X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Początki walki z niepłodnością
Odpowiedz

Początki walki z niepłodnością

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Annma Debiutantka

Wysłany: 16 grudnia, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od ponad dwóch lat staramy się z partnerem o dziecko, niestety bezskutecznie. Ja mam 32 lata, on 34. Byliśmy na dwóch wizytach w klinice Bocian w Szczecinie. Na pierwszej wizycie Pani doktor przejrzała seminogram. Według niej wynik był w miarę ok. nie miała uwag, mimo, że pH wynosiło 8,1, a plemników o prawidłowej budowie było tylko 4% (liczba plemników w ml 183,22, w ejakulacie 549,66). Nie zaleciła mu żadnych witamin ani diagnostyki. Stwierdziła, że należy skupić się na mnie, bo to po mojej stronie może być problem. Na wizycie zrobiła mi USG (był to 22 dzień cyklu). Powiedziała, że mam cienkie endometrium (7,2 mm). Zaleciła mi zrobienie wyników: TSH 2.,65, FSH 6,77, LH 6,48, estradiol 39,18, prolaktyna 10,90, testosteron 0,28, AMH 1,60, witamina D 55,60. Badania robiłam w drugim dniu cyklu. Na drugiej wizycie gdy pokazałam jej wyniki z krwi, powiedziała, że mam niziutkie AMH. Dostałam też tabletki na zbicie TSH. Miałam mieć badanie drożności, ale niestety w wymazie wyszły mi bakterie. Po Nowym Roku będę robiła kolejne podejście do tego badania. Nie zaleciła nam żadnych innych badań, na drugiej wizycie już zaczęła wspominać o in vitro. Trochę mnie to zirytowało, chciałabym dowiedzieć się gdzie jest problem. Zastanawiam się nad tym czy robić drożność u niej czy lepiej poszukać nowego lekarza. Czy możecie polecić dobrych lekarzy w woj. Zachodniopomorskim? Potrzebuję takiego, u którego już od samego początku poczuję się zaopiekowana. Zastanawiam się też co warto jeszcze zrobić z badań.

Ona 31 lat
    On 33 lata

Starania od około 2 lat.

W trakcie diagnostyki.
  • Illuminati Debiutantka

Wysłany: 16 grudnia, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od razu invitro :)

4% to dobry wynik, ph do 8.5 jest w normie. Zbadajcie sami dla siebie fragmentację DNA nasienia - badanie drogie (250 - 350 złotych i trzeba chwilę na nie czekać), ale jeśli wyjdzie źle, to możecie znaleźć kolejną przyczynę niepowodzeń. Czy on pije alko i jara szlugi ?

wiem więcej
  • Annma Debiutantka

Wysłany: 16 grudnia, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Illuminati wrote:
    Od razu invitro :)

4% to dobry wynik, ph do 8.5 jest w normie. Zbadajcie sami dla siebie fragmentację DNA nasienia - badanie drogie (250 - 350 złotych i trzeba chwilę na nie czekać), ale jeśli wyjdzie źle, to możecie znaleźć kolejną przyczynę niepowodzeń. Czy on pije alko i jara szlugi ?

Trochę mnie to dobiło, bo jednak chciałabym wiedzieć gdzie jest problem. Nie jest powiedziane, że in vitro się uda. Papierosów nie paki, ale piwko lubi wypić.

Ona 31 lat
    On 33 lata

Starania od około 2 lat.

W trakcie diagnostyki.
  • Yahu Autorytet

Wysłany: 16 grudnia, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Warto zrobić rozszerzone badania nasienia, ale obecne są naprawdę ok.

Twoje TSH stanowczo za wysokie, dobrze, że zaczęłaś zbijać lekami. Warto zbadać jeszcze całą trójkę tarczycową za jakiś czas, czyli TSH, FT3 i FT4 + przeciwciała tarczycowe anty TPO i anty TG. I koniecznie drożność, bo może w tym tkwi problem.
    Co do AMH wcale nie jest takie niziutkie. Oczywiście mogłoby być wyższe, ale moim zdaniem jest całkiem ok.

