrola morfologii w dniu podania. Doktor napisała że max mogę mieć wynik leukocytów 25000, dziś zrobiłam badanie i mam 12,17 - myślicie że dawka jest okej ?👩 i 👦33 l. // starania od 2016
Endometrioza 4 st, Adeno. 2020 i 2025 laparoskopie. Jajowody niedrożne ❌
AMH: 0,45 >> 0,66
Trombofilia: ❌ MTHFR, PAI-1, Leiden, R2
Niedoczynność tarczycy
Kariotypy ✔️ KIR BX: 2DS1, 2DS2, 2DS5✔️ 2DS3, 3DS1❌ On HLA-c: C1,C2
CD138 ✔️ Cross match 26,7% >> 24,6%
Interleukin 6 4,3 pg/ml ⬆️ Przeciwciała przeciwjądrowe (+)
I procedura (IMSI) - 2023, krótki protokół
📅 11.2023 punkcja. 5 kom. >> ❄️❄️3AB, 5BC
FET I 12.2023 3AB CS, 12 dpt <0,1❌
FET II 07.2024 5BC CS, EG. 6 dpt <0,2❌
II procedura (ICSI + FC) - 2024, długi protokół
📅10.2024 - punkcja. 2 kom. >> ❄️3BB
FET III 11.2024 CS, EG, AH 9 dpt <0,2❌
III procedura (ICSI + FC) - 2025, długi protokół z hormonem wzrostu
📅31.01 - punkcja. 2 kom. >> ❄️❄️3BA, 3BB
FET IV 19.07.2025, 3BA CS, AH
Encorton, Clexane, Acard, Accofil, Prograf, Relanium 🧘Prolutex, Besins, Utrogestan, Estrofem🍀
6dpt 22,7, 9dpt 110, 12 dpt ❓ -
Magda#93 wrote:Stosowałam cały czas 1/3 ampułki co 2 dni i moje leukocyty nie przekroczyły nawet 13,5 , byłam pod stałą kontrolą dr Jarosz i zostawiła dawkowanie takie jakie miałam
Więc u mnie zadziałało
No widzisz. Tobie się udało, innym nie. Niektórym potrzebna jest większa dawka, bo leukocyty 13 tyś to i bez accofilu w ciąży mogą być. To nie jest takie zero jedynkowe, to, że u Ciebie wyszło to nie jest reguła, że u innych też tak będzie.Madlen_90 lubi tę wiadomość
Ona: 87' - zdrowa jak ryba 🐟✅️
brak jajowodów / Kir bx - brak 3 ds ❌
On: 88' - zdrowy jak ryba 🐟✅️
nasienie ✅ Hla-c: c2c2 ❌
2019 naturals
💔 CP - krwotok - pęknięty jajowód - laparoskopia
2021 - I IVF
❌ ET - 7A
2023 - II IVF 5❄️
💔 FET - 4.1.1 ( cn ) CP brzuszna - laparoskopia
Cross-match 7% ✅ allo-mlr 25.9% ✅
Biopsja ➡️ cd56 ✅ cd138 ✅
❌FET - 3.1.1 ( cs ) Atosiban, accofil, acard
❌FET - 4.2.2 ( cn ) Atosiban, accofil, acard
Cross-match 39% ❌ ➡️ tarivid + metronidazol
Histeroskopia ✅
💔 FET - 4.2.2 i 3.1.1 ( cn ) atosiban, accofil, acard - CB
Pasożyty ✅️
Helicobakter ❌➡️ Metronidazol + Duomox + Klarmin 14 dni ➡️ gastroskopia - wyleczony ✅️
2025 - III IVF 3❄️
Cross-match 20% ⚠️
Pasożyty/HP ✅️ Myco ✅️
Urea ❌ ➡️ doxycycline 10 dni -
Nadzieja871 wrote:No widzisz. Tobie się udało, innym nie. Niektórym potrzebna jest większa dawka, bo leukocyty 13 tyś to i bez accofilu w ciąży mogą być. To nie jest takie zero jedynkowe, to, że u Ciebie wyszło to nie jest reguła, że u innych też tak będzie.
Nie mówię że wszystkim się udaje mając takie wyniki ale jakby nie patrzeć lekarz to ocenia czy są prawidłowe czy nie , dr Jarosz kontroluje morfologię każdej z nas co 3-4 dawki i dobiera te dawki pod kątem każdego przypadku osobno
jedne z nas mają strasznie rozjechana morfologię a inne nie po accofilu
-
Magda#93 wrote:Stosowałam cały czas 1/3 ampułki co 2 dni i moje leukocyty nie przekroczyły nawet 13,5 , byłam pod stałą kontrolą dr Jarosz i zostawiła dawkowanie takie jakie miałam
Więc u mnie zadziałało
Też nie uważam ze ta dawka jest za mała. Tu chodzi o to, zeby nie przekroczyć 2500 leukocytów a nie zeby do nich dojść jak najbliżej. Ja swoje wyjściowe leukocyty miałam na poziomie 400 i tez brałam dawkę 1/3 ampulki co dwa dni. Moje leukocyty nie przekroczyły 1200 i dr kazała kontynuować tę samą dawkę do końca. Udało sie, wiec jak widać nie była to za mała dawka 😊
Poza tym to lekarz dobiera dawkę i po to są kontrole morfologii raz w tygodniu. Dziewczyny , nie sugerujcie się wynikami jakie miala ktoras z nas. Forum i podane tu informacje należy traktować informacyjnie ale ostateczną decyzją jest decyzja lekarza i to jego należy pytać i kierować sie jego zaleceniami 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 09:45
-