X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną MedArt Poznań
Odpowiedz

MedArt Poznań

Oceń ten wątek:
  • bubuś Ekspertka

Wysłany: 5 stycznia, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    XXX89 wrote:
    Ja to samo, czekam na wyniki badań genetycznych 2 zarodków, gdyby były zdrowe🙏🏽… byłabym przeszczęśliwa 🥺🙏🏽 im dłużej czekam, tym bardziej się niecierpliwie 🥺
    No ja też już powoli świruje 🥺

🙋🏼‍♀️ 91’ 🙋🏻‍♂️ 84’

Starania od 08.2022
    MedArt od 03.2024

Ważniejsze odkrycia 🧐
    AMH 1,84 🔸 KIR AA 🔸 obydwoje C1/C2 🔸 niedrożny lewy jajowód 🔸 morfologia 2% 🔸 słaba ruchliwość🔸 HLA-DQ2❗️

Leki i suplementy 💊
    Euthyrox100🔹Prenatal uno🔹wit. D3🔹Ubichinol🔹Metylowany kwas foliowy i wit. B12🔹Glutation zredukowany🔹inVag🔹Narum Vagine🔹Sanprobi🔹QuenBiotic🔹BestBiotic🔹Colostrum

Rozkład jazdy 🌤️
    08.2024 -> 1IUI 💔 5tc
    11.2024 -> 1IVF -> Gonapeptyl + Puregon 325 + Ovitrelle
    12.2024 -> Biopsja endometrium -> niewielki stan zapalny (+1)-> Levoxa i Tinidazolum
    12.2024 -> Punkcja -> 6🥚-> ❄️❄️ -> PGT-A ❄️
  • Maryporz Nowa

Wysłany: 5 stycznia, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć! Czy któraś z Was stosowała długi protokół? Mam zalecenie przyjąć diphereline domiesniowo w 21.dniu cyklu poprzedzającego invitro. Co to znaczy domięśniowo? W brzuch jak każdy inny lek? Czy pośladek? Robiłyście ten zastrzyk same? Dr K nie odpowiada. Pisałam do rejestracji o wizytę online żeby się wszystkiego dowiedzieć ale też cisza.

• Lena91aa Ekspertka

Wysłany: 5 stycznia, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anakonda wrote:
    Ale z tego co ja pamiętam to od początku jak jestem w klinice dr K odsyłała pacjentki w ciąży do dr Kru i nic się nie zmieniło . Gdyby prowadziła wszystko termin żeby się dostać na wizytę byłby na tyle odległy że chyba każda by zrezygnowała. Ja pamiętam czekałam 3 miesiące na 1 wizytę . Pamiętam moje początki to z kartką pytań chodziła do niej na wizytę by o niczym nie zapomnieć nauczona tym że w poprzedniej klinice nie miałam bezpośredniego kontaktu z lekarzem . Czasami jak z dr K sobie rozmawiałyśmy to dziewczyny pytały o takie brednie i mało istotne rzeczy że aż nie mogłam uwierzyć . Rozumiem że omówienie wyników czy jeśli dr prosi o kontakt z wynikami co dalej robić . Dlatego też trochę tych lekarzy rozumiem . Ale też rozumiem pacjentki bo kiedyś sama byłam na początku tej drogi zielona .

Widzisz wszystko zależy od punktu siedzenia.Po pierwsze nie ma głupich pytań mi u dr K zawsze podobało się właśnie to , że o wszystko można było zapytać jedynie przykro , że dr K tak to odczytuje jako brednie bo u dr A B jeszcze kilka lat temu wizyty były prowadzone w ciszy jak sama nie zapytałaś to nic nie wiedziałaś tym bardziej na początku leczenia jak wszystko jest nowe i nie wiesz o co pytać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia, 16:21

• Kamellia30 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maryporz wrote:
    Cześć! Czy któraś z Was stosowała długi protokół? Mam zalecenie przyjąć diphereline domiesniowo w 21.dniu cyklu poprzedzającego invitro. Co to znaczy domięśniowo? W brzuch jak każdy inny lek? Czy pośladek? Robiłyście ten zastrzyk same? Dr K nie odpowiada. Pisałam do rejestracji o wizytę online żeby się wszystkiego dowiedzieć ale też cisza.
    Domięśniowy czyli w pośladek,raczej podadzą ten zastrzyk w klinice bo nie słyszałam żeby ktokolwiek sam sobie robił.

