X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną MedArt Poznań
Odpowiedz

MedArt Poznań

Oceń ten wątek:
  • Kiraaa Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2024, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iska0108 wrote:
    Czy któraś z Was leczyła mycoplasme? Co było u Was skuteczne? :/

o kurde ;/ wyszła Ci ? to zrobiłaś w ogóle histeroskopię w tej sytuacji? Mi kiedyś dodania wyszła ureaplasma i po unidoxie wynik był ok

starania od 06.2022
    👩🏼31 lat
    hashimoto; cienkie endo; MTHFR, PAI-1; cytokiny - ❌
    cross match 12% ➡️24,5 %➡️26,9% ❌
    AMH 4,1; kariotyp; hormony; Kir Bx , ANA i ANA 3 ; immunofenotyp; krzywa cukrowa i insulinowa; homocysteina; zespół antyfosfolipidowy✅
    ALLO - MLR 30,6 % ▶️ 46,8% ✅
    zespół ashermana ❌usunięte zrosty ✅

👦🏻 33 lata
    oligospermia❌podwyższona prolaktyna i tsh ❌HLA DQ2/DQ8 ❌
    Kariotyp; badanie urologiczne; genetyka; kariotyp; HLA-C1-C1- ✅

INVIMED POZNAŃ
    I IVF - ICSI -14 🥚▶️4 ❄️
    2 transfery ❌3 transfer - 2❄️ - 8+2 empty sac💔

MEDART
    II IVF -IMSI/MACS- 6.05.2024 - 20 🥚▶️3❄️po PGT-a 2❄️✅
    transfer ❄️5.1.1. - cb 💔
    transfer ❄️5.2.1. - 8+1 empty sac 💔
    III IVF IMSI / MACS / aktywacja oocytów - 9.05.2025 - 20 🥚-> 6❄️- 5 ❄️po PGT-A ✅+ 1❄️ wynik nieinformatywny
    26.08.25 - transfer 5.1.1. ❌
    21.09.25 - - transfer 5.1.1. ❌
    29.11. histeroskopia
  • Marcelinax Nowa

Wysłany: 20 listopada 2024, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, staramy się już 2 lata, jestem po jednej CB oraz po dwóch nieudanych IUI (10 i 11.24). Lekarz określił, ze w naszym przypadku jest to niepłodność idiopatyczna. Nie widzę sensu podchodzenia do kolejnej inseminacji. Skłaniam sie coraz bardziej ku in vitro. Lekarz mówił, żeby 4 x podejść do inseminacji. Już sama nie wiem. Co myślicie? Co robić :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 listopada 2024, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcelinax wrote:
    Cześć dziewczyny, staramy się już 2 lata, jestem po jednej CB oraz po dwóch nieudanych IUI (10 i 11.24). Lekarz określił, ze w naszym przypadku jest to niepłodność idiopatyczna. Nie widzę sensu podchodzenia do kolejnej inseminacji. Skłaniam sie coraz bardziej ku in vitro. Lekarz mówił, żeby 4 x podejść do inseminacji. Już sama nie wiem. Co myślicie? Co robić :(
    Zależy ile masz lat. Nieplodnosc idiopatyczna-sprobuj jeszcze pogłębić diagnostykę. Jeżeli masz mniej niż 35 może spróbuj jeszcze inseminacjacje, a jak powyżej to in-vitro. Powodzenia:)

• Madżka89 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2024, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcelinax wrote:
    Ja miałam 4IUI z perspektywy czasu myślę , że mogłam poprzestać na dwóch.
    Skuteczność niestety jest niska 😕
    Kwestia czy chcecie dać sobie więcej czasu czy zbliżacie się do momentu , aby podjąć kolejny krok .

