X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną NOVUM Warszawa
Odpowiedz

NOVUM Warszawa

Oceń ten wątek:
  • Beacik Koleżanka

Wysłany: 17 stycznia 2018, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coś mi kawałek postu chyba ucięło, chciałam spytać DOROTA1 czy badałaś się pod katem zespołu antyfosfolipidowego? Bo to często idzie w parze z mutacja MTHFR

Niepłodność wtórna u mnie i u M, lata walki...
    06/2013(*) 9tc - bliźnięta, serduszka przestały bić
    03/2016 (*) 8 tc - crio, serduszko przestało bić
    19/07/2017 - jest AMELIA❤️, IV próba IVF, blastusia 4AB☺️
  • Beacik Koleżanka

Wysłany: 17 stycznia 2018, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiek, obstawiam czynnik męski niestetyi... to jest strasznie ciężka sprawa, żeby poprawić jakość nasienia. Ciężka, ale nie beznadziejna, ja nie jestem boginią plodnosci bynajmniej, ale u nas właśnie czynnik męski był bezpośrednim powodem decyzji o IVF, mieliśmy poniżej 1 mln plemników na calu ejakulat, a po nietrafionym leczeniu...całkowita azoospermię!Mimo to mamy zdrową córeczkę, ale dopiero po latach starań, trzeba dużo cierpliwości strasznie

• GOSIEK90 Koleżanka

Wysłany: 17 stycznia 2018, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    problemik wrote:
    Gosiek a bral twoj maz cos na poprawe nasienia?
    Brał jedynie suplementy, które sam sobie kupił.nic zalecanego przez lekarza.

Niedoczynność tarczycy. Hiperprolaktynemia. Czynnik męski.
  • GOSIEK90 Koleżanka

Wysłany: 17 stycznia 2018, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beacik wrote:
    Gosiek, obstawiam czynnik męski niestetyi... to jest strasznie ciężka sprawa, żeby poprawić jakość nasienia. Ciężka, ale nie beznadziejna, ja nie jestem boginią plodnosci bynajmniej, ale u nas właśnie czynnik męski był bezpośrednim powodem decyzji o IVF, mieliśmy poniżej 1 mln plemników na calu ejakulat, a po nietrafionym leczeniu...całkowita azoospermię!Mimo to mamy zdrową córeczkę, ale dopiero po latach starań, trzeba dużo cierpliwości strasznie
    A co Wam pomogło? Jakie badania robiliście? Czy porostu czas? Boję się, że czas odbije się na moich wynikach, które teraz są w porządku. W końcu mam idealne tsh, prolaktyne, piękne owulacje.

• Beacik Koleżanka

Wysłany: 17 stycznia 2018, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorota1 wrote:
    Beacik czy to może chodzi o b12 zmetylowaną, a pozostałe b mogą być zwykłe b complexs(b3,b2,b6,b1)????

Tak, zmetylowany tylko kwas foliowy czyli wit B9 bodajże i B12, B6 brałam zwykłą. Innych witamin z grupy B nie suplementowalam, te powyższe są kluczowe

• Mareczka Debiutantka

Wysłany: 17 stycznia 2018, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z czynnikiem męskim warto udać się do dr Wolskiego. Dziewczyny tutaj polecały go nie raz. Mojemu mężowi dał lek na podwyższenie testosteronu, dodatkowo fertilman i prostamol (chociaż problemów z prostotą nie ma, ale też poprawia nasienie). Chyba pomogło bo właśnie kończę 7 tydzień ciąży, w którą zaszłam naturalnie :-)

Starania od maja 2016. Oligospermia u męża, u mnie hiperprolaktynemia .
    05.2017 1 IUI :-(
    06.2017 2 IUI :-(
    07.2017 3 IUI :-(
    12.2017 Naturalsik :-)
  • Beacik Koleżanka

Wysłany: 17 stycznia 2018, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczerze to nie jestem pewna. Jak dr W w Novum wyzerował całkiem mojego M, odstawiliśmy wszystkie leki na pół roku. U nas problem był chyba hormonalny i taka była decyzja naszej endo (spoza Novum), a potem M brał Clo przez pewien czas i jeszcze taki preparat o nazwie Laminina. To ostatnie to preparat-cud niby na wszystko. Moim zdaniem jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego, ale wiadomo ze w czasie starań chwytamy się brzytwy, sama tez to brałam chociaż szlag mnie trafiał na cenę tej całej Lamininy. I piliśmy przy tym hektolitry wody, bo tak trzeba.
    Tak czy owak faktem jest, ze mojemu M wyniki ogólnie bardzo się z jakiegoś powodu zaczęły poprawiać, on jest cukrzykiem, może fakt ze poprawił się cukier, przełożył się tez na nasienie. Tuż przed tym szczęśliwym cyklem miał 7 mln na ejakulat, jak na nas to rekord świata

• Beacik Koleżanka

Wysłany: 17 stycznia 2018, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nam właśnie niestety dr W tak strasznie zaszkodził:(, ale myśle ze powodem mogla być ta cukrzyca. Testosteron M miał po leczeniu wyjechany w kosmos i zero plemników w nasieniu, szok.
    Ale ogólnie dr W pomógł bardzo wielu parom, ma bdb opinie, myśle, ze warto spróbować

• *SmoczycA* Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mareczka wrote:
    Z czynnikiem męskim warto udać się do dr Wolskiego. Dziewczyny tutaj polecały go nie raz. Mojemu mężowi dał lek na podwyższenie testosteronu, dodatkowo fertilman i prostamol (chociaż problemów z prostotą nie ma, ale też poprawia nasienie). Chyba pomogło bo właśnie kończę 7 tydzień ciąży, w którą zaszłam naturalnie :-)
    A jaki mial ten testosteron? Ponizej normy? I to byl ten zwykly testosteron czy wolny? I co to za lek?

km5szbmh5pl1vtix.png
    2nn3gywlmnvu4555.png
  • GOSIEK90 Koleżanka

Wysłany: 17 stycznia 2018, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wolski zdecydował się jedynie na biopsje przy drugim podejściu. Mąż hormony ms w porządku. teraz zapisalismy się do innego androloga, też ma dobre opinie. Mam nadzieję, że zleci jakieś badania, coś podpowie. Bo Wolski powiedział, że czasem tak bywa i tyle. W sumie poczułam, że nas olal. Zero zainteresowania.

• Mareczka Debiutantka

Wysłany: 17 stycznia 2018, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas najwięcej było 15 mln. Wcześniej przez pół roku faszerowalam M własną mieszanką, wyczytaną z netu, czyli standardowo salfazin, kwas foliowy, maca, witamina C 1000 mg i selen. I zero alkoholu. Nie pomogło. Może pomógł clo, bo testosteron podskoczyl na maxa, a może to po prostu przypadek. Wcześniejsze 3 nieudane inseminacje kierowały nas tylko na ivf, ale postanowiliśmy jeszcze spróbować coś poprawić u dr W. Na każdego pewnie działa co innego.

• Beacik Koleżanka

Wysłany: 17 stycznia 2018, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    njut wrote:
    Beacik a jaki kwas przyjmowałaś?
    Ja zaczęłam teraz brać B-Right i zastanawiam się czy to nie za mało, bo i tak już sikam na cytrynowo ;)

Kwas przyjmowałam Solgara, bo mi się najlepiej kalkulował:) Kupowałam na Amazonie taki 5mg, w Polsce ten zmetylowany jest dostępny w bardzo małych dawkach, za małych przy mutacji, trzeba byłoby łykać na raz dosłownie pół opakowania i latać do apteki co chwila

• GOSIEK90 Koleżanka

Wysłany: 17 stycznia 2018, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas z miesiąca na miesiąc było coraz mniej żywych plemników. Ewidentnie coś musiało się dziać i chyba nadal się dzieje. Teraz są pojedyncze w polu widzenia. Do tego brak zaplodnienia. Coś musi być z nimi nie tak

• Mareczka Debiutantka

Wysłany: 17 stycznia 2018, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *SmoczycA* wrote:
    A jaki mial ten testosteron? Ponizej normy? I to byl ten zwykly testosteron czy wolny? I co to za lek?

Miał w dolnej granicy. Zwykły testosteron. Po 7 tygodniach brania Clostilbegyt jedna tabletka na noc, wynik był e górnej granicy. Ilość plemników taka sama, ale morfologia z 2% poprawiła się na 3% i ruch całkowity na minimalny poziom (wcześniej był poniżej normy). Mieliśmy pojechać do dr W po kolejnych 7 tygodniach brania przez M Clo - 04.01, ale nie było już takiej potrzeby, bo w wigilię test pokazał mi 2 kreski, po świętach potwierdzone przez gin

GOSIEK90 lubi tę wiadomość

• Beacik Koleżanka

Wysłany: 17 stycznia 2018, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiek90, tu jest (chyba nadal) na forum taki wątek dot czynnika męskiego, zajrzyj tam, dziewczyny piszą o najróżniejszych problemach, badaniach, może akurat coś z tego Wam się przyda.

