X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Luteina a wady płodu
Odpowiedz

Luteina a wady płodu

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Ewa19911 Nowa

Wysłany: 30 stycznia, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    Nakreślę z grubsza moją historię:
    Mam 31lat, w wieku 27lat urodziłam zdrową córkę. Od zawsze miałam dość krótką fazę lutealną dlatego od owulacji lekarz zalecał mi Duphaston. Zaszłam w ciążę, doszły plamienia, potem krwawienia, dopiero po zmianie Duphastonu na Luteinę wszystko ustąpiło. Córka z 38+5, wszystko ok. W wieku 29lat zaczęliśmy starać się o kolejną ciążę, ale miałam wtedy strasznie krótką fazę lutealną -7-8dni. Prawdopodobnie ze względu na to że zawsze miałam do tego tendencję plus zawsze byłam szczupła a po pierwszej ciąży dodatkowo schudłam i starając się o drugą miałam niedowagę. Lekarz wypisał mi Luteinę z ktorą w pierwszym cyklu stosowania zaszłam w ciążę. Syn urodził się z wadą serca i losową mutacją genetyczną powodującą głęboką niepełnosprawność intelektualną i fizyczną. Nie mogę sobie poradzić z myślą, że to przez "sztuczne" podtrzymywanie poziomu progesteronu, może mój organizm dawał jasne sygnały że nie jest gotowy na ciążę? Czy spotkałyście się z tym, że stosowanie Luteiny przy krótkiej fazie lutealnej zwiększa ryzyko wad u płodu? Może ten niski progesteron pokazywał, że jakość komórki jajowej jest marna. Czy któraś z Was ma tak krótkie fazy a mimo to przy wspomaganiu luteiną zaszła w ciążę i urodziła zdrowe dziecko? Za jakiś czas chcielibysmy starać się o kolejną ciążę, teraz fazę lutealną mam około 10-11dni i tu znów dylemat, niby dłuższa niż wtedy ale jednocześnie prawdopodobnie za krótka, żeby zająć w ciążę bez wspomagania.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