MedArt Poznań
-
WIADOMOŚĆ
-
iska0108 wrote:Czy któraś z Was leczyła mycoplasme? Co było u Was skuteczne?
o kurde ;/ wyszła Ci ? to zrobiłaś w ogóle histeroskopię w tej sytuacji? Mi kiedyś dodania wyszła ureaplasma i po unidoxie wynik był okstarania od 06.2022
👩🏼31 lat
hashimoto; cienkie endo; MTHFR, PAI-1; cytokiny - ❌
cross match 12% ➡️24,5 %➡️26,9% ❌
AMH 4,1; kariotyp; hormony; Kir Bx , ANA i ANA 3 ; immunofenotyp; krzywa cukrowa i insulinowa; homocysteina; zespół antyfosfolipidowy✅
ALLO - MLR 30,6 % ▶️ 46,8% ✅
zespół ashermana ❌usunięte zrosty ✅
👦🏻 33 lata
oligospermia❌podwyższona prolaktyna i tsh ❌HLA DQ2/DQ8 ❌
Kariotyp; badanie urologiczne; genetyka; kariotyp; HLA-C1-C1- ✅
INVIMED POZNAŃ
I IVF - ICSI -14 🥚▶️4 ❄️
2 transfery ❌3 transfer - 2❄️ - 8+2 empty sac💔
MEDART
II IVF -IMSI/MACS- 6.05.2024 - 20 🥚▶️3❄️po PGT-a 2❄️✅
transfer ❄️5.1.1. - cb 💔
transfer ❄️5.2.1. - 8+1 empty sac 💔
III IVF IMSI / MACS / aktywacja oocytów - 9.05.2025 - 20 🥚-> 6❄️- 5 ❄️po PGT-A ✅+ 1❄️ wynik nieinformatywny
26.08.25 - transfer 5.1.1. ❌
21.09.25 - - transfer 5.1.1. ❌
29.11. histeroskopia -
Cześć dziewczyny, staramy się już 2 lata, jestem po jednej CB oraz po dwóch nieudanych IUI (10 i 11.24). Lekarz określił, ze w naszym przypadku jest to niepłodność idiopatyczna. Nie widzę sensu podchodzenia do kolejnej inseminacji. Skłaniam sie coraz bardziej ku in vitro. Lekarz mówił, żeby 4 x podejść do inseminacji. Już sama nie wiem. Co myślicie? Co robić
-
nick nieaktualnyMarcelinax wrote:Cześć dziewczyny, staramy się już 2 lata, jestem po jednej CB oraz po dwóch nieudanych IUI (10 i 11.24). Lekarz określił, ze w naszym przypadku jest to niepłodność idiopatyczna. Nie widzę sensu podchodzenia do kolejnej inseminacji. Skłaniam sie coraz bardziej ku in vitro. Lekarz mówił, żeby 4 x podejść do inseminacji. Już sama nie wiem. Co myślicie? Co robić
-
Marcelinax wrote:Cześć dziewczyny, staramy się już 2 lata, jestem po jednej CB oraz po dwóch nieudanych IUI (10 i 11.24). Lekarz określił, ze w naszym przypadku jest to niepłodność idiopatyczna. Nie widzę sensu podchodzenia do kolejnej inseminacji. Skłaniam sie coraz bardziej ku in vitro. Lekarz mówił, żeby 4 x podejść do inseminacji. Już sama nie wiem. Co myślicie? Co robić
Skuteczność niestety jest niska 😕
Kwestia czy chcecie dać sobie więcej czasu czy zbliżacie się do momentu , aby podjąć kolejny krok .