• *SmoczycA* Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mareczka wrote:
    Miał w dolnej granicy. Zwykły testosteron. Po 7 tygodniach brania Clostilbegyt jedna tabletka na noc, wynik był e górnej granicy. Ilość plemników taka sama, ale morfologia z 2% poprawiła się na 3% i ruch całkowity na minimalny poziom (wcześniej był poniżej normy). Mieliśmy pojechać do dr W po kolejnych 7 tygodniach brania przez M Clo - 04.01, ale nie było już takiej potrzeby, bo w wigilię test pokazał mi 2 kreski, po świętach potwierdzone przez gin
    Super wiadomości;) dzieki za info ;)

Mareczka lubi tę wiadomość

km5szbmh5pl1vtix.png
    2nn3gywlmnvu4555.png
  • dorota1 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beacik wrote:
    Kwas przyjmowałam Solgara, bo mi się najlepiej kalkulował:) Kupowałam na Amazonie taki 5mg, w Polsce ten zmetylowany jest dostępny w bardzo małych dawkach, za małych przy mutacji, trzeba byłoby łykać na raz dosłownie pół opakowania i latać do apteki co chwila

No właśnie a ja kupiłam Solgara w aptece(to jest tą małą dawkę)
    Dlatego myślę dokupić jakimś b complexs jest w dawce 1mg folianu i b12 też. Myślisz że starczy?????????

• niezapominajka2017 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy przy mutacji MTHFR jest niski poziom kwasu foliowego czy za wysoki?

Starania od 08.2015, endometrioza 3/4 st, 2 laparo, 3 hsg, 3 histero
    8.03.2017 IVF :( :( ❄️❄️❄️nie przetrwaly rozmrozenia...
    5.05.2017 ICSI :( 2.06.2017 crio :( 26.06.2017 crio :( :(
    28.07.2017 ICSI :( 26.09.2017 crio [*] 8tc :( :( 14.02.2018 crio [*] 6tc :( :(
    20.04.2018 ICSI :( brak mrozakow
    22.03.2019 IMSI :( 13.07.2019 :(
  • dorota1 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajka2017 wrote:
    Dziewczyny czy przy mutacji MTHFR jest niski poziom kwasu foliowego czy za wysoki?
    Chyba za wysoki jak się przyjmuje zwykły kwas. Bo organizm nie jest go w stanie przetworzyć i się odkłada. Chyba że się mylę?????

• Beacik Koleżanka

Wysłany: 18 stycznia 2018, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorota1 wrote:
    No właśnie a ja kupiłam Solgara w aptece(to jest tą małą dawkę)
    Dlatego myślę dokupić jakimś b complexs jest w dawce 1mg folianu i b12 też. Myślisz że starczy?????????

Trudno powiedzieć. Badania potwierdzają, że przy mutacji konieczne jest przyjmowanie zmetylowanych form witamin, niektórzy twierdzą, że osobom z mutacją taki zwykły kwas foliowy wręcz szkodzi, bo się odkłada w organizmie nieprzyswojony (masz racje odpisując niezapominajce - w badaniach wychodzą u nas normy przekroczone nawet o 200, 300%, ja tak miałam dla kwasu foliowego i wit B12, innych nie badałam), nie wiem, czy tak faktycznie jest z tą szkodliwością, ja na wszelki wypadek, jak się o tym wszystkim dowiedziałam, brałam już tylko zmetylowane witaminy z grupy B. Mogę Ci jeszcze podpowiedzieć, ze metafolina, w niewielkiej dawce, ale jednak, jest tez zawarta w Femibionie1, brałam go przez pół roku przed udanym transferem i potem na początku ciąży. No i brałam tez Acard, żeby rozrzedzić krew, a potem kontynuowałam przez cała ciąże razem z heparyną.
    Zresztą w ogóle ten zmetylowany kwas foliowy jest o niebo lepszy od zwykłego, nawet dla osób, które mutacji nie mają.
    Z tym ze z witaminami to jest tak, ze potrzeba kilku miesięcy żeby wysyciły organizm, naprawdę Dorotka poczekałbym z tym crio na Twoim miejscu...

dorota1 lubi tę wiadomość

‹‹ 406 407 408 409 410 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