Niskie AMH i słaba reakcja na stymulację
-
Jestem załamana
.
Przeszłam właśnie jedną stymulację w protokole krótkim, 4-5 pęcherzyków z czego jedna komórka, która nie przyjęła zapłodnienia.
Jesteśmy w refundacji, a lekarka powiedziała, że jeśli drugi raz tak będzie to wylatujemy z programu.
Okropne to jest, mam 37 lat, partner 36.
Czy słyszała któraś z Was o takich parametrach ? Czy jest jakakolwiek szansa dla nas ?
Boję się, że nie wyjdzie nic na moich komórkach :'(AMH 0,58 w jednym badaniu, w drugim 1,01
37 l, on 36 l
1 procedura wrzesień 2025
4 pęcherzyki
1 komórka pobrana, nie udane zap.
niedoczynosc Letrox 50 -
A fsh też masz wysokie?Islaaaa wrote:Jestem załamana
.
Przeszłam właśnie jedną stymulację w protokole krótkim, 4-5 pęcherzyków z czego jedna komórka, która nie przyjęła zapłodnienia.
Jesteśmy w refundacji, a lekarka powiedziała, że jeśli drugi raz tak będzie to wylatujemy z programu.
Czy słyszała któraś z Was o takich parametrach ? Czy jest jakakolwiek szansa dla nas ?
Boję się, że nie wyjdzie nic na moich komórkach :'( -
Islaa, to wcale nie jest taki najgorszy wynik AMH... Co dokładnie powiedziała lekarka? Dlaczego macie wylecieć z programu? Partner miał badane nasienie? Bardzo mało informacji tutaj podajesz, ale sytuacja niekoniecznie jest beznadziejnaIslaaaa wrote:Jestem załamana
.
Boję się, że nie wyjdzie nic na moich komórkach :'(💁♀️34
AMH 2,2 || MTHFR hetero, PAI-1 hetero || Hashimoto pod kontrolą od kilku lat || Kariotyp 🆗
🙋🏻♂️34
Parametry nasienia poniżej normy || Kariotyp 🆗
2x IUI ❌
Stymulacja i PGT-a: 09.2025
Punkcja 💉 15.09, 8🥚, 6 MII, 4 udało się zapłodnić, 1❄️=> PGT-A: prawidłowy 🥹 -
Morfologia (pogłębiona) partnera 2% w normie.
Ja wyprodukowałam 5 pęcherzyków, po punkcji okazało się, że jest tylko jedna komórka.
Probably zapłodnienia, strzelam - jutro dostanę informację, że nie udana.
Lekarka powiedziała tylko, że jeśli w następnej (drugiej) dłuższej stymulacji będzie tylko 1 to cytuję 'wylatujemy z programu'. Nic więcej nie wiem
. Ale się załamałam. Ledwo wstałam z łóżka to napisać, bo nie wiem czy to już wyrok czy co to znaczy.
AMH 0,58 w jednym badaniu, w drugim 1,01
37 l, on 36 l
4 pęcherzyki
niedoczynosc Letrox 50 -
Islaaaa, ja bym zmieniła klinikę, albo co najmniej lekarkę... To jest bardzo nieprofesjonalne podejście... Normalnie, lekarz powinien wykorzystać pierwszy cykl bez powodzenia jako naukę i zmienić podejście w drugim - żeby pomóc pacjentom w lepszy sposób.
Naprawdę, dla mnie taki tekst dyskwalifikuje lekarza zupełnie. Ja nie wiem, czy w ogóle można "wylecieć" z programu. Zadaniem lekarza jest pomagać, a nie straszyć pacjentkę, co Twoja lekarka uczyniła.
Napiszesz na wątku wrześniowym? Tam dziewczyny na pewno będą mieć pomysły i pomogą.💁♀️34
AMH 2,2 || MTHFR hetero, PAI-1 hetero || Hashimoto pod kontrolą od kilku lat || Kariotyp 🆗
🙋🏻♂️34
2x IUI ❌
To jest jakaś bzdura w programie mz po kwalifikacji, masz z tego co pamietam 6 cykli z tego do 4 na wlasnych komorkach i do 2 z dastwem. Zastanów się na zmianą lekarza.Islaaaa wrote:Jestem załamana
.
