MedArt Poznań
-
WIADOMOŚĆ
-
niezapominajka12345 wrote:😍😍😍 no jakoś na pewno dam radę, tylko mam problem z mąka bo robiłam sobie omlety z ryżowej czy to kukurydzianej a ona ma wysoki ig....🙉 więc chyba tylko zostaje mi gryczana której nie nawidze😱 chleby z putki też czym zamawiałam bo najlepsze ale one też głównie z mąki ryżowej, to nie wiem czy mogę je jeść jeśli dodam jakieś źródło białka np ser i orzechy tłuszcze?? Czy raczej w ogóle nie stosować takich mąk??
Jakie Wy pieczywo jecie dziewczyny na ciebie bezglutenowej i z niskim ig?🤔 😊 👎😔
Nie indeks glikemiczny, a ładunek glikemiczny jest ważny. Do mąki ryżowej dodaj białko i tłuszcz i będzie okej
niezapominajka12345, Mysza1986 lubią tę wiadomość
Data produkcji: 1984r.
Start: maj 2016
09.2016 - 6tc |'|
02.2018 - 10tc |'|
10.2018 - 9tc |'|
05.2019 - IUI
09.2019 - ICSI - 2 mrozaki
13.12.2019 - FET 5.1.2
14dpt - beta 1556
29dpt - jest serduszko ❤️
05.09.2020r. 40+6 - 3560g 56cm
❤️T. 👣
//AMH 5.6, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia, hiperinsulinemia, NK 16,6%, Pai-1 hetero, V (r2) hetero //
02.01.2024 FET 6.3.1
7dpt - beta 78
9dpt - beta 172
13dpt - beta 930
16dpt - beta 3349
30dpt - jest serduszko ❤️
04.04.24 - amniopunkcja - wynik prawidłowy
//niedoczynność tarczycy, prolaktyna ok, immunologia-nie powtarzałam badań, Pai-1 hetero, V(r2) hetero// -
No właśnie tak też myślałam, ale nie ukrywam jeszcze się za bardzo na tym nie znam, muszę poczytać 👍🙉😊mika_do wrote:Nie indeks glikemiczny, a ładunek glikemiczny jest ważny. Do mąki ryżowej dodaj białko i tłuszcz i będzie okejstarania od maja 2018 r.
niedoczynność tarczycy
nietolerancja glutenu
Mutacja genu MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C, PAI-1 4G w układach heterozygotycznych
AMH 2,19
Badanie nasienia-ok
obydwa jajowody drożne
Niepłodność idiopatyczna?
07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
03.02.2020 r. - 2 IUI - udanajest serduszko❤️✊😊
-
niezapominajka12345 wrote:No właśnie tak też myślałam, ale nie ukrywam jeszcze się za bardzo na tym nie znam, muszę poczytać 👍🙉😊
niezapominajka12345, Mysza1986 lubią tę wiadomość
Data produkcji: 1984r.
Start: maj 2016
09.2016 - 6tc |'|
02.2018 - 10tc |'|
10.2018 - 9tc |'|
05.2019 - IUI
09.2019 - ICSI - 2 mrozaki
13.12.2019 - FET 5.1.2
14dpt - beta 1556
29dpt - jest serduszko ❤️
05.09.2020r. 40+6 - 3560g 56cm
❤️T. 👣
//AMH 5.6, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia, hiperinsulinemia, NK 16,6%, Pai-1 hetero, V (r2) hetero //
02.01.2024 FET 6.3.1
7dpt - beta 78
9dpt - beta 172
13dpt - beta 930
16dpt - beta 3349
30dpt - jest serduszko ❤️
04.04.24 - amniopunkcja - wynik prawidłowy
//niedoczynność tarczycy, prolaktyna ok, immunologia-nie powtarzałam badań, Pai-1 hetero, V(r2) hetero// -
Najbardziej to by mi się przydało jakby ktoś mi taka super dietę ułożył, zawsze łatwiej się trzymać rozpiski niż samemu rozkminiac😊 ale wiadomo że różnie to bywa z tymi dietetykami....mika_do wrote:tylko uważaj na ekstremistów, którzy zakazują musztardy, bo jest w niej 5g cukru ;pstarania od maja 2018 r.
niedoczynność tarczycy
nietolerancja glutenu
Mutacja genu MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C, PAI-1 4G w układach heterozygotycznych
AMH 2,19
Badanie nasienia-ok
obydwa jajowody drożne
07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyniezapominajka12345 wrote:Najbardziej to by mi się przydało jakby ktoś mi taka super dietę ułożył, zawsze łatwiej się trzymać rozpiski niż samemu rozkminiac😊 ale wiadomo że różnie to bywa z tymi dietetykami....
