Na mnie len nie działał. Najpierw postawiłam na ten w ziarenkach i robiłam z niego kisiel - szklanka wody + 2 łyżki siemienia lnianego (można do smaku dodać np. soku malinowego). Potem przerzuciłam się na siemię lniane ostawiane na noc i rano piłam glutki, też nie pomogło
Później kupiłam len mielony i dodawałam go do wszystkiego - od jogurtów, przez posypywanie nim kanapek, po dodawanie go do sosów i zup. Pomogło
Teraz siemię odstawiłam, a śluzu mam pod dostatkiem
Ale jednak nic nie przebije u mnie ilości śluzu po syropach wykrztuśnych...
Kopiuję swój stary post, może przyda się tym, które nie są w stanie przełknąć glutów lnianych
Syropy wykrztuśne zawierające gwajafenezynę - GuajaVis (ok. 6zł za 150g i ok. 8zł za 200g), Guajazyl (ok. 11zł za 200g), Robitussin Expectorans (ok. 12zl za 100ml), Sudafed Muco (ok. 11zł za 150ml), Vicks MedExpecto (o smaku miodu i imbiru - ok. 17zł za 180ml)
Najtańszy jest więc GuajaVis, ale jeśli chodzi o skład, najbardziej opłacalny jest zakup Guajazylu (aż 125mg gwajafenezyny w 5ml), lub jeśli nie lubicie smaku mięty, Sudafed Muco w wersji miód i cytryna (100mg w 5ml) czy Robitussin Expectorans (bodajże wiśniowy - 100mg w 5ml). Vicks też jest całkiem dobry, ale w 5ml mamy niecałe 70mg