X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Niskie AMH a stymulacja
Odpowiedz

Niskie AMH a stymulacja

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Melonova Nowa

Wysłany: 11 czerwca 2022, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć!

Niedawno przeszłam operację z powodu guzów granicznych jajników w skutek czego straciłam jeden jajnik z przydatkami i część lewego. Lekarz zasugerował bym pomyślała o mrożeniu jajeczek, ponieważ guzy mogą wrócić i powinnam rozważyć taką formę zachowania płodności (mam 23 lata).

Udałam się na konsultację do kliniki niepłodności i na chwilę obecną wykonałam tylko badanie AMH. Tutaj pojawiła się nieciekawa niespodzianka, bo wynik 0.06 ng/ml.

I teraz pojawia się moje pytanie, czy jest sens podchodzić do stymulacji w celu pozyskania jajeczek? Czy któraś z pań miała tak niski wynik i udało się coś uratować, czy lepiej nastawić się na to, że nie mam na co liczyć?

Dodam jeszcze, że w badaniu usg pani doktor naliczyła 6 pęcherzyków.

Dziękuję, za wszelkie odpowiedzi!

P.S. Czy jest szansa, że poziom AMH może wzrosnąć? Że po prostu miesiąc po operacji to za szybko na takie badanie?

• flor Znajoma

Wysłany: 11 czerwca 2022, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę, że mając 1 jajnik to amh będziesz miała o połowę niższe, ale że aż tak... Miałaś robiony monitoring?

flor
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2022, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzeba podrasować komórki i dopiero je pobrać z takim amh one będą słabej jakości po prostu co z tego że 6 jak będę puste lub padną :) ja miałam 0.11 i niestety było na USG też z 8 pobrano 3 z czego jeden się zaplodil i słabej jakości brałam suple dluuugi czas w trzeciej procedurze się udało i amh 0.70 ostatecznie

Dżonia89 lubi tę wiadomość

• NatiN Przyjaciółka

Wysłany: 12 czerwca 2022, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aggggg wrote:
    Trzeba podrasować komórki i dopiero je pobrać z takim amh one będą słabej jakości po prostu co z tego że 6 jak będę puste lub padną :) ja miałam 0.11 i niestety było na USG też z 8 pobrano 3 z czego jeden się zaplodil i słabej jakości brałam suple dluuugi czas w trzeciej procedurze się udało i amh 0.70 ostatecznie
    A jakie suplementy brałaś?

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