Lh:fsh
-
Nie ma znaczenia. Liczenie stosunku to stara szkoła. Ważne są same wartości LH i FSH, obraz jajników w uSG i choroby współistniejące : Hashi, niedoczynność / nadczynność, IO, itp.Wady:
# niedoczynność i Hashi i IO
# MTHFR C677 homozygota
# słabo dodatnie p/c kardiolipinie
# ostatnio kiepskie endo - 6 mm
#1 poronienie w 10 tyg (zarodek XX - zdrowy)
# NK - 25%
# il 10 i il 5 - za nisko
# szczepienia - dr Paśnik
Pozytywy:
* KIR BX (brak tylko 1 implantacyjnego)
* Amh - 2,7
Zalety:
- 1 dziecko
Mąż: armia zacna, morfo od 4-6%, fragmentacja 14% -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyZieloneSłońce wrote:Zastanawia mnie tylko czy przy policystycznych jajnikach ten iloraz Lh i FSH nie powinien być wyższy.? Zaczynam szerszą diagnostykę więc pewnie wszystkiego się dowiem.
-
ZieloneSłońce wrote:Hejka.o czym świadczy AMH 5,09 i stosunek Lh do FSH 0,80 w4 dc ? Dobrze czy źle?
Ja miałam AMH 5,7 w wieku 36 lat i nie mam PCO a dobrą rezerwę.
U ciebie w tym wieku to powinna być normalna / dobra rezerwa (masz też podane widełki przy wyniku, popatrz sobie).
Przy PCO często te wyniki są od 10 w górę. Niemniej badanie usg i wspołistniejące choroby są ważne w wywiadzie.
Jeśli miałaś w usg policystyczne jajniki, to ten wyniki wg mnie jest niski biorąc pod uwagę jeszcze twoj wiek;)
Wady:
# niedoczynność i Hashi i IO
# MTHFR C677 homozygota
# słabo dodatnie p/c kardiolipinie
# ostatnio kiepskie endo - 6 mm
#1 poronienie w 10 tyg (zarodek XX - zdrowy)
# NK - 25%
# il 10 i il 5 - za nisko
# szczepienia - dr Paśnik
Pozytywy:
* KIR BX (brak tylko 1 implantacyjnego)
* Amh - 2,7
Zalety:
- 1 dziecko
Mąż: armia zacna, morfo od 4-6%, fragmentacja 14% -
Borden wrote:Ja miałam AMH 5,7 w wieku 36 lat i nie mam PCO a dobrą rezerwę.
U ciebie w tym wieku to powinna być normalna / dobra rezerwa (masz też podane widełki przy wyniku, popatrz sobie).
Przy PCO często te wyniki są od 10 w górę. Niemniej badanie usg i wspołistniejące choroby są ważne w wywiadzie.
Jeśli miałaś w usg policystyczne jajniki, to ten wyniki wg mnie jest niski biorąc pod uwagę jeszcze twoj wiek;) -
Borden wrote:Nie ma znaczenia. Liczenie stosunku to stara szkoła. Ważne są same wartości LH i FSH, obraz jajników w uSG i choroby współistniejące : Hashi, niedoczynność / nadczynność, IO, itp.
Robiłam badania LH 2 IU/l, FSH 7 IU/l, testosteron, TSH, FT3, FT4, prolaktyna, estradiol, wit b9, b12, wit d3, w 6 dniu cyklu, na czczo, wszystko jest w normie tylko stosunek lh i fsh zamiast ok 1 wynosi 0.35 czyli b nisko. AMH 0.98 Zgodne z wiekiem 39 lat. Regularne miesiączki 26 dni, owulacja ok 15-16 dc (test owulacyjny + i wzrost temperatury), krótka faza lutealna 10-11 dni. Plamienia 2 dni przed miesiączka. 5, 5 miesięcy po porodzie w 24 tc. Cesarskie cięcie.
Mam utrudnioną możliwość pójścia do specjalisty bo jestem za granicą, czekam na ginekologa w szpitalu. -