X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną POMOCY...Mentlik w głowie "Duphaston"
Odpowiedz

POMOCY...Mentlik w głowie "Duphaston"

Oceń ten wątek:
  • Anka1986 Przyjaciółka

Wysłany: 30 lipca 2013, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gin zalecił mi branie Duphastonu od 16 dnia pierwszego dnia miesiączki przez 10 dni 2 tabl dziennie...Pewna koleżanka napisała mi wiadomość która nie zaprzeczę zmartwiła mnie...dotyczącą Duphastonu, nie wiem czy zrobić tak jak koleżanka pisze czy poprostu brać tabl jak do tej pory, a chcę w końcu zajść w ciążę pragniemy z mężem cudu Boskiego....oto wiadomość : moim zdaniem powinnas pomyslec o zmianie gina bo chyba nic Ci nie wytłumaczyl na czym polega branie duphasonu po pierwsze powinnas go brac dopiero od 3 dnia od skoku temperatury bo inaczej blokujesz sobie owulacje i jajeczko moze nie pekac mimo ze testy owu wychodza pozytywne po drugie nastepnego dnia rano od ostatniej tabletki powinnas robic test ciazowy i jesli jest negatywny to owszem czekac na okres ale jesli bylby pozytywny nawet cien cienia drugiej kreski to musisz brac dalej duphason bo to jest progesteron odpowiedzialny za podtrzymanie ciazy a jesli go sie odstawia to w przypadku ciazy taki spadek progesteronu moze prowadzic do poronienia ktore na tym etapie wyglada jak normalny okres i niczym sie od niego nie rozni wiec jak ktos bierze duphason i odstawia bez testu to samemu moze doprowadzic do poronienia no ale zrobisz jak uwazasz.... mam prosbe jakbys mogla pisz u mnie pod karta ciazy bo pod wykresem cylku nie zawsze mi sie wyswietlaja komentarze :) kurcze az zla jestem na Twojego gina jakis totalny brak kompetencji.Proszę o pomoc !!!

Co ma być to będzie siłę znajdę wszędzie :D
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 lipca 2013, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a gin wie ile dni ma twoj cykl? wie kiedy masz owulke? czy dal ci tak na odwal i kazal brac od 16dc? bo kolezanka ma niestety racje. mozesz zablokowac sobie owulacje. dlatego powinno sie go brac juz po potwierdzonej owulacji. bo nie zawsze jest w 14 dniu cyklu....

co do poronienia to moze nie do konca. ale owszem jesli bierzez duphaston czy luteine to powinno sie testowac ale nie w 10 dniu po owu a normlanie w 14 i tyle tez powinnas brac duphaston. 14 dni bo tyle ma normalna faza lutealna... i jesli w 14 dniu po owu nie ma nawet cienia, i beta tez negatywna to sie odstawia i przychodzi @. a jesli jest cien albo pozytywna beta to sie bierze dalej do 13 tygodnia ciazy bo potem lozycko przejmuje produkcje progesteronu

zle sie troche wyrazilam. jesli zaczynasz brac 3-4 dni po skoku to bierzez do minimum 14 dniu po owulce czyli 10 dni.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2013, 23:00

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 lipca 2013, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a i mialam jeszcze pisac ze najlepiej robic bete a nie sikane domowe bo beta da 100% pewnosci a sikany w domu moze nie wyjsc w 14dpo.

Anna255 lubi tę wiadomość

• Anka1986 Przyjaciółka

Wysłany: 31 lipca 2013, 01:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytał się gin ile dni mam cykl mówiłam o braku @ więc strzelał chyba nie wiem kurcze. Moje @ były bardzo nieregularne więc nie było szans by wiedział jak mam brać i od tak powiedział kiedy...Dziękuję za odp pozdrawiam :)

Co ma być to będzie siłę znajdę wszędzie :D
  • BiB Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2013, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twoja koleżanka nie do końca ma rację! Wszystko zalezy od tego po co tak naprawdę ten duphaston się bierze (od tego uzależnione są dni cyklu w których nalezy je brać itp).

Mnie gin przepisał dupka podobnie jak tobie- od 17-24 dc po 1 tab (ale to dlatego, że ja nie mam owulacji i dupek miał wspomóc). Ale po 1szym cyklu brania dupka pojawiła mi się na jajniku torbiel i jakoś tak psychicznie mi się zakodowało, że to przez duphaston (bo wczesniej takie rzeczy mi się nie działy) i aktualnie juz go nie biorę

relg9vvjzvb9a3my.png
    f2w30dw4i59sqele.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2013, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja osobiscie dostałam duphaston zeby wyleczyc torbiel na jajniku... bylam 2 tygodnie przed spodziewana miesiaczka wiec nie mogl mi przepisac antybiotyku bo moze zaowocowalismy wiec dal duphaston ktory leczy jajniki jak i podtrzymuje ciaze... w dniu miesiaczki jak wyjdzie mi negatyw odstawiam duphaston i biore antybiotyki. Po za tym bardzi duzo dziewczyn bierze duphaston juz bedac w ciazy w obawie przed poronieniem caly pierwszy trymestr czasem i dluzej... Wiec wszystkoo zalezy z jakiego powodu te tabletki zostaly przepisane... a i pamietam jeszcze slowa gina ze przy tych tabletkach napewno nie zajde w ciaze wiec nie wiem :/

• dota Debiutantka

Wysłany: 31 sierpnia 2013, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Swego czasu rozmawialam z moim ginem i powiedzial mi tak: Luteina przyjeta PRZED owulacja moze ja zablokowac bo to NATURALNY PROGESTERON, Duphaston przyjety PRZED owulacja nie zablokuje jej bo to PROGESTERON SYNTETYCZNY (TZW.DYDROGESTERON) :)

• ivv Autorytet

Wysłany: 5 września 2013, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    koleżanka pisała Ci o luteinie, duphaston (jak pisała dota) nie blokuje owulacji. Ps. w pierwszej ciąży brałam dupka od 16 do 25 d.c., przerwałam i jakoś ciążę utrzymałam :)

tb73ej2889smms8d.png
    tb73qtkfof50vibw.png
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 6 września 2013, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi gin mówił właśnie tak jak Tobie koleżanka...

