Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Ministymulacje przy słabej jakości komorek a happy end
Odpowiedz

Ministymulacje przy słabej jakości komorek a happy end

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • EmmaJ Debiutantka

Wysłany: 12 marca, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć wszystkim.

Czy któraś z Was robiła ministymulacje przy słabych komórkach jajowych i komuś udało się zajść w ciążę i ją szczęśliwie donosić?
    Nie potrafię pogodzić się z tym że miałam już tyle stymulacji i żaden lekarz nie wpadł na pomysł żeby spróbować ministymulacji lub umiarkowanych stymulacji (zawsze miałam ogromne dawki leków, łącznie ponad 400) co dawało słabe rezultaty. Wyczytałam że w przypadku osób takich jak ja duże dawki leków nie pomogą.

Protokoły krótkie:
    1 procedura: 1 MI
    2 procedura: 1 MI, 1 MIl (cb)
    3 procedura: 1 MII (puste jajo plodowe, 6 tydzień poronienie)
    4 procedura: 1 MII (degr w 2 dobie po zapłodnieniu)

Biologicznie jestem zdolna do zajścia w ciąży, gdyż miałam ciążę bezzarodkową, a kierują mnie wyłącznie na AK. A AK jest dla mnie nie do przyjęcia z powodów moralnych (wolałabym adoptować dziecko niż AK, mąż przeciwnie). Już nawet proponowałam mu rozwód, ale nie chce się na to zgodzić.
    Jestem zdruzgotana, endometrioza wyszła mi kilka lat temu ale jedyne co na początku usłyszałam od lekarzy, to po prostu się starać... I tak minęło kilka lat a teraz może być już za późno...
    Nie mam pieniędzy na kolejne IVF, dlatego pomyślałam o minisymulacjach na cyklach naturalnych. Czy ktoś zna może dobrych lekarzy w Warszawie, ewentualnie Kielcach którzy by podjęli się czegoś takiego? Mieszkam w Radomiu.

Bardzo proszę o pomoc 🥺

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca, 11:19

eithela lubi tę wiadomość

Kobieta: 37, endometrioza, adwnomioza, problemy z tarczycą, AMH: 0,5

Leki: Ten Fertil Ona AMH, Omega 3, Ubichinon, Euthyrox, Melatonina, Magnez, Witamina C, Żelazo

Mężczyzna: 37, całkowicie zdrowy
    5 lat starań, 2 lata w klinice niepłodności

Leki: Ten Fertil On, Omega 3

Protokoły krótkie:
  • Nessie Autorytet

Wysłany: 12 marca, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tak samo, za każdym razem krótki protokół i ogromne dawki (ostatnim razem 525 Menopur + Gonal, a na początku 600 Gonala), także pompowanie w nas większej ilości leków często nic nie daje.

Niestety nie znam lekarza który robi ministymulacje, słyszałam że Novum jest dobra kliniką, ale czy robią, nie wiem. Może ktoś się wypowie kto się tam leczy.

👩🏻 35 +
    Mięśniaki, endometrioza III/ IV stopnia, niedoczynność tarczycy
    675 w PAI-1, C677T w MTHFR - hetero
    Niska ferrytyna
    Kariotypy OK ✅
    FraX OK ✅
    AMH 1,5 (10.24) -> 0,3 (01.25) -> 0,7 (03.25) -> 0,4 (06.25) -> 1,2 (09.25) -> 0,4 (01.26) -> 1,1 (03.26)

👨🏻zdrowy ✅
    Starania od 2022 roku

1 IVF
    2024 ->1 MII, degradacja, 0❄️

2 IVF
    2025 ->1❄️ FET -> 8t 💔

VIII -> biopsja endometrium -> zapalenie -> antybiotyk
    XI -> histeroskopia (adenomioza, zapalenie) -> antybiotyk

3 IVF
    Il 2026 -> 2 x MI, degradacja, 0 ❄️

Decyzja o AK
    Wyciszenie endometriozy?
  • Linka89 Autorytet

Wysłany: 12 marca, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam teraz ministim i udalo sie uzyskać jeden zarodek 5.2.2. Nie wiem czy zdrowy ale klasowo to najlepszy z ostatnich 3 stymulacji.

Start 2017
    2018 clo - puste jajo [*] x2
    06.2020 - IUI :(
    08.2020 - IUI :(
    01.2021 - start IVF
    23.01.21 transfer 4.1.1
    7 dpt beta 52,4
    9 dpt beta 97,7
    12 dpt beta 330
    14 dpt beta 978
    18 dpt beta 3823
    25 dpt jest ❤️ 3,5 mm!
    7t3d 1,3 cm ❤️
    9t6d 3 cm ❤️
    12t6d 7 cm ❤️
    20t0d 350g ❤️♀️

02.24 transfer 4.1.2 ❌️ 😞
    07.24 transfer 3.1.1 ❌️ 😞
    04.25 3.2.2 -> encorton, intralipid, neoparin, prolutex, accofil ❌️😞
    05.2025 -> j.w. ❌️ 😞

07.25 -> nowa procedura (7 MII, 2 zarodki)
    ET 2.2.2 ❌️ 😞
    Diphereline 💉💉💉
    10.25 transfer 3.2.2❌️😞
    11.25 ->Diphereline 💉& nowa procedura🍀 długi protokół (5 MII, 1 zarodek 😞)
    12.25 ET 1.2.2 ❌️😞
    02.26 nowa procedura, AO, PICSI, 6MII (❄️5.2.2)
    Minihistero⏳️
    NK⬆️
    Cross - 13% - ok
    Histero, cd138 - ok
    Kariotypy - ok
    Nasienie - ok
  • EmmaJ Debiutantka

Wysłany: 12 marca, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka89 wrote:
    Ja mialam teraz ministim i udalo sie uzyskać jeden zarodek 5.2.2. Nie wiem czy zdrowy ale klasowo to najlepszy z ostatnich 3 stymulacji.

Super, gratulujacje. A gdzie? Jaki lekarz?

Leki: Ten Fertil Ona AMH, Omega 3, Ubichinon, Euthyrox, Melatonina, Magnez, Witamina C, Żelazo

Protokoły krótkie:
  • Linka89 Autorytet

Wysłany: 12 marca, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EmmaJ wrote:
    Super, gratulujacje. A gdzie? Jaki lekarz?
    Bocian Szczecin.

EmmaJ lubi tę wiadomość

Start 2017
    01.2021 - start IVF
    23.01.21 transfer 4.1.1
    7 dpt beta 52,4
    9 dpt beta 97,7
    12 dpt beta 330
    14 dpt beta 978
    18 dpt beta 3823
    25 dpt jest ❤️ 3,5 mm!
    7t3d 1,3 cm ❤️
    9t6d 3 cm ❤️
    12t6d 7 cm ❤️
    20t0d 350g ❤️♀️

05.2025 -> j.w. ❌️ 😞

ET 2.2.2 ❌️ 😞
    Diphereline 💉💉💉
    10.25 transfer 3.2.2❌️😞
    12.25 ET 1.2.2 ❌️😞
    Minihistero⏳️
    NK⬆️
    Cross - 13% - ok
    Histero, cd138 - ok
    Kariotypy - ok
    Nasienie - ok
  • EmmaJ Debiutantka

Wysłany: 12 marca, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka89 wrote:
    Bocian Szczecin.

A jak to wyglądało?
    Jakie dawki, jakie leki?

Protokoły krótkie:
  • Linka89 Autorytet

Wysłany: 12 marca, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EmmaJ wrote:
    A jak to wyglądało?
    Jakie dawki, jakie leki?
    Trochę tego bylo ;) najpierw closybelgyt 3x1,provera 2x1, mensinorm 150, ganirelix,potem zamiast clo wszedl gonal f 150. Na koniec gonapeptyl Daily, zivafert i ovitrelle przed punkcja :)

agelee lubi tę wiadomość

Start 2017
    01.2021 - start IVF
    23.01.21 transfer 4.1.1
    7 dpt beta 52,4
    9 dpt beta 97,7
    12 dpt beta 330
    14 dpt beta 978
    18 dpt beta 3823
    25 dpt jest ❤️ 3,5 mm!
    7t3d 1,3 cm ❤️
    9t6d 3 cm ❤️
    12t6d 7 cm ❤️
    20t0d 350g ❤️♀️

05.2025 -> j.w. ❌️ 😞

ET 2.2.2 ❌️ 😞
    Diphereline 💉💉💉
    10.25 transfer 3.2.2❌️😞
    12.25 ET 1.2.2 ❌️😞
    Minihistero⏳️
    NK⬆️
    Cross - 13% - ok
    Histero, cd138 - ok
    Kariotypy - ok
    Nasienie - ok
  • Believe Koleżanka

Wysłany: 12 marca, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EmmaJ wrote:
    Cześć wszystkim.

Czy któraś z Was robiła ministymulacje przy słabych komórkach jajowych i komuś udało się zajść w ciążę i ją szczęśliwie donosić?
    Nie potrafię pogodzić się z tym że miałam już tyle stymulacji i żaden lekarz nie wpadł na pomysł żeby spróbować ministymulacji lub umiarkowanych stymulacji (zawsze miałam ogromne dawki leków, łącznie ponad 400) co dawało słabe rezultaty. Wyczytałam że w przypadku osób takich jak ja duże dawki leków nie pomogą.

Protokoły krótkie:

Biologicznie jestem zdolna do zajścia w ciąży, gdyż miałam ciążę bezzarodkową, a kierują mnie wyłącznie na AK. A AK jest dla mnie nie do przyjęcia z powodów moralnych (wolałabym adoptować dziecko niż AK, mąż przeciwnie). Już nawet proponowałam mu rozwód, ale nie chce się na to zgodzić.
    Jestem zdruzgotana, endometrioza wyszła mi kilka lat temu ale jedyne co na początku usłyszałam od lekarzy, to po prostu się starać... I tak minęło kilka lat a teraz może być już za późno...
    Nie mam pieniędzy na kolejne IVF, dlatego pomyślałam o minisymulacjach na cyklach naturalnych. Czy ktoś zna może dobrych lekarzy w Warszawie, ewentualnie Kielcach którzy by podjęli się czegoś takiego? Mieszkam w Radomiu.

Bardzo proszę o pomoc 🥺

Ja nie byłam ale wiem, że w Krakowie Dr Wyroba specjalizuje się w niskim amh i podobno działa cuda.
    Możesz sobie też go posłuchać na YouTube.

• EmmaJ Debiutantka

Wysłany: 13 marca, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie do Krakowa mam trochę dalej, wolałabym Warszawę bo mam znacznie bliżej.
    Na pewno jest tam jakiś dobry lekarz, który zajmuje się trudniejszymi przypadkami, tylko jak takiego znaleźć? 😐

Protokoły krótkie:
  • agelee Koleżanka

Wysłany: 21 marca, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak samo szukam lekarza do ministymulacji. Jestem po 4 IVF z programu rządowego. Ładowali we mnie maksymalne dawki 450UI. Nigdy nie ruszyły wszystkie pęcherzyki widoczne na początku cyklu. Uważam że to błąd. Nasze zarodki nigdy nie dotrwały do blastocysty a mamy dobre nasienie. Wydaje mi się, że to błędy stymulacji no albo mam tak słabe komórki, że nie ma szans. Raz zaliczyłam naturalny biochem między stymualcjami. Chyba zostają Czechy albo jakiś lekarz w PL. Nie jestem w stanie się zdecydować na AK, bo uważam, że zbyt pochopnie by to było, bo AMH 1,6, dobre nasienie i mam swoje owulacje. Przed IVF staraliśmy się naturalnie tylko pół roku. Dostałam kwalifikację od razu ze wzdlegu na endometriozę. Nigdy nie miałam indukcji stymulacji ani inseminacji. W poniedziałek idę na monitoring cyklu i spróbuję może chociaż spytać o Lamettę lub CLO. Wydaje mi się, ze zwykła lekka stymualcja może dawać lepsze komórki.

• Buniaaa Koleżanka

Wysłany: 21 marca, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie podobna historia. W Polsce lądowali we ogromne dawki i uzyskałam na 3 stymulację tylko jedną komórkę (dwie były przerwane).
    Pojechałam do Czech tam zaczynałam na menopur 75 i 150. Uzyskuję od 3-4 komórek. Niestety póki co chore genetycznie zarodki. Mam endometriozę i adenomioze bardzo zaawansowana. Progres mam bo wreszcie jestem w stanie wyprodukować komórki, tyle że zarodki wadliwe (pewnie przez wiek).

• A1986 Koleżanka

Wysłany: 8 kwietnia, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buniaaa wrote:
    U mnie podobna historia. W Polsce lądowali we ogromne dawki i uzyskałam na 3 stymulację tylko jedną komórkę (dwie były przerwane).
    Pojechałam do Czech tam zaczynałam na menopur 75 i 150. Uzyskuję od 3-4 komórek. Niestety póki co chore genetycznie zarodki. Mam endometriozę i adenomioze bardzo zaawansowana. Progres mam bo wreszcie jestem w stanie wyprodukować komórki, tyle że zarodki wadliwe (pewnie przez wiek).

