X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

Lh:fsh

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Mala08 Nowa

Wysłany: 28 maja 2020, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam was wszystkie. Stosunek lh:fsh mam 0.5 u kilku lekarzy byłam i każdy mówi że to nie ma znaczenia. A w internecie wręcz odwrotnie. Co z tym zrobić

• Borden Autorytet

Wysłany: 29 maja 2020, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma znaczenia. Liczenie stosunku to stara szkoła. Ważne są same wartości LH i FSH, obraz jajników w uSG i choroby współistniejące : Hashi, niedoczynność / nadczynność, IO, itp.

Wady:
    # niedoczynność i Hashi i IO
    # MTHFR C677 homozygota
    # słabo dodatnie p/c kardiolipinie
    # ostatnio kiepskie endo - 6 mm
    #1 poronienie w 10 tyg (zarodek XX - zdrowy)

# NK - 25%
    # il 10 i il 5 - za nisko
    # szczepienia - dr Paśnik

Pozytywy:
    * KIR BX (brak tylko 1 implantacyjnego)
    * Amh - 2,7

Zalety:
    - 1 dziecko

Mąż: armia zacna, morfo od 4-6%, fragmentacja 14%
  • ZieloneSłońce Znajoma

Wysłany: 30 maja 2020, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka.o czym świadczy AMH 5,09 i stosunek Lh do FSH 0,80 w4 dc ? Dobrze czy źle?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2020, 15:31

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2020, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZieloneSłońce wrote:
    Hejka.o czym świadczy AMH 5,09 i stosunek Lh do FSH 0,80 w4 dc ? Dobrze czy źle?
    Jak chodzi do amh to zależy ile masz lat?

• ZieloneSłońce Znajoma

Wysłany: 30 maja 2020, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anka wrote:
    Jak chodzi do amh to zależy ile masz lat?
    28 lat Lh 5,38 FSH 6,71. AMH 5,09 pierwszą konsultacje u lekarza w Invitcie mam dopiero 12 czerwca... Czekam jeszcze na wynik inhibiny B.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2020, 16:54

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2020, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZieloneSłońce wrote:
    28 lat Lh 5,38 FSH 6,71. AMH 5,09 pierwszą konsultacje u lekarza w Invitcie mam dopiero 12 czerwca... Czekam jeszcze na wynik inhibiny B.
    To faktycznie amh na ten wynik może być wysokie masz pcos?

• ZieloneSłońce Znajoma

Wysłany: 30 maja 2020, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anka wrote:
    To faktycznie amh na ten wynik może być wysokie masz pcos?
    Z USG były stwierdzione policystyczne jajniki.

• ZieloneSłońce Znajoma

Wysłany: 30 maja 2020, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zastanawia mnie tylko czy przy policystycznych jajnikach ten iloraz Lh i FSH nie powinien być wyższy.? Zaczynam szerszą diagnostykę więc pewnie wszystkiego się dowiem.

• ZieloneSłońce Znajoma

Wysłany: 31 maja 2020, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 maja 2020, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZieloneSłońce wrote:
    Zastanawia mnie tylko czy przy policystycznych jajnikach ten iloraz Lh i FSH nie powinien być wyższy.? Zaczynam szerszą diagnostykę więc pewnie wszystkiego się dowiem.
    W diagnostyce pcos nie oblicza się już lh: FSH nie patrz na ten stosunek wgl

• Borden Autorytet

Wysłany: 31 maja 2020, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZieloneSłońce wrote:

Ja miałam AMH 5,7 w wieku 36 lat i nie mam PCO a dobrą rezerwę.
    U ciebie w tym wieku to powinna być normalna / dobra rezerwa (masz też podane widełki przy wyniku, popatrz sobie).
    Przy PCO często te wyniki są od 10 w górę. Niemniej badanie usg i wspołistniejące choroby są ważne w wywiadzie.
    Jeśli miałaś w usg policystyczne jajniki, to ten wyniki wg mnie jest niski biorąc pod uwagę jeszcze twoj wiek;)

Wady:
    # niedoczynność i Hashi i IO
    # MTHFR C677 homozygota
    # słabo dodatnie p/c kardiolipinie
    # ostatnio kiepskie endo - 6 mm
    #1 poronienie w 10 tyg (zarodek XX - zdrowy)

# NK - 25%
    # il 10 i il 5 - za nisko
    # szczepienia - dr Paśnik

Pozytywy:
    * KIR BX (brak tylko 1 implantacyjnego)
    * Amh - 2,7

Zalety:
    - 1 dziecko

Mąż: armia zacna, morfo od 4-6%, fragmentacja 14%
  • ZieloneSłońce Znajoma

Wysłany: 31 maja 2020, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Borden wrote:
    Ja miałam AMH 5,7 w wieku 36 lat i nie mam PCO a dobrą rezerwę.
    U ciebie w tym wieku to powinna być normalna / dobra rezerwa (masz też podane widełki przy wyniku, popatrz sobie).
    Przy PCO często te wyniki są od 10 w górę. Niemniej badanie usg i wspołistniejące choroby są ważne w wywiadzie.
    Jeśli miałaś w usg policystyczne jajniki, to ten wyniki wg mnie jest niski biorąc pod uwagę jeszcze twoj wiek;)
    Zobaczę co powie lekarz 😊

• PtojectBejbi3 Nowa

Wysłany: 15 czerwca 2021, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Borden wrote:
    Nie ma znaczenia. Liczenie stosunku to stara szkoła. Ważne są same wartości LH i FSH, obraz jajników w uSG i choroby współistniejące : Hashi, niedoczynność / nadczynność, IO, itp.
    Hej. Czy mogłabyś mi przybliżyć temat? Chodzi mi o ten stosunek LH/FSH. Wszędzie jednak info, że powinno być ok 1. W końcu biorą to pod uwagę jesdli inne wyniki są w normie?
    Robiłam badania LH 2 IU/l, FSH 7 IU/l, testosteron, TSH, FT3, FT4, prolaktyna, estradiol, wit b9, b12, wit d3, w 6 dniu cyklu, na czczo, wszystko jest w normie tylko stosunek lh i fsh zamiast ok 1 wynosi 0.35 czyli b nisko. AMH 0.98 Zgodne z wiekiem 39 lat. Regularne miesiączki 26 dni, owulacja ok 15-16 dc (test owulacyjny + i wzrost temperatury), krótka faza lutealna 10-11 dni. Plamienia 2 dni przed miesiączka. 5, 5 miesięcy po porodzie w 24 tc. Cesarskie cięcie.

Mam utrudnioną możliwość pójścia do specjalisty bo jestem za granicą, czekam na ginekologa w szpitalu.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