X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Mutacja PAI-1 i MTHFR
Odpowiedz

Mutacja PAI-1 i MTHFR

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • aniab Koleżanka

Wysłany: 8 sierpnia 2023, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy którejś wyszła mutacja MTHFR A1298C - układ heterozygotyczny lub PAI-1 układ homozygotyczny w 4g? Co docent Paśnik na to przepisuje? Czy heparyna wystarczy?

• Bunkierka Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2023, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wystarczy że zaczniesz suplementować witaminy z grupy B w formie metylowanej. A najważniejszy jest kwas foliowy. I to wystarczy. Czasem lekarze wprowadzają heparyne i acard. Ale to jest tylko fragment diagnostyki. Powinnaś ją rozszerzyć o badania w kierunku zakrzepicy. I dopiero mając te wyniki lekarz ma cały obraz czy dane mutację mają wpływ na Twój organizm. I czy konieczne są leki na rozrzedzenie krwii.

💓 39+0

age.png
  • Przyjaciółka123 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2023, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniab wrote:
    Czy którejś wyszła mutacja MTHFR A1298C - układ heterozygotyczny lub PAI-1 układ homozygotyczny w 4g? Co docent Paśnik na to przepisuje? Czy heparyna wystarczy?

ja dokladnie tak mam. 😊 jak Bunkierka napisala - powinno sie przyjmowac kwas foliowy metylowany.
    ja od dnia po transferze mialam neoparin az do dnia przed porodem, wiec cala ciaze. pozniej 10 dni po porodzie. 😊

34 👩🏼 • AMH 4,73 • kir AA • MTHFR hetero. • PAI-1 homo.

KrakOvi
    23.06.22. - FET 4.2.1 ✊🏼 + EG + AH + neoparin
    luty 2023 r. - 3300 g i 59 cm chłopczyka 👶🏼💙

2024 r. wracamy po rodzeństwo 👶🏼
    03.06. - zakwalifikowani do programu ✔️
    12.07. - start stymulacji - Puregon 200 j. 💉
    22.07. - punkcja - pobrano 17 🥚 - mogliśmy zapłodnić 6
    27.07. - ET 5.1.1 🍀
    kwiecień 2025 r. - 3120 g i 53 cm drugiego synka 💙

na zimowisku:
    ❄️ 5.1.1 ❄️ 4.1.1 ❄️ 4.2.3

age.png
    age.png
  • aniab Koleżanka

Wysłany: 8 sierpnia 2023, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bunkierka wrote:
    Wystarczy że zaczniesz suplementować witaminy z grupy B w formie metylowanej. A najważniejszy jest kwas foliowy. I to wystarczy. Czasem lekarze wprowadzają heparyne i acard. Ale to jest tylko fragment diagnostyki. Powinnaś ją rozszerzyć o badania w kierunku zakrzepicy. I dopiero mając te wyniki lekarz ma cały obraz czy dane mutację mają wpływ na Twój organizm. I czy konieczne są leki na rozrzedzenie krwii.
    Bunkierka, czy możesz polecić wit B w formie metylowanej? Mój suplement ma tylko metylowany kwas foliowy, z wit B się jeszcze nie spotkałam. Zbadałam cały pakiet na trombofilę wrodzoną i ze wszystkich mutacji wyszły te dwie, reszta prawidłowa.

• aniab Koleżanka

Wysłany: 8 sierpnia 2023, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyjaciółka123 wrote:
    ja dokladnie tak mam. 😊 jak Bunkierka napisala - powinno sie przyjmowac kwas foliowy metylowany.
    ja od dnia po transferze mialam neoparin az do dnia przed porodem, wiec cala ciaze. pozniej 10 dni po porodzie. 😊

Przyjaciółka123, też mam kir AA, dajesz nadzieję :) czy ciąża przebiegała spokojnie, tzn. bez wysokiego ciśnienia czy stanu przedrzucawkowego? Naczytałam się trochę o tym :(

Wysłany: 8 sierpnia 2023, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniab wrote:
    Przyjaciółka123, też mam kir AA, dajesz nadzieję :) czy ciąża przebiegała spokojnie, tzn. bez wysokiego ciśnienia czy stanu przedrzucawkowego? Naczytałam się trochę o tym :(

taaak, wszystko super! jestem przykladem jednej z kilku dziewczyn z forum, ktore maja kir AA i udalo sie bez accofilu. 🤷🏼‍♀️
    mialam jedynie wysokie ryzyko przedwczesnego porodu, bo az 1:11, ale lekarz mowil zeby sie tym nie martwic, zazywalam magnez, potem wlaczony zostal accard z ktorego pozniej zeszlam, wszystko bylo dobrze, zadnych skurczy nie mialam, kompletnie nic. 😊 ciaza bezproblemowa, jedynie bite 3 pierwsze miesiace mdlosci. 🤢😅