Mogę zapytać o wiek? Ja zaczynałam jak miałam 38, teraz skończone 39, amh 0,74

• Gilli Koleżanka

Wysłany: 8 maja, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja podobnie: zaczęli od silnej i długiej stymulacji w wieku 39 i z niziutkim amh, procedura kompletnie standardowa, niedostosowana do moich parametrów, która nie skończyła się nawet punkcją, potem zakładam że oprócz polipa dała mi miesiące leniwych jajników- czytaj zabrała czas i opcje skorzystania z programu bo w żadnej z dwóch procedur nie było komórek. po zmianie kliniki na mini stymulacjach uzyskałam pojedyncze bo pojedyncze ale jednak komórki w tym jedna dotrwała do blastocysty, niestety po zbadaniu zarodek nieprawidłowy. Krótko: obawiam się że nie sprzyja nam w starszym wieku i niskim amh paradoksalnie program, bo kliniki są obłożone i lecą standardowe schematy. Podchodząc do pierwszej procedury nic kompletnie o tym nie wiedziałam, potem żałuję, że ufałam lekarzom i dalej marnowałam czas, żeby na koniec wyczytać, że w zasadzie to straciłam tylko pół roku, musiałam wracać lub rezygnować z wakacji podczas gdy tak naprawdę nie mieli na mnie kompletnie planu- renomowana klinika w Wwie…I jasne, być może jestem przypadkiem, który już kompletnie nie rokuje ale jednak nie zrobili tak naprawdę nic, żeby to na 100% sprawdzić, mam żal do siebie że tego nie dopilnowałam, z drugiej strony wydaje ci się, że powierzasz się specjalistom.
    @agelee zależy w jakim jesteś wieku ale kto wie, czy przy tym amh i krótkim staraniu nie lepiej wyjdziesz na przerwie w ivf i postawieniu na naturalne starania, lekarze teraz biorą wszystkich jak leci na program bo przecież mają z tego hajs, może jeśli masz czas (wiek) pójdź do kliniki która nie uczestniczy w programie i powiedz, że chcesz spróbować czegoś innego.
    @EmmaJ jakbyś dokopała się do jakiegoś nazwiska z Wwy to dawaj znać, ja na razie nie mam się czym podzielić, albo lecą schemat albo proponują AK

• Alicante Przyjaciółka

Wysłany: 8 maja, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam jedną mini w Czechach w Eurofertil przy AMH ok 0,8 i udało się pobrać, aż 10 komórek, zarodków uzyskalismy 3, ale nie było z nich ciąży, jeden biochem tylko . W tym samy roku miałam kolejną mini w Bocianie w Szczecinie i pobrali 5 komórek, z czego były 3 zarodki , z jednego była ciąża i udało się donosić.

Z leków było brane CLO 3x1 od 2-5dc, provera 2x1 10mg i mensinorm 75 do 5dc, a potem 150.

Gilli lubi tę wiadomość

age.png

Starania od 2019

👩🏼
    2018 laporoskopia - usunięcia torbiela jajnika
    02.2021 wypalone drobne ogniska endometriozy, drożność ✅
    12.2020 AMH 0,93
    06.2021 AMH 1.22
    06.2023 AMH 0,77
    KIR AA
    HLA-C C2C2

10.21 IVF Bocian Szczecin ❌ transfer; beta <0,1 ; brak zarodków

02.22 IVF 2 Bocian Szczecin 2 x ❄️
    03.2022 transfer 💔 puste jajo płodowe 😞
    06.2022 transfer ❌ beta <0,1

09.2022 IVF 3 Eurofertil
    3 ❄️
    Transfer 19.10 ❌ 7dpt beta 2,6
    Transfer 14.02 ❌ 8dpt bHCG 26, 10dpt bHCG 11
    Transfer 22.03 ❌ beta 0

07.2023 IVF 4 Bocian Szczecin
    3 ❄️ 5BA, 2BA, 5CB
    Transfer 5BA
    8dpt 28; 10dpt 59; 13dpt 168; 17dpt 943; 21dpt 2781; 27dpt beta 9746 i jest ❤️
    40tc Nasza Niunia jest z nami !

22.04.26 transfer ❄️❄️ Accofil, clexane, acard. Cykl sztuczny
    8dpt 28, 10dpt 26
  • Gilli Koleżanka

Wysłany: 9 maja, 00:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki @Alicante! Z tego co czytałam to przy niskim amh oraz odpowiadającym mu AFC w usg rzeczywiście standardowe stymulacje bardzo często nie dają efektu, ministymulacje czy w ivf w ogóle na cyklu naturalnym potrafią zaskoczyć lepszym rezultatem. Co więcej te silne, długotrwałe stymulacje właśnie w takich przypadkach mogą dodatkowo skomplikować sprawę wywołując polipy, torbiele czy inne zawirowania hormonalne w tym uśpić jajniki na jakiś czas. Trzeba lekarza, który to rozumie…
    Tyle, że ministymulacja a ivf na cyklu naturalnym to trochę coś innego, plus koszty będą mniejsze na lekach ale one nadal są na wizytach i procedurach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja, 00:59

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