🙍🏻♀️
Letrox 75,MTHFR hetero, PAI-homo
🙎🏻♂️
Teratozoospermia, fragmentacja39%
08.2017 poronienie 9 tc 👼
10.20-04.21 3x IUI 🐒
10.2021-przygotowanie IVF🍀
01.2022-punkcja 🥚🥚🥚- 16 komórek➡️ 6 zarodków ➡️ ❄️❄️ 2 blastocysty( 5AA, 3BB) ➡️ ❄️1 zarodek po NGS
02.2022- transfer-odwołany➡️ zapalenie endometrium
21.03- biopsja➡️ wynik prawidłowy
10.05- TRANSFER 3.2.2 🙏🍀
17.05- BETA 23/ 19.05- 55 / 23.05-281
7.06- USG- jest ❤️ CRL 6mm
14.06- USG- CRL 1,42cm
28.06- USG -CRL 3,04cm Córeczka💕
18.07. USG PRENATALNE- CRL 7cm
28.08. USG- CRL 9cm
18.08. USG- 185g
2.09. USG- 308g
20.09 USG POŁÓWKOWE - 463g
30.09. USG- 612g
21.10. USG- 970g
10.11. USG - 1588g
25.11. USG III TRYM.- 1650g
01. 23 Nasz Cud SN 3610g 56cm💗 -
Marzena🌺 wrote:Na chwilę obecną jest obowiązkowa.Moja koleżanka jak odmówiła u dr A B to przestał jej odpisywać 🤷Tak samo jak USG 3d macicy też ma każda pacjentka .Z resztą nawet czytając to forum widać, że każda pacjentka przystępująca do procedury ma leczony stan zapalny i pobierane biopsje
Nie jest obowiązkowa. Ja podchodziłam do pierwszego transferu i nie robiłam biopsji ani USG 3d. Z tym że mialam wcześniej robioną laparoskopia diagnostyczną i drożność jajowodow (2 lata przed przyjściem do medartu ). Ale mialam w karcie wpisane ze w przypadku nie udanego transferu będziemy robić biopsje -
Madżka89 wrote:Ja miałam 4IUI z perspektywy czasu myślę , że mogłam poprzestać na dwóch.
Skuteczność niestety jest niska 😕
Kwestia czy chcecie dać sobie więcej czasu czy zbliżacie się do momentu , aby podjąć kolejny krok .tylko zastanawiam się czy my w ogóle możemy być już zakwalifikowani do in vitro
-
Kaśka praska wrote:Tak, wszystko prawda. Ale też jest tak, że dla jednego lekarz będzie miły i dobrze się zaopiekuje, a drugiemu nie pomoże. Tak jak my w życiu mamy faworytów Tak i lekarze, wolą pacjentów bezproblemowych, słuchających się. Nieplodnosc nie jest łatwa, stąd wymaga od lekarza dużych kompetencji a nie każdy pewnie chce i może być na 100% dla każdego. Stąd Tak różne potrafią być opinie.
To też po części prawda.
Czasami trzeba powiedzieć stop i się wycofać.Ja dzisiaj się żegnam nie czuje już udzielenia się na tym forum i troche w pewnym sensie przebijania na argumenty i tak w kółko.Nie o to mi chodziło przychodząc na forum.
Każdej z Was życzę Wszystkiego dobrego i powodzenia 🙂 -
Cześć dziewczyny. Potrzebuje wsparcia, może znajdę tu kogoś kto był w podobnej sytuacji.
Jestem po trzeciej punkcji. Punkcja była w niedzielę. Pobrano 18 komórek jajowych, 9bylo prawidłowej budowy, 4 zapłodniły się prawidłowo. Dzisiaj dostałam wiadomość od dr K stan na dziś rano. Jeden zarodek ponad 9 blastomerow, drugi 6, dwa pozostałe po 5. Dobrze mi się wydaje że to mało jak na ten czas? Czy może któraś tak miała i utworzyła się blastocysta?Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2024, 18:52
-
Domar wrote:Cześć dziewczyny. Potrzebuje wsparcia, może znajdę tu kogoś kto był w podobnej sytuacji.
Jestem po trzeciej punkcji. Punkcja była w niedzielę. Pobrano 18 komórek jajowych, 9bylo prawidłowej budowy, 4 zapłodniły się prawidłowo. Dzisiaj dostałam wiadomość od dr Kubiaczyk stan na dziś rano. Jeden zarodek ponad 9 blastomerow, drugi 6, dwa pozostałe po 5. Dobrze mi się wydaje że to mało jak na ten czas? Czy może któraś tak miała i utworzyła się blastocysta?
Miałam 19 pobranych ostatecznie tylko jeden zarodek . Uważam, że miałam za duże dawki leków od dr K .Hania🧑
14.10.2025 7+3 jest ♥️ -
Domar wrote:I myślisz że przez za dużą dawkę leków nie powstało więcej zarodków?