👩🏼33🧔🏻‍♂️36
    AMH 3,58 (07.21)→ 3,15 (04.22)→1,65 (08.23)→1,8 (05.25)→2,6 (11.25)
    ❌ V R2 - hetero / MTHFR-hetero / PAI-1 homo / alloMLR 0%
    ✅ kariotyp, genotyp Bx -2DS2, -2DS3, urea
    ✅ histeroskopia + CD138 (0/10)
    ✅HSG (RTG) - wodniak? - NIE MA

I IVF
    → 09.23 krótki protokół →💉GonalF, Orgalutran → 8🥚→ 7xMII→ PICSI →2❄️
    →17.10.24 - I FET 2BC, CN, AH
    β: 7dpt 28,1 ; prog 36,51 | 9dpt 29,4 | 11dpt 8,1 ❌
    →27.01.25 - II FET 2BC, CN, AH, EG, prog 44,2 ng/ml
    β: 7dpt <2,3, prog 5,5 | 9dpt 0,3 ❌

II IVF
    →06.25. dł. protokół 💉Decapeptyl, Rekovelle, Menopur → 6🥚→ 3xMII→ Ca2+, FC, PICSI
    →12.07.25 III ET 2-dniowców 5A+4B
    β: 9dpt 2,7; prog. 13,05 | 11dpt 1,0 ❌

III IVF
    →12.25 protokół PPOS 💉GonalF, Menopur 💊Provera→ 20🥚→ 10MII

Losie bądź łaskawy 🙏
  • Amber86 Znajoma

Wysłany: 16 grudnia, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wrażenie, że kliniki niepłodności trochę tak działają. My na pierwszej wizycie byliśmy okazami zdrowia, a na drugiej padło hasło że już jak najszybciej IVF (miałam wtedy niecałe 38 lat). Ja mam AMH 3.5 akurat mimo aktualnie 39 lat. Ale to może być kwestia tendencji w stronę PCOS.

Nie będę się tutaj rozpisywać o sobie, ale napiszę tylko, że z fragmentacją DNA się zgadzam.
    Też badaliśmy u męża, warto sprawdzić. Nam zalecono też test wiązania hialuronianem.
    Osobiście znam sytuację, że kobiecie zrobiono wszystkie badania (drożność, biopsję endometrium), aż wyszło że facet ma bardzo mało plemników. Tak to wszyscy twierdzili, że wystarczy jeden. Także jak ktoś robi tak powierzchowną diagnostykę faceta to bym była ostrożna.

Osobiście polecam zrobić również monitoring owulacji (znacznie mniej problematyczne i bolesne niż drożność jajowodów) lub choćby testami LH sprawdzić kiedy ona prawdopodobnie jest.
    U mnie jak zaczęłam robić nawet zwykłe testy LH to się okazało że owulacja jest później niż myślałam na podstawie śluzu. I w ten sposób okazało się, że Duphaston który zapisali mi w klinice podczas pierwszej wizyty bez sprawdzenia owulacji raczej szkodził niż pomagał, bo miałam go brać od 18dc, czyli dla mnie za wcześnie.

Ja też już weszłam w immunologię, ale nie wiem czy to polecam na początek. Co się człowiek dowie to się nie skasuje ;).

• Illuminati Debiutantka

Wysłany: 16 grudnia, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annma wrote:
    Trochę mnie to dobiło, bo jednak chciałabym wiedzieć gdzie jest problem.

Słowo klucz "REFUNDACJA".

Zbadajcie się i będzie wiadomo, jesteście na tyle młodzi, że rok badań i walki o naturalną ciążę nie zrobi Wam różnicy.

Jeśli będzie coś bardzo nie tak i starania mogą się przedłużyć to warto rozważyć mrożenie własnych oocytów, póki młode i próbowanie dalej.

wiem więcej
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