NOVUM Warszawa
-
WIADOMOŚĆ
-
Coś mi kawałek postu chyba ucięło, chciałam spytać DOROTA1 czy badałaś się pod katem zespołu antyfosfolipidowego? Bo to często idzie w parze z mutacja MTHFRNiepłodność wtórna u mnie i u M, lata walki...
06/2013(*) 9tc - bliźnięta, serduszka przestały bić
03/2016 (*) 8 tc - crio, serduszko przestało bić
19/07/2017 - jest AMELIA❤️, IV próba IVF, blastusia 4AB☺️ -
Gosiek, obstawiam czynnik męski niestetyi... to jest strasznie ciężka sprawa, żeby poprawić jakość nasienia. Ciężka, ale nie beznadziejna, ja nie jestem boginią plodnosci bynajmniej, ale u nas właśnie czynnik męski był bezpośrednim powodem decyzji o IVF, mieliśmy poniżej 1 mln plemników na calu ejakulat, a po nietrafionym leczeniu...całkowita azoospermię!Mimo to mamy zdrową córeczkę, ale dopiero po latach starań, trzeba dużo cierpliwości strasznieNiepłodność wtórna u mnie i u M, lata walki...
Beacik wrote:Gosiek, obstawiam czynnik męski niestetyi... to jest strasznie ciężka sprawa, żeby poprawić jakość nasienia. Ciężka, ale nie beznadziejna, ja nie jestem boginią plodnosci bynajmniej, ale u nas właśnie czynnik męski był bezpośrednim powodem decyzji o IVF, mieliśmy poniżej 1 mln plemników na calu ejakulat, a po nietrafionym leczeniu...całkowita azoospermię!Mimo to mamy zdrową córeczkę, ale dopiero po latach starań, trzeba dużo cierpliwości strasznie
Niedoczynność tarczycy. Hiperprolaktynemia. Czynnik męski. -
dorota1 wrote:Beacik czy to może chodzi o b12 zmetylowaną, a pozostałe b mogą być zwykłe b complexs(b3,b2,b6,b1)????
Tak, zmetylowany tylko kwas foliowy czyli wit B9 bodajże i B12, B6 brałam zwykłą. Innych witamin z grupy B nie suplementowalam, te powyższe są kluczowe
Niepłodność wtórna u mnie i u M, lata walki...
Z czynnikiem męskim warto udać się do dr Wolskiego. Dziewczyny tutaj polecały go nie raz. Mojemu mężowi dał lek na podwyższenie testosteronu, dodatkowo fertilman i prostamol (chociaż problemów z prostotą nie ma, ale też poprawia nasienie). Chyba pomogło bo właśnie kończę 7 tydzień ciąży, w którą zaszłam naturalnieStarania od maja 2016. Oligospermia u męża, u mnie hiperprolaktynemia .
05.2017 1 IUI
06.2017 2 IUI
07.2017 3 IUI
12.2017 Naturalsik
-
Szczerze to nie jestem pewna. Jak dr W w Novum wyzerował całkiem mojego M, odstawiliśmy wszystkie leki na pół roku. U nas problem był chyba hormonalny i taka była decyzja naszej endo (spoza Novum), a potem M brał Clo przez pewien czas i jeszcze taki preparat o nazwie Laminina. To ostatnie to preparat-cud niby na wszystko. Moim zdaniem jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego, ale wiadomo ze w czasie starań chwytamy się brzytwy, sama tez to brałam chociaż szlag mnie trafiał na cenę tej całej Lamininy. I piliśmy przy tym hektolitry wody, bo tak trzeba.
Tak czy owak faktem jest, ze mojemu M wyniki ogólnie bardzo się z jakiegoś powodu zaczęły poprawiać, on jest cukrzykiem, może fakt ze poprawił się cukier, przełożył się tez na nasienie. Tuż przed tym szczęśliwym cyklem miał 7 mln na ejakulat, jak na nas to rekord świataNiepłodność wtórna u mnie i u M, lata walki...
