Krótka faza lutealna a ciąża?!
-
Cześć! Szukam dziewczyn z krótką fazą lutealną, którym udało się zdiagnozować jej przyczynę. Mimo, że lekarze zgodnie twierdzą, że „taki mój urok”, to wciąż szukam sama, bo ponad 3 lata starań bez choćby jednego pozytywnego testu muszą być czymś spowodowane. Za mną już wiele lat leczenia, uregulowana niedoczynność tarczycy i hiperprolaktynemia, pozostałe hormony w normie. Nawet progesteron w 7dpo OK, a mimo to fazy lutelane max 11 dniowe, którym często towarzyszą plamienia. Nikomu nie udało się ustalić ich przyczyny, a suplementacja progesteronem nawet w dużych dawkach nic nie daje. Cztery IUI nie powiodły się i obecnie zaczynam długi protokół do IVF i bardzo chciałabym, żeby się udało. Dlatego szukam dziewczym, którym udało się to zdiagnozować, wyleczyć, czy zajść w ciążę z krótką FL.38 lat, 6 lat starań, 4 x IUI
Hiperprolaktynemia - Norprolac 75
Niedoczynność tarczycy - Letrox 50
MTHFR c677T hetero - metylofilolian
PAI-1 homo - Acard, Neoparin po FET
2019: IVF długi protokół (Macierzyństwo):
23.03 punkcja: 7 zarodków
28.03 ET: 2x 5.1.1 CB
31.05 FET (S): 4.2.1 i 3.2.2
02.07 FET (N): 2x bl2
Leczenie immuno: Intralipid, Encorton
23.09 FET (S): ostatni 3.3.2
14.11.219 histero - przewlekłe zapalenie
endometrium: antybiotykoterapia
2020: II IVF (Artvimed) - długi protokół:
zamrożone 10 oocytów
19.10.21 histero - znowu antybiotyki... -
Hej, dzięki za odp. Miałam usuwany polip endo w 2017 i przy okazji biopsje i wszystko w porządku. Skąd są te plamienia to nie wiem, ale żaden lekarz sie nimi nie przejął. Moje FL trwają miedzy 9 a 11 dni, ale 11 najwcześniej. Sporadycznie zdarzało się 12 dni. Najdziwniejsze, że nawet przy dużych dawkach proga nie wydłużają się. Zastanawiam się jakie są szanse na powodzenie IVF w takim przypadku.38 lat, 6 lat starań, 4 x IUI
zamrożone 10 oocytów
9 dni to nie jest wielkie zaburzenie aczkolwiek jeśli masz plemienia niech się temu przyjrzy madry lekarz.
Może to wskazywać na zaburzenia progesteronu może powinnaś przyjmować w innej postaci już dotychczas, również poziom esteogenow jest ważny i to też lekarz zbada.
Na pewno plemienia nie są w porządku i trzeba to uregulować.
Przyczyna takiego stanu jest praktycznie zawsze -
nick nieaktualny
-
Lunk_a wrote:9 dni to nie jest wielkie zaburzenie aczkolwiek jeśli masz plemienia niech się temu przyjrzy madry lekarz.
Może to wskazywać na zaburzenia progesteronu może powinnaś przyjmować w innej postaci już dotychczas, również poziom esteogenow jest ważny i to też lekarz zbada.
Na pewno plemienia nie są w porządku i trzeba to uregulować.
Przyczyna takiego stanu jest praktycznie zawszeWIK wrote:Plamienia tez moga wskazywac na powrot polipa Niestety38 lat, 6 lat starań, 4 x IUI
zamrożone 10 oocytów
nick nieaktualnyKahanko u mnie lekarka twierdziła że endo mam super i ogólnie ok a endo było polipowate i niewielki polip w ścianie macicy (to wyszło z histopatologii po scratchingu, który otrzymałam njuz po IUI...). Ja już nie wierzę usg w tym momencie. Nie wiem czy faktycznie tego nie widziała czy nie chciała widzieć i porostu zrobić IUI... Jeśli podchodzisz do ivf, to zrobiłabym kolejną histero, bo jednak ponad rok minął
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2019, 16:31
-
Selina wrote:Kahanko u mnie lekarka twierdziła że endo mam super i ogólnie ok a endo było polipowate i niewielki polip w ścianie macicy (to wyszło z histopatologii po scratchingu, który otrzymałam njuz po IUI...). Ja już nie wierzę usg w tym momencie. Nie wiem czy faktycznie tego nie widziała czy nie chciała widzieć i porostu zrobić IUI... Jeśli podchodzisz do ivf, to zrobiłabym kolejną histero, bo jednak ponad rok minął38 lat, 6 lat starań, 4 x IUI
zamrożone 10 oocytów
Piszesz hormony w normie czyli lh fsh tsh pewnie ok.
Histero również polecam przed in vitro
Po pierwsze dlatego że był polip A po drugie będzie biopsja endometrium i może okaże się skąd plamienia.
Może endometrium nie odpowiada na progesteron może jakieś receptory lekarze badaja..
Na pewno mądry lekarz zajmie się Tobą.
Może odpowie Ci ktoś kto miał taki problem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2019, 17:16
-
nick nieaktualnykahanka wrote:Ok, wezmę to pod uwagę. Ale jak się to ma do krótkich FL i braku reakcji na suplementację progiem? Boję się, że to może być problem przy IVF, bo przecież wtedy dają proga obowiązkowo.
Możesz jeszcze zrobić posiew z szyjki macicy ogólny (na beztlenowce i tlenowce), bo te posiewy które zwykle robimy są tylko na 3 patogeny (tzw Muchla) a mogą się zagnieździć różne (jak to było w moim przypadku...) -
Lunk_a wrote:Piszesz hormony w normie czyli lh fsh tsh pewnie ok.
Histero również polecam przed in vitro
Po pierwsze dlatego że był polip A po drugie będzie biopsja endometrium i może okaże się skąd plamienia.
Może endometrium nie odpowiada na progesteron może jakieś receptory lekarze badaja..
Na pewno mądry lekarz zajmie się Tobą.
Może odpowie Ci ktoś kto miał taki problem.
Jak lekarze mogą zbadać receptory w endometrium? Podczas biopsji? Szukałam w internecie informacji na ten temat, jakichś artykułów. Znalazlam tylko stwierdzenie, że jest coś takiego jak zaburzona praca receptorów, ale nie ma nic o możliwości leczenia.
Ja także mam plamienia w drugiej połowie cyklu, juz kilka lat.... Jak przyjmowałam tabletki anty, to lekarze to olewali, bo przy niektorych plamienia są normalne. Jak zaczełam starać się o ciąże, to też dostawałam progesteron w różnych dawkach. Chyba tylko po zastrzykach nie plamiłam, ale jak tylko odstawiłam, 2 dni i okres. -
nick nieaktualnyLinka plamienia w 2fc to: albo wysoka prolaktyna, polip, albo bakteria (robimy posiew ogólny z szyjki na tlenowce i beztlenowce i na mycoplasme, ureaplasme i chlamydie oraz biocenozę pochwy), albo nadżerka/mięśniak tudzież torbiel. Tak czy inaczej histero się kłania myślę no i te posiewy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2019, 09:26
-
Ok, rozumiem, dzięki!
Miałam wysoką prolaktynę, którą już obniżyłam, ale nic nie pomogło. Miałam HSG, gdzie stwierdzono drożność i ogólnie, że budowa dobra, żadnych polipów itd nie odkryli. Miałam posiew pochwy, czysto, chlamydie (robiłam przed inseminacją)- też ok. Ale reszty nie robiłam. -
Selina wrote:A jakie formy proga miałaś do tej pory? Jak tylko dupka to słabo. Ja miałam ostatnio tabletki Besins oraz zasztrzyki Prolutex, zazwyczaj takie rzeczy ivf dają, zdecydowanie mocniejsze i raczej każdy będzie na nie reagował, więc tym bym się akurat nie przejmowała przy ivf, bo opcji jest sporo. Zajelabym się tymi plamieniami
Możesz jeszcze zrobić posiew z szyjki macicy ogólny (na beztlenowce i tlenowce), bo te posiewy które zwykle robimy są tylko na 3 patogeny (tzw Muchla) a mogą się zagnieździć różne (jak to było w moim przypadku...)
