Forum Starając się z pomocą medyczną pomoc w interprertacji wyników
Odpowiedz

pomoc w interprertacji wyników

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • palma Autorytet
    Postów: 1203 925

    Wysłany: 26 sierpnia 2015, 12:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, bardzo proszę o pomoc w interpretacji moich wyników badań ktore sa następujące
    TSH= 1,935
    FT3=3,13
    FT4=0,79
    Dziękuję za odpowiedzi ;)

    aniołek 9tc (2015rok)
    aniołek 6tc (2018rok)
    f2w33e3k8s0hlqj8.png
  • lipa Autorytet
    Postów: 2971 2685

    Wysłany: 26 sierpnia 2015, 12:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    musisz podać normy - powinne być podane obok wyników

    ale jeżeli są takie ja kzazwyczaj, to wydaje mi się, że masz dobre wyniki. TSH mogłoby być minimalne niższe, ale i tak dla mnie taki wynik to marzenie :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2015, 12:50

    r9x9d6w.png
    8ms0gsj.png
  • palma Autorytet
    Postów: 1203 925

    Wysłany: 26 sierpnia 2015, 12:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    no właśnie ja te wyniki miałam podane telefonicznie od pielęgniarki i nie podała mi norm :( kurdeee...a wizyte u lekarza mam dopiero za 2 tyg. Ale dziękuje za odp ;)

    aniołek 9tc (2015rok)
    aniołek 6tc (2018rok)
    f2w33e3k8s0hlqj8.png
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 26 sierpnia 2015, 20:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    palma wrote:
    Witam, bardzo proszę o pomoc w interpretacji moich wyników badań ktore sa następujące
    TSH= 1,935
    FT3=3,13
    FT4=0,79
    Dziękuję za odpowiedzi ;)

    Dopisz się z tymi wynikami i normami Twojego labu, jak już je zdobędziesz, do istniejącego już wątku o tarczycy i TSH, będzie Ci łatwiej uzyskać pomoc. Ja rzadko zaglądam na inne wątki, na Twój trafiłam przypadkiem.

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 28 sierpnia 2015, 15:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej laski pomozecie mi :) ?

    3-4 dc fsh 6,9mlU/ml

    Faza fokularna 3,0-12,0
    lutealna 1,5-7,0
    owulacyjna 6,3-24,0
    menopauza 17,0-95,0

    LH 11,1
    fokularna 1,5-8,0
    lutealna0,2-6,5
    owulacja 9,6-8,0
    menopauza 8,0-33,0

    testosteron 0,320 ng/ml
    0,100-0,900

    czemu takie wysokie to wszysto mam prócz testosteronu o czym to świadczy ??

  • Aga26 Autorytet
    Postów: 332 257

    Wysłany: 2 września 2015, 19:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, 4 dnia cyklu rano byłam na badaniach, na drugi dzień zadzwoniła Pani z lab i powiedziała, że muszą ponownie pobrać krew bo się zhemolizowała.. więc 6 dnia cyklu ponowne pobranie krwi. Proszę o pomoc w interpretacji, do lekarza idę za tydzien
    Wyniki:

    FSH - 11,23 mlU/ml norma f.pęcherzykowa 3,5-12,5, f.owulacyjna 4,7-21,5....
    LH - 9,19 mlU/ml norma f.pęcherzykowa 2,4-12,6, f.owulacyjna 14-95,6
    Estradiol - 70,13 pg/ml norma f.folikularna 12,4-233, f.owulacji 41-398
    PROGESTERON - 0,40 ng/ml normy f.pęcherzykowa 0,2-1,5, f.owulacyjna 0,8-3,0, f.lutealna 1,7-27, po przekwitaniu 0,1-0,8
    Prolaktyna - 16,47 ng/ml norma 4,79-23,30
    Testosteron - 26,66 ng/dl norma 8,40- 48,10
    nie pisałam wszystkich norm, bo na pewno jestem przed owulacją, jeśli w ogóle będzie

  • paullaa1990 Przyjaciółka
    Postów: 85 24

    Wysłany: 9 października 2015, 19:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    czesc dziewczyny ;-)
    tu nowa,mam nadziej ze ciepło mnie przyjmiecie i bedziemy sie wspierac ;-)