https://dietea.pl/
Wiem że robi też konsultacje i diety przez internet . Ja u niej byłam osobiście i przegląda wyniki badań co masz jak czegoś nie ma każe zrobić i dopiero robi dietę . Ona ogolenie jest za leczeniem, żeby jak najbardziej leki zastąpić dietą. Ale też nie każe nic odstawiać jak by co . -
O dziękuję popatrzę 😊Za dużo wrote:Jeśli mogę ci kogoś polecić to tą panią
https://dietea.pl/
Wiem że robi też konsultacje i diety przez internet . Ja u niej byłam osobiście i przegląda wyniki badań co masz jak czegoś nie ma każe zrobić i dopiero robi dietę . Ona ogolenie jest za leczeniem, żeby jak najbardziej leki zastąpić dietą. Ale też nie każe nic odstawiać jak by co .starania od maja 2018 r.
niedoczynność tarczycy
nietolerancja glutenu
AMH 2,19
Badanie nasienia-ok
obydwa jajowody drożne
07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
-
Dziewczyny dr Kru kazał mi się już zapisać na badania prenatalne, mówił że on też robi i mogę u niego ale najbardziej polega dr Sz z medartu więc mimo wszystko pewnie pójdę do niego 😊
I czy to chodzi o ten test papa? Czy co?🤔 bo o tym czytałam różne rzeczy i nie wiem czy w takim razie mam się do niego zapisywać czy lepiej robić jakis inny test czy jak to jest...🙉
Luluiza Ty chyba teraz jesteś na tym etapie prawda?🤔starania od maja 2018 r.
niedoczynność tarczycy
nietolerancja glutenu
AMH 2,19
Badanie nasienia-ok
obydwa jajowody drożne
07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
-
niezapominajka12345 wrote:Dziewczyny dr Kru kazał mi się już zapisać na badania prenatalne, mówił że on też robi i mogę u niego ale najbardziej polega dr Sz z medartu więc mimo wszystko pewnie pójdę do niego 😊
I czy to chodzi o ten test papa? Czy co?🤔 bo o tym czytałam różne rzeczy i nie wiem czy w takim razie mam się do niego zapisywać czy lepiej robić jakis inny test czy jak to jest...🙉
Luluiza Ty chyba teraz jesteś na tym etapie prawda?🤔
Badania prenatalne to USG, które jest baaardzo szczegółowe. Podczas tego USG sprawdza się wszystkie narządy, mózg itp. Na podstawie pomiarów pewnych rzeczy lekarz za pomocą programu oblicza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób u dziecka. Dodatkowo jeśli są wskazania (albo jeśli masz taką chęć) możesz tego samego dnia oddać krew i zrobić test Pappa. Wynikiem testu papp-a są też prawdopodobieństwa wystąpienia tych chorób, tylko, że liczone jest to na podstawie wyników z krwi. Następnie lekarz mając prawdopodobieństwa, które mu wyszły z pomiarów z USG i te z testu papp-a powinien wyznaczyć skorygowane prawdopodobieństwa, uwzględniające oba wyniki.
Alternatywnie do testu papp-a możesz wykonać testy z krwi wolnego płodowego DNA. Takie testy można przeprowadzić wcześniej, bo już w 10 tc i są one bardziej wiarygodne niż papp-a. Natomiast kosztują znacznie więcej, bo około 2-3 tysiąceWiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2020, 21:05
Mysza1986, Maggy, mika_do, niezapominajka12345, Kaach lubią tę wiadomość
👧 2017
👧 2021
👶 2022 -
Za dużo wrote:Niestety Anulas nie zakończymy tego dnia dobrze moja beta 1,41 hmmm nie wiem czy bardziej mnie martwi ten niski wynik czy brak skuteczności leczenia w tej klinice . Zarodek zdrowy , dobrej klasy , pełna stymulacja bardzo dobre wyniki i endo . Zapewnianie , że na pewno tym razem się uda . A usłyszę zapewne że to nie był Ten zarodek albo że nie mieszczę się w statystykach może ... 🤔
Rozumiem Twoj smutek, niby wszystko jest idealnie przygotowane, ale ciagle się nie udaje....
Sama jestem po 3 nieudanych transferach z zbadanych zarodków.07.18 IUI
09.18 I procedura krótki protokół , mamy 2 zarodki
Zmiana kliniki
01.19 II procedura długi protokół mamy 1 zarodek prawidlowo genetyczny
03.19 (9 tc) 💔
06.19 III procedura, badania NGS
07.19 transfer-złe przyrosty bety. Zbyt mały pęcherzyk (7tc).
