Forum Starając się z pomocą medyczną :( Poddaje sie
Odpowiedz

:( Poddaje sie

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Disj Debiutantka
    Postów: 6 0

    Wysłany: 5 marca 2016, 14:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny moze Wy pomozecie.
    Powoli opadam z sil. Staramy sie od 2,5 roku i wciaz nic.
    Mam Hashimoto , TSH ponizej 1. Ft3 oraz ft4 w normie . Przeciwciala lekko podwyzszone.
    Cykle okolo 32 dniowe. Mam poznia owolucaje okolo 20-22 dc. Miesiaczkuje regularnie.
    Zrobilam w tym miesiacu wyniki 3 dc.
    Wyniki jak ponizej
    FSH 3,67 ( 3,03-8,08)
    LH 2,24 (1,8-11,78)
    Estradiol 22 (21-251)
    Progesteron 0,4 (0,1-0,3)

    Nie wiem czemu takie slabe te wyniki. Co o nich myslicie? zaliczylam jedno poronienie w 6 tygodniu. Jakies 3 miesiace pozniej dowiedzialam sie ze mam hashimoto. Nie wiem czy to bylo przycyzna a moze skutkiem poronienienia.

    Prolaktyne mam w normie. Dajcie znac. Bo nie mam juz sily. Jedziemy next week zrobic badania nasienia.

  • diewuszka86 Autorytet
    Postów: 1185 1196

    Wysłany: 5 marca 2016, 17:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Disj. Po pierwsze nie poddawaj się! Ja starałam się o dziecko 1,5 roku ale głównie przez to, że nie wiedziałam jaki mam problem.
    Czy robiłaś badanie AMH? Mi właśnie z niego wyszło, że mam PCO i marne szanse na naturalne owulacje. Estradiol mam również niski jak Ty. FSH i LH masz niskie, ale z tego co się orientuję to ważne jest aby stosunek jednego do drugiego był bliski 1, nie jest idealnie ale ten wynik na pewno nie wyklucza ciąży.
    Moim zdaniem badania nasienia są kluczowe. 2,5 roku to zbyt długo, aby skupiać się tylko na kobiecie.
    Robiłaś badanie drożności jajowodów? To też podstawa jeśli jest jakiś problem z zajściem w ciążę. I ostatnie pytanie, jak u Ciebie sytuacja z progesteronem w 2 fazie cyklu? Ja zawsze plamiłam w 2 fazie cyklu i mimo tego, że cykle mam regularne to zdarzył mi się cykl ponad 50 dni! Lekarz mówi, że mogłam wtedy zajść w ciążę i jej nie utrzymać właśnie przez zbyt niski progesteron dlatego też przyjmuję końską dawkę luteiny żeby tę ciążę utrzymać.
    Życzę Ci powodzenia i wierzę, że Ci się uda. U mnie wystarczył 1 cykl na stymulacji + zastrzyk na dojrzenie i ostateczne pęknięcie pęcherzyka i maluszek już w drodze :)

    l54t4dr.png
  • Disj Debiutantka
    Postów: 6 0

    Wysłany: 5 marca 2016, 17:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    AMH planuje zrobic next week dopiero - wybieramy sie do invicty. Wtedy zrobimy tez nasienie męza.
    HSG zrobilam . Jednak lekarz troche spapral temat! Zrobili mi HSG wodą poniwaz nie moge przyjmowac jodu i pod usg sprawdzali czy woda plynie przez jajowod - finalnie zobaczyli ze 1 jajowod jest na 100 % drozny. Obecny lekarz powiedzial ze powtorzymy HSG ze teraz sa juz metody ktore pozwalaja bez problemu zrobic HSG bez uzycia jodu. W tym cyklu pomylily mi sie dni i zamiast pojsc 21 dc na badanie to poszlam 18 dc. i progesteron wyszedl 0,4 dla 18 dc nie podaja normy bo to w zasadzie srodek cyklu a nie faza lutelna u mnie przynajmniej.
    W tym miesiacu zaczynam mierzyc temeprature. Wczesniej tylko monitoring plus testy owulacyjne.
    Powtorze progesteron jeszcze raz :/ Po ww. Badaniach mam sie stawic znow do gina na stumulacje :)

  • diewuszka86 Autorytet
    Postów: 1185 1196

    Wysłany: 5 marca 2016, 17:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam zatem kciuki i daj znać co wyjdzie po badaniach.
    Grunt to mieć dobrego lekarza. Ja znalazłam takowego i już po 4 miesiącach jestem w ciąży, także głowa do góry będzie dobrze.