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • ivv Autorytet

Wysłany: 7 września 2013, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przeczytaj proszę w encyklopedii leków, jest tam wyraźnie napisane, że lek nie blokuje owulacji; jeśli chodzi o odstawianie leku bądź nie - tam jest szersza informacja

http://medycyna.anauk.net/1-0-755-DUPHASTON.Encyklopedia.Lekow.html

mam nadzieję, że link działa :)

Giussta lubi tę wiadomość

tb73ej2889smms8d.png
    tb73qtkfof50vibw.png
  • klaudia123 Koleżanka

Wysłany: 7 września 2013, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie ! mi lekarz przepisał dupaston od 18-25 dnia cyklu, powiedział, że to na to żeby zarodek się mógł spokojnie zagnieździć ( w razie jakby doszło do zapłodnienia). cykle mam regularne zazwyczaj 29,30 dni. To jest mój 1 cykl z tym lekiem, jednak wyczytałam na forum, że nie zalecane jest aby odstawiać ten lek przed upewnieniem się czy nie doszło do zapłodnienia i w razie jakby, to kontynuować żeby nie doszło do gwałtownego spadku hormonu bo to grozi poronieniem...podobno... Co o tym sądzicie ?? Zastosowałam się do zaleceń lekarza ( ponieważ to bardzo dobry specjalista od patologii ciąży) jednak informacje jakie wyczytałam na forum też wydają mi się sensowne. Napisane też jest,że duphaston nie podwyższa temperatury, jednak 2 dni po tym jak przestałam go brać temperatura z 37 spadła mi na 36,4 na 2 dzień niewiele podskoczyła i teraz znowu spadła, wiec pewnie do zapłodnienia znowu nie doszło i jutro przyjdzie okres :(

klaudia
  • ivv Autorytet

Wysłany: 8 września 2013, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    po pierwsze najgorszy lekarz jest lepszy od dr google :) Moja gin przepisała mi duphaston od 16 do 25 dnia i jak zaszłam w pierwszą ciążę to nic się nie stało, córcia cała i zdrowa :) ale wtedy owu była w 13 lub 14 d.c. Natomiast teraz jak byłam na usg w 14 d.c. pęcherzyk był malutki i lekarz powiedział, że owulacja będzie po tygodniu (i była!). Zapytałam więc co z duphastonem, powiedział, żeby brać spokojnie od 16 do 25 d.c. bo on w niczym nie zaszkodzi. Można zobaczyć na moim wykresie - owulacja potwierdzona usg w 19 d.c., temperatura wzrastała od następnych dni, a duphaston brałam już od 16 d.c. Klaudia123 - a może to zagnieżdżenie? :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2013, 20:57

tb73ej2889smms8d.png
    tb73qtkfof50vibw.png
  • Matik2012 Przyjaciółka

Wysłany: 14 września 2013, 00:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi dr również kazała brać progesteron po potwierdzonej owulce do testu poz. brać dalej albo okresu i przestać

Agu123 lubi tę wiadomość

marzenia się spełnią
  • celia Autorytet

Wysłany: 22 września 2013, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a bierzecie po dwie tabletki codziennie? Czy jedną rano, drugą wieczorem, czy to w ogóle ma znaczenie?

0dc6585ca1c638f77a6179b49e8bae1f.png

p19ucsqvqom8u4oa.png
    wnid9vvjzm38tk1g.png
  • Reni Autorytet

Wysłany: 23 września 2013, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2015, 09:30

2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! graphics-bees-482908.gifdqpri09ky14nbyvi.png
  • AnRa Koleżanka

Wysłany: 17 listopada 2013, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hey, mi lekarz zalecił też branie duphastonu 2 x dziennie po 1 tabletce od owulacji przez kolejne 10 dni... dziś jest pierwszy dzień bez duphastonu, test negatywny (z moczu), ale temp. w wyższej fazie - nie wiem czy kontynuować branie leku pomimo że lekarz kazał brać tylko przez 10 dni? boję się, że jeśli jestem w ciąży, to może z braku progesteronu nastąpi poronienie... ??? czy któraś z Was brała duphaston prze te 10 dni i potem, pomimo odstawienia, utrzymała się ciąża???

• Milcia Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2013, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też biorę od 16 do 25 d.c. i też mi lekarz powiedział, że jeśli dojdzie do zapłodnienia, to to będzie wspomagać zagnieżdżenie i rozwój zarodka. Biorę po dwie tabletki dziennie, jedną rano, drugą wieczorem.

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 stycznia 2014, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biore od 14 do 25 dc i tescik jak dobrze pojdzie...
    biore go rano 1 tabletke 10 mg do godz 10 rano...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2014, 15:08

• ash Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2014, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja biorę rano i wieczorem po 1 tabletce, od 16 do 25 dc. Mam zrobić test i jeśli jest negatywny to odstawić i czekać na @

ug3715nmrb0zdbvc.png

• Enigma 34 Przyjaciółka

Wysłany: 12 lutego 2014, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę duphaston tak samo jak ash, tyle, że od 17dc,potem też test i brać dalej albo ostawiać

1 2 3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