12.19 transferciąża biochemiczna
05.20 transferciąża biochemiczna
10.20 transferciąża biochemiczna
01.21 4dc rysa endometrium
03.21 histeroskopia
04.21 transferciąża biochemiczna
-
Za dużo wrote:Mam zbadać jeszcze w środę . Ale to takie wiesz mydlenie oczu no bo co mi ma napisać. Kurcze chyba tak przywykłam że mnie to nawet nie rusza .
Niestety ciąża to nie matematyka: możesz mieć dobry genetycznie zarodek, świetne endo a do zagnieżdzenia nie dojdzie... może to mało optymistyczne, ale sama to przeszłam... -
nick nieaktualnyniezapominajka12345 wrote:Dziewczyny dr Kru kazał mi się już zapisać na badania prenatalne, mówił że on też robi i mogę u niego ale najbardziej polega dr Sz z medartu więc mimo wszystko pewnie pójdę do niego 😊
Luluiza Ty chyba teraz jesteś na tym etapie prawda?🤔
Właśnie przesunięto mi badania prenatalne na 12+5, przychodnia z ciężarnymi na cały tydzień jak nie dwa gdzie chodzę - nie przyjmuje. Trochę tu z inna koleżanka pisałyśmy prywatnie o otwartej klinice w tej sytuacji, gdzie 3/4 jednak postanawia się zamknąć i nie narażać pacjentek. Oprócz prenatalnego usg mam zaplanowany test Nifty, badanie wolnego dna płodu. Lekarz odradzał mi pappe. To zależy z jakimi kosztami chcesz się zmierzyć, ten nifty kosztuje 2400.
niezapominajka12345 lubi tę wiadomość
-
niezapominajka12345 wrote:😍😍😍 no jakoś na pewno dam radę, tylko mam problem z mąka bo robiłam sobie omlety z ryżowej czy to kukurydzianej a ona ma wysoki ig....🙉 więc chyba tylko zostaje mi gryczana której nie nawidze😱 chleby z putki też czym zamawiałam bo najlepsze ale one też głównie z mąki ryżowej, to nie wiem czy mogę je jeść jeśli dodam jakieś źródło białka np ser i orzechy tłuszcze?? Czy raczej w ogóle nie stosować takich mąk??
Jakie Wy pieczywo jecie dziewczyny na ciebie bezglutenowej i z niskim ig?🤔 😊 👎😔
Używam głównie maki owsianej pełnoziarnistej, gryczanej, z siemienia lnianego lub teff.
Mąka ryżowa i kukurydziana są najmniej wartościowe.
Płatki jem gryczane.
Chleb jem z kaszy gryczanej białej niepalonej, lub owsiany.
Zobacz sobie mieszankę 5 przemian na chleb z czarnuszka lub dynia- można upiec samemu w domu. Jest bardzo smaczny.
Przy diecie bezglutenowej tylko kasza gryczana zapewni niski IG.
niezapominajka12345, kinga25 lubią tę wiadomość
3x operacje- potworniaki jajników
4xIUI
4 procedury IVF, 2 poronienia Ok 6-7tc
30.07.2019 ET- 1 zarodka: 4.1.1.
06.08- 83,46 mIU/ml ; 08.08.2019- 280,9 mIU/ml, 12.08 2044 mIU/ml 16.08 6284,00 mIU/ml; 22dtp usg- widoczne 2 pechęrzyki 34dpt Są ❤️ ❤️ Dziewczynki
30.03.2020 Zosia i Julka są już na świecie (37+4). -
Aaaa dziękuję za dokładne wytłumaczenie 😊 czyli umawiam się do Sz a później dopiero decyduje co dalej👍😊antonna wrote:Badania prenatalne to USG, które jest baaardzo szczegółowe. Podczas tego USG sprawdza się wszystkie narządy, mózg itp. Na podstawie pomiarów pewnych rzeczy lekarz za pomocą programu oblicza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób u dziecka. Dodatkowo jeśli są wskazania (albo jeśli masz taką chęć) możesz tego samego dnia oddać krew i zrobić test Pappa. Wynikiem testu papp-a są też prawdopodobieństwa wystąpienia tych chorób, tylko, że liczone jest to na podstawie wyników z krwi. Następnie lekarz mając prawdopodobieństwa, które mu wyszły z pomiarów z USG i te z testu papp-a powinien wyznaczyć skorygowane prawdopodobieństwa, uwzględniające oba wyniki.
Alternatywnie do testu papp-a możesz wykonać testy z krwi wolnego płodowego DNA. Takie testy można przeprowadzić wcześniej, bo już w 10 tc i są one bardziej wiarygodne niż papp-a. Natomiast kosztują znacznie więcej, bo około 2-3 tysiącestarania od maja 2018 r.
niedoczynność tarczycy
nietolerancja glutenu
AMH 2,19
Badanie nasienia-ok
obydwa jajowody drożne
07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
-
nick nieaktualny
-
A na ten nifty to też się trzeba wcześniej zapisywać? Wiesz może czy w medarcie to robia? Bo też tu czytałam o tym pappa i różne są opinie dlatego sama nie wiem co robić, wolę chyba zapłacić (co to za koszt w porównaniu do strat podczas staran) a jednak chyba warto 😊Luluiza wrote:Właśnie przesunięto mi badania prenatalne na 12+5, przychodnia z ciężarnymi na cały tydzień jak nie dwa gdzie chodzę - nie przyjmuje. Trochę tu z inna koleżanka pisałyśmy prywatnie o otwartej klinice w tej sytuacji, gdzie 3/4 jednak postanawia się zamknąć i nie narażać pacjentek. Oprócz prenatalnego usg mam zaplanowany test Nifty, badanie wolnego dna płodu. Lekarz odradzał mi pappe. To zależy z jakimi kosztami chcesz się zmierzyć, ten nifty kosztuje 2400.starania od maja 2018 r.
niedoczynność tarczycy
nietolerancja glutenu
AMH 2,19
Badanie nasienia-ok
obydwa jajowody drożne
07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
-
O dzięki wielkie 😊 nie znam tych mieszanek, muszę popatrzeć i na pewno coś zamówię bo bez pieczywa to ciężko 🙉😅🙈😍
Mąki i kaszy gryczanej akurat nie lubię więc już prawie nic mi nie zostaje do jedzenia 🙈 heheheAnkaBe wrote:Używam głównie maki owsianej pełnoziarnistej, gryczanej, z siemienia lnianego lub teff.
Mąka ryżowa i kukurydziana są najmniej wartościowe.
Płatki jem gryczane.
Chleb jem z kaszy gryczanej białej niepalonej, lub owsiany.
Zobacz sobie mieszankę 5 przemian na chleb z czarnuszka lub dynia- można upiec samemu w domu. Jest bardzo smaczny.
Przy diecie bezglutenowej tylko kasza gryczana zapewni niski IG.starania od maja 2018 r.
niedoczynność tarczycy
nietolerancja glutenu
AMH 2,19
Badanie nasienia-ok
obydwa jajowody drożne
07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
-
Luluiza wrote:Właśnie przesunięto mi badania prenatalne na 12+5, przychodnia z ciężarnymi na cały tydzień jak nie dwa gdzie chodzę - nie przyjmuje. Trochę tu z inna koleżanka pisałyśmy prywatnie o otwartej klinice w tej sytuacji, gdzie 3/4 jednak postanawia się zamknąć i nie narażać pacjentek. Oprócz prenatalnego usg mam zaplanowany test Nifty, badanie wolnego dna płodu. Lekarz odradzał mi pappe. To zależy z jakimi kosztami chcesz się zmierzyć, ten nifty kosztuje 2400.
-
Tak zapomniałam jeszcze o komosie ryżowej dobrze ze kinga napisała
)
Niezapominajko wiedząc jak się denerwujesz szlabym w test wolnego płodowego dna będziesz spokojniejsza. W medart można zrobić harmony chyba.niezapominajka12345 lubi tę wiadomość
3x operacje- potworniaki jajników
4xIUI
4 procedury IVF, 2 poronienia Ok 6-7tc
30.07.2019 ET- 1 zarodka: 4.1.1.
06.08- 83,46 mIU/ml ; 08.08.2019- 280,9 mIU/ml, 12.08 2044 mIU/ml 16.08 6284,00 mIU/ml; 22dtp usg- widoczne 2 pechęrzyki 34dpt Są ❤️ ❤️ Dziewczynki
30.03.2020 Zosia i Julka są już na świecie (37+4). -
nick nieaktualnyniezapominajka12345 wrote:A na ten nifty to też się trzeba wcześniej zapisywać? Wiesz może czy w medarcie to robia? Bo też tu czytałam o tym pappa i różne są opinie dlatego sama nie wiem co robić, wolę chyba zapłacić (co to za koszt w porównaniu do strat podczas staran) a jednak chyba warto 😊
Ja mam pobranie krwi w dniu usg, za wynikiem pewnie trochę się czeka.. teraz pewnie 2 tyg to nie wiem czy się uda..
Jeśli Medart tez nie zapisuje wizyt, które mogą czekać to super, bo to jednak służba zdrowia i to prywatna, powinni dbać o te standardy podwójnie 💪🏻😷niezapominajka12345, Mysza1986 lubią tę wiadomość