    l54t4dr.png
  • takasobieja Autorytet
    Postów: 2289 1525

    Wysłany: 5 marca 2016, 18:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Disj wrote:
    AMH planuje zrobic next week dopiero - wybieramy sie do invicty. Wtedy zrobimy tez nasienie męza.
    HSG zrobilam . Jednak lekarz troche spapral temat! Zrobili mi HSG wodą poniwaz nie moge przyjmowac jodu i pod usg sprawdzali czy woda plynie przez jajowod - finalnie zobaczyli ze 1 jajowod jest na 100 % drozny. Obecny lekarz powiedzial ze powtorzymy HSG ze teraz sa juz metody ktore pozwalaja bez problemu zrobic HSG bez uzycia jodu. W tym cyklu pomylily mi sie dni i zamiast pojsc 21 dc na badanie to poszlam 18 dc. i progesteron wyszedl 0,4 dla 18 dc nie podaja normy bo to w zasadzie srodek cyklu a nie faza lutelna u mnie przynajmniej.
    W tym miesiacu zaczynam mierzyc temeprature. Wczesniej tylko monitoring plus testy owulacyjne.
    Powtorze progesteron jeszcze raz :/ Po ww. Badaniach mam sie stawic znow do gina na stumulacje :)
    Sono Hsg robi się roztworem soli fizjologicznej. Kochana czas iść do dobrego lekarza i niech się wami zajmie. Kochana progestreon mówi o tym że nie miałaś jeszcze owulacji. Koniecznie zróbcie badanie nasienia. To podstawa. Wiesz czy Masz owulacje? Nie ma co się poddawać tylko brać sprawy w swoje rece! Ja staram się ponad 4 lata :) jestem po 3 procedurze in vitro. Nie poddam się. Jednak po 2.5 roku starań czas się ostro wziąć za diagnozowanie :) problem może być naprawdę blachy więc do roboty :)
    Ile dni trwa średnio Twój cykl? Uxywalas testy owulacyjne?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2016, 18:06

    Gameta Rzgów
    III procedury ivf. (4 mrozaczki :))
    4 Crio 29.02.15 2x4cc - 7dpt - betaHcg 109.6, 9dpt - 273,6 11dpt- 603,2, 14dpt - 1897 ;)
    08.09.2016r. - narodziły się moje skarby w 30t+0d.
    Leoś 1580g i Laura 1420g. <3
  • Disj Debiutantka
    Postów: 6 0

    Wysłany: 5 marca 2016, 18:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    O dobrze wiedziecie o tym sono HSG. Pewnie powtorze to badanie.ale najpierw testy meza i AMH. Mialam robiony monitoring cyklu u wczesniejszego gina. Twierdzil ze owulacje byly. Jedyny problem o ktorym mowil to ze owulacja wystepuje pozno okolo 20 dc. Cykle trwaja od 29-32 dni.
    W tym miesiacu podwyzszono mi letrox z 50 na 100 bo ft3 i ft4 salbo wychodzily. Moze to pomorze.
    W kazdym miesiacu robie testy owoulacyjne w tym miesiacu kreseczka druga wystepowala bardzo dlugo, ale nie byla intensywna ( a pozniej sie skonczyly mi testy ) ale nie zaprzestalismy staran.

  • LittleGirlBlue Autorytet
    Postów: 801 129

    Wysłany: 5 marca 2016, 20:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takasobieja a jakie masz schorzenie ze tak dlugo sie starcie? Jesli mozna spytac..
    Disj rozumiem Cie bo ja sie staram niecaly rok i juz tez watpie ze sie kiedys uda.
    Ale nasienie trzeba zbadac koniecznie.

  • Disj Debiutantka
    Postów: 6 0

    Wysłany: 5 marca 2016, 22:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    W zasadzie to stwierdzone mam Hashimoto oraz hirsutyzm. Raz byłam w ciąży jednak w 6 tygodniu poroniłam :/ Poza tym miesiączkuję regularnie i nic mi nie dolega :/
    W przyszlym tygodniu jedziemy do Invicty w Gdansku. Pozniej z wynikami na stymulacje. A cały czas mialam nadzieje ze uda sie bez zadnej ingerencji.

  • takasobieja Autorytet
    Postów: 2289 1525

    Wysłany: 5 marca 2016, 22:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Disj mam tak jak ty. Owulacja występuje między 15-22dc. Niby to nie ma większego znaczenia, taka ma uroda. Mam niedoczynność tarczycy i niby lekko policystyczne jajniki. Ale owulki mam . Miałam dwa razy sono hsg i wszystko ok. Histeroskopia też ok. Mam 25 lat, mąż rok starszy. Ma żylaki powrozka nasiennego, po laparoskopii. Niestety nasienie ostatnio uległo pogorszeniu... Mam nadwage ale żaden lekarz nigdy nie powiedziall że taka żeby przeszkadzała w zajsciu w ciążę. Schudłam i tak blisko 10kg. Generalnie to Bóg jeden wie czemu nie mamy dziecka :/. Mam wysokie amh, rok temu wynosiło 9.8
    Wszystkie hormony pozostałe mamy w normie. Mąż też. Główna przeszkoda to słabe nasienie Niby

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2016, 22:27

    Gameta Rzgów
    III procedury ivf. (4 mrozaczki :))
    4 Crio 29.02.15 2x4cc - 7dpt - betaHcg 109.6, 9dpt - 273,6 11dpt- 603,2, 14dpt - 1897 ;)
    08.09.2016r. - narodziły się moje skarby w 30t+0d.
    Leoś 1580g i Laura 1420g. <3
  • Disj Debiutantka
    Postów: 6 0

    Wysłany: 7 marca 2016, 20:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ahh to jeszcze troche czasu masz na staranie :) Ja juz rycząca 30 :)

    Planuje zrobic w biezacym miesiacu badania AMH, ANA , Mutacje poliformizmu , no i mąż nasienie .

    Zobaczymy , czasami mysle że nam to po prostu nie pisane jest.

    Zaczełam brać suplementy na wyciszenie nadnerczy oraz witaminy prenatalne.

    Probuje wszytkiego moze w koncu cos zaskoczy.

  • daisy123 Ekspertka
    Postów: 153 326

    Wysłany: 25 lipca 2016, 12:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Disj poczytałam sobie Twój wątek bo u mnie podobna sytuacja? I jak tam?
    Ja podobnie jak Ty rycząca 30 :) po SONO HSG w zeszłym tygodniu..

    uwo93e3kkpq6y3qt.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego