Letrozol/Aromek/Femara
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyja stosuję femarę 1 cykl...trudno powiedzieć jak to wyjdzie, nie miałam robionego monitoringu, ale owulacja raczej była...plusem jest to, ze femara nie zmniejsza ilosci śluzu plodnego - dlatego mi ją lekarz przypisał po tym jak po clo była pustynia...
-
Ja dostałam trozebax, w którym substancja czynną jest właśnie letrozol. Biorę od 3 do 7 dc, to mój pierwszy cykl ze wspomaganiem, cześniej nie byłam stymulowana żadnym innym lekiem. Zawsze miałam problem ze śluzem i słabym endometrium, więc może z tego powodu dostałam letrozol, a nie clo (które podobno ma negatywny wpływ na jedno i drugie). Jutro będzie mój 10 dc i pierwsza wizyta monitorująca, będę więc wiedziała, czy lek działa i jaka jest różnica między jajeczkami hodowanymi naturalnie i z pomocą.
-
Aromek brałam w tym cyklu,można powiedzieć,że tak "na próbę",żeby sprawdzić jak wszystko wygląda u mnie przy stymulacji. To pierwszy mój cykl ze wspomaganiem. Od następnego chyba dostanę Letrozol,dowiem się wszystkiego na kolejnej wizycie w pierwszych dniach @.
-
No ja dopiero drugi dzien biorę Aromek, to mój drugi cykl, w pierwszym też miałam ładny pęcherzyk w 13 dniu cyklu 21mm, ale niestety na prawym jajniku po stronie gdzie nie mam jajowodu przez ciąże pozamaciczną. Mam nadzieję, że w tym miesiącu będzie po lewej:)
-
ja stosuję femare 5 cykl. Jak dotąd pęcherzyki rosnły i pekały w 17 dniu cyklu ich wielkośc ok 21 mm z tym ze zawsze był tylko 1 pęcherzyk a brałam 1 tabletkę dziennie.w tym cyklu (piatym) było inaczej w 13 dc pęcherzyk miał 26.8 mm i nie wiem czy pekł bo nie sprawdziłam. W przyszłym cyklu już ostatnim bede brać 2 tabletki dziennieeweline
-
ja w tym cyklu znowu mam brać aromek,ale tylko pół tabletki.W poprzednim pęcherzyki ładnie urosły,tylko ostatecznie nie chciały pęknąć i musiałam dostać zastrzyk.Teraz zobaczymy jak będzie,niby mam częściej przychodzić na wizyty,żeby w odpowiednim czasie wszystkie leki podać i żeby się udało "wstrzelić" w odpowiedni moment,ale z drugiej strony lekarz napomknął już o inseminacji
wiktoria7 lubi tę wiadomość
-
Witam, chciałam zapytać czy sa dziewczyny które brały / biorą Aromek na stymulacje jajeczkowania? Mnie zlecono 2 miesiące takiej kuracji, mam brac od 3 do 7 dnia cyklu 1 tabletkę dziennie. Nie jest obecnie to zbyt popularny lek na stymulacje, zastanawiam sie czy którejś pomógł?
-
Ja brałam. Dzieki niemu miałam owulację ale niestety ciąży brak.2008 - ciąża biochemiczna,2013 - ciąża biochemiczna, 2014 - trzy IUI bez skutku, 2015.01 - pierwsze IVF bez ET, 13 mrozaczków
26.03.2015 - crio 2 x 4AA 28.04.2015 - crio 4AA i 4BB 06.08.2015 - 2 x 4BB 08.09.2015 - 4BB i 3BC 06.10.2015 - 2BB i 1BB 11.12.2015 - 2X1BB -
cześć Asiak, ja też "jadę" na letrozolu. W sumie chyba wspomagająco, ponieważ mam owulacje samoistne. na plus mam zawsze dwa duże jaja po 22-23 mm. minusem jest to, że masakrycznie przyspiesza mi owulację - wypada na 10-11 dc. czytałam, że letrozol jest trochę lepszy od clo, ponieważ nie ma ryzyka hiperstymulacji - więc być może dlatego jest rekomendowany również przy PCOS.
Asiak lubi tę wiadomość
3 lata starań, amh 0.7-0.8 endometrioza II st, 3xiui nieudane, 1xivf niedane, 2x niespodzianka - naturals
-
AmVormittag wrote:cześć Asiak, ja też "jadę" na letrozolu. W sumie chyba wspomagająco, ponieważ mam owulacje samoistne. na plus mam zawsze dwa duże jaja po 22-23 mm. minusem jest to, że masakrycznie przyspiesza mi owulację - wypada na 10-11 dc. czytałam, że letrozol jest trochę lepszy od clo, ponieważ nie ma ryzyka hiperstymulacji - więc być może dlatego jest rekomendowany również przy PCOS.
DZiekuje za podpowiedź. U mnie tez owulacja występuje samoistnie więc zastanawiam sie po co dodatkowo stymulacja, ale moze faktycznie lekarz zlecił ją wspomagająco... Ja zaczynam pierwszy cykl z tym lekiem dlatego nie wiem czy wpłynie na ewentualnie wcześniejsza owulacje.
Jak długo go juz zważywsz? -
ja brałam letrozol tylko do stymulacji do IUI, teraz mam trzecie podejście. dawkowanie 2x1 przez 5 dni począwszy od 2 dc.
Asiak lubi tę wiadomość
3 lata starań, amh 0.7-0.8 endometrioza II st, 3xiui nieudane, 1xivf niedane, 2x niespodzianka - naturals
-
nick nieaktualnyWitajcie. Chciałabym się przyłączyć do wątku. Od następnego cyklu będę brać lek lametta. Czy któraś z Was go brała i czy pomógł? Ja mam brać po jednej tabletce przez 5 dni od 2dc. Podobno nie jest to lek zapisany ze jest na stymulację jajeczkowania. I czy to prawda ze poprawia estradiol, który zas jest odpowiedzialny za wzrost pęcherzyków?
-
Ja brałam Aromek od 3-7 dc. Generalnie zle sie po nim czułam - zmęczenie, mdłości, ale wczoraj wzięłam ostatnia tabletkę i teraz trzeba działać i czekać na efekty. Co do wpływu tych leków na estriadol to jest tak ze maja one za zadanie doprowadzic do owulacji a podczas owulacji poziom estriadolu rosnie.
-
Ja rownież brałam 3-7 pecherzyk ładnie rośnie, endometrium rownież. Niestety ciazy brak. Brałam go 2 cykle i w obu cyklach jeden dominujący pecherzyk. Objawów nie miałam żadnych.W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca. P.C.
-
nick nieaktualny