🦢 Klinika BOCIAN Gdańsk 🦢
-
WIADOMOŚĆ
-
Thoruviel wrote:Niestety z perspektywy czasu widzimy, że to jest prawda- Invicta naciągała nas na kasę. No i tez nie mieli pomysłu na nas i mówili, że już nic nie możemy zbadać więcej tylko trzeba dalej próbować ("niepłodność idiopatyczna"). No ale szkoda mojego czasu i zdrowia. Dlatego we wrześniu zmieniliśmy klinikę i jesteśmy bardzo zadowoleni. Jasne, są pewne niedociągnięcia, czasem trzeba się coś dopytać, ale to jest pikuś w porównaniu do Invicty. Temat rzeka z Invictą.
Co do immuno - co ciekawe, wcale nie mamy długiej historiiWłasnie w Invicta nie diagnozowali nas w tym kierunku (a mieliśmy tam 7 nieudanych transferów), lekarz podawał w ciemno Accofil, bez badań. Jak przyszliśmy do dr Arka po zmianie kliniki - pierwsze co to wysłał nas na konsultacje do immunologa i podał dwa nazwiska - Docenta Paśnika i dr Sydora. Zdecydowaliśmy się na Docenta ze względu na to, ze bliżej nam do Łodzi niż do Krakowa
Także to właśnie dzięki dr Arkowi diagnozujemy się w tym kierunku i dr Arek wszelkie leki/leczenie ustawia pod zalecenia Docenta Paśnika. Tutaj dziewczyny pisały, że w Gamecie nie uznaja immuno.
RozumiemFaktycznie brzmi to zupełnie inaczej, a usłyszeć, że jest już zbadane wszystko i trzeba próbować to faktycznie brzmi jak kompletny brak pomysłu.
Dopytuję dlatego, że dr Arek jak spojrzał na moją stertę badań i zobaczył w niej KIRy to się uśmiechnął i zapytał czy zleciłam to sobie sama czy dr Google mi zlecił😁 i polecił, żebym porzuciła pomysł samodzielnego grzebania w immuno, bo na tą chwilę nie ma takiej potrzeby.starania od 01/2024 🌸
♀ Regularne cykle, owulacje✔️
hormony, poziom witamin, pasożyty✔️ drożność ✔️ KIR Bx (4/5) ✔️ AMH 3,6 ✔️ PAI hetero ❌
♂ hormony ✔️
ilość, morfologia plemników ✔️ lekki problem z ruchliwością ❌
DFI 10% ✔️ HBA 80% ✔️
5 cykli stymulowanych letrozolem ❌
🔜 IUI? 🍀🙏🏻 -
tosiekk wrote:Rozumiem
Faktycznie brzmi to zupełnie inaczej, a usłyszeć, że jest już zbadane wszystko i trzeba próbować to faktycznie brzmi jak kompletny brak pomysłu.
Dopytuję dlatego, że dr Arek jak spojrzał na moją stertę badań i zobaczył w niej KIRy to się uśmiechnął i zapytał czy zleciłam to sobie sama czy dr Google mi zlecił😁 i polecił, żebym porzuciła pomysł samodzielnego grzebania w immuno, bo na tą chwilę nie ma takiej potrzeby.
Z tego co zauważyłam to dr Arek bardzo naukowo podchodzi do tematu, więc skoro jesteście na początku drogi (i oby się tak skończyło, że IUI będzie udane i nie będzie dalszej potrzeby grzebania) to może jeszcze nie ma sensu. A badania też swoje kosztują. Nie wiem ile lat macie, bo to też ma znaczenie, ja np. za miesiąc skończę 37 lat, więc u mnie nie ma na co czekać. U nas dr Arek już wyciąga najcięższe działa
Kariotypy prawidłowe
AMH 4,8 (wrzesień 2024)
Stymulacja nr 5 październik 2024 - 2 zarodki, prawidłowy 1, 1 nieprzebadany
- cross- match 39%, po antybiotyku 61% --> styczeń '25: Equoral 50 + encorton
- allo-MLR 38%, komórki NK 9%
- KIR AA
- transfer VIII 04.03 ❄️ 5.2.1 - beta 10dpt 0.156 💔
- transfer IX ❄️ 5.2.3 05.04 ⌛encorton, accofil, clexane
Stymulacja nr 4 maj 2024 - 1 zarodek prawidłowy 5.2.3
- transfer VII ❄️ Accofil - implantacja 🍀
- sierpień - poronienie 6t 💔
Stymulacja nr 3 marzec 2023 - 3 zarodki, dwa ok po PGT-A
- transfer ❄️ 5.1.1 czerwiec z Accofil- implantacja 🍀
- wrzesień 2023 - poronienie, 12 t 5 dni 💔
- marzec 2024 ❄️ 5.2.3 z Accofil - 💔
Stymulacja nr 2: czerwiec 2022 - 1 zarodek 5.2.2 - nieprawidłowy PGT-A
Stymuacja nr 1: sierpień 2021 - 4 zarodki bez PGT-A
- 4 x ET sierpień 2021- marzec 2022 ❌, raz cb
- luty 2022 - badanie receptywności endometrium - NK w normie
IUI 05.2021 - 💔 -
Thoruviel wrote:Z tego co zauważyłam to dr Arek bardzo naukowo podchodzi do tematu, więc skoro jesteście na początku drogi (i oby się tak skończyło, że IUI będzie udane i nie będzie dalszej potrzeby grzebania) to może jeszcze nie ma sensu. A badania też swoje kosztują. Nie wiem ile lat macie, bo to też ma znaczenie, ja np. za miesiąc skończę 37 lat, więc u mnie nie ma na co czekać. U nas dr Arek już wyciąga najcięższe działa
Co do samego iui jestem raczej sceptyczna, bo wiadomo, że ta skuteczność jest porównywalna do starań naturalnych i jest to dla nas raczej konieczny przystanek przed in vitro 🙂 liczymy się z tym, że prawdopodobnie nas to nie ominie.