KrakOvi

27.07. - ET 5.1.1 🍀

na zimowisku:

age.png
    age.png
  • aniab Koleżanka

Wysłany: 8 sierpnia 2023, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyjaciółka123 wrote:
    taaak, wszystko super! jestem przykladem jednej z kilku dziewczyn z forum, ktore maja kir AA i udalo sie bez accofilu. 🤷🏼‍♀️
    mialam jedynie wysokie ryzyko przedwczesnego porodu, bo az 1:11, ale lekarz mowil zeby sie tym nie martwic, zazywalam magnez, potem wlaczony zostal accard z ktorego pozniej zeszlam, wszystko bylo dobrze, zadnych skurczy nie mialam, kompletnie nic. 😊 ciaza bezproblemowa, jedynie bite 3 pierwsze miesiace mdlosci. 🤢😅

Czy mogę dodać do przyjaciółek? :) mam jeszcze parę pytań :)

Wysłany: 8 sierpnia 2023, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniab wrote:
    Czy mogę dodać do przyjaciółek? :) mam jeszcze parę pytań :)

pewnie. 😊

KrakOvi

27.07. - ET 5.1.1 🍀

na zimowisku:

age.png
    age.png
  • Bunkierka Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2023, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniab wrote:
    Bunkierka, czy możesz polecić wit B w formie metylowanej? Mój suplement ma tylko metylowany kwas foliowy, z wit B się jeszcze nie spotkałam. Zbadałam cały pakiet na trombofilę wrodzoną i ze wszystkich mutacji wyszły te dwie, reszta prawidłowa.

Zrób badania w kierunku zakrzepicy (to było o ile dobrze pamiętam, białko C i S i jeszcze coś, ale teraz nie potrafię sobie przypomnieć nazw badań). Wiem, że to co robiłaś, jest w kierunku trombofilii i generalnie te mutację wychodzą w większości populacji, a tu na forum wręcz bardzo często. Ja Ci proponuję kwas foliowy w tej formie brać osobno oraz wit b12. Zbadaj jeszcze poziom kwasu foliowego wraz z homocysteina. To kolejne dane dla lekarza.

P. Genetyk tłumaczyła mi to tak, że mutację są i mogą wraz z innymi czynnikami się aktywować. Natomiast mogą też być, ale uśpione nie mające wpływu na organizm. Są i już. Pytanie czy u Ciebie w rodzinie były przypadki z chorobą zakrzepową lub zawałami serca. Wszystko ma znaczenie. Także zanim lekarz wystawi Ci receptę, dobrze, aby nie wypisał czegoś profilaktycznie (bo zastrzyki z heparyny ponoć mało przyjemne). Tylko aby dobrze zdiagnozował i odpowiednio dopasował leki:)

💓 39+0

age.png
  • aniab Koleżanka

Wysłany: 8 sierpnia 2023, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyjaciółka123 wrote:
    pewnie. 😊

Wysłałam zaproszenie :)

Wysłany: 8 sierpnia 2023, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniab wrote:
    Wysłałam zaproszenie :)

przyjelam. 😊

KrakOvi

27.07. - ET 5.1.1 🍀

na zimowisku:

age.png
    age.png
  • Dot Koleżanka

Wysłany: 8 sierpnia 2023, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam mthfr homo, pai homo 4g i v2 hetero

Biało c i s w pozadku, dostałam heparynę i akard od mojej immunolog.

Przed braniem witamin homocysteine miałam 10 po 2 miesiącach brania pueria uno co genetyk poleciła spadła do prawie 7.

• aniab Koleżanka

Wysłany: 9 sierpnia 2023, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dot wrote:
    Ja mam mthfr homo, pai homo 4g i v2 hetero

Biało c i s w pozadku, dostałam heparynę i akard od mojej immunolog.

Przed braniem witamin homocysteine miałam 10 po 2 miesiącach brania pueria uno co genetyk poleciła spadła do prawie 7.

Właśnie wybieram się na badanie homocysteiny i też mam puerię uno :) dla starających jaki wynik powinien być prawidłowy? im niżej tym lepiej?

• Dot Koleżanka

Wysłany: 9 sierpnia 2023, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Max może być 8

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planujesz ciążę? Sprawdź, jaką rolę w organizmie odgrywa koenzym Q10

Przygotowania do ciąży to ogromne wyzwanie dla organizmu – na poziomie komórkowym zachodzą procesy wymagające dużych nakładów energii. Coraz więcej badań pokazuje, że koenzym Q10 może wspierać jakość komórek jajowych i plemników, dostarczając mitochondriom potrzebnego paliwa. Choć nie zastąpi kwasu foliowego ani terapii hormonalnej, może stać się cennym uzupełnieniem w staraniach o dziecko.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