U mnie osobiście miało to znaczenie poprzednia stymulacja mniejszą dawka leków szczerze przez mój błąd i uzyskaliśmy 3 zarodki ,7 komórek pobranych teraz już nie popełniłam błędu i tak jak miałam zalecane tak brałam.Wiadomo każda sytuacja inna .Hania🧑
14.10.2025 7+3 jest ♥️ -
Mama_Hani wrote:U mnie osobiście miało to znaczenie poprzednia stymulacja mniejszą dawka leków szczerze przez mój błąd i uzyskaliśmy 3 zarodki ,7 komórek pobranych teraz już nie popełniłam błędu i tak jak miałam zalecane tak brałam.Wiadomo każda sytuacja inna .
Ja byłam też przestymulowana->zero zarodków.
Do tego jak może być tyle niedojrzałych komórek? Tutaj trzeba się zastanowić -
Lili@ wrote:Ja byłam też przestymulowana->zero zarodków.
Do tego jak może być tyle niedojrzałych komórek? Tutaj trzeba się zastanowić
No właśnie u mnie była taka sytuacja, że najpierw byłam w invimed. Tam miałam 13 komórek, 6dojrzałych , czyli odpad o połowę. Skończyło się hiperstymulacją. Zero zarodków. Brak kontaktu z lekarzem, brak opieki po wszystkim, kazali mi jechać na Polną..
Przeszliśmy do medart. Druga stymulacja 17 komórek, 9 dojrzałych. Zapłodnily się 3, otrzymalismy jeden zarodek nieprawidłowy genetycznie.
No i teraz 18 komórek, 9 dojrzałych, 4 zapłodnione, zobaczymy co dalej.
Ale no za każdym razem mam odpad komórek jajowych, połowa z pobranych jest niedojrzała. I właśnie nikt się nad tym nie zastanawia.. Dodam jeszcze że ta procedura teraz jest po rocznej przerwie, podczas której stosowaliśmy dietę i wiadro supli.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2024, 18:21
-
A jak u Was było z wizytami podczas stymulacji? Ile miałyście kontrolnych usg?
Starania od 2022r.
🚺 34
✅️ SonoHsg, kariotyp, celiakia, heliko, MUCh
❎️ AMH, Kir AA, Mthfr c677t hetero, Pai-1 homo, hashimoto, hipoglikemia reaktywna, podejrzenie endometriozy
🚹 36
✅️ kariotyp
❎️ HLA C1C2
•04.2024 💔 6t5d
•03.2025 💔 FET
• 08.2024 - 09.2025 walka z zapaleniem endo
• 2025 szczepienia limfocytami partnera x3
Cross-match 19,5% -> 30,4% -> 16,3%
Allo 47,1% -> 0% -> 33,3%
I. 3🫧 1❄️ 1 PGT-A ✔️
II. 9🫧 2❄️ 1 PGT-A ✔️
III. 7🫧 1❄️ 1 PGT-A ✔️ -
Też się zastanawiam czy to kwestia embriologow . Maja koleżanka AMH przed rozpoczęciem 4 procedury AMH 0,9 wcześniejsze trzy stymulację po jednym / dwa zarodki na maxa dawkach poszła na czwartą procedurę na Polną i uzyskała 5 zarodków 🤷 nie wiem czy to też kwestia , że lekarz trafił ze stymulacją i też praca embriologów plus dodatki i w jednej stymulacji się uzyska więcej w innej mniej 🤷 Jedno jest pewne przestymulowanie niestety niszczy komórki jajowe .Hania🧑
14.10.2025 7+3 jest ♥️ -
Mama_Hani wrote:Też się zastanawiam czy to kwestia embriologow . Maja koleżanka AMH przed rozpoczęciem 4 procedury AMH 0,9 wcześniejsze trzy stymulację po jednym / dwa zarodki na maxa dawkach poszła na czwartą procedurę na Polną i uzyskała 5 zarodków 🤷 nie wiem czy to też kwestia , że lekarz trafił ze stymulacją i też praca embriologów plus dodatki i w jednej stymulacji się uzyska więcej w innej mniej 🤷 Jedno jest pewne przestymulowanie niestety niszczy komórki jajowe .