Ja jestem przed 30stką, mąż ma 37, więc też nie chcemy długo zwlekać z działaniem, u męża mam wrażenie działa presja 40stkistarania od 01/2024 🌸
hormony, poziom witamin, pasożyty✔️ drożność ✔️ KIR Bx (4/5) ✔️ AMH 3,6 ✔️ PAI hetero ❌
♂ hormony ✔️
DFI 10% ✔️ HBA 80% ✔️
🔜 IUI? 🍀🙏🏻 -
@Tosiekk Witaj 🤗. Ja w zeszły piątek miałam pierwsze IUI. Też jestem u dr. AA. U nas założył 2-3 podejścia, a potem IVF. Przy czym ze względu na prywatne plany będziemy chcieli 3 razy podchodzić do IUI.
@Thoruviel ciekawe, dlaczego doktor nie poleca dr. Jarosz 🤔. Przecież ona przyjmuje w Gdyni, więc dużo wygodniej byłoby się u niej konsultować 😅.tosiekk lubi tę wiadomość
💃'95🕴️'90
⌛10cs naturalnie ✖️
⌛1 IUI ✖️
Plan:
✨ 09/04/25 konsultacja u specjalistki od endometriozy (ocena stopnia zaawansowania oraz ew. konieczności operacji)
🔜 2 IUI (Lametta+ Menopur)
Diagnostyka:
❌ Endometrioza otrzewnowa
❌ Adenomioza rozproszona
❌ Prawy jajnik przyklejony do macicy (prawdopodobnie zrost) i za wysoko umiejscowiony
❓DHEA-S wynik 520ug/dl -> do powtórzenia
➖ IO, BMI 24.1 📉(Siofor 500 XR + dieta przeciwzapalna)
➖ U partnera seminogram w dolnej granicy normy. HBA 77%. Fragmentacja DNA 82%
➖ Dominacja estrogenowa
✔️ W miarę regularne cykle i naturalne owulacje (progesteron 7DPO zawsze w zakresie 16-22 ng/ml). AMH (17.08.24) 2,29ng/ml
✔️ Jajowody drożne, wymaz MUCHa czysty, Pasożyty+ lambia+ helicobacter- nie wykryto, kariotypy prawidłowe u obu, przeciwciał ANA nie wykryto
✨ Just because it's taking time,
doesn't mean it's not happening. ✨ -
Julia24 wrote:@Tosiekk Witaj 🤗. Ja w zeszły piątek miałam pierwsze IUI. Też jestem u dr. AA. U nas założył 2-3 podejścia, a potem IVF. Przy czym ze względu na prywatne plany będziemy chcieli 3 razy podchodzić do IUI.
@Thoruviel ciekawe, dlaczego doktor nie poleca dr. Jarosz 🤔. Przecież ona przyjmuje w Gdyni, więc dużo wygodniej byłoby się u niej konsultować 😅.
Oo, to widzę podobny etap jak u nas ☺️ trzymam kciuki za powodzenie, będę zaglądać w poszukiwaniu Twojej bety. Kiedy planujesz testować?starania od 01/2024 🌸
♂ hormony ✔️
DFI 10% ✔️ HBA 80% ✔️
🔜 IUI? 🍀🙏🏻 -
tosiekk wrote:Oo, to widzę podobny etap jak u nas ☺️ trzymam kciuki za powodzenie, będę zaglądać w poszukiwaniu Twojej bety. Kiedy planujesz testować?