No nam właśnie niestety dr W tak strasznie zaszkodził, ale myśle ze powodem mogla być ta cukrzyca. Testosteron M miał po leczeniu wyjechany w kosmos i zero plemników w nasieniu, szok.
Ale ogólnie dr W pomógł bardzo wielu parom, ma bdb opinie, myśle, ze warto spróbowaćNiepłodność wtórna u mnie i u M, lata walki...
Mareczka wrote:Z czynnikiem męskim warto udać się do dr Wolskiego. Dziewczyny tutaj polecały go nie raz. Mojemu mężowi dał lek na podwyższenie testosteronu, dodatkowo fertilman i prostamol (chociaż problemów z prostotą nie ma, ale też poprawia nasienie). Chyba pomogło bo właśnie kończę 7 tydzień ciąży, w którą zaszłam naturalnie
-
Wolski zdecydował się jedynie na biopsje przy drugim podejściu. Mąż hormony ms w porządku. teraz zapisalismy się do innego androloga, też ma dobre opinie. Mam nadzieję, że zleci jakieś badania, coś podpowie. Bo Wolski powiedział, że czasem tak bywa i tyle. W sumie poczułam, że nas olal. Zero zainteresowania.Niedoczynność tarczycy. Hiperprolaktynemia. Czynnik męski.
-
U nas najwięcej było 15 mln. Wcześniej przez pół roku faszerowalam M własną mieszanką, wyczytaną z netu, czyli standardowo salfazin, kwas foliowy, maca, witamina C 1000 mg i selen. I zero alkoholu. Nie pomogło. Może pomógł clo, bo testosteron podskoczyl na maxa, a może to po prostu przypadek. Wcześniejsze 3 nieudane inseminacje kierowały nas tylko na ivf, ale postanowiliśmy jeszcze spróbować coś poprawić u dr W. Na każdego pewnie działa co innego.Starania od maja 2016. Oligospermia u męża, u mnie hiperprolaktynemia .
05.2017 1 IUI
06.2017 2 IUI
07.2017 3 IUI
12.2017 Naturalsik
-
njut wrote:Beacik a jaki kwas przyjmowałaś?
Ja zaczęłam teraz brać B-Right i zastanawiam się czy to nie za mało, bo i tak już sikam na cytrynowo
Kwas przyjmowałam Solgara, bo mi się najlepiej kalkulował Kupowałam na Amazonie taki 5mg, w Polsce ten zmetylowany jest dostępny w bardzo małych dawkach, za małych przy mutacji, trzeba byłoby łykać na raz dosłownie pół opakowania i latać do apteki co chwila
U nas z miesiąca na miesiąc było coraz mniej żywych plemników. Ewidentnie coś musiało się dziać i chyba nadal się dzieje. Teraz są pojedyncze w polu widzenia. Do tego brak zaplodnienia. Coś musi być z nimi nie takNiedoczynność tarczycy. Hiperprolaktynemia. Czynnik męski.
-
*SmoczycA* wrote:A jaki mial ten testosteron? Ponizej normy? I to byl ten zwykly testosteron czy wolny? I co to za lek?
Miał w dolnej granicy. Zwykły testosteron. Po 7 tygodniach brania Clostilbegyt jedna tabletka na noc, wynik był e górnej granicy. Ilość plemników taka sama, ale morfologia z 2% poprawiła się na 3% i ruch całkowity na minimalny poziom (wcześniej był poniżej normy). Mieliśmy pojechać do dr W po kolejnych 7 tygodniach brania przez M Clo - 04.01, ale nie było już takiej potrzeby, bo w wigilię test pokazał mi 2 kreski, po świętach potwierdzone przez ginGOSIEK90 lubi tę wiadomość
Starania od maja 2016. Oligospermia u męża, u mnie hiperprolaktynemia .