event.png
    🙍🏻‍♀️
    Letrox 75,MTHFR hetero, PAI-homo
    🙎🏻‍♂️
    Teratozoospermia, fragmentacja39%
    08.2017 poronienie 9 tc 👼
    10.20-04.21 3x IUI 🐒
    10.2021-przygotowanie IVF🍀
    01.2022-punkcja 🥚🥚🥚- 16 komórek➡️ 6 zarodków ➡️ ❄️❄️ 2 blastocysty( 5AA, 3BB) ➡️ ❄️1 zarodek po NGS
    02.2022- transfer-odwołany➡️ zapalenie endometrium
    21.03- biopsja➡️ wynik prawidłowy
    10.05- TRANSFER 3.2.2 🙏🍀
    17.05- BETA 23/ 19.05- 55 / 23.05-281
    7.06- USG- jest ❤️ CRL 6mm
    14.06- USG- CRL 1,42cm
    28.06- USG -CRL 3,04cm Córeczka💕
    18.07. USG PRENATALNE- CRL 7cm
    28.08. USG- CRL 9cm
    18.08. USG- 185g
    2.09. USG- 308g
    20.09 USG POŁÓWKOWE - 463g
    30.09. USG- 612g
    21.10. USG- 970g
    10.11. USG - 1588g
    25.11. USG III TRYM.- 1650g
    01. 23 Nasz Cud SN 3610g 56cm💗
  • Miśka00 Koleżanka

Wysłany: 20 listopada 2024, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzena🌺 wrote:
    Na chwilę obecną jest obowiązkowa.Moja koleżanka jak odmówiła u dr A B to przestał jej odpisywać 🤷Tak samo jak USG 3d macicy też ma każda pacjentka .Z resztą nawet czytając to forum widać, że każda pacjentka przystępująca do procedury ma leczony stan zapalny i pobierane biopsje

Nie jest obowiązkowa. Ja podchodziłam do pierwszego transferu i nie robiłam biopsji ani USG 3d. Z tym że mialam wcześniej robioną laparoskopia diagnostyczną i drożność jajowodow (2 lata przed przyjściem do medartu ). Ale mialam w karcie wpisane ze w przypadku nie udanego transferu będziemy robić biopsje

• Marcelinax Nowa

Wysłany: 20 listopada 2024, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madżka89 wrote:
    Ja miałam 4IUI z perspektywy czasu myślę , że mogłam poprzestać na dwóch.
    Skuteczność niestety jest niska 😕
    Kwestia czy chcecie dać sobie więcej czasu czy zbliżacie się do momentu , aby podjąć kolejny krok .
    Myślę, że u mnie inseminacja nic nie zdziała :( tylko zastanawiam się czy my w ogóle możemy być już zakwalifikowani do in vitro

• Marzena🌺 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2024, 06:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaśka praska wrote:
    Tak, wszystko prawda. Ale też jest tak, że dla jednego lekarz będzie miły i dobrze się zaopiekuje, a drugiemu nie pomoże. Tak jak my w życiu mamy faworytów Tak i lekarze, wolą pacjentów bezproblemowych, słuchających się. Nieplodnosc nie jest łatwa, stąd wymaga od lekarza dużych kompetencji a nie każdy pewnie chce i może być na 100% dla każdego. Stąd Tak różne potrafią być opinie.

To też po części prawda.

Czasami trzeba powiedzieć stop i się wycofać.Ja dzisiaj się żegnam nie czuje już udzielenia się na tym forum i troche w pewnym sensie przebijania na argumenty i tak w kółko.Nie o to mi chodziło przychodząc na forum.

Każdej z Was życzę Wszystkiego dobrego i powodzenia 🙂

• Domar Znajoma

Wysłany: 21 listopada 2024, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Potrzebuje wsparcia, może znajdę tu kogoś kto był w podobnej sytuacji.

Jestem po trzeciej punkcji. Punkcja była w niedzielę. Pobrano 18 komórek jajowych, 9bylo prawidłowej budowy, 4 zapłodniły się prawidłowo. Dzisiaj dostałam wiadomość od dr K stan na dziś rano. Jeden zarodek ponad 9 blastomerow, drugi 6, dwa pozostałe po 5. Dobrze mi się wydaje że to mało jak na ten czas? Czy może któraś tak miała i utworzyła się blastocysta?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2024, 18:52

• Mama_Hani Ekspertka

Wysłany: 21 listopada 2024, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domar wrote:
    Cześć dziewczyny. Potrzebuje wsparcia, może znajdę tu kogoś kto był w podobnej sytuacji.

Jestem po trzeciej punkcji. Punkcja była w niedzielę. Pobrano 18 komórek jajowych, 9bylo prawidłowej budowy, 4 zapłodniły się prawidłowo. Dzisiaj dostałam wiadomość od dr Kubiaczyk stan na dziś rano. Jeden zarodek ponad 9 blastomerow, drugi 6, dwa pozostałe po 5. Dobrze mi się wydaje że to mało jak na ten czas? Czy może któraś tak miała i utworzyła się blastocysta?

Miałam 19 pobranych ostatecznie tylko jeden zarodek . Uważam, że miałam za duże dawki leków od dr K .

Hania🧑
    14.10.2025 7+3 jest ♥️
  • Domar Znajoma

Wysłany: 21 listopada 2024, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I myślisz że przez za dużą dawkę leków nie powstało więcej zarodków?

• Mama_Hani Ekspertka

Wysłany: 21 listopada 2024, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domar wrote:
    I myślisz że przez za dużą dawkę leków nie powstało więcej zarodków?

U mnie osobiście miało to znaczenie poprzednia stymulacja mniejszą dawka leków szczerze przez mój błąd i uzyskaliśmy 3 zarodki ,7 komórek pobranych teraz już nie popełniłam błędu i tak jak miałam zalecane tak brałam.Wiadomo każda sytuacja inna .

Hania🧑
    14.10.2025 7+3 jest ♥️
  • Lili@ Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2024, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Hani wrote:
    U mnie osobiście miało to znaczenie poprzednia stymulacja mniejszą dawka leków szczerze przez mój błąd i uzyskaliśmy 3 zarodki ,7 komórek pobranych teraz już nie popełniłam błędu i tak jak miałam zalecane tak brałam.Wiadomo każda sytuacja inna .

Ja byłam też przestymulowana->zero zarodków.
    Do tego jak może być tyle niedojrzałych komórek? Tutaj trzeba się zastanowić

• Domar Znajoma

Wysłany: 21 listopada 2024, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili@ wrote:

No właśnie u mnie była taka sytuacja, że najpierw byłam w invimed. Tam miałam 13 komórek, 6dojrzałych , czyli odpad o połowę. Skończyło się hiperstymulacją. Zero zarodków. Brak kontaktu z lekarzem, brak opieki po wszystkim, kazali mi jechać na Polną..

Przeszliśmy do medart. Druga stymulacja 17 komórek, 9 dojrzałych. Zapłodnily się 3, otrzymalismy jeden zarodek nieprawidłowy genetycznie.

No i teraz 18 komórek, 9 dojrzałych, 4 zapłodnione, zobaczymy co dalej.

Ale no za każdym razem mam odpad komórek jajowych, połowa z pobranych jest niedojrzała. I właśnie nikt się nad tym nie zastanawia.. Dodam jeszcze że ta procedura teraz jest po rocznej przerwie, podczas której stosowaliśmy dietę i wiadro supli.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2024, 18:21

• JuluBe Przyjaciółka

Wysłany: 21 listopada 2024, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili@ wrote:
    A skąd wiadomo, że jest się przestymulowaną? Ja miałam też spore dawki a tylko 3 komórki. Nawet Pani Doktor zastanawiała się czy w ogóle jest sens robić punkcję... Ostatecznie udało się uzyskać jeden zarodek. Już usłyszałam, że nie ma co się nastawiać, że w przyszłości uda się uzyskać więcej nawet przy maksymalnej dawce leków. Podobno słaby wynik stymulacji jest wynikiem niskiego AMH, ale widziałam na ovu wiele dziewczyn z podobnym lub mniejszym a jednak udawało się uzyskać kilka zarodków...
    A jak u Was było z wizytami podczas stymulacji? Ile miałyście kontrolnych usg?