Ja jestem przykładem z niskim AMH i w invimedzie za pierwszym raziem nie miałam super wysokich dawek leków i 3 blastki, za drugim razem też invimed i duże dawki leków spowodowały, że nie mieliśmy żadnego zarodka. W Medarcie też dostałam duże dawki leków, na 9 komórek 7 prawidłowych, ale tylko dwie zapłodniły się prawidłowo. Mamy z tego jeden zdrowy zarodek. Wydaje mi się, że w moim przypadku te duże dawki leków też dają gorszy efekt, dobrzy przy niskim AMH są Czesi, oni potrafią wyczarować po kilka blastek u dziewczyn z naprawdę niskim AMH. Jeśli musiałabym znowu przechodzić procedurę od nowa na pewno porozmawiałabym z lekarzem o tym czy te duże dawki mają sens.👱🏻♀️27 🧔🏻♂️34
Starania od 09.2021
KIR AA, endometrioza, niedoczynność tarczycy.
AMH 0,7-0,9 ng/ml
03.23 I IVF
❄️4BA❄️4BA❄️3BB
28.03 FET ❄️4BA 💚
5dpt ⏸️ | 8dpt 25,24 |10dpt 49,94 | 14 dpt 436,9 | 16 dpt 1304 | 20dpt 5219 | 24dpt 9860 | 27dpt 💚 6+3 💔👼 łyżeczkowanie x2 😫
18.09 FET ❄️4BA ❌(accofil, EG)
13.11 FET ❄️3BB ❌(accofil, EG, heparyna)
01.24 II IVF ❌
➡️ Zmiana kliniki.
07.24 III IVF ❄️ 5AA po PGT-A
07.25 ⏸️ NATURALS 🤰🏼bety 🆗
24.07 1,67cm 👶
14.08 3,27cm człowieka 💚
NIFTY ➡️ zdrowa dziewczynka 🩷
-
JuluBe wrote:A skąd wiadomo, że jest się przestymulowaną? Ja miałam też spore dawki a tylko 3 komórki. Nawet Pani Doktor zastanawiała się czy w ogóle jest sens robić punkcję... Ostatecznie udało się uzyskać jeden zarodek. Już usłyszałam, że nie ma co się nastawiać, że w przyszłości uda się uzyskać więcej nawet przy maksymalnej dawce leków. Podobno słaby wynik stymulacji jest wynikiem niskiego AMH, ale widziałam na ovu wiele dziewczyn z podobnym lub mniejszym a jednak udawało się uzyskać kilka zarodków...
A jak u Was było z wizytami podczas stymulacji? Ile miałyście kontrolnych usg?
Teraz byłam tylko na jednym kontrolnym USG. I wyniki estradiolu i progesteronu pokazały że działamy i kolejny przyjazd to punkcja. -
Domar wrote:Teraz byłam tylko na jednym kontrolnym USG. I wyniki estradiolu i progesteronu pokazały że działamy i kolejny przyjazd to punkcja.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2024, 19:11
Domar lubi tę wiadomość
Starania od 2022r.
🚺 34
✅️ SonoHsg, kariotyp, celiakia, heliko, MUCh
❎️ AMH, Kir AA, Mthfr c677t hetero, Pai-1 homo, hashimoto, hipoglikemia reaktywna, podejrzenie endometriozy
🚹 36
✅️ kariotyp
❎️ HLA C1C2
•04.2024 💔 6t5d
•03.2025 💔 FET
• 08.2024 - 09.2025 walka z zapaleniem endo
• 2025 szczepienia limfocytami partnera x3
Cross-match 19,5% -> 30,4% -> 16,3%
Allo 47,1% -> 0% -> 33,3%
I. 3🫧 1❄️ 1 PGT-A ✔️
II. 9🫧 2❄️ 1 PGT-A ✔️
III. 7🫧 1❄️ 1 PGT-A ✔️ -
JuluBe wrote:No właśnie ja też miałam tak, że po tygodniu usg plus estriadol i progesteron a trzy dni później punkcja i zastanawiam się czy to nie za mało, szczególnie przy pierwszej stymulacji gdzie nie wiadomo jak organizm reaguje... Czytałam, że dziewczyny mają po kilka wizyt i czasem nawet dawki leków są zmieniane.
Dokładnie tak teraz miałam. Po tygodniu USG i po trzech dniach punkcja