X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Luteina a wady płodu
Odpowiedz

Luteina a wady płodu

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Ewa19911 Nowa

Wysłany: 30 stycznia, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    Nakreślę z grubsza moją historię:
    Mam 31lat, w wieku 27lat urodziłam zdrową córkę. Od zawsze miałam dość krótką fazę lutealną dlatego od owulacji lekarz zalecał mi Duphaston. Zaszłam w ciążę, doszły plamienia, potem krwawienia, dopiero po zmianie Duphastonu na Luteinę wszystko ustąpiło. Córka z 38+5, wszystko ok. W wieku 29lat zaczęliśmy starać się o kolejną ciążę, ale miałam wtedy strasznie krótką fazę lutealną -7-8dni. Prawdopodobnie ze względu na to że zawsze miałam do tego tendencję plus zawsze byłam szczupła a po pierwszej ciąży dodatkowo schudłam i starając się o drugą miałam niedowagę. Lekarz wypisał mi Luteinę z ktorą w pierwszym cyklu stosowania zaszłam w ciążę. Syn urodził się z wadą serca i losową mutacją genetyczną powodującą głęboką niepełnosprawność intelektualną i fizyczną. Nie mogę sobie poradzić z myślą, że to przez "sztuczne" podtrzymywanie poziomu progesteronu, może mój organizm dawał jasne sygnały że nie jest gotowy na ciążę? Czy spotkałyście się z tym, że stosowanie Luteiny przy krótkiej fazie lutealnej zwiększa ryzyko wad u płodu? Może ten niski progesteron pokazywał, że jakość komórki jajowej jest marna. Czy któraś z Was ma tak krótkie fazy a mimo to przy wspomaganiu luteiną zaszła w ciążę i urodziła zdrowe dziecko? Za jakiś czas chcielibysmy starać się o kolejną ciążę, teraz fazę lutealną mam około 10-11dni i tu znów dylemat, niby dłuższa niż wtedy ale jednocześnie prawdopodobnie za krótka, żeby zająć w ciążę bez wspomagania.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