Starania od 2022r.

🚺 34
    ✅️ SonoHsg, kariotyp, celiakia, heliko, MUCh
    ❎️ AMH, Kir AA, Mthfr c677t hetero, Pai-1 homo, hashimoto, hipoglikemia reaktywna, podejrzenie endometriozy
    🚹 36
    ✅️ kariotyp
    ❎️ HLA C1C2

•04.2024 💔 6t5d
    •03.2025 💔 FET

• 08.2024 - 09.2025 walka z zapaleniem endo
    • 2025 szczepienia limfocytami partnera x3
    Cross-match 19,5% -> 30,4% -> 16,3%
    Allo 47,1% -> 0% -> 33,3%

I. 3🫧 1❄️ 1 PGT-A ✔️
    II. 9🫧 2❄️ 1 PGT-A ✔️
    III. 7🫧 1❄️ 1 PGT-A ✔️
  • Mama_Hani Ekspertka

Wysłany: 21 listopada 2024, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili@ wrote:

Też się zastanawiam czy to kwestia embriologow . Maja koleżanka AMH przed rozpoczęciem 4 procedury AMH 0,9 wcześniejsze trzy stymulację po jednym / dwa zarodki na maxa dawkach poszła na czwartą procedurę na Polną i uzyskała 5 zarodków 🤷 nie wiem czy to też kwestia , że lekarz trafił ze stymulacją i też praca embriologów plus dodatki i w jednej stymulacji się uzyska więcej w innej mniej 🤷 Jedno jest pewne przestymulowanie niestety niszczy komórki jajowe .

Hania🧑
    14.10.2025 7+3 jest ♥️
  • iska0108 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2024, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Hani wrote:
    Też się zastanawiam czy to kwestia embriologow . Maja koleżanka AMH przed rozpoczęciem 4 procedury AMH 0,9 wcześniejsze trzy stymulację po jednym / dwa zarodki na maxa dawkach poszła na czwartą procedurę na Polną i uzyskała 5 zarodków 🤷 nie wiem czy to też kwestia , że lekarz trafił ze stymulacją i też praca embriologów plus dodatki i w jednej stymulacji się uzyska więcej w innej mniej 🤷 Jedno jest pewne przestymulowanie niestety niszczy komórki jajowe .

Ja jestem przykładem z niskim AMH i w invimedzie za pierwszym raziem nie miałam super wysokich dawek leków i 3 blastki, za drugim razem też invimed i duże dawki leków spowodowały, że nie mieliśmy żadnego zarodka. W Medarcie też dostałam duże dawki leków, na 9 komórek 7 prawidłowych, ale tylko dwie zapłodniły się prawidłowo. Mamy z tego jeden zdrowy zarodek. Wydaje mi się, że w moim przypadku te duże dawki leków też dają gorszy efekt, dobrzy przy niskim AMH są Czesi, oni potrafią wyczarować po kilka blastek u dziewczyn z naprawdę niskim AMH. Jeśli musiałabym znowu przechodzić procedurę od nowa na pewno porozmawiałabym z lekarzem o tym czy te duże dawki mają sens.

👱🏻‍♀️27 🧔🏻‍♂️34
    Starania od 09.2021
    KIR AA, endometrioza, niedoczynność tarczycy.
    AMH 0,7-0,9 ng/ml
    03.23 I IVF
    ❄️4BA❄️4BA❄️3BB
    28.03 FET ❄️4BA 💚
    5dpt ⏸️ | 8dpt 25,24 |10dpt 49,94 | 14 dpt 436,9 | 16 dpt 1304 | 20dpt 5219 | 24dpt 9860 | 27dpt 💚 6+3 💔👼 łyżeczkowanie x2 😫
    18.09 FET ❄️4BA ❌(accofil, EG)
    13.11 FET ❄️3BB ❌(accofil, EG, heparyna)
    01.24 II IVF ❌

➡️ Zmiana kliniki.
    07.24 III IVF ❄️ 5AA po PGT-A
    07.25 ⏸️ NATURALS 🤰🏼bety 🆗
    24.07 1,67cm 👶
    14.08 3,27cm człowieka 💚
    NIFTY ➡️ zdrowa dziewczynka 🩷

preg.png
  • Domar Znajoma

Wysłany: 21 listopada 2024, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JuluBe wrote:
    A skąd wiadomo, że jest się przestymulowaną? Ja miałam też spore dawki a tylko 3 komórki. Nawet Pani Doktor zastanawiała się czy w ogóle jest sens robić punkcję... Ostatecznie udało się uzyskać jeden zarodek. Już usłyszałam, że nie ma co się nastawiać, że w przyszłości uda się uzyskać więcej nawet przy maksymalnej dawce leków. Podobno słaby wynik stymulacji jest wynikiem niskiego AMH, ale widziałam na ovu wiele dziewczyn z podobnym lub mniejszym a jednak udawało się uzyskać kilka zarodków...
    A jak u Was było z wizytami podczas stymulacji? Ile miałyście kontrolnych usg?

Teraz byłam tylko na jednym kontrolnym USG. I wyniki estradiolu i progesteronu pokazały że działamy i kolejny przyjazd to punkcja.

• JuluBe Przyjaciółka

Wysłany: 21 listopada 2024, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domar wrote:
    Teraz byłam tylko na jednym kontrolnym USG. I wyniki estradiolu i progesteronu pokazały że działamy i kolejny przyjazd to punkcja.
    No właśnie ja też miałam tak, że po tygodniu usg plus estriadol i progesteron a trzy dni później punkcja i zastanawiam się czy to nie za mało, szczególnie przy pierwszej stymulacji gdzie nie wiadomo jak organizm reaguje... Czytałam, że dziewczyny mają po kilka wizyt i czasem nawet dawki leków są zmieniane.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2024, 19:11

Domar lubi tę wiadomość

Starania od 2022r.

🚺 34
    ✅️ SonoHsg, kariotyp, celiakia, heliko, MUCh
    ❎️ AMH, Kir AA, Mthfr c677t hetero, Pai-1 homo, hashimoto, hipoglikemia reaktywna, podejrzenie endometriozy
    🚹 36
    ✅️ kariotyp
    ❎️ HLA C1C2

•04.2024 💔 6t5d
    •03.2025 💔 FET

• 08.2024 - 09.2025 walka z zapaleniem endo
    • 2025 szczepienia limfocytami partnera x3
    Cross-match 19,5% -> 30,4% -> 16,3%
    Allo 47,1% -> 0% -> 33,3%

I. 3🫧 1❄️ 1 PGT-A ✔️
    II. 9🫧 2❄️ 1 PGT-A ✔️
    III. 7🫧 1❄️ 1 PGT-A ✔️
  • Domar Znajoma

Wysłany: 21 listopada 2024, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JuluBe wrote:
    No właśnie ja też miałam tak, że po tygodniu usg plus estriadol i progesteron a trzy dni później punkcja i zastanawiam się czy to nie za mało, szczególnie przy pierwszej stymulacji gdzie nie wiadomo jak organizm reaguje... Czytałam, że dziewczyny mają po kilka wizyt i czasem nawet dawki leków są zmieniane.

Dokładnie tak teraz miałam. Po tygodniu USG i po trzech dniach punkcja

• Domar Znajoma

Wysłany: 21 listopada 2024, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No mam nadzieję że moje zarodki dalej ruszą, ale przyznaję że się dzisiaj załamałam. W sobotę mam wiedzieć ile i czy uzyskaliśmy blastki.

‹‹ 3106 3107 3108 3109 3110 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