Co do plamień to nie w każdym cyklu je mam i wydaje mi się, że zależą raczej od jakości owulacji. Podejrzewałam nawet LUF u siebie, bo gdzieś czytałam, że wtedy wszystko wygląda niby ok, bo jest skok tempki, poziom proga w normie, testy owu wychodzą, ale są krótkie FL i plamienia się zdarzają. Ale to cholerstwo ciężko zdiagnozować ponoć i nie bardzo da się leczyć. Chyba tylko IVF pozostaje.38 lat, 6 lat starań, 4 x IUI
zamrożone 10 oocytów
Linka2019 wrote:Jak lekarze mogą zbadać receptory w endometrium? Podczas biopsji? Szukałam w internecie informacji na ten temat, jakichś artykułów. Znalazlam tylko stwierdzenie, że jest coś takiego jak zaburzona praca receptorów, ale nie ma nic o możliwości leczenia.
Ja także mam plamienia w drugiej połowie cyklu, juz kilka lat.... Jak przyjmowałam tabletki anty, to lekarze to olewali, bo przy niektorych plamienia są normalne. Jak zaczełam starać się o ciąże, to też dostawałam progesteron w różnych dawkach. Chyba tylko po zastrzykach nie plamiłam, ale jak tylko odstawiłam, 2 dni i okres.38 lat, 6 lat starań, 4 x IUI
zamrożone 10 oocytów
Dzięki dziewczyny, a napiszcie mi, czy w cyklu, kiedy jest pobierana biopsja endometrium rozumiem, że nie wolno starać się o ciąże? I czy niesie to za sobą jakieś skutki w postaci np. cieńszego endometrium w przyszłych cyklach? Ogólnie moje endometrium jest dosyć cienkie, zazwyczaj jest na granicy, nie chciałabym dodatkowo pogorszyć swojej sytuacji.
-
Jakbym znała te wszystkie badania byłabym profesorem ginekologii
Można badać te wszystkie receptywnosci ale jak to mnie nie pytaj. Na pewno metod diagnostyki jest dużo.
Zastrzyki z progesteronem warto spróbować bo jeśli coś ma pomóc to one
Biopsja nie wpływa na endo negatywnie ale czy w tym cyklu mkzna próbować myślę że można. Przed in vitro celowo jest robiony schratching endometrium żeby ułatwić implantacje
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2019, 11:11
kahanka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyLinka2019 wrote:Dzięki dziewczyny, a napiszcie mi, czy w cyklu, kiedy jest pobierana biopsja endometrium rozumiem, że nie wolno starać się o ciąże? I czy niesie to za sobą jakieś skutki w postaci np. cieńszego endometrium w przyszłych cyklach? Ogólnie moje endometrium jest dosyć cienkie, zazwyczaj jest na granicy, nie chciałabym dodatkowo pogorszyć swojej sytuacji.
Endo nie jest przez to cieńsze w następnych cyklach, co innego jakby naruszać jego strukturę za często. Ja w maju zeszłego roku miałam scratching endo a w październiku histero z biopsją i moja gin obecna stwierdziła, że nie robiłaby w najbliższym czasie kolejnej biopsji (chciałam się dowiedzieć czy się pozbyłam bakterii z endo, ale gin mówi że miałam b.silne leki i pozbyłam się na pewno), bo to może właśnie upośledzić wzrostu endometriumLinka2019 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ciasteczko777 wrote:Ja miałam - 9-11 dni.. niestety się nie udało nat. Do tego doszło niskie amh.38 lat, 6 lat starań, 4 x IUI