Boję się, że nie wyjdzie nic na moich komórkach :'(
-
Hej. Ja przy dwóch punkcjach wyprodukowałam szałowe 2 komórki i jeden zarodek. Twoje wyniki nie są jakieś tragiczne. Pomysl o zmianie protokołu. Wprowadź coś nowego. Niestety te pierwsze stymulacje to takie na oko.
Co do programu, żeby mieć refundację to chyba chodzi o to, że musisz mieć pobrane 2 komórki żeby utrzymać dofinansowanie. Co nie zmienia faktu, że sposób przekazania tej informacji był słaby. Gdzie się leczysz?
Powodzenia!
north_node lubi tę wiadomość
👄 niskie AMH,podwyższone FSH
Diagnoza: nieadekwatna do wieku rezerwa jajnikowa, początki endometriozy
Rozpoznanie: 06.23
I procedura: 08.23, puste pęcherzyki
II procedura: 11.23, 2 dojrzałe komórki, jeden zarodek 3 dniowy, transfer 12.23
🤰dwie kreski: 27.12.23 -
north_node - tak napiszę na wrześniowym też.
I też uważam, że ten tekst mega dołujący, szczególnie, że usłyszałam go ledwo przytomna od razu po punkcji.
Leczę się w OVUM w Lublinie.AMH 0,58 w jednym badaniu, w drugim 1,01
37 l, on 36 l
4 pęcherzyki
niedoczynosc Letrox 50 -
Islaa, to ja bym się zupełnie nie wahała przed zmianą lekarki. Jeśli coś takiego powiedziała, i to po punkcji, to równie dobrze może po raz kolejny Cię zranić. Bo rozumiem, że to powiedziała Twoja lekarka prowadząca?
Ja jestem z innego miasta, ale na pewno gdzieś tutaj znajdziesz polecenie innych lekarzy/klinik z Lublina.💁♀️34
🙋🏻♂️34
2x IUI ❌
Chodziło jej pewnie o to, że jeśli w kolejnej stymulacji nie uzyskasz 2 komórek MII, to w ramach programu nie możesz podejść do kolejnej procedury na swoich komórkach. Jedynie zostają procedury z dawstwem nasienia.
Też pewnie poszukiwanym innego lekarza, AMH masz całkiem dobre, nie wiem co jest przyczyną słabej odpowiedzi na stymualację.
Jakie badania masz porobione?👱♀️❤️👨29&38
Starania o pierwsze 👶🩷🩵
👱♀️
❌Endometrioza 1 stopnia z adenomiozą, Hashimoto, BX - jeden KIR implantacyjny FSH 01.2025 (8,72) 03.2025 (15,70)
AMH (0,26)-->(0,14) ❌❌❌❌❌
✅MUCHa,ANA,ANA1,AMA,ASMA,Kariotyp
🧒
❌ Morfologia (2%)
✅ Kariotyp, Koncentracja
💉IVF
I procedura ❌
📆05.2025 - Bemfola 225, Menopur 100 -pobrano 4🥚komórki, 2 MII + biopsja endometrium, 0 ❄️
II procedura 🙏
📆01.08.2025
- Elonva 150, Gonal 150, Menopur 150
- ❄️ 4AA -> PGT-A ❄️ zdrowy mrozaczek
⏳CD138
A ch*j z tym wszystkim! -
Hej! Wyslalam zaproszenie do przyjaciolek, chetnie porozmawiam na priv.Islaaaa wrote:north_node - tak napiszę na wrześniowym też.
I też uważam, że ten tekst mega dołujący, szczególnie, że usłyszałam go ledwo przytomna od razu po punkcji.