    Pokrótce opisze swoja historie. Z mezem o dziecko staramy sie 6 miesiecy. Zrobilismy juz badanie nasienia i jest "kasiazkowe". Moje cykle są niereguralne(31-41),
    od 14dc zazywam duphaston 2x1. Po zastasowaniu leku- cykl 28dni ;-)
    Wybarłam sie na monitoring owu i tak:
    - w 10dc w prawym jajniku pecherzyk wynosil 10mm,
    - w 14dc w prawym jajniku pecherzyk niestety nie urósł ;(, ale pokazał sie nowy w lewym o wymiarze 12mm. Jutro mam przyjsc na 3 monitoring (ale nie sądze aby urosły ;/)

    Dzisiaj odebrałam wyniki hormonów, a widze ze jestescie specjalistkami, wiec mam nadzieje, ze pomozecie w ich interpretacji ! ;) jedyne co widze to za duze DHEA, ale zupełnie nie wiem co to oznacza. WYniki prezentują sie nastepująco:

    Androstendion (ICD-9: I31)
    Wynik w surowicy 2,64 (norma 0,3 3,30)
    FSH (ICD-9: L65)
    Wynik w surowicy 4,79 (norma 2,5-10,2)
    LH (ICD-9: L67)
    Wynik w surowicy 10,78 (1,9 - 12,5)
    DHEA (ICD-9: K25)
    Wynik w surowicy 10,8 (1,3 9,80)

    Martwi mnie to DHEA, wiecie co to oznaczac? czy są jakies leki aby obnizyc ten wynik?

    Pozdrawiam wszystkie staraczki!

  • aga.just Autorytet
    Postów: 3042 1296

    Wysłany: 9 października 2015, 23:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga
    Lh:fsh 1.22 wynik ok
    Prolaktynę zbiłabym poniżej 15
    warto zrobić dodatkowo AMH, fsh dośc wysoko może wskazywać na niską rezerwę jajnikową

    A w czym u Ciebie problem ze starankami?

    Paulla
    duphaston bierze się po owulacji!!! Jeśli byłaś na monitorngu i w 14 dc byłaś przed owu, potem zaczęłaś brać dupka to mogłaś zahamowałać swoją owu, po odstawieniu leku nastąpił nagły spadek hormonu i pojawiła się @. 28 dniowiowy cykl to nie gwarancja sukcesu.
    Kontynuuj monitoring. Warto, naprawdę warto. Ja miałam czasem owu nawet w 21 dc. Zapraszam na wątek zielar, poczytaj o dong qouai. To naturalny fitoestrogen, działa jak CLo, tyle, że naturalnie.
    Co do wyników: Lh:fsh poniżej 0.6; może wskazywać na niewydolność przysadki

  • pysia Autorytet
    Postów: 1575 808

    Wysłany: 21 października 2015, 13:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    to moje wyniki z 4 dc :

    TSH TSH 1,120 µIU/ml 0,280 4,300 N

    FSH FSH 4,59 mIU/ml

    f.pęcherzykowa 3,5-12,5
    f.owulacyjna 4,7-21,5
    f.lutealna 1,7-7,7
    po przekwitaniu 25,8-134,8

    LH LH 4,84 mIU/ml

    f.pęcherzykowa 2,4-12,6
    f.owulacyjna 14-95,6
    f.lutealna 1,0-11,4
    po przekwitaniu 7,7-58,5

    Estradiol Estradiol 79,45 pg/ml

    f.pęcherzykowa 12,5-166
    f.owulacyjna 85,8-498
    f.lutealna 43,8-211
    po przekwitaniu 5,0-54,7
    ciąża I trymestr 215 - 4300

    Prolaktyna Prolaktyna 22,58 ng/ml 4,79 23,30 N

    Wartość referencyjna dotyczy kobiet niebędących w ciąży.

    Testosteron Testosteron 32,87 ng/dl 6,00 82,00 N

    jestem po pierszej iui nieudanej, mialam torbiel krwotoczna po clo .
    w 2015 moja prolaktyna byla ok 15, teraz poskoczyla, mozliwe ze to przez to ze czekajac w kolejce , spieszylam sie i troche bylam zdenerwowana?

    czy te wyniki są ok ?

    uwo9qqmzfcz2axe8.png
    Luty 2015-HSG,3iui :(
    1 IMSI:1 crio blastkiAB beta:8dpt 3,71/10dpt 1,17 :(
    2 crio:(
    Szczep.immuno
    2 IMSI: 3 transfery :(
    3 IMSI: blastka 9dpt beta82/11dpt:beta252/13dpt:beta 708 / 34dpt:jest <3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego