MTHFR i wysoka homocysteina- da się!!
-
Kochane!
Wiem, że wiele z Was zmaga się z mutacją MTHFR, brakiem metabolizmu kwasu foliowego i wysoką homocysteiną.
Chciałam Wam przedstawić moją historię i podpowiedzieć jak się z tym uporałam, może którejś z Was się to przyda?
Na początku czerwca robiłam badania: Homocysteina 26, Kwas foliowy prawie 30. Czyli wszystko na suficie.Byłam mocno załamana, ale z racji tego, że oboje z mężem jesteśmy medyczni, zaczelismy grzebać w poszukiwaniu rozwiązania. Na wysoką homocysteinę jest jeden lek: Cystadane. Jest to lek zawierający betainę, stosowany w leczeniu ciężkiej homocystynurii, lek do tzw obrotu zastrzezonego (to znaczy że nie można tak po prostu mieć na niego recepty), sprowadzany z USA. Pomyśleliśmy, że to poza naszym zasięgiem. Natomiast mój mąż znalazł tą samą substancję w sklepie z odżywkami dla sportowców : TMG Betaine https://www.plantamed.pl/betaina/3491-tmg-betaina-ekstrakt-z-korzenia-buraka-1000-mg-100-tabl-now-foods-733739004949.html?gclid=EAIaIQobChMIn87Uo-iU1QIVXomyCh0SSwrJEAQYAiABEgLkePD_BwE
Zaryzykowałam - brałam po 6 tabletek betainy dziennie, dodatkowo standardowo metafolian 800mcg, wit b6, wit b12. Po 45 dniach terapii nie dość że homocysteina wynosi 10, kwas foliowy 18 to jeszcze jestem w 5 tygodniu ciąży.
Nie traćcie więc nadziei bo da się!
Napisałam ten post bo jak sama szukałam info na ten temat to nikt nigdzie nie proponował tej betainy, a wygląda na to, że jest to obecnie jedyna znana substancja obniżająca poziom homocysteiny. Mam nadzieje, że komuś to pomoże.
Buźki! :*Mysza1986, Esperanza Mia, Bea_, Klara Wysocka, Selina, kayama, ania14, wdrodze82 lubią tę wiadomość
I IUI 12.2018
Aniolki 6tc (**), cp blizniacza lipiec 2017
Aniołek 6tc(*) maj 2018
MTHFR homozygota
Hiperhomocysteinemia
Hiperprolaktynemia czynnosciowa,
Nawracające polipy macicy
Mąż super
"Nienarodzone dzieci nie odchodza, one tylko zmieniaja swoja date przyjscia na swiat" -
Jest cały wątek poświęcony MTHFR i o betainie tez była dyskusja.
https://ovufriend.pl/forum/starajac-sie-z-pomoca-medyczna/mthfr-mutacje,5073,75.htmlWiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2017, 14:21
MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3. -
Dziewczyny proszę Was o pomoc. Lekarz na urlopie. Jest w ciąży 31 dzień cyklu 4 tydzien i 3 dni. Mam mutacje mthfr hetero oraz pai homo. Biorę acard i heparyne. Badając miesiąc temu homocystejne wynik 10,2 . Biorę b12 metylokobalamine 1 mg oraz b6 ale ta zwykła postać 1.4 mg. Folianow aktywny 0.8 mg i zwykły kwas foliowy 0.4 mg. Dzisiaj zadałem homocysteiny i wynik 10.4 urósł. Boję się że coś się stanie. Czy moje dawki nie są za małe. Do ilu powinnam zwiększyć b12 i foliany? Czy brać aktywna b6 ? Ale znacie jakąś firmę? Bo o aktywne postacie ciężko w aptekach.
-
Sarrrra wrote:Dziewczyny proszę Was o pomoc. Lekarz na urlopie. Jest w ciąży 31 dzień cyklu 4 tydzien i 3 dni. Mam mutacje mthfr hetero oraz pai homo. Biorę acard i heparyne. Badając miesiąc temu homocystejne wynik 10,2 . Biorę b12 metylokobalamine 1 mg oraz b6 ale ta zwykła postać 1.4 mg. Folianow aktywny 0.8 mg i zwykły kwas foliowy 0.4 mg. Dzisiaj zadałem homocysteiny i wynik 10.4 urósł. Boję się że coś się stanie. Czy moje dawki nie są za małe. Do ilu powinnam zwiększyć b12 i foliany? Czy brać aktywna b6 ? Ale znacie jakąś firmę? Bo o aktywne postacie ciężko w aptekach.
Może zanim coś z lekami ruszysz (najlepiej za rekomendacją lekarza) to włącz soki z buraka? to możesz zrobić choćby zaraz -
Sarrrra wrote:Dziewczyny proszę Was o pomoc. Lekarz na urlopie. Jest w ciąży 31 dzień cyklu 4 tydzien i 3 dni. Mam mutacje mthfr hetero oraz pai homo. Biorę acard i heparyne. Badając miesiąc temu homocystejne wynik 10,2 . Biorę b12 metylokobalamine 1 mg oraz b6 ale ta zwykła postać 1.4 mg. Folianow aktywny 0.8 mg i zwykły kwas foliowy 0.4 mg. Dzisiaj zadałem homocysteiny i wynik 10.4 urósł. Boję się że coś się stanie. Czy moje dawki nie są za małe. Do ilu powinnam zwiększyć b12 i foliany? Czy brać aktywna b6 ? Ale znacie jakąś firmę? Bo o aktywne postacie ciężko w aptekach.