Leczę się w OVUM w Lublinie.Owulacje własne przed IVF ✅️
ANA, LA, RF, ASA ujemne ✅️
Trombofilia - PAI-1 homozygota❌️ reszta ✅️
Kariotyp ✅️
MUCH ✅️
Kir Bx + HLA C1/C1 ✅️
Czynnik męski: morfologia 0-1%, DFI 45% -> 15%
cross-match 28.8%
01.25 - Biopsja endo - stan zapalny
08.25 - Histeroskopia - nadal stan zapalny
2024: puste jajo, biochem
05.25 - kwalifikacja ivf
19.06.25 - ❄️❄️❄️ niebadane: 2x 3.2.2, prawidłowy po PGTa - 5.1.1
FET - ? -
Najczęściej te pierwsze stymulacje to takie w sumie doświadczenie, lekarz zobaczy co działa a co nie. Ja miałam podobne Amh i miałam 6 pęcherzyków i 4 dojrzałe komórki i po 1 zarodku z procedury. Miałaś jakąś suplementację? Na wątku miesięcznym jest super rozpisana. Ja biorę 4 miesiąc Ubichinol, melatoninę, Nac , resweratrol, kwercetynę, witaminę D. Do tego dieta przeciwzapalna. Amh mi wzrosło. Ale to minimum 3 miesiące suplementacji.Ona 37 lat-AMH 12.24. 0,9 08.25-1,42 Kir BX, Homocysteina 11,86❗️
On 40 lat-morfoglia 0%❗️
Kariotypy prawidłowe
10-12. 24' 3×IUI ❌️
Styczeń 25-1 procedura-6🥚 1 zarodek 4.1.1
10.02.I. Transfer🐣 beta 5dpt 2,1💔 9dpt 0,3💔
Marzec 25'-2 procedura 6🥚 1❄️3.2.2
22.05. II. Transfer🐣 beta 6dpt 0,7💔
Zmiana kliniki Invicta➡️Bocian
biopsja endometrium CD56 >200❌️
Cross Match- 60,2%❌️
2 cykle wyciszenia jajników
✨️Jeśli mnie słyszy Bóg, to chcę zaciągnąć dług, nie każ mi czekać już...✨️ -
Loraa
Morfologie, estradiol, progesteron (kilka razy), FSH, LH, badania na niedoczynność, mam też problemy z wysoką prolaktyną - ale biorę Dostinex na uregulowanie, chociaż nie sprawdzałam jaka jest sytuacja (i nie miałam zleconego sprawdzenia),AMH 0,58 w jednym badaniu, w drugim 1,01
37 l, on 36 l
4 pęcherzyki
niedoczynosc Letrox 50 -
Ja bym zrobiła jeszcze krzywą cukrowa insulinowa z 3 punktowym oznaczeniem, insulina potrafi nieźle namieszać w jakości komórek. Do tego ważny jest poziom WiT. D3. Dieta przeciwzapalna, suplementy. Masz endometriozę lub jej podejrzenie?Islaaaa wrote:Loraa
Morfologie, estradiol, progesteron (kilka razy), FSH, LH, badania na niedoczynność, mam też problemy z wysoką prolaktyną - ale biorę Dostinex na uregulowanie, chociaż nie sprawdzałam jaka jest sytuacja (i nie miałam zleconego sprawdzenia),👱♀️❤️👨29&38
Starania o pierwsze 👶🩷🩵
👱♀️
❌Endometrioza 1 stopnia z adenomiozą, Hashimoto, BX - jeden KIR implantacyjny FSH 01.2025 (8,72) 03.2025 (15,70)
AMH (0,26)-->(0,14) ❌❌❌❌❌
✅MUCHa,ANA,ANA1,AMA,ASMA,Kariotyp
🧒
❌ Morfologia (2%)
✅ Kariotyp, Koncentracja
💉IVF
I procedura ❌
📆05.2025 - Bemfola 225, Menopur 100 -pobrano 4🥚komórki, 2 MII + biopsja endometrium, 0 ❄️
II procedura 🙏
📆01.08.2025
- Elonva 150, Gonal 150, Menopur 150
- ❄️ 4AA -> PGT-A ❄️ zdrowy mrozaczek
⏳CD138
A ch*j z tym wszystkim! -
Nie wiem czy dobry wątek, ale może ktoś miał podobną sytuację? Amh 1,3. Wiek oboje 34 lata. Nasienie bardzo dobre. Fragmentacja DNA dobra. Kariotypy prawidłowe, brak chorób przewlekłych.
Suplementację brałam łącznie z ubichinolem, NAC, Omega 3, cholina, nukleotydy, b complex , d3, magnez, l karnityna.
1 procedura (rekovelle+orgalutran) 7 komórek, powstał 1 zarodek - zespół Downa.
2 procedura (rekovelle +menopur) z 4 komórek brak- brak zarodków. Zatrzymały sie w 3 dobie.
3 procedura w fazie lutealnej dla jakości komórek- sam menopur - tu rozszerzyłam suplementację, włączyłam akupunkturę, efekt podobny 5 komórek- 1 zarodek z wadą genetyczną tj.monosomia.
Czy macie pomysły co jeszcze powinnam zbadać? Dlaczego powstaje tak mało zarodków? Dlaczego komórki są takie słabe?Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października, 15:40
-