05.2017 1 IUI
06.2017 2 IUI
07.2017 3 IUI
12.2017 Naturalsik
-
Gosiek90, tu jest (chyba nadal) na forum taki wątek dot czynnika męskiego, zajrzyj tam, dziewczyny piszą o najróżniejszych problemach, badaniach, może akurat coś z tego Wam się przyda.Niepłodność wtórna u mnie i u M, lata walki...
Mareczka wrote:Miał w dolnej granicy. Zwykły testosteron. Po 7 tygodniach brania Clostilbegyt jedna tabletka na noc, wynik był e górnej granicy. Ilość plemników taka sama, ale morfologia z 2% poprawiła się na 3% i ruch całkowity na minimalny poziom (wcześniej był poniżej normy). Mieliśmy pojechać do dr W po kolejnych 7 tygodniach brania przez M Clo - 04.01, ale nie było już takiej potrzeby, bo w wigilię test pokazał mi 2 kreski, po świętach potwierdzone przez gin
Mareczka lubi tę wiadomość
-
Beacik wrote:Kwas przyjmowałam Solgara, bo mi się najlepiej kalkulował Kupowałam na Amazonie taki 5mg, w Polsce ten zmetylowany jest dostępny w bardzo małych dawkach, za małych przy mutacji, trzeba byłoby łykać na raz dosłownie pół opakowania i latać do apteki co chwila
No właśnie a ja kupiłam Solgara w aptece(to jest tą małą dawkę)
Dlatego myślę dokupić jakimś b complexs jest w dawce 1mg folianu i b12 też. Myślisz że starczy????????? -
Dziewczyny czy przy mutacji MTHFR jest niski poziom kwasu foliowego czy za wysoki?Starania od 08.2015, endometrioza 3/4 st, 2 laparo, 3 hsg, 3 histero
8.03.2017 IVF ❄️❄️❄️nie przetrwaly rozmrozenia...
5.05.2017 ICSI 2.06.2017 crio 26.06.2017 crio
28.07.2017 ICSI 26.09.2017 crio [*] 8tc 14.02.2018 crio [*] 6tc
20.04.2018 ICSI brak mrozakow
22.03.2019 IMSI 13.07.2019 -
dorota1 wrote:No właśnie a ja kupiłam Solgara w aptece(to jest tą małą dawkę)
Dlatego myślę dokupić jakimś b complexs jest w dawce 1mg folianu i b12 też. Myślisz że starczy?????????
Trudno powiedzieć. Badania potwierdzają, że przy mutacji konieczne jest przyjmowanie zmetylowanych form witamin, niektórzy twierdzą, że osobom z mutacją taki zwykły kwas foliowy wręcz szkodzi, bo się odkłada w organizmie nieprzyswojony (masz racje odpisując niezapominajce - w badaniach wychodzą u nas normy przekroczone nawet o 200, 300%, ja tak miałam dla kwasu foliowego i wit B12, innych nie badałam), nie wiem, czy tak faktycznie jest z tą szkodliwością, ja na wszelki wypadek, jak się o tym wszystkim dowiedziałam, brałam już tylko zmetylowane witaminy z grupy B. Mogę Ci jeszcze podpowiedzieć, ze metafolina, w niewielkiej dawce, ale jednak, jest tez zawarta w Femibionie1, brałam go przez pół roku przed udanym transferem i potem na początku ciąży. No i brałam tez Acard, żeby rozrzedzić krew, a potem kontynuowałam przez cała ciąże razem z heparyną.
Zresztą w ogóle ten zmetylowany kwas foliowy jest o niebo lepszy od zwykłego, nawet dla osób, które mutacji nie mają.
Z tym ze z witaminami to jest tak, ze potrzeba kilku miesięcy żeby wysyciły organizm, naprawdę Dorotka poczekałbym z tym crio na Twoim miejscu...dorota1 lubi tę wiadomość
19/07/2017 - jest AMELIA❤️, IV próba IVF, blastusia 4AB☺️