Starania od 2019:
    👧🏼32lat 🧑🏽‍🦽32lat
    ▪️KIR BX
    ▪️Allo 31%
    ▪️Cross-match 20%,
    ▪️Ana3 ujemne
    ▪️Pai homo
    ▪️ Homocysteina 7,71
    ◾️Amh 5,8(06.24)
    ▪️histeroskopia✅
    ▪️Ureaplasma pokonana✅
    ▪️cytokiny✅
    ▪️endometriumScan✅
    ▪️immunolog Paśnik i Jarosz
    ▫️2019 Vitrolive Szczecin
    1️⃣procedura 2❄️❄️
    2xFET nieudane beta 0❌❌
    ▫️2022 Bocian Szczecin
    2️⃣procedura 5❄️❄️❄️❄️❄️
    26.08 transfer❄️ 3-dniowca❌
    30.09 transfer❄️4aa❌
    06.23 transfer 3aa,3bb ❌
    09.23 transfer ostatniego❄️❌
    ▫️2024 MedArt Poznań
    3️⃣procedura 🔥🔥
    27.06.24 2❄️5.2.2 i 6.2.2
    06.01.25 FET 7dpt 23 9dpt 16💔CB
    Suple i leki: Euthyrox 50,Metformax 1500mg,Wit.D 4tys,Prenatal Uno,l-karnityna,FeMe complex,L-glutation,probiotyki,magnez.
  • Maryporz Nowa

Wysłany: 5 stycznia, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamellia30 wrote:
    Domięśniowy czyli w pośladek,raczej podadzą ten zastrzyk w klinice bo nie słyszałam żeby ktokolwiek sam sobie robił.

No też właśnie przeraża mnie samodzielne podanie. Muszę zadzwonić do kliniki jutro, umówić się na podanie leku.

• Maryporz Nowa

Wysłany: 5 stycznia, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A powiedzcie proszę. Jestem po 4rech nieudanych próbach invitro. Brak blastocysty, moje komórki jajowe są słabej jakości, stąd pomysł na długi protokół. W międzyczasie umówiliśmy się na darmową konsultacje do Czech, tam zaproponowali znów krótki protokół ale zamiast ovitrelle na końcu tzw. dual trigger. Myślicie że powiedzieć o tym na wizycie czy zostanie to źle odebrane?

• Kiraaa Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maryporz wrote:
    A powiedzcie proszę. Jestem po 4rech nieudanych próbach invitro. Brak blastocysty, moje komórki jajowe są słabej jakości, stąd pomysł na długi protokół. W międzyczasie umówiliśmy się na darmową konsultacje do Czech, tam zaproponowali znów krótki protokół ale zamiast ovitrelle na końcu tzw. dual trigger. Myślicie że powiedzieć o tym na wizycie czy zostanie to źle odebrane?

Ja na pewno bym przedyskutowała.Ja często konsultuję różne kwestie z innymi lekarzami i otwarcie o tym dyskutuje z lekarzem prowadzącym w medarcie. To jest oczywiste że walczymy tu o nasze zdrowie i przyszłość i robimy wszystko co w naszej mocy by się udało, więc już bez przesady żeby jeszcze się mieli lekarze obrażać na inne opinie czy pomysły. Powodzenia !

Maryporz lubi tę wiadomość

starania od 06.2022
    👩🏼31 lat
    hashimoto ❌
    cienkie endo❌
    MTHFR, PAI-1 ❌
    AMH 4,1✅
    kariotyp✅
    Owulacje✅
    cross match 12% ▶️24,5 %
    Kir Bx ✅
    ANA 3 ✅ oprócz dsDNA, które słabo dodatnie
    ALLO - MLR 30,6 % ▶️ 46,8%
    krzywa insulinowa i cukrowa ✅
    homocysteina 4,45✅
    zespół antyfosfolipidowy wykluczony ✅
    👦🏻 33 lata
    Ciężka oligospermia❌
    Kariotyp ✅
    Badanie urologiczne ✅
    Badanie w kierunku mikrodelecji regionu AZF chromosomu Y ✅
    Badanie w kierunku mutacji w genie CFTR ✅
    niedoczynność tarczycy, zbyt wysoka prolaktyna ❌
    HLA DQ2/DQ8 ❌
    INVIMED POZNAŃ I IVF - ICSI (14 🥚▶️4 ❄️)
    - 2 transfery - :(
    - trzeci transfer - dwa zarodki; 8+2 puste jajo :(
    Medart Poznń
    II IVF ICSI/MACS- 6.05.2024 - 20 🥚▶️3❄️❄️❄️po PGT-a 2 prawidłowe
    zespół ashermana :( usunięte zrosty i wydaje się, że ok
    15.12.24 - transfer ❄️5.1.1. (Atosiban, encorton, acard, intralipid, clexane, relanium) cb 💔
  • JaNowa Debiutantka

Wysłany: 6 stycznia, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wiecie może czy w skończonym 10tc jest jeszcze usg dopochwowe czy już przez brzuch?

• Gimba Znajoma

Wysłany: 6 stycznia, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiraaa wrote:
    Ja na pewno bym przedyskutowała.Ja często konsultuję różne kwestie z innymi lekarzami i otwarcie o tym dyskutuje z lekarzem prowadzącym w medarcie. To jest oczywiste że walczymy tu o nasze zdrowie i przyszłość i robimy wszystko co w naszej mocy by się udało, więc już bez przesady żeby jeszcze się mieli lekarze obrażać na inne opinie czy pomysły. Powodzenia !

Nie pisze tego aby atakować,ale albo masz jakieś fory u dr A B albo ja nie wiem co napisać padłam na twarz.Nie ukrywam też konsultowałam z innymi lekarzami i jedyne co od dr A.B usłyszałam, że nie uznaje zaleceń tych lekarzy i koniec tematu .Pytam dlatego, że już coraz bardziej jestem otumaniona tym jak lekarze różnie traktują pacjentki w klinice i nie równo .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia, 16:00

• Gaja123 Debiutantka

Wysłany: 6 stycznia, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gimba wrote:
    Nie pisze tego aby atakować,ale albo masz jakieś fory u dr A B albo ja nie wiem co napisać padłam na twarz.Nie ukrywam też konsultowałam z innymi lekarzami i jedyne co od dr A.B usłyszałam, że nie uznaje zaleceń tych lekarzy i koniec tematu .Pytam dlatego, że już coraz bardziej jestem otumaniona tym jak lekarze różnie traktują pacjentki w klinice i nie równo .

Również jestem bardzo zaskoczona taką informacją.Jechałam na drugi koniec Polski aby mieć najlepszą konsultacje dotycząca endometriozy )adenomiozy u dr Janowca i niestety ani dr K ani A B nie podzielili zdania.Wiadomo my też jesteśmy różne w sensie jedna z nas jest poważna inna jest bardziej otwarta w rozmowie ten kontakt z lekarzem może być inny w zależności od danej osoby ,ale bezwzględnie nie powinien wpływać na sposób i możliwości leczenia a niestety w klinice zaczynać być to widoczne coraz bardziej .

Kiri86 lubi tę wiadomość

• Mimiiiś Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gaja123 wrote:
    Również jestem bardzo zaskoczona taką informacją.Jechałam na drugi koniec Polski aby mieć najlepszą konsultacje dotycząca endometriozy )adenomiozy u dr Janowca i niestety ani dr K ani A B nie podzielili zdania.Wiadomo my też jesteśmy różne w sensie jedna z nas jest poważna inna jest bardziej otwarta w rozmowie ten kontakt z lekarzem może być inny w zależności od danej osoby ,ale bezwzględnie nie powinien wpływać na sposób i możliwości leczenia a niestety w klinice zaczynać być to widoczne coraz bardziej .
    A AB, K zauważyli endometrioze u ciebie, coś z tym zrobili/ mówili na ten temat?

• Kiraaa Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gimba wrote:

Mogę oczywiście mówić tylko o swojej perspektywie. Ja miałam ogromny problem, bo po histeroskopii zrobiło mi się powikłanie w postaci zrostów wewnatrzmacicznych. Pierwszy zabieg „naprawczy” robił AB. Ale ja byłam tak przerażona że konsultowałam się u 4 innych specjalistów od zespołu Ashermana. Wszystko co mówili omawiałam z AB i ostatecznie na finalny zabieg umówiłam się u kogoś innego. Nie było z tym żadnego problemu, a wręcz w przypadku moich załamań, płaczu itp miałam mega wsparcie od dr AB i obecnie również. Ale to jest moja historia i każdy pewnie ma te relacje inne…

starania od 06.2022
    👩🏼31 lat
    hashimoto ❌
    cienkie endo❌
    MTHFR, PAI-1 ❌
    AMH 4,1✅
    kariotyp✅
    Owulacje✅
    cross match 12% ▶️24,5 %
    Kir Bx ✅
    ANA 3 ✅ oprócz dsDNA, które słabo dodatnie
    ALLO - MLR 30,6 % ▶️ 46,8%
    krzywa insulinowa i cukrowa ✅
    homocysteina 4,45✅
    zespół antyfosfolipidowy wykluczony ✅
    👦🏻 33 lata
    Ciężka oligospermia❌
    Kariotyp ✅
    Badanie urologiczne ✅
    Badanie w kierunku mikrodelecji regionu AZF chromosomu Y ✅
    Badanie w kierunku mutacji w genie CFTR ✅
    niedoczynność tarczycy, zbyt wysoka prolaktyna ❌
    HLA DQ2/DQ8 ❌
    INVIMED POZNAŃ I IVF - ICSI (14 🥚▶️4 ❄️)
    - 2 transfery - :(
    - trzeci transfer - dwa zarodki; 8+2 puste jajo :(
    Medart Poznń
    II IVF ICSI/MACS- 6.05.2024 - 20 🥚▶️3❄️❄️❄️po PGT-a 2 prawidłowe
    zespół ashermana :( usunięte zrosty i wydaje się, że ok
    15.12.24 - transfer ❄️5.1.1. (Atosiban, encorton, acard, intralipid, clexane, relanium) cb 💔
  • Gaja123 Debiutantka

Wysłany: 6 stycznia, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimiiiś wrote:
    A AB, K zauważyli endometrioze u ciebie, coś z tym zrobili/ mówili na ten temat?

W klinice właśnie nie dopiero jak poszłam najpierw w Poznaniu do lekarza na specjalistyczne USG endometriozy to miałam wykrytą adenomioze i dostałam zalecenia diety , suplementów typowo pod tą chorobę potem dzięki koleżance trafiłam do dr Janowca i już poprowadził leczenie.Miałam wrażenie , że dla lekarzy to mało istotny problem głównie się skupiali w kółko na robieniu biopsji owszem jest to ważne ,ale u mnie mając tak ulokowane ognisko adenomiozy te biopsję to było rozsiewanie stanu zapalnego jeszcze bardziej.

• trzu Koleżanka

Wysłany: 6 stycznia, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JaNowa wrote:
    Dziewczyny, wiecie może czy w skończonym 10tc jest jeszcze usg dopochwowe czy już przez brzuch?

w 10tc to raczej tylko przezpochwowo :)

• Kiri86 Koleżanka

Wysłany: 6 stycznia, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gaja123 wrote:
    W klinice właśnie nie dopiero jak poszłam najpierw w Poznaniu do lekarza na specjalistyczne USG endometriozy to miałam wykrytą adenomioze i dostałam zalecenia diety , suplementów typowo pod tą chorobę potem dzięki koleżance trafiłam do dr Janowca i już poprowadził leczenie.Miałam wrażenie , że dla lekarzy to mało istotny problem głównie się skupiali w kółko na robieniu biopsji owszem jest to ważne ,ale u mnie mając tak ulokowane ognisko adenomiozy te biopsję to było rozsiewanie stanu zapalnego jeszcze bardziej.
    Mogłabyś się podzielić (np na priv) jakie suplementy dostałaś na endometrioze i adenomioze? Mam ten sam problem... Ogólnie mam bardzo podobna historie bo też byłam u dr Janowca i w medarcie nie zgadzają się z tym co mówił dr...

Kiri
  • Dotipik Znajoma

Wysłany: 6 stycznia, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gimba wrote:
    Chyba coś w tym jest, w nierównym traktowaniu. Ale Oni też jak zwykli ludzie mają swoich faworytów. Ja na pewno nie bylam ich faworytem:) I też poczułam się raz zlekceważona, i skoro tak...to czy będzie komuś zależało żeby zachować należytą staranność przy moich zabiegach in-vitro? Nie wiem. Z jednej strony fajnie, że A.B "wytyka" błędy innych lekarzy, może naprawdę jest dobry i przeświadczony o słuszności swoich racji? Na pewno naraża się tym na krytykę z naszej strony. Ale czy ta krytyka Go obchodzi:) nie sądzę. Miejmy nadzieję, że jest dobry:)powodzenia

• Madżka89 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety , ale na pewno jest tak jak w każdej „branży” każdy będzie miał pacjentów/klientów których lubi bardziej lub mniej .

202301121765.png
    🙍🏻‍♀️
    Letrox 75,MTHFR hetero, PAI-homo
    🙎🏻‍♂️
    Teratozoospermia, fragmentacja39%
    08.2017 poronienie 9 tc 👼
    10.20-04.21 3x IUI 🐒
    10.2021-przygotowanie IVF🍀
    01.2022-punkcja 🥚🥚🥚- 16 komórek➡️ 6 zarodków ➡️ ❄️❄️ 2 blastocysty( 5AA, 3BB) ➡️ ❄️1 zarodek po NGS
    02.2022- transfer-odwołany➡️ zapalenie endometrium
    21.03- biopsja➡️ wynik prawidłowy
    10.05- TRANSFER 3.2.2 🙏🍀
    17.05- BETA 23/ 19.05- 55 / 23.05-281
    7.06- USG- jest ❤️ CRL 6mm
    14.06- USG- CRL 1,42cm
    28.06- USG -CRL 3,04cm Córeczka💕
    18.07. USG PRENATALNE- CRL 7cm
    28.08. USG- CRL 9cm
    18.08. USG- 185g
    2.09. USG- 308g
    20.09 USG POŁÓWKOWE - 463g
    30.09. USG- 612g
    21.10. USG- 970g
    10.11. USG - 1588g
    25.11. USG III TRYM.- 1650g
    01. 23 Nasz Cud SN 3610g 56cm💗
  • Gaja123 Debiutantka

Wysłany: 6 stycznia, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotipik wrote:
    Chyba coś w tym jest, w nierównym traktowaniu. Ale Oni też jak zwykli ludzie mają swoich faworytów. Ja na pewno nie bylam ich faworytem:) I też poczułam się raz zlekceważona, i skoro tak...to czy będzie komuś zależało żeby zachować należytą staranność przy moich zabiegach in-vitro? Nie wiem. Z jednej strony fajnie, że A.B "wytyka" błędy innych lekarzy, może naprawdę jest dobry i przeświadczony o słuszności swoich racji? Na pewno naraża się tym na krytykę z naszej strony. Ale czy ta krytyka Go obchodzi:) nie sądzę. Miejmy nadzieję, że jest dobry:)powodzenia

Jasne można mieć inne opinie,zdanie lekarze się różnią między sobą ,ale dr A.B to robi w taki sposób czasami wręcz pogardy dla drugiego człowieka, że dla mnie jest skreślony już na stałe .To jest oczywiście moje zdanie.Ja wiem czy to przeświadczenie o słuszności 🤷 bardziej o wysokim ego chociażby immunologia kiedyś Paśnik był szarlatanem teraz jest Jego lekarz nr 1 .To kiedyś miał słuszność swoich racji czy teraz?Na szczęście są jeszcze prawdziwi lekarze którzy pozostali ludźmi czy nie wiem jak to ująć.Raz byłam na konsultacji u innego lekarza owszem miał inne zdanie od poprzedniego lekarza jeżeli chodzi o Poznań powiedział to ,ale odniósł się z szacunkiem do swojego kolegi po fachu więc można.Wiadomo lekarze też są różni pod względem charakteru .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia, 22:55

Dotipik, kwiatkibratki lubią tę wiadomość

• Gaja123 Debiutantka

Wysłany: 6 stycznia, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiri86 wrote:
    Mogłabyś się podzielić (np na priv) jakie suplementy dostałaś na endometrioze i adenomioze? Mam ten sam problem... Ogólnie mam bardzo podobna historie bo też byłam u dr Janowca i w medarcie nie zgadzają się z tym co mówił dr...

Napiszę na priv

• Dotipik Znajoma

Wysłany: 7 stycznia, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gaja123 wrote:
    Jasne można mieć inne opinie,zdanie lekarze się różnią między sobą ,ale dr A.B to robi w taki sposób czasami wręcz pogardy dla drugiego człowieka, że dla mnie jest skreślony już na stałe .To jest oczywiście moje zdanie.Ja wiem czy to przeświadczenie o słuszności 🤷 bardziej o wysokim ego chociażby immunologia kiedyś Paśnik był szarlatanem teraz jest Jego lekarz nr 1 .To kiedyś miał słuszność swoich racji czy teraz?Na szczęście są jeszcze prawdziwi lekarze którzy pozostali ludźmi czy nie wiem jak to ująć.Raz byłam na konsultacji u innego lekarza owszem miał inne zdanie od poprzedniego lekarza jeżeli chodzi o Poznań powiedział to ,ale odniósł się z szacunkiem do swojego kolegi po fachu więc można.Wiadomo lekarze też są różni pod względem charakteru .
    Pycha kroczy przed upadkiem:) tak mi się jakos kojarzy:) Może ma w sobie pogarde, pewnie jest to zasługą wielu wypadkowych. Zgadzam się z Tobą.
    A propo lekarzy, skupmy się na sobie. Szukajmy tego który nam odpowiada. To jest nasz walka, a Oni mają nam pomóc.

Manka lubi tę wiadomość

‹‹ 3138 3139 3140 3141 3142 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