Powinnam w następny piątek iść na betę, ale jedziemy w niedzielę na tydzień na wakacje, więc betę dla kliniki zrobię dopiero w poniedziałek 31/03.
Testować zamierzam 12 i 14 DPO, które wypadają 26 i 28/03 ☺️.
A u Was na kiedy zaplanowane jest IUI? Jeszcze ten cykl, czy kolejny?💃'95🕴️'90
⌛10cs naturalnie ✖️
⌛1 IUI ✖️
Plan:
✨ 09/04/25 konsultacja u specjalistki od endometriozy (ocena stopnia zaawansowania oraz ew. konieczności operacji)
Diagnostyka:
❌ Adenomioza rozproszona
❌ Prawy jajnik przyklejony do macicy (prawdopodobnie zrost) i za wysoko umiejscowiony
➖ Dominacja estrogenowa
✔️ W miarę regularne cykle i naturalne owulacje (progesteron 7DPO zawsze w zakresie 16-22 ng/ml). AMH (17.08.24) 2,29ng/ml
✔️ Jajowody drożne, wymaz MUCHa czysty, Pasożyty+ lambia+ helicobacter- nie wykryto, kariotypy prawidłowe u obu, przeciwciał ANA nie wykryto
pyati wrote:Na pewno tak jest, ja czuję nieprzerwany niepokój. Odetchnę chyba dopiero jak urodzę. Straszne to jest. Człowiek chce się cieszyć ale nie może.
Nie chce straszyć, ale nie odetchnieszwtedy są inne zmartwienia, a głowa nadal działa na turbo obrotach.
Miałam podobną nadzieję, że po całej ciąży w stresie w końcu nadejdzie błogi stan, ale teraz martwię się nadal, biegam z Młodą po fizjoterapeutach, osteopatach. Większość znajomych patrzy na mnie jak na matkę wariatkę, ale my staraczki miałyśmy zbyt dużo czasu na przygotowania, czytanie o przebiegu ciąży i rozwoju bobasów. Wiemy, co może pójść nie tak, więc dokładniej wszystko analizujemy. Czasem im zazdroszczę tej niewiedzy.
W ciąży stres troszkę opada, gdy czuć regularne ruchy, ale za to wtedy ciśnienie skacze, gdy dziecko nie rusza się według nas zbyt długo, a ono zwyczajnie smacznie sobie śpi
Powodzenia na wizycie!pyati lubi tę wiadomość
-
tosiekk wrote:Rozumiem
Faktycznie brzmi to zupełnie inaczej, a usłyszeć, że jest już zbadane wszystko i trzeba próbować to faktycznie brzmi jak kompletny brak pomysłu.
Dopytuję dlatego, że dr Arek jak spojrzał na moją stertę badań i zobaczył w niej KIRy to się uśmiechnął i zapytał czy zleciłam to sobie sama czy dr Google mi zlecił😁 i polecił, żebym porzuciła pomysł samodzielnego grzebania w immuno, bo na tą chwilę nie ma takiej potrzeby.
Tak, na spokojnie z immuno. Jak żadna inseminacja przy dobrych waszych wynikach się nie uda to wtedy bym już zaczęła szukać.tosiekk lubi tę wiadomość
👩 95 PCOS, niedrożny prawy jajowód, Hashimoto, mutacja PAI, brak 3 kirów implantacyjnych
🧑🏻🦱 84 brak plemników w nasieniu, wada genetyczna
Starania od 2020
2023 - 4 IUI nasieniem dawcy, jedna ciąża biochemiczna 💔
styczeń 2024 - start 1. procedury - 8 dojrzałych komórek, zapłodnionych 6, 1 ❄️ transfer nieudany 💔
26.07. 2024 - start 2. procedury, 10 komórek- zarodków brak 💔
21.12.2024 - start 3. procedury, 10 komórek, mamy 5 ❄️
marzec 2025 - transfer nieudany -
Julia24 wrote:Powinnam w następny piątek iść na betę, ale jedziemy w niedzielę na tydzień na wakacje, więc betę dla kliniki zrobię dopiero w poniedziałek 31/03.
Testować zamierzam 12 i 14 DPO, które wypadają 26 i 28/03 ☺️.
A u Was na kiedy zaplanowane jest IUI? Jeszcze ten cykl, czy kolejny?
U nas było zaplanowane już nawet na poprzedni cykl, ale poskładała mnie dość poważna choroba, odpuściłam. Kwietniowy też odpuścimy, bo musimy zrobić wszystkie badania, a poza tym też wyjeżdżamy. Więc najszybciej maj ☺️
A Wy wszystkie badania robiliście w bocianie czy na własną rękę? Jeszcze się nie rozglądałam jak wyjdzie korzystniej, pakietu żadnego nie mamystarania od 01/2024 🌸
♂ hormony ✔️
DFI 10% ✔️ HBA 80% ✔️
🔜 IUI? 🍀🙏🏻 -
tosiekk wrote:U nas było zaplanowane już nawet na poprzedni cykl, ale poskładała mnie dość poważna choroba, odpuściłam. Kwietniowy też odpuścimy, bo musimy zrobić wszystkie badania, a poza tym też wyjeżdżamy. Więc najszybciej maj ☺️
A Wy wszystkie badania robiliście w bocianie czy na własną rękę? Jeszcze się nie rozglądałam jak wyjdzie korzystniej, pakietu żadnego nie mamy
Większość robiliśmy u nich, ale generalnie akceptują wyniki z zewnątrz, więc jak znajdziesz gdzieś taniej to śmiało ☺️.tosiekk lubi tę wiadomość
💃'95🕴️'90
⌛10cs naturalnie ✖️
⌛1 IUI ✖️
Plan:
Diagnostyka:
❌ Adenomioza rozproszona
➖ Dominacja estrogenowa
Julia24 wrote:
@Thoruviel ciekawe, dlaczego doktor nie poleca dr. Jarosz 🤔. Przecież ona przyjmuje w Gdyni, więc dużo wygodniej byłoby się u niej konsultować 😅.
Kumpela też sie mnie o to pytała, bo ona leczyła się w Invimed i również u dr Jarosz i bardzo zadowolona jest. W maju rodzi 😉 my nie wnikaliśmy bardzo, dr Arek powiedział że ta dwójka immunologów daje konkretne rozpiski z lekami, a nie "sugeruje się podanie tego i tego". Poza tym dr Arek chyba jest z Katowic, więc moze nie ma jeszcze rozeznania lokalnych lekarzy. Przeczytaliśmy opinie i stwierdziliśmy, że dalej nie kombinujemy 🤷♀️
tosiekk wrote:A Wy wszystkie badania robiliście w bocianie czy na własną rękę? Jeszcze się nie rozglądałam jak wyjdzie korzystniej, pakietu żadnego nie mamy
Zależy co masz na myśli pod badaniami 😅 duży immuno pakiet- Bocian, bo nam wygodniej bylo i wszystko na miejscu. Rozważaliśmy APC Łódź ale stwierdziliśmy, że szkoda nam urlopu na wycieczkę 😉 ale tam najtaniej by wyszło. Ale powtórkę cross-match robilismy faktycznie w Łodzi , bo zalezalo nam na czasie przed świętami i był problem ze zrobieniem tego badania w 3city (długi czas oczekiwania). Ogólnie najtaniej wychodzi w UCK w Gdańsku (ale immuno wszystkich nie robią), droższe badania- kariotypy- robilismy tam, najtaniej. I jeszcze jakieś badania tez tam robiłam, chyba infekcyjne. Jedyny minus, że trzeba tam swoje odczekać w kolejce 😉
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca, 22:23
tosiekk lubi tę wiadomość
Kariotypy prawidłowe
AMH 4,8 (wrzesień 2024)
- KIR AA
IUI 05.2021 - 💔 -
Jestem po usg. Jest pęcherzyk ciążowy z żółtkowym gdzieś tam cień zarodka widać. 5t5d
Thoruviel, Julia24 lubią tę wiadomość
KIR AA, brak WSZYSTKICH potrzebnych 🙄
Cross match 25,0 %
ANA 1:320 SS-A silnie dodatnie
APS
Endometrioza
i może 🍟do tego?
Nasienie fragmentacja ✔ HBA ❌
AMH 4,92 ✔
IVF styczeń 2025 Klinika Bocian
1 stymulacja- menopur 200, orgalutran
estradiol 1466 -> 3147-> 4688
27.01 punkcja
pobrane 15 🥚 13 dojrzałych, 10 zapłodnionych, 9 zapłodniło się prawidłowo PICSI
finalnie ❄❄❄❄❄ klasy 5.1.1, 2 x 5.1.2, 5.1.3, 5.2.2
Po PGT-A tylko ❄❄ prawidłowe...
27.02 FET 🍀
3.03 beta 2,65; 4,19- 4dpt; 4.03 beta 7,49- 5 dpt
5.03 beta 16,5- 6dpt; 6.03 beta 27,2- 7dpt
7.03 beta 44,4- 8dpt; 8.03 beta 67,1- 9dpt
10.03 beta 139- 11dpt; 11.03 beta 217- 12dpt
13.03 beta 560- 14dpt 14.03 beta 985- 15dpt
18.03 beta 3912- 19dpt; 20.03 beta 6530- 21dpt
20dpt pęcherzyk ciążowy z pęcherzykiem żółtkowym 🤎🤎
23dpt wizyta w klinice CRL 2,2 mm
01.04 jest 🤎 -
pyati wrote:Jestem po usg. Jest pęcherzyk ciążowy z żółtkowym gdzieś tam cień zarodka widać. 5t5d
Pięknie! ☺️pyati lubi tę wiadomość
👩 95 PCOS, niedrożny prawy jajowód, Hashimoto, mutacja PAI, brak 3 kirów implantacyjnych
Starania od 2020
styczeń 2024 - start 1. procedury - 8 dojrzałych komórek, zapłodnionych 6, 1 ❄️ transfer nieudany 💔
@Aleks123 a kiedy Ty idziesz na betę? ✊🏻🍀☺️💃'95🕴️'90
⌛10cs naturalnie ✖️
⌛1 IUI ✖️
Plan:
Diagnostyka:
❌ Adenomioza rozproszona
➖ Dominacja estrogenowa
Julia24 wrote:@Aleks123 a kiedy Ty idziesz na betę? ✊🏻🍀☺️
Robiłam dziś, beta 4.01. Bądź tu mądry. Albo coś rusza albo ruszyło i już spada. Ale to już 7dpt więc raczej to nie wróży nic dobrego.👩 95 PCOS, niedrożny prawy jajowód, Hashimoto, mutacja PAI, brak 3 kirów implantacyjnych
Starania od 2020
aleks.123 wrote:Robiłam dziś, beta 4.01. Bądź tu mądry. Albo coś rusza albo ruszyło i już spada. Ale to już 7dpt więc raczej to nie wróży nic dobrego.
To jest 3-dniowy czy 5-dniowy zarodek? Może zarodek dopiero rusza, jeszcze nie trać nadziei, wciąż jest szansa 😉 trzymam nadal kciuki ✊️✊️✊️Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca, 18:17
Kariotypy prawidłowe
AMH 4,8 (wrzesień 2024)
- KIR AA
IUI 05.2021 - 💔 -
aleks.123 wrote:Robiłam dziś, beta 4.01. Bądź tu mądry. Albo coś rusza albo ruszyło i już spada. Ale to już 7dpt więc raczej to nie wróży nic dobrego.KIR AA, brak WSZYSTKICH potrzebnych 🙄
Cross match 25,0 %
APS
Endometrioza
i może 🍟do tego?
AMH 4,92 ✔
27.01 punkcja
finalnie ❄❄❄❄❄ klasy 5.1.1, 2 x 5.1.2, 5.1.3, 5.2.2
Po PGT-A tylko ❄❄ prawidłowe...
27.02 FET 🍀
3.03 beta 2,65; 4,19- 4dpt; 4.03 beta 7,49- 5 dpt
5.03 beta 16,5- 6dpt; 6.03 beta 27,2- 7dpt
7.03 beta 44,4- 8dpt; 8.03 beta 67,1- 9dpt
10.03 beta 139- 11dpt; 11.03 beta 217- 12dpt
13.03 beta 560- 14dpt 14.03 beta 985- 15dpt
18.03 beta 3912- 19dpt; 20.03 beta 6530- 21dpt
20dpt pęcherzyk ciążowy z pęcherzykiem żółtkowym 🤎🤎
23dpt wizyta w klinice CRL 2,2 mm
01.04 jest 🤎 -
Thoruviel wrote:To jest 3-dniowy czy 5-dniowy zarodek? Może zarodek dopiero rusza, jeszcze nie trać nadziei, wciąż jest szansa 😉 trzymam nadal kciuki ✊️✊️✊️
To jest 5-dniowy ale klasy 3.2.2. Może się tak leni. Zobaczymy. Oczywiście kusi mnie jutro skoczyć na badanie.👩 95 PCOS, niedrożny prawy jajowód, Hashimoto, mutacja PAI, brak 3 kirów implantacyjnych
Starania od 2020
aleks.123 wrote:To jest 5-dniowy ale klasy 3.2.2. Może się tak leni. Zobaczymy. Oczywiście kusi mnie jutro skoczyć na badanie.KIR AA, brak WSZYSTKICH potrzebnych 🙄
Cross match 25,0 %
APS
Endometrioza
i może 🍟do tego?
AMH 4,92 ✔
27.01 punkcja