Ja b6 (P-5-P) kupuje przez internet firmy Swanson zamawiasz i po dwóch dniach masz w domu więc nie wiem w czym problem nie stawaj na samych aptekach bo metylowane jest ciężko w nich zdobyćWiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2017, 12:12
Synek Piotruś 2019 Córeczka Oliwia 2013 . Małgosia 2017
Aniołki
Mutacja MTHFR, Poronienia Nawykowe -
nick nieaktualnyJa kupiłam chyba zła betaine bo nazywa się Betaine HCL. Kurde wyczytałam, że ma korzyści dla żołądka, bo zawiera pepsyne pomagająca lepiej trawić... No ale betaina też jest, nie wiem myślicie że trzeba ją zamienić na tą tmg?
Oprócz tego mam suple B-Right, gdzie je B12 i kwas foliowy zmetylowane. Dodam, że wszystko kupiłam w sklepie z odżywkami dla sportowców, w aptekach nic nie mają. Nawet Swansona można w takim sklepie kupićWiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2017, 10:08
-
LenaAnna wrote:Kochane!
Wiem, że wiele z Was zmaga się z mutacją MTHFR, brakiem metabolizmu kwasu foliowego i wysoką homocysteiną.
Chciałam Wam przedstawić moją historię i podpowiedzieć jak się z tym uporałam, może którejś z Was się to przyda?
Na początku czerwca robiłam badania: Homocysteina 26, Kwas foliowy prawie 30. Czyli wszystko na suficie.Byłam mocno załamana, ale z racji tego, że oboje z mężem jesteśmy medyczni, zaczelismy grzebać w poszukiwaniu rozwiązania. Na wysoką homocysteinę jest jeden lek: Cystadane. Jest to lek zawierający betainę, stosowany w leczeniu ciężkiej homocystynurii, lek do tzw obrotu zastrzezonego (to znaczy że nie można tak po prostu mieć na niego recepty), sprowadzany z USA. Pomyśleliśmy, że to poza naszym zasięgiem. Natomiast mój mąż znalazł tą samą substancję w sklepie z odżywkami dla sportowców : TMG Betaine https://www.plantamed.pl/betaina/3491-tmg-betaina-ekstrakt-z-korzenia-buraka-1000-mg-100-tabl-now-foods-733739004949.html?gclid=EAIaIQobChMIn87Uo-iU1QIVXomyCh0SSwrJEAQYAiABEgLkePD_BwE
Zaryzykowałam - brałam po 6 tabletek betainy dziennie, dodatkowo standardowo metafolian 800mcg, wit b6, wit b12. Po 45 dniach terapii nie dość że homocysteina wynosi 10, kwas foliowy 18 to jeszcze jestem w 5 tygodniu ciąży.
Nie traćcie więc nadziei bo da się!
Napisałam ten post bo jak sama szukałam info na ten temat to nikt nigdzie nie proponował tej betainy, a wygląda na to, że jest to obecnie jedyna znana substancja obniżająca poziom homocysteiny. Mam nadzieje, że komuś to pomoże.
Buźki! :*
Chciałabym zapytać, czy takie dawki które przyjmowałaś już w czasie ciąży m.in. tak duża dawka beatainy są bezpieczne? Sama podjęłaś decyzję w tej kwestii, czy konsultowałaś się z jakimś lekarzem? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź... -
Witam ciepkutko ja mogę polecić modulator homocysteiny z firmy progress labs koszt 40 zł zbiłam na nim homocysteinę z 20 do 8 w 3 miesiące.
ania14 lubi tę wiadomość
40 lat Hashimoto,AMH 0,72
MTHFR hetero,PAi,kariotyp ok,plemniki ok
1ivf w 2018 poronienie w 10 tyg Gameta Łódz
2ivf poczatek 10.01.2020 Invimed Warszawa
10dpt bthcg<2
3ivf Gameta Warszawa 1 zarodek,11 dpt<0,2
4ivf Gameta Warszawa 11 dpt<0,2,1 zarodek -
Odświeżam temat. Mam homocysteinę na poziomie prawie 14, mimo brania od kilku miesięcy metylowanych form kwasu foliowego, B12 i B6. Czy w takim przypadku przyjmowanie dodatkowych dawek pod postacią modulatora homocysteiny ma sens? Piję też codziennie sok z kiszonego buraka.2020-2022: 3 procedury -> 2 transfery -> 0 ciąż
16.12.2022 - Reprofit • AZ • cykl naturalny z ovitrelle • transfer zarodka po PGT (encorton, equoral, accofil, neoparin, acard, cyclogest, atosiban) - klapa
6.03.2023 - Reprofit • AZ • cykl naturalny z ovitrelle • przebadany zarodek (intralipid, immunoglobuliny - Bioven, clexane, aspirin cardio, utrogestan, estrofem, atosiban)
🍀7dpt - beta 67,67, prog 28,80
🍀9dpt - beta 196,70, prog 32,30
🍀14dpt - beta 1931, prog 43,40
🍀24dpt - beta 33812, prog 32,20, CRL 4,3mm i ♥️
🍀30dpt - CRL 8,6mm
🍀8+2 - CRL 1,72cm
🍀9+1 - CRL 2,71cm
🍀16.05 prenatalne - wszystko ideolo
🍀3.07 19+5 połówkowe 👍
-